Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2008.11.07. 11:33 raerek

ECDL és informatika érettségi

Címkék: informatika érettségi középszint ecdl emelt szint informatika érettségi

Aki nem tudná: az ECDL a European Computer Driving Licence, vagyis Európai Számítógép-használói Jogosítvány. Egy olyan vizsga, amelyhez létezik sok modul, és ha ebből egy meghatározott számút elvégzel, és belőlük levizsgázol, akkor kapsz egy ECDL-oklevelet, és jó neked.

ronyi: 2008-09-21 14-30-34

A munkaerőpiaci megítélése erősen változó: ha titkárnőnek, adatrögzítőnek, ügyfélszolgálatos munkatársnak készülsz, hasznos lehet; ha mondjuk programozónak, tördelőszerkesztőnek, számítógépes grafikusnak, és megmutatod reménybeli munkahelyeden, akkor biztosan körberöhögnek. Az interneten persze mindenhol azt fogod olvasni, hogy ihaj, mekkora jó neked, ha van ilyened. Miért? Baromi sokan élnek meg ebből. Hiszen a tanfolyam nem olcsó. A könyvek sem. A vizsga sem.

Az oktatás színvonala megintcsak erősen változó. Eddig két ECDL-oktatót ismertem, mindkettő velem együtt végzett az egyetemen. Az egyikük jó volt - mármint értett a dologhoz, belevaló volt, de óráját sohasem láttam, tehát nem tudom, hogy jól is tanít-e. A másikuk szimplán pocsék.

A napokban kérdezte valamelyik diákom, hogy ha van ECDL-je, akkor van-e automatikusan informatika érettségije. Nincs.

Hogy miért? Pedig volt róla szó, amikor a kétszintű érettségit bevezették. Azonban az ECDL nem hivatalos vizsga, vagyis nem büntethető, ha megbundázzák. Elvileg persze minden becsületesen zajlik, van vizsgabizottság, vizsgatételek, minden csiricsoda. A gyakorlatban nem mindig van ez így. (Nem mondom, hogy az érettségiknél minden szabályos, de ott legalább bűntény - szabálysértés, nemtudom -, ha csalnak a vizsgák során. Ha ott csal egy tanár, akkor esetleg kirúgják, esetleg nem lesz erkölcsi bizonyítványa, esetleg mehet ahova akar. Ez tehát visszatartó erő.)

Tehát éppen a zárójeles előtti mondat miatt nincs érettségid, ha van ECDL-ed: túl könnyen és túl sokszor adnák el az érettségit. (Jaj, mielőtt bárki nekifogna feljelenteni, hogy hitelt rontok: Ezeket a dolgokat csak hallomásból ismerem, lehet, hogy tévedek, személyes véleményt közölnek a mondataim, nem voltam beszámítható, amikor ezt írtam, kijelentéseim feltételezéseken alapulnak, satöbbi. Annyira azért nem érdekel a dolog.)

Fordítva viszont megy a dolog: ha van ötös érettségid - mindegy, hogy emelt, vagy középszintű -, akkor kérheted az ECDL-vizsgaigazolványt. Regisztrációs díj van (nem olyan vészes), de ennyi. Innen megtudhatod, hogy pontosan mi a teendő, ha az érettségid jelesre sikerült.

Szerintem megéri kiváltani: nem biztos, hogy használ, de ártani nem árthat. Mindenesetre a jeles informatika érettségi egyszerűbb, elegánsabb, és lényegesen olcsóbb módja az ECDL-bizonyítványhoz jutásnak, mint a tanfolyamra járás. Készülj tehát inkább az érettségire!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr71690447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.06.18. 23:12:49

Bakker! Ezt a postot eddig nem is olvastam! Azt hiszem én is ki fogom váltani. Ahogyan írtad is, ártani nem árt.

Dorina93 2011.01.27. 21:35:04

Szia!
A segítségedet szeretném kérni.
Nekem erről semmit sem mondtak és már 5 modult leraktam a 7-ből. Most fogok érettségizni infóból és ha esetleg 5-ös lenne megérné leraknom az utolsó 2 modult vagy igényelhetek ecdl jogsit? Így mennyibe kerülne, mert már az elején ki kellett fizetni 5500 ft-ot a regisztrációs kártyára?
Ha ezt előbb mondják bele se kezdek az ecdl-be!
Előre is köszi a segítségedet!

Dorina93 2011.01.27. 21:56:36

Megint én!
Remélem hogy nem haragszol hogy rögtön letegeztelek.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.01.28. 17:37:00

@Dorina93: Dehogy haragszom:)
És persze hogy nem mondják: élni kell valamiből...
Idézve a cikkbéli linkből: "a mindenkori legkedvezményesebb regisztrációs díj befizetése ellenében igényelhetik az ECDL-bizonyítványt." - ennél többet én sem tudok. ECDL-hez nem nagyon értek, épp a cikkben írtak okán.

ppppalika 2011.01.28. 21:22:58

@Dorina93: Szerintem írjál az ECDL-es címre!

A jeles érettségit követően a regisztrációs díjat kell kifizetni - lényegében a vizsgakártya árát. Az ECDL központnak már meg volt a bevétele belőled. Őket csak ez érdekli. Ha jó fejek, akkor a vizsgakártyád számát kérik a befizetési csekk másolata helyett.

Ha nem fogadják el - és tudásod biztos - akkor olcsóbb letenni a két hátrelévő vizsgát.

Sidel 2011.06.08. 16:24:21

Ma találtam fel pont erre az oldalra, mert holnap lesz az utcsó ECDL vizsgám és kellett egy kis segítség a 2008-as érettségi (szótár) egyik feladatához. Azóta körbe néztem, az oldal nagyon jó, ezentúl látogatni is fogom rendszeresen.
Ami az ECDL vizsgát illeti, pénzügyileg tényleg jobban megéri, ha 5-ösre érettségizel, viszont az érettségis tudásod (gondolok itt főként a középszintű érettségire), nem fedi le teljesen azt, amit az ECDL vizsgák előtti gyakorlás során szerezhetsz. Én most perpill úgy érzem, az ECDL vizsgák után az érettségi gyerekjáték lesz.

ppppalika 2011.06.10. 07:42:51

@Sidel: Hááát, ha jól vagyok informálva, akkor nem tekinteném az érettségit gyerekjátéknak a sikeres ECDL vizsgák után.

A legnagyobb különbségnek azt érzem, hogy az érettségin érdemben kell gondolkodni is.

Sidel 2011.06.11. 20:30:08

Tévedsz ha azt hiszed az ECDL-en nem kell gondolkodni. Az IT alapismeretek pl. teljesen elmélet. Rengeteg kérdés és sose tudhatod hol mennyi helyes válasz van. De már az Excel, Access... moduloknál is van jó pár olyan feladat, amin nem kicsit kell agyalni...

ppppalika 2011.06.12. 12:13:30

@Sidel: Biztosan igazad van...

Egy azonban tényszerű: Az ECDL feladatok nyilvánosak és ismertek - előre.

Randomize 2012.01.26. 23:23:05

Ecdl-ről annyit hogy a sulinkban előre kiadják délelőtt hogy melyik feladatot kell majd megoldani, sőt olyan is volt h közösen megcsinálták előtte.(Volt akinek így is lett hibapontja)
Érdkesség még talán, hogy olyan gyerek simán letette az ECDL-t aki előző évben majdnem megbukott infó prog alapokból. ( itt alap algoritmusokat kellett írni, erősebb logikájú 12 évesnek menne probléma nélkül állítom x)
süti beállítások módosítása