Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2008.11.11. 20:43 raerek

Szoftverek az informatika érettségin

Címkék: informatika érettségi középszint gyakorlati emelt szint informatika érettségi

Szerencsére a magyar informatika érettségin viszonylag sok program közül választhatunk. A közelmúltban írtam arról cikket, hogy milyen platformokon lehet érettségizni, ahol azt is kijelentettem , hogy OS X-et még csak messziről láttam. Erről tehát nem írok egy szót sem, de cserébe a másik két platformról igyekszem okosakat mondani.

fenyob: Horgász az őszben

Kezdjük azonban azzal, amit tapasztalatom szerint a középszintű vizsgákat szervező középiskolák sokszor nem vesznek eléggé komolyan: a szoftverválasztási nyilatkozattal (amit megtalálsz a jobb oldalon, a "Fontosabb linkek" között). Nem egyszer jártam úgy, hogy érkezett új magántanítvány, akitől persze első kérdéseim között megkérdeztem, hogy milyen szoftvereket választott - mire ő bután nézett rám. Volt olyan is, hogy az informatikatanár a diák érdeklődésére kijelentette, hogy ő ilyesmiről még sohasem hallott. Ciki. Sőt: szégyen. Bár legjobb tudomásom szerint nem kötelező kitöltetni ezt a nyilatkozatot, de a tanárnak is érdeke: utólag nem szentségelhet a T. Vizsgázó, ha nem olyan szoftvert kapott, mint amilyenre számított.

Másik probléma, hogy főleg az ismétlők, vagy az olyanok, akik az iskolai tanulmányaik végén nem érettségiztek informatikából, de most akarnak, még sosem hallottak erről a lehetőségről-kötelezettségről. Így amikor - nem az iskolájukban - a vizsgára bejelentkeznek, odadugnak az orruk alá egy papírt, amin nem mindig van idő rendesen eltöprengeni. A T. Vizsgázó tehát beikszel valamit, és - láttam már ilyet is - utólag nem is feltétlen emlékszik rá, hogy mit.

Emelt szintű, vagy az Oktatási Hivatal szervezésében zajló középszintű vizsga esetében nem szokott gond lenni a nyomtatvány kitöltetésével. Ha pedig a saját középiskoládban érettségizel, akkor mindenképp ragaszkodj hozzá, hogy veled ilyet töltessenek ki - legkorábban az érettségire való jelentkezésed leadásakor, de egyébként meg minél hamarabb. Ha az iskoládban sosem hallottak erről, akkor mutasd meg nekik bátran az interneten (tudod: a jobb oldalon ott a link), én is onnan szoktam kinyomtatni.

Fontos: ha emelt szinten, vagy az Oktatási Hivatal szervezésében veszel részt vizsgán, akkor bármit választhatsz a listából. Olyan helyre fognak behívni érettségizni, ahol van az általad megadott szoftverekel szerelt gép(terem).

Ha a középiskoládban akarsz érettségizni - ami persze nem kötelező -, akkor viszont csak azt választhatod, amit az intézmény biztosítani tud. Például ha nincs a gépeikre Microsoft Visual C# 2008 Express telepítve, akkor - bár ingyenes a szoftver - nem választhatod. Kivéve, ha megígérik, hogy a kedvedért telepítik. Ha nincs az iskolában Adobe Photoshop CS HU, akkor nem kötelesek venni a kedvedért - kalózszoftvert meg elvileg nem telepíthetnek, persze azért szoktak. És ha nincs Linuxos gép az iskolában, akkor nem kötelesek a kedvedért sehova Linuxot telepíteni.

Na tessék - amit a bevezetőnek szántam, abból egész cikk lett. Majd máskor folytatjuk, jó?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr59689660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vélekedő 2008.11.13. 20:20:39

"Ha a középiskoládban akarsz érettségizni - ami persze nem kötelező -, akkor viszont csak azt választhatod, amit az intézmény biztosítani tud. Például ha nincs a gépeikre Microsoft Visual C# 2008 Express telepítve, akkor - bár ingyenes a szoftver - nem választhatod."

Középszinten minek?
Emelt szinten pedig nyugodtan, az OKÉV-nak biztosítania kell.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2008.11.13. 20:51:57

Nem voltam egyértelmű, de:
Vannak azok a mázlisták, akiknek a középiskolájuk egyben emelt szintű vizsgaközpont. Ha ők a saját középiskolájukban szeretnének érettségizni, akkor nekik is érdemes olyan szoftvert választaniuk, ami ott van. És igen, választhatnak másmilyet, de ezzel lemondanak a hazai pálya előnyéről.
süti beállítások módosítása