Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2008.11.16. 21:20 raerek

Fortélyok szóbelire

Címkék: informatika érettségi középszint szóbeli emelt szint informatika érettségi

Harminc pont.

Ennyi érhető el maximálisan a szóbeli vizsgán. Emelt szinten is, középszinten is. Az informatika érettségin megszerezhető pontoknak az egyötöde: nem sok, de pont ez az egyötöd dönthet arról, hogy bekerülsz-e, vagy sem. Hogy (viszonylag) keveset fizetsz majd a továbbtanulásért, vagy rengeteget. Hogy négyes, vagy ötös.

Érdemes hát jól megcsinálni.

phreeq: talán neve is volt

Szeptemberben írtam már pár sort erről a témáról egy nagyobb cikk részeként, ahol olyat szóltam, hogy elég lehet - bizonyos feltételek megléte mellett - ha az írásbeli rész lezajlása után fogsz neki a szóbelire tanulni. Ha azok a bizonyos feltételek teljesülnek, akkor ezt a véleményemet most is fenntartom. (Arról is írtam már, hogy mely könyveket érdemes forgatni a vizsgára történő felkészüléshez.)

A többi tárgyhoz viszonyítva kevés dolgot kell a szóbelire megtanulni, és az a kevés is viszonylag kevés pontot ér a harmincból.

"-Hmm?" - kapod fel a fejed. "Jaja" - mondom én.

A szóbeli informatika érettségi vizsga értékelési szempontjai
szempont neve ezt takarja (kb) ennyi pontért
Logikai felépítés Az időbeosztásod jó? A fontos részleteket kiemeled? 6
Kifejezőkészség, szaknyelv használata Mennyire jól használod a szakkifejezéseket, érted-e őket? Mennyire magyarázol jól? 6
Tartalmasság Elmondod-e, ami elvárható? 12
Kommunikatív készség Mennyire vagy partner az elbeszélgetés során? 6

 

Az a helyzet tehát, hogy a feleleted pontjainak alig több, mint a harmada származik abból, amennyit tanultál: a "tartalmasság" rész, 12, azaz tizenkét pontért. A feleleted nagyon nagy része kizárólag a te személyes alakításod. (Nem is olyan rég a tartalmasság még kevesebbet ért: 8 pontot. Amikor a cikket írom, akkor már 2-2 pontot átcsoportosítottak az első két szemponttól.)

A vizsga: színjáték. Te vagy a színész. Ők a közönség. Ha tetszel nekik, akkor megtapsolnak, még akkor is, ha a nagymonológod alatt szörtyögtél.

"-Hajjaj, hát nem vagyok egy nagy színész!"

Akkor jó. Itt csak arról beszélek, amit mindenki meg tud csinálni. Arról, hogy minden színészi képesség nélkül is meggyőzheted a bizottságot arról, hogy te - legalább - harminc pontot érsz.

Felkészülés

Tanulni persze kell - nem baj, ha nem tudsz mindent, de ha nagyon hiányos a tudásod, akkor bele fogsz zavarodni, a tanár kénytelen lesz kérdezni, ettől szétesik a feleleted - eláshatod magad.

Tizenöt percre készülj közép-, és húsz percre emelt szinten. Ez rengeteg idő, amit neked kel kitöltened. Kábé egyharmad tanítási óra. Ha túl hamar befejezed, veszítesz a logikai felépítésre adható 6 pontból, ha túl hosszúra nyújtod, akkor is, de még a tartalmasságból is: valószínűleg nem tudtál mindent elmondani. Gyakorolnod kell. Leggyakrabban az szokott a baj lenni, hogy a T. Vizsgázó az óra eleji ötperces feleletekhez szokott hozzá - rosszabb esetben ahhoz sem. Szóval gyakorolnod kell, beszélj 15-20 percig a barátnődnek/barátodnak, testvérednek, szüleidnek, akárkinek aki meghallgat - méghozzá olyan témáról, amit ő dob fel. Ha nem dob fel témát, mondd el, hogy miért szereted kedvenc együttesedet, kedvenc weboldaladat, a szomszéd kutyájának bolháit. Ha nincs, aki meghallgat, akkor beszélj a falnak. De gyakorolj. Érezd, hogy mennyi a negyedóra.

(Lévén ez az írás már így is elég hosszúra nyúlott, kicsit abbahagynám. Legközelebb folytatjuk.)

(közben a legközelebb már eljött: az informatika érettségi szóbeli fortélyairól szóló cikk második része itt olvasható)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr24673403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása