Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2008.12.07. 12:33 raerek

Rút kiskacsa

Címkék: informatika érettségi középszint szóbeli hasznos linkek emelt szint informatika érettségi

A mai napon arról a témaköréről lesz szó az informatika érettséginek, amiről az átlag informatikatanár keveset tud, és nem is akar többet tudni. A gyakorlati részen elő sem kerül, de a szóbelin esetleg szembejöhet.

river: rút kiskacsa

A jobb oldalon lévő "Fontosabb linkek" között megtalálható az informatika érettségi vizsga leírása, és ebben elolvashatjuk, hogy ennek a bizonyos témakörnek mind a közép-, mind az emelt szintű vizsgában 8-12%-ban kell szerepelnie a tételek között. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy húsz tételből kettő szól az informatika érettségi témakörök rút kiskacsájáról, a könyvtárismeretről.

Nem tudom, hogy miért az informatika érettségi része a könyvtárismeret. Persze, elég régen léteznek könyvtár-informatika, vagy ha úgy tetszik, informatikus-könyvtáros szakok a felsőoktatásban. Nos, az a heyzet, hogy arról sem tudom, hogy miért van úgy. Elég az hozzá, hogy az egyetemen egy szó nem esett az informatika tárgy könyvtári vonatkozásairól, mégis van róla diplomám, hogy taníthatom. Sőt, tanítom is. Tipikusan ez az a része a tananyagnak, amit úgy tanítok, hogy a megfelelő órák előtt átfutok pár szakirodalmat, és hajrá. Ciki, de így van. Volt rá kísérlet, hogy az iskolánk könyvtárosa oktassa az idevágó tananyagot, de ez megbukott a könyvtáros néni betegeskedésén. Maradtam hát én, jobb híján.

No, mindenesetre íme pár link, amivel a könyvtárismeret (mint a középiskolai informatika ismeretköre) tényanyaga meglehetősen jól le van fedve.

  • Benkő Ilona (Karinthy Gimnázium) által összeállított könyvtári fogalomtár (ő tárgyszójegyzéknek hívja) két részben: átólíig és jétőlzéig.
  • A Pataky Szakközépiskola könyvtárosnőjének (a webhely alapján Petráról van szó) Könyvtár tételek I, illetve Könyvtár tételek II című gyűjteményei.
  • Dávid Balázs (nálam sajnos széteső) honlapja Könyvtárismeret címmel. (Időközben sajna az extra.hu lerúgta az oldalt.)
  • A Kodolányi Főiskola linkgyűjteménye, felkészülési segédlet a Könyvtárismeret tárgyhoz.

Köszönöm nekik!

Már csak az a kérdés, hogy tulajdonképp miért nem szeretik az informatikatanárok a legtöbb esetben ezt a témakört? Nem tudom megválaszolni, pedig én sem szeretem. És, bár akad pár olyan ismeret, aminek az oktatása még kevésbé érdekel, mégis attól tartok, ebből a rút kiskacsából nem nagyon lesz fennen szárnyaló szépséges hattyú.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr1677420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása