Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2008.11.28. 22:06 raerek

Hol vannak a jó informatikatanárok?

Címkék: informatika érettségi informatika érettségi

Hát, jól elbújtak - sokan ugyanis még sosem láttak ilyet.

Pedig vannak jó informatikatanárok, nem is kevesen, de sokkal többen vannak a rossz informatikatanárok.

Armando: Li-2

Aki ugyanis nem elég gazdag - márpedig ki az? - könnyen keres a tanárinál jobban fizető állást. Egy egyetemről frissen kijött tanár a közalkalmazotti bértábla H1-es kategóriájába esik, ami azt jelenti, hogy így, 2008. vége felé bruttó 129.500 forintot keres, amiből nem egészen nyolcvanezer kerül a bankszámlájára hó végén.

Ugyanezzel a diplomával - főleg Budapesten - az ember elhelyezkedhet valamely vállalatnál is, ahol pedig már két éve is ennek a háromszorosa volt az átlagfizetés, és az informatikusokat mind a mai napig a legjobban fizetett szakemberek közé sorolják.

Középiskolai informatikatanár tehát - eltekintve az olyan helyen lakókat, ahol kevés informatikust foglalkoztatnak - abból lesz, aki:

  • nem kap informatikusi állást - mert egyszerűen nem elég jó, vagy
  • szeret tanítani, és nincs annyira nagy szüksége a nagy fizetésre
  • van még egy harmadik kategória: aki mást tanított, de továbbképezte magát. Sok technikatanár, pár matekos, pár fizikás, pár egyéb.

Namost, az első kategóriába esők valószínűleg tanárként sem első osztályúak. A második kategória esetében pedig az a helyzet, hogy csak azért, mert valaki szeret tanítani, még nem biztos, hogy tud is. Ez mondjuk - a harmadik kategóriától függetlenül - nem javítja az esélyedet egy jó informatikatanár fellelésére.

river: kánkán

Az informatikatanárokra talán külön igaznak tűnik a mondás: aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja. A diáknak pillanatokon belül lehet az a benyomása, hogy a tanára nem ért ahhoz, amit csinál. De ez nem ennyire egyszerű: könnyen adódik olyan kérdés, amire nem megy a válasz izomból. Lássunk néhányat a saját gyakorlatomból (elhagyva az olyan kérdéseket, hogy "miért nem ismeri föl az otthoni Windows az mp3-lejátszót, miért fagy le, miért nem indul apám gépén a Photoshop"):

  • Miért ugrik el a kép a Word dokumentumomban? (Aki erre mindig tud válaszolni, az nem dolgozott még eleget a Word-ben.)
  • Miért nem megy az egyik ékezetes és szóközös táblára és mezőnévre vonatkozó lekérdezés az Access 2003-ban, és miért megy a másik? (Mittomén...)
  • A weboldalamban lévő PHP-kód valamiért mindig elszáll, pedig amikor az otthoni gépen próbálom ki, akkor megy. Miért? (Nem vagyok ám perfekt PHP-ban. Sem.)
  • Miért tudott a padszomszédom hamarabb belépni a jelszavával? (Mert nem kérdez folyton hülyeségeket, azért!)

Bármelyik hallatán elkönyveli a gyorsan ítélő diák, hogy "Hát én többet tudok a tanárnál!"

Sokszor persze igaza is van a diáknak. Sok iskolában van ugyan informatikaoktatás, de nincs képzett tanár, hanem valami ezeréves műszaki diplomára hivatkozva tanítja valaki ezt a tárgyat (amitől persze még lehet akár jó is, amit csinál). Más iskolákban van ugyan informatikatanár, de nincs informatikaoktatás: elhülyéskedik az órát, és kész.

trainmodeller: Terepasztalom / H0

Még csak informatikatanár-hallgató voltam az egyetemen, amikor az iskolába, ahol dolgoztam, új matektanár jött, aki az év eleji bemutatkozásakor kiemelte, hogy két éve szerzett középiskolai informatikatanári diplomát. Az első héten megkérdezte, hogy miért nincs a gépeinken szövegszerkesztő. Mondtam neki, hogy Windows XP-t Wordpad nélkül ritkán talál, de ha a menüben az irodai programokat választja, akkor van Word és OpenOffice.org Writer is. "Ja, hogy a menüben kell megkeresni? Nálam otthon kint van az asztalon..." Gondoltam amit gondoltam. Két hét múlva a tanáriban fennhangon panaszkodott, hogy rossz a nyomtató. Segítettem neki bekapcsolni. Aztán kénytelen voltam rájönni, hogy a saját egyetemi évfolyamtársaimnak is nagy része ilyen lesz. Van, aki hasonló problémákon elbukna közülük, de az egyetemet summa cum laude végezte el.

Ugyanakkor sok esetben téved a diák, ha azt hiszi, hogy többet tud a tanáránál - legalábbis a középiskolai informatikaoktatás témakörében. Lehet, hogy a tanár nem csinált még flash-animációt, de legalább néha nem ugrálnak el a Wordbe beillesztett képei. Lehet, hogy nem tud csilivili neonokat forrasztani a gépébe, de tartott már órát az adatbázisfüggvényekről. Lehet, hogy nem telepített még virtuális számítógépet, de tudja, hogy mi az a First Draft.

Ha a te informatikatanárod a fenti három dolog (Word-képek, adatbázisfüggvények, First Draft) bármelyikével nincs tisztában, akkor rossz informatikatanárod van. Ha viszont tudja őket, akkor azért nincs minden veszve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr51673473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.