Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2008.09.28. 09:01 raerek

Az érettségi vizsga feladatai

Címkék: informatika érettségi középszint gyakorlati szóbeli emelt szint informatika érettségi

Az érettségi vizsga középszinten és emelt szinten is két részből áll: gyakorlati részből és szóbeli részből. A vizsgán összesen megszerezhető 150 pontból 120-at a gyakorlati rész ad: nem tűnik hát bohóságnak azt állítani, hogy a gyakorlati rész hangsúlyos. Csakazértis a szóbelivel kezdem.

Szóbeli

A gyakorlat azt mutatja, hogy a szóbeli részre sok diák esetében elegendő az írásbeli vizsgák megtörténte után felkészülni. Persze ez nem azt jelenti, hogy ekkor kezdem összevadászni a felkészüléshez szükséges anyagokat, valamint feltételezi azt is, hogy nem állunk annyira rosszul mondjuk töriből, hogy az időnk nagy részét arra kell áldoznunk. Csak akkor javaslom ezt a módot tehát, ha

  • a témakörökhöz megvan a jegyzet/könyv/internetes linkgyűjtemény/akármi,
  • és annak legalább nagy vonalakban ismerjük a tartalmát,
  • és értjük is,

vagyis már csak meg kell tanulni. Ha ezek közül bármi hibádzik, akkor marad a kanonikus módszer.

Gyakorlat középszinten

(***A középszintű részről szóló eszmefuttatásom kicsit - elvileg csak kicsit, nem nagyon - elévült. Hogy miért? Mert 2010-től változik a helyzet.)

A gyakorlati vizsga középszinten öt feladatból áll, melyek sorrendje elvileg nem meghatározott, az eddigi vizsgákon mégis mindig ugyanazt a rendet követte.

A középszintű informatika érettségi gyakorlati részének feladatai
témakör ajánlott idő kapható pontszám
szövegszerkesztés 60 perc 40 pont
prezentáció és grafika 20 perc 15 pont
weblapkészítés 20 perc 15 pont
táblázatkezelés 50 perc 30 pont
adatbázis-kezelés 30 perc 20 pont

Persze az időkeretekhez nem kell ragaszkodnod: a feladatlapot egyben kapod meg, olyan sorrendben haladsz, ahogy úri kedved diktálja (vagy dolgozhatsz akár multitask-módban is).

A szövegszerkesztési feladat a pontok harmadát jelenti. Ez elég sok, olyannyira, hogy ha hibátlanra sikerül ez a feladat, a többiből pedig feladatonként 2-3 pontot összevakarsz, akkor egy gyenge szóbeli mellett is simán lehet közepes érettségid. Először a 2008. tavaszi érettségiben volt nehéz ez a feladat, nem kis meglepetést - és sok bosszúságot - okozva. A többi évben azt mondhattuk, hogy a szövegszerkesztés az a feladat, amely lehetővé teszi, hogy ne nagyon forduljon elő bukás az informatika érettségi során.

A második két feladat a prezentáció és grafika és a weblapkészítés. Töltelékfeladatok, általában különösebb nehézség nélkül teljesíthetőek hibátlanul, vagy közel hibátlanul. Tapasztalatom szerint a jellemző pontszámok mindkettő esetében a 2-3 (alig tud hozzászagolni, nem foglalkozott vele), és a 12-14 (szinte tökéletes).

Az érettségizők mezőnyéből a jobbakat először a táblázatkezelés szórja meg. Ez az első olyan feladat középszinten, ahol szükség van informatikai jellegű gondolkodásra.

Az adatbázis-kezelés feladatot jellemzően azok tudják elvégezni, akik továbbtanulási céllal érettségiznek informatikából. Sok diák sohasem tanulja ezt (sem) informatikaórán, nem egy esetben azért, mert a tanár sem érti - és neki jó kibúvó, hogy "az osztály nagyon lassan haladt az Excellel". Ha esetedben az informatika érettségi csak "választott tárgy" szereppel bír, akkor is nagyon érdemes megtanulnod az első pár lépést: a tábla kialakítását az adatok importálásával, és az első egy-két alaplekérdezést. Nagyon üdítő tud lenni az a 7-8 pont. Ha pedig felvételizel, akkor jó eséllyel ez a feladat lesz a szórófeladat - az a bizonyos egy-két pont, amivel lemaradsz álmaid szakjáról, sokszor itt vész el. Pedig ritkán szoktak igazán nehéz lekérdezést feladni.

Gyakorlat emelt szinten

Az emelt szintű gyakorlati feladatokon egy órával hosszabb ideig csámcsoghat a T. Vizsgázó, mint a középszintű vizsgán résztvevő sorstársai: három helyett négy óráig bámulhatja a monitort - rosszabb esetben a plafont.

Az emelt szintű informatika érettségi gyakorlati részének feladatai
témakör ajánlott idő kapható pontszám
dokumentumkészítés 60 perc 30 pont
táblázatkezelés 30 perc 15 pont
adatbázis-kezelés 60 perc 30 pont
algoritmizálás, adatmodellezés 90 perc 45 pont

Az első feladat a dokumentumkészítés, ami egybemosva jelenti a középszintű érettségi első három feladatát: a szövegszerkesztést, a prezentációt, a grafikát és a weblapkészítést. Ezek közül nem kell mindnek szerepelni a feladatban, bár akár szerepelhet is. Elképzelhető például egy kiállítást beharangozó röplap elkészítése, a kiállításmegnyitó prezentáció összeállítása mellett, illetve a weboldal megalkotása, melyről az előző kettő letölthető.

A táblázatkezelés a legkevesebbett érő feladattá minősül vissza. Számíthatsz néhány kevésbé pihentető függvényre, de alapvető változásra nem.

Az adatbázis-kezelés emelt szinten majdnem biztosan többtáblás lekérdezések írását jelenti.

Az igazi különbség a középszinthez képest a negyedik feladat, az algoritmizálás, adatmodellezés. Ez, bár nem mondja ki semmi, hogy kötelezően így kell lennie, a gyakorlatban eddig program írását jelentette (elvileg elképzelhető, hogy csak egy adatszerkezetet kell megalkotnod, vagy egy algoritmust kell megírnod pszeudokóddal, de ilyen még nem volt). A pontszám hatalmas részét jelenti, és igen-igen zsigerből kell programoznod, ha bele akarsz férni az időbe. Azt kell mondanom, hogy ha nem programoztál önállóan (nem órán, tanári útmutatás mellett) és sokat már a vizsga előtt egy évvel is, akkor a jó eredményre nem sok az esélyed.

Persze azért akad:) A lepényhal meg először, s a remény hal meg utoljára.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr4672732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vélekedő 2008.11.01. 15:29:07

Ha odafigyel az illető, van esze, akkor nulláról indulva 3-4 hónap alatt simán eljuthat a 40 pont körüli szintre programozásból.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2008.11.01. 17:05:51

Sőt, hamarabb is. Teljesen igazad van.

Azonban én azt látom, hogy nagyon sokan ugranak neki hatalmas gőzzel, ami gyorsan elszökik, főleg, amikor a diák rájön, hogy a hátralévő pár hónapban nem csak programoznia kell: a többi tárgyon túl még nyílt napok, szalagavató, mindenféle ekkor jön.

Kívánom, hogy némileg pesszimista meglátásom alól legyenek minnél többen kivételek:)

sanyi444 2010.05.16. 19:16:44

Sok sikert mindenkinek az írásbelihez!

robkonor 2011.05.26. 21:24:15

Azt szeretném kérdezni, hogy programozást hogy érdemes elkezdeni? Emelt szintű érettségihez elegendő egy programnyelv ismerete? Végezetül: hasznosnak mondható a Tanulj meg programozni Java nyelven című könyv és társai?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.05.26. 22:18:46

@robkonor: Az első kérdés hitvitákat gerjeszt, arra most késő van:) A másodikra: igen. A harmadikra: Ha a 24 órás-ra gondolsz, akkor azt kell mondanom, hogy van jó is, de a Java 24 óra kifejezetten pocsék. Azt ne.
süti beállítások módosítása