Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2008.10.02. 21:17 raerek

Vidd magaddal az egered

Címkék: informatika érettségi gyakorlati informatika érettségi

A gyakorlati vizsgára egyetlen dolgot vihetsz magaddal segédeszközként: egy vonalzót. Igen, megmérni, hogy a mintán bizonyos távolságok mekkorák (még sosem volt rá szükség). Mégis azt mondom, hogy vigyél magaddal esetleg még pár dolgot.

Az úgy volt, hogy az egyetemen újfent éppen  számítógépes vizsgánk volt, a feladatainkat oldottuk meg, vagyis programot írtunk. Amikor az embernek épp totál zűrzavarban egymást kergetik a fejében a láncolt listák, elég alapvető elvárásnak tűnik, hogy legalább a billentyűzet gombjai a helyükön legyenek. Na nem, egy undorító IBM-billenyűzetet kaptunk, ahol a kurzorgombok elkóvályogtak. Pár percen belül ütni volt kedvem, de megfontoltságom győzedelmeskedett bohókás szándékaim fölött. Aztán elmászkáltak a Home/End, a PgUp/PgDn, az Insert és a Delete billentyűk is. Az Enter összement, fölé meg odaturakodott valami rohadék. Káromkodtam, szidtam a formatervezők felmenőit, és mindenkit, aki csak eszembe jutott. A gondolatok kiestek a fejemből, később meg már bele sem kerültek.

Te ne járj így.

Ha középszinten érettségizel, jó eséllyel ismered a vizsgahelyszínt, a gépeket, a monitorokat, a billentyűket és az egeret. Ha emelt szinten próbálkozol, akkor meg szinte biztosan nem.

Semmi nem írja elő, hogy számodra görgős egeret kell biztosítani. (Hihi: most nézem csak, hogy elvileg azt sem írja elő semmi, hogy a gépeken kívül bármit: egeret, billentyűt vagy monitort biztosítaniuk kell. Na, azért ezzel csak nem lesz gond.) Szóval, ha görgőtlen, vagy túl kicsi, vagy túl nagy, vagy bármilyen neked nem kézreálló egeret kapsz, akkor úgy jártál. Ugyanakkor tapasztalatom szerint, ha az egered, vagy billentyűzeted nem igényel külön illesztőprogram-telepítést, akkor a helyi rendszergazda nem fog elzárkózni attól, hogy a számodra kijelölt gépre csatlakoztassa.

Véletlenül se próbáld meg "odacsempészni" a saját cuccaid. Ez nem ápolja sem a rendszergazda, sem a felügyelőtanár egóját.

Szóval elviszed a cuccaidat, és minden hivatalos eljárást mellőzve megkéred a rendszergazdát, hogy léccilécci. Hogy mikor kéred meg? Ahogy - remélem - elolvastad a vizsgaleírást:

"A gyakorlati vizsga helyszínén a vizsgázónak a vizsga kezdete előtt fél órával kell megjelennie, ahol a rendszergazda által kijelölt helyet kell elfoglalnia."

Nos, ez az idő arra való, hogy megnézd, hogy jól ülsz-e, nincs-e huzat, nem vakít a Nap, nem csillog a monitor, jók-e a billentyűk, és persze előjöhetsz a saját perifériáid használatát célzó igényeiddel. Mármint, ha nem tetszik az, amit kaptál.

Ha meg a rendszergazdi morcos, akkor még mindig káromkodhatsz, persze csak magadban. Fennhangon pedig megértést színlelsz. Tudod, ápolni kell a rendszergazda egóját. Hátha lefagy az egész hóbelevanc, és akkor ő az egyetlen reményed.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr25673399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása