Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2008.10.27. 12:31 raerek

Megmondtam az igazgatónak

Címkék: informatika érettségi gyakorlati szóbeli informatika érettségi

Abban a tanévben, amikor először érettségiztettem, az igazgatóm nem sokkal karácsony előtt behívott az irodájába, hogy tekintsük át az addigra már leadott szóbeli témaköröket. Amikor mentem be, a titkárnő - akinek a témaköröket elküldtem e-mailen, és akinek a tiszte az volt, hogy iskolai fejléces dokumentumba másolja, majd kinyomtassa és megfelelő példányszámban fénymásolja a témaköröket -, már vigyorogva kérdezte, hogy "Nálad a hármas után a hetes jön?" Nem egészen tudtam, hogy miről beszél, úgyhogy mindentudó képpel így feleltem: "Miért, nálad nem?"

John Doe: Finci

És, ahogy az pár pillanaton belül kiderült, az igazgató csak azt akarta megkérdezni, hogy ugyan miért számoztam oly' idióta módon a témaköröket, hogy a "3.1 Az operációs rendszer és főbb feladatai" témakör után hipp-hopp a "7.1 Kommunikáció az interneten" jön.

 

 

És akkor jól elmondtam neki, és most már ő is tudja, hogy:

Az informatika érettségi részletes követelményrendszerében - akárcsak a többi tárgyéban - az egyes témaköröknek számaik vannak. Ezek természetesen sorban következnek egymás után - van tehát 4., 5. és 6. témakör. Azonban az informatika érettségi szóbeli részében az összes témakör közül csak néhány fordulhat elő, nevezetesen az alábbiak:

  • 1.1 A kommunikáció
  • 1.2 Információ és társadalom
  • 2.1 Jelátalakítás és kódolás
  • 2.2 A számítógép felépítése
  • 3.1 Az operációs rendszer és főbb feladatai
  • 7.1 Kommunikáció az interneten
  • 9.1 Könyvtárak
  • 9.2 Dokumentumtípusok
  • 9.3 Tájékoztató eszközök

Ezekből a témakörökből a T. Vizsgázónak csak a szóbeli vizsgán tehetünk fel kérdést, a gyakorlati vizsga ezeket a témaköröket nem érintheti. Az összes többi témakör viszont csak a gyakorlati részben fordulhat elő.

Az Oktatási Hivatal témakörei is pont így vannak számozva (a hozzájuk vezető hivatkozás jobb oldalon, a "FONTOSABB LINKEK" között van).

Az igazgató gondolkodott, aztán azt kérdezte, hogy "-Ezek szerint ez most olyan, mintha töriből Mátyás király csak az írásbeliben lehetne, Julius Caesar pedig csak a szóbelin?" "-Igen" - válaszoltam. Ezek szerint megértette. Pedagógiai képességeim újabb győzelmet arattak:)

Nincs átfedés tehát az informatika érettségi gyakorlati és a szóbeli témakörei között. Sem közép-, sem emelt szinten.

És akkor most elmondtam Neked is, jól.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr22677415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peter 2008.11.18. 20:46:19

Szia nagyon tetszik az oldal. Épp a szóbelire készülök és azon elmélkedtem hogy ezt a tételsort milyen könyv alapján számozták?
(vagyha mégse könyv hát van-e olyan ami ezt a felsorolást követi, mert én a 60 tételes könyvből készülök de elég sok a felesleg...)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2008.11.19. 06:25:40

Hát, köszönöm az elismerést:)
Nem könyv alapján számozzák, a számozás alapja ez: www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/erettsegi_40_2002/informatika_vizsgakovetelmenyek.pdf
és nem tételsor, hanem témakörsor. Olvasd el hozzá ezt is, hogy a különbség nyilvánvaló legyen: infoerettsegi.blog.hu/2008/10/22/temakor_es_tetel_hat_ez_nem_ugyanaz
A 60 tételes könyv pedig - igen, némileg terjengős, sokszor csak dobálja a fogalmakat, amelyek között bizony akad olyan is, ami nélkül megvan még a százszázalékos vizsgád:)

jjjjjjj 2011.02.19. 15:02:43

szia

most olvastam ezt a cikket és az a kérdés merült fel benne hogy ez még most 2011-ben is ugyanígy van? egyébként nagyon hasznos az írásod és nagyon remélem hogy azót nem változott a rendszer:)

köszi

will88 2011.05.01. 13:35:32

sziasztok. Valaki tudna nekem segíteni? Az egyik szóbeli tételnél az egyik alpont ez : • Ismertesse a helyi hálózatok fajtáit!
szóval milyen fajtái vannak vagy lehet hogy csak elírták?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.05.02. 06:25:32

Hát, csoportosítás-féleséget szempont nélkül kérni, nem szép dolog.
Lehet, hogy a hálózati topológiákra gondol (sín, gyűrű, csillag, fa), lehet, hogy egyenrangú vs. központosítottra, és még volna pár ötletem, de azok nem biztos, hogy ideillőek...
ppppalika, van ötleted? :) (komolyan)

ppppalika 2011.05.03. 19:26:29

@raerek: A topológia szerintem nem a helyi hálózat fajtája kérdésre válaszol.
A másik ötlet lesz a nyerő.

Meg lehet azért kérdeni az illetékes tanárt is. Ha emelt szint, akkor mindegy. tanulj meg mindent, aztán majd kiderül. :)

will88 2011.05.03. 21:56:04

Köszi a válaszokat :D
egyébként csak középszint

nepeta (törölt) 2012.05.02. 21:47:15

Örök hálám ezért a blogért :)
Én autodidakta módon készültem a semmiből az info érettségire (OKJ-s képzésen vagyok és hát az informatikát nem igazán foglalja magába) és szükségem van kiegészítő érettségire. Nagyon sok mindent megtanultam ezekből a videókból és írásokból amik itt vannak! Szerintem mindenki nevében mondhatom hogy ez egy nagyszerű blog és remélem hogy folytatod mert tudom nem fizetnek érte de az elismerés érzése is van olyan jó :))