Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2008.10.09. 17:02 raerek

Informatika tankönyvek a szóbeli vizsgához

Címkék: informatika érettségi könyvek középszint szóbeli emelt szint informatika érettségi

"-Miből készüljek a szóbelire?"

Gyűlölöm ezt a kérdést.

Na, nem azért, mert oktalanság ilyet kérdezni, és nem is azért, mert nem tudok rá válaszolni. Tudok, csak épp elégedetlen vagyok a saját válaszommal.

A szó hagyományos értelmében vett tankönyvek ritkán indulhatnak eséllyel a szóbeli témaköreinek lefedését illetően. Elég sokan ismerik fel ezt a tényt, és állítanak össze kifejezetten ennek a témának szentelt könyveket.

Az első fecske pár éve Végh András: Szóbeli tételjavaslatok - informatika középszintű érettségi című könyve volt. A könyv korrekt: ahogy a cím alapján várható, nem lehet belőle megtanulni a vizsga tényanyagát, de segít képet alkotni a T. Vizsgázó számára arról, hogy hogyan néz ki egy középszintű szóbeli tétel, és arról is, hogy hogyan pontoz a vizsgáztató. A mű külön érdeme, hogy Szűcs Édua rajzolta.

Másodikként említem Dorozsmai Károly: 60 tétel informatikából - középszint - szóbeli címmel megjelent könyvét. Véleményem szerint a "sokat markol de keveset fog" esetéről van szó. Hatalmas pozitívuma, hogy nem csak megemlíti a Linuxot, mint Windows-alternatívát, hanem az egyes tételekben részletekbe menően igyekszik tárgyalni a tételhez kapcsolódó Linux-ismereteket (mindmáig egyetlenként az informatika érettségivel foglalkozó könyvek között). Nem véletlen írtam azonban a "tárgyalja" helyett azt, hogy "igyekszik tárgyalni" - eredjen bár a könyvben sokhelyütt tapasztalható silány minőség ismeretbéli vagy fogalmazási képességeket érintő hiányból.

A harmadikként említett könyvet kifejezetten jónak találom. Bár - tudomásom szerint - némileg kutyafuttában készült, a Nemzeti Tankönyvkiadó felkérésére, és nem véletlen van olyan sok szerzője, hogy az ember belefárad, míg begépeli, az egyik legjobban használható informatikakönyvről van szó: Devecz Ferenc, Juhász Tibor, Jónás Katalin, Reményi Zoltán, Siegler Gábor és Takács Barnabás Irány az ECDL! a középszintű érettségi! címet viselő munkájáról. A cím mondjuk nem bizalomgerjesztő - félek az öszvérektől. Az az igazság, hogy nem is voltam hajlandó kinyitni ezt a könyvet, amíg egyik ismerősöm nagyon meg nem dícsérte. (Utóbb kiderült, hogy az egyik szerzővel is tegeződő viszonyban vagyok.) A könyv remek, emlékeim szerint középszinten csak kevés kiegészítésre szorul.

Középszinten tehát csak-csak van miből tanulni, emelt szinten azonban rohamosan csökken a kínálat, egészen pontosan egy egész könyvre, mely két kiadást ért meg, és mára már nem egyszerű beszerezni. Az első kiadása 2006. karácsonya körül volt, és én vad örömmel vetettem rá magam a könyvre. S ugyan már az első belelapozás után tudtam, hogy összecsapott műről van szó (ami sajnos nem az első eset a kiadónál, és az is elgondolkodtató, ha a libri.hu a szerzőnek nem kevesebb mint nyolc, ebben az évezredben megjelent könyvét kínálja), gondolkodás nélkül megvettem és nekifogtam.

Az átlag informatikatanárnak nagyjából ugyanakkora fogalma van a pontos követelményekről az emelt szintű szóbeli vizsgán, mint a holnapi időjárásról: van némi tapasztalata és rálátása, de azért nem nagyon lepődik meg, ha kimegy a strandra, és jön a derült égből villámcsapás. Van részletes követelményrendszer, vannak témakörök, de ha azt olvassuk a témakörök között, hogy: "A ma jellemzően használatos adattárolók fajtái és ezek jellemzői (CD, CD-ROM, CDR, CDRW és DVD lemezek)", akkor felmerülhet a kérdés: most kell az egész orange book, vagy sem? Magyarán: milyen mélységig kell ismernie a T. Vizsgázónak azokat a témaköröket? Középszinten még csak-csak megél az informatikatanár, ha másért nem, akkor azért, mert ott ő vizsgáztat, na de emelt szinten mire támaszkodjon? S amíg majdnem minden más tárgyban a tanár rendelkezésre állnak a tárgy konvenciói és sok évre visszatekintő oktatása, az informatikát, mint meglehetősen friss tárgyat tanítók számára az egyetlen segítség az interneten több helyen felbukkanó 2005-ös emelt szintű tételsor volt.

Nos, Holczer József vette a bátorságot, és odaírta könyvének címébe az "emelt" szót is, így lett a teljes cím: Informatika szóbeli érettségi közép- és emelt szinten. Könyvének megjelenésével de facto megadta az elvárható mélységet, és eképpen nagyon fontos művet tett le az asztalra, amiért az informatikatanárok hálásak lehetnek neki, hasonlóan e blog szerzőjéhez. A diákok  mindazonáltal olvassák körültekintéssel a művet: hemzseg a sietségből eredő pongyola, szakmailag helytelen állításoktól és a definiálatlan fogalmaktól, egyéb hibáit már nem is említve. Hogy kritikám ne tűnjön légből kapottnak, idéznék egy díszpéldányt:

"A http protokoll szerint az adatok kódolatlanul közlekednek az interneten."

Igen, tudom, hogy "titkosítatlanul"-t ért alatta a szerző. De nem azt írja, és nem hiszem, hogy van az az álmos vizsgáztató, akinél egy ilyen állítás ne verné le a biztosítékot.

Tankönyvajánlómnak ezzel végére értem. Kedves Olvasó! Ha tudsz jobbat ajánlani, hát ne tartóztasd magad. Köszönöm.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr85672955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalma Zoli 2008.12.08. 16:35:38

Tisztelt olvasó illetve fórum szerkesztő. Azt szeretném csak megérdeklődni hogy van e olyan könyv, ami segítene abban hogy a Távoktatás keretén belül, XP programon belül, Word ex el, meg Word 2003 as oktatató anyaggal rendelkezem, meg 2003-7ig érettségi tétel kérdés és javítással. De jó lenne e egy tankönyv a gyakorláshoz mert nem elég pontosak a leírások, és sok drága időt lehetne meg spórolni, mert a munkát megkönnyítve tudnák gyakorolni, és nem kellene mindent ki sakkoznom hogy mi hol van.
Tisztelettel Szalma Zoltán
Válasz levelét várom.

vélekedő 2008.12.11. 06:56:26

Szerintem ha emelt szinten akarsz vizsgázni, akkor nem szerencsés az említett drága időt megspórolni. (de én csak az olvasó vagyok)

skybot 2009.10.20. 13:36:45

Én a Holzer-féle könyvből készültem középszinten. Hát vannak benne érdekes elszólások. Amibe nem vagyunk biztosak annak jobb utánaolvasni.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.20. 20:40:49

Egyetértek - sőt, talán úgy módosítanék, hogy ahol valami bizonytalanságot érzel, ott jó esélyed van, hogy nem csak érzed.

skybot 2009.10.21. 17:56:59

Egyébként szóbeli tételekkel kapcsolatban lesznek majd fent anyagok?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.21. 20:04:23

Nemtom. Már tavaly is akartam, de idén csak szaporodtak egyéb elfoglaltságaim, ígérgetni meg nem akarok...

kekecc 2009.11.23. 14:56:58

Üdv mindenkinek!

Kérdésem a következő lenne: Emelt szintre milyen könyvből érdemes tanulni? (Látom egyik könyv sem tökéletes, de melyik a legkevésbé tökéletlen emelthez?)
A közepem már megvan, Végh András és Holczer József könyvéből készültem, bár inkább az előbbi, az utóbbiból csak néha hozzáolvastam, ha nagyon kevésnek találtam, a lényeg benne van Végh András könyvében, jól áttekinthető. Megnéztem az emelt követelményét és nem igazán vettem észre különbséget talán csak egy helyen, mármint a középhez képest. Gondolom ugyanazokat kell tudni csak részletesebben. Fogalmam nincs, hogy mit olvasgassak még, a közép szóbelim 100% lett (és nem saját sulimba írtam, nem tudtam a tételeket, úgyhogy meg is lepődtem, másra számítottam), viszont nem tudom emelten mennyire "aprózzák el", ugyanis elég tág témakörök vannak megadva. Gondolom ott is van 1-2kérdés a cím alatt, mint közepen, ezekre lennék kiváncsi, aki már volt, vagy hallott valamit. Bármilyen apró segítség jól jönne.

Ui.: Egyébként még én sem tudok programozni, de idén mindent beleadok, megírhatom a tapasztalataimat, ha szeretnétek.

kekecc 2009.11.23. 15:05:16

Ez kimaradt:

Ha valaki hasonló cipőben jár, és emeltre vetemedik dobhatna egy email vagy msn címet, a tapasztalatok megosztása végett, nem szeretném tele szenvedni ezt az oldalt, az érdemi információkat majd közlöm. Még csak annyit, hogy Holczer József könyvét kicsit "mesélősnek" találom. Ezzel csak én vagyok így? Ezalatt arra gondolok, hogy amit 1 oldalon le lehetne írni, azt leírja kicsit kozmetikázva 4oldalon, ami jó, mert legalább késztet arra, hogy vizsgán is szép köntösbe bújtassa a felelő a feleletét, de nekem kicsit szétfolyik az egész, ennyi mesét úgy se tudunk ott beletenni, ha meg igen kifutunk az időből.

Üdv: csak egy lány

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.11.23. 21:04:38

A "mesélős" stimmt. És szenvedd csak nyugodtan tele az oldalt, hátha másnak épp az a fontos, ami neked szemétnek tűnik.

A részletesebb igaz, meg többektől hallottam már vissza az emelt szintű némileg "kitekintős" szóbelijeit. Mire gondolok:
Közép: A ma használatos háttértárak.
Emelt: Miben látja a háttértárak változásban megfigyelhető trendeket? Mik az okai?

Üdv Neked, te lány:)

kekecc 2009.11.25. 10:26:33

Sziasztok!

Sajnos a héten még nem tudok mesélni, eléggé beteg vagyok, de amint kijövök belőle, bele vetem magam az informatika gyönyöreibe, és mesélek. Próbáltam emelt infósokat keresni, nem találtam sehol (lehet nem ide tartozik, de nem tudom ezt hová írjam). Májusban érettségi, programozni nem tudok(ezért lesz fincsi, sulinkból én leszek az első). Ezt muszáj elmesélnem: infó fakt(már nem járok, a múlté): 5ből 4 alszik, én rugdosom a tanárt, hogy talán tanulni kéne, ő fél óra után elkezdi a középszintű excelt, amikor csak lehet szűrőt használ, amitől én kiborulok, minden feladatnál visszakérdez, és azt mondja gondolkodjak el rajta otthon, aztán osszam meg vele is. Mindenhol ilyen f*sza az oktatás, vagy csak nálunk?:D
Végre kipanaszkodtam magam...

skybot 2009.11.28. 21:55:48

Nyugi, nálunk is kb. ez volt, de azért középszintre rendesen fel lettünk készítve. Én is pont ilyen helyzetben vagyok. Ha gondolod vegyél fel msn-re. skybot(kukac)citromail.hu
Aztán szolgáltatok pár infót.

.Frajti 2012.04.02. 17:38:53

Remélem a kérdésemre nyerek választ, még akkor is, ha több mint két éve volt itt utoljára kérdés. Még a múlt században érettségiztem, de most továbbtanulást tervezve, be kellett vállalnom egy érettségit. A középszintű infora esett a választás. Az írásbeli részre magam tanulok vadul, de mivel egy idegen iskolában fogok szóbelizni, amiről még nincs pontos infom, így fogalmam sincs, mik a feltétel, mikre számíthatok tételszinten így. Az Irány az ECDL-es könyvvel jó eséllyel tudnék a szóbeli nagy részére készülni? Köszi a választ előre is. Valószínű akad még sok kérdésem! :)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.04.02. 19:20:06

@.Frajti: Én úgy _érzem_ - mert tudni nem lehet -, hogy továbbra is áll az, amit írtam róla. Úgyhogy igen. Ugyanakkor nem baj, ha kicsit aktualizálod: operációs rendszerekről beszélve nem felejtkezhetsz meg az Androidról és az iOS-ről, és így tovább. Sok év telt el azóta.

.Frajti 2012.04.03. 12:33:06

@raerek: Köszi a választ! Akkor megveszem a könyvet.
Sok év telt el az érettségim óta, ez igaz. :D Azért napi szinten netezek, munkám során sokat kellett a gépet használni, PDA-k terén is van minimális infom, így annyira nem aggódom, de célként tűztem ki az ötös érettségit, ha már az ECDL vizsgával ér fel. Excelben egész jól haladok, Access-hez már találtam leírásokat, de azt hiszem az lesz a nehéz feladat.

Foli · http://worldofoli.tumblr.com 2013.01.06. 19:12:10

Hello!
Az említett emelt szintes könyvből szerinted a második kiadás is ugyan olyan hibákkal van tele?
Illetve még egy kérdés: azóta sincs jobb könyv az emelt érettségi szóbelihez?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2013.01.07. 15:03:02

@Foli: Tudtommal a második kiadás gyakorlatilag csak egy újratördelés, de rég láttam már. És nem, tudtommal nincs.

Éwikoo 2013.02.07. 16:43:32

Sziasztok, nekem is az lenne a kérdésem hogy emelt szintre milyen könyvből érdemes tanulni? Ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném. :D
Ezek megvannak:
Végh András: Szóbeli tételjavaslatok - informatika középszintű érettségi
Devecz Ferenc, Juhász Tibor, Jónás Katalin, Reményi Zoltán, Siegler Gábor és Takács Barnabás Irány az ECDL! a középszintű érettségi!

Holczer könyvét érdemes megvenni ha emeltre készülök?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2013.02.09. 09:10:03

@Éwikoo: Érdemes, de nem azért, mert jó, hanem mert tudtommal nincs jobb - mind a mai napig:(
Az iskolai könyvtáradban nincs meg?

Éwikoo 2013.02.09. 12:17:05

Majd az infó tanáromnál utánaérdeklődök, lehet neki megvan. Köszönöm a választ! :)

szdani96 2015.06.02. 23:28:13

Szia,Nemsokára megint szóbeli lesz,még mindig nem változott nagyot a helyzet? Egyébként jó az oldal.
süti beállítások módosítása