Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2008.12.20. 09:41 raerek

Középszintű adatbázis-kezelési feladatok megoldásai videókon

Címkék: informatika megoldás érettségi középszint gyakorlati oktatóvideó adatbázis kezelés informatika érettségi

(Ha az oktatóvideóknál komolyabb, elmélyülősebb tananyagra vágysz, sok megszívlelendő jótanáccssal, akkor nagyon ajánlom figyelmedbe egy kollégám Érettségi feladatok analízise tanároknak adatbázis-kezelésből című írását. Nem csak tanároknak!)

2005. május (a feladat címe: Tanulmányi versenyek)

A Tanulmányi versenyek az első éles középszintű érettségi adatbázis-kezelős feladata. Egyetlen táblát használunk. Már ebben a feladatban is van csoportképzés (megszámlálással), előkerül benne a nem egyenlő jel, azaz a <>, van benne dátum, de nincs dátumkezelő függvény, van benne módosító lekérdezés, és már itt is kell jelentést készíteni.

 

2005. október (a feladat címe: Tanári kar)

A Tanár kar című feladatban jelenik meg egy, az informatika érettségiken azóta is használt módszer: az importálásra felszólító feladatban - vagy a környékén - feltüntetik, hogy melyik mező (oszlop) milyen típusú adatot tartalmaz. Nem pontosan, csak annyit, hogy az adat szám, szöveg, dátum, vagy logikai érték. De ennyi elég is szokott lenni.

Ezúttal is egy táblát használunk. Először szerepel VAGY feltétel, először kell meg nem jelenített adatra szűrni, először van LIKE operátor, és először van csúcsérték-megjelenítés (persze ez utóbbi helyett mehet más megoldás is). Sok az "először", de ez nem nehéz - ez még csak a második középszintű informatika érettségi.

Először, de (2010-ig biztosan) egyben utoljára kell űrlapot készíteni.

 

2006. február (a feladat címe: Utónevek)

Az Utónevek megoldása során nagyon fontos, hogy tényleg értsd meg az adatbázis tartalmát - nekem ez nem ment annyira egyszerűen. Jó, nem gebedtem bele, de azért nem volt elég egyszer átfutni. Egyetlen táblát használunk, van az előzőeknél egy fokkal bonyolultabb csoportképzés, nem újdonság már a LIKE operátor, és a táblakészítő lekérdezés is bonyolultabb műveleteket kér.

 

2006. május (a feladat címe: Kosárlabda)

A Kosárlabda a középszintű informatika érettségik történetének első többtáblás adatbázisos feladata. Újdonságot ezen felül keveset hoz, de ha most ismerkedsz a dologgal, ez is épp elég. A kevés újdonság pedig az idő típusú adatot, illetve a BETWEEN operátor jelenti.

 

2006. október (a feladat címe: Csoportok)

A Csoportok ismét egyetlen táblát használ. Lehetőség nyílik a >= relációs jel használatára - bár, ha az előző feladatot BETWEEN nélkül oldottuk meg, akkor már használnunk kellett ezt a jelet. Ismét van módosító lekérdezés, először kerül elő a SELECT * FROM utasítás - bár ez nem olyan feltűnő. Készítünk továbbá lekérdezésen alapuló lekérdezést is - az Openoffice-t használók számára ez nem feltétlen újdonság, de az Access-t használók nem sokszor szorulnak rá. Vagy inkább úgy mondom, hogy ritkán tudatosul bennük, hogy ilyet használnak. Kivételesen nincs jelentés.

 

2007. május (a feladat címe: Hajómenetrend)

A Hajómenetrend feladatba semmi extra nem került, mégsem volt egyszerű - talán azért, mert a csoportképzéseket egész jól eldugták benne. Nincs benne sem módosító, sem táblakészítő lekérdezés, egyetlen táblát használ.

 

2007. október (a feladat címe: Mozdonyok)

A Mozdonyok című feladat megint csak egyetlen táblát használ. Van benne módosító lekérdezés, egyszerű csoportképzés (megszámlálással), nehezen érthető feladat. Először fordul elő az IS NULL operátor, és először kell dátumkezelő függvényt használni. Annyira először, hogy súg a feladatíró. Először kell a jelentésen csicsázni - nem sokat, csak annyit kérnek, hogy elférjenek az adatok egymás mellett.

 

2008. május (a feladat címe: Vízállás)

A Vízállás megoldásakor is csak egy táblával dolgozunk. A feladatban először kötik ki, hogy: Ügyeljen arra, hogy a lekérdezésben pontosan a kívánt mezők szerepeljenek! Ügyeljél. Tényleg.

Ez az a feladat, ahol az érettségizővel szemben nem elvárás, hogy tudja: 2002-ben mely napra esett Szilveszter. Elvárás viszont a kódlapok ismerete - meg kell oldanod, hogy Mohßács helyett Mohács jelenjen meg. Itt is van persze csoportképzés, és sokan ültek fel annak idején annak a gonosz trükknek is, hogy a 9 méter és a 9 centiméter nem ugyanakkora vízoszlopot jelent. Szokta mondani a tanár, hogy figyelmesen olvasd el a feladatlapot, de hát beszél az annyi hülyeségét, hogy a rák győz odafigyelni.

A jelentésben a dátum hónapja alapján kell rendezni az adatokat, ami az Openoffice-szal dolgozóknak nagy szívatás.

 

2008. október (a feladat címe: Szótár)

A szótár Emma és barátai életének egy epizódját dolgozza fel.:) Van benne szólista, de ez olyan szólista, aki nem előadóművész, hanem szavak listája.

Egyetlen táblát használunk. Ami újdonság: egy mező másik mezővel való egyezőségét, illetve másiktól való eltérésnek mértékét vizsgáljuk.

 

2009. május (a feladat címe: Utazás)

Az Utazás feladatban három táblánk is van. Igazi dőzsi-habzsi! Van ezen felül félreérthető feladat, amelyet a megoldásban is elsírok, úgyhogy itt nem. Van továbbá olyan mező, amelynek számítani kell az értékét, azaz szorzás, illetve kivonás van a lekérdezésben. A jelentés lekérdezésből, nem pedig táblából készül.

 

2009. október (a feladat címe: Irodalmi Nobel-díj)

Az Irodalmi Nobel-díjasokkal foglalkozó feladatban két táblánk van. Újdonságként talán azt említhetném, amikor a C lekérdezésben a csoportképzés és a COUNT függvény használata után még szűrünk is a frissen megCOUNTolt mezőre. Van ezen felül al-lekérdezés, kettő is (E, F). És ismét lekérdezésből készül a jelentés.

 

2010. május (a feladat címe: Vízvezeték-szerelők)

A Vízvezeték-szerelőkmegoldása során megint három táblánk van, de ilyen már volt. Olyan viszont még nem volt, hogy az adatbázis-kezelés a középszintű informatika érettségin a negyedik feladat, most viszont van. A feladatban van LIKE operátor, ami mostanában nem volt, és van benne szorzással-összeadással készülő mező, ami viszont volt mostanában. Van benne zavaró adat, ami nem baj. És ennyi.

 

2010. október (a feladat címe: Notebook)

A Notebook megoldása során ismét - immáron azt kell mondanom: szokásosan -  három táblánk van. A feladat talán egyetlen újdonsága a 4teljes lekérdezés (találd ki, hanyadik feladat), ahol tulajdonképp nincs is újdonság, de erre nem feltétlen jössz rá azonnal. Más szóval: a feladat inkább szövegértési képességeidet vizsgálatában jelent újat, nem a számonkért ismeretanyag tekintetében.

 

2011. május (a feladat címe: Barlang)

A Barlang című feladatban egyetlen táblával kellett bűvészkedni. Kellett bele LIKE, al-lekérdezés, és kellett matematikai műveletet végezni a lekérdezésben. Szokatlan, hogy nem volt benne semmi olyan, amitől a LibreOffice (vagy Openoffice.org) Base + MySQL párossal indulók hátrányt szenvednének: nem volt ugyanis benne sem táblakészítő, sem frissítő, sem törlő, sem hozzáfűző lekérdezés.

 

2011. október (a feladat címe: Fák)

A Fák című feladatban ismét két táblánk van. Volt al-lekérdezés, csoportképzés, miegymás. Ahogy a májusi feladatban, itt is szokatlan, hogy nem volt benne semmi olyan, amitől a LibreOffice (vagy Openoffice.org) Base + MySQL párossal indulók hátrányt szenvednének: nem volt ugyanis benne sem táblakészítő, sem frissítő, sem törlő, sem hozzáfűző lekérdezés.

 

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr29750894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taposcsirke 2009.05.22. 11:02:07

2008 május középszintű érettségi faladatok közül hol találom meg az 5.feladatot(vízállás)?
+van egy olyan problémám ,hogy az acces nem jól importálja be a dokumentumokat(vagy .txt fájlokat).

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.05.22. 11:40:22

Sajna sehol:( Legalábbis ezen az oldalon...
Viszont, ha már így kérdezted, íme a megoldás, gyorsan kifényképeztem:

http://www.flickr.com/photos/infoerettsegi/3553928632/
és
http://www.flickr.com/photos/infoerettsegi/3553121781/

Valahol mintha olyat olvastam volna, hogy idén már UTF-8 lesz a kódolása a forrásfájloknak, ha elkolbászolnak a karakterek, akkor azt is így kell megoldanod.

Taposcsirke 2009.05.22. 12:08:02

kösz a gyors választ

Overlord 2009.05.22. 13:00:15

Köszönjük a figyelmeztetést és a segítséget. Akkor valószínűleg UTF-8 kódolás lesz (minden) feadat(ok)ban?
Milyen nehézségre számítottok az idei informatikai érettségin?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.05.22. 18:27:50

Az UTF-8-ra számítok. Ma konzultáción megcsináltam a tavaly októberi táblázatkezelést, annak a forrása például UTF-8 volt. Az Excel 2003 hiba nélkül felismerte.

szasszi 2009.05.23. 15:15:18

Hello!
Én kb most találkoztam először ezzel az UTF-8-as kódolással, és az excelem nem ismeri fel. Átmentem másik gépre, ahol 2003-as office van, ott sem ismerte fel. Excel-ben hogy lehet megoldani, hogy ne kirxkraxok jelenjenek meg?

ppppalika 2009.05.23. 16:51:34

@gagyiii:
a) szövegbeolvasó varázsló első lépésénél a fájl eredtét helyesen kell megadni.

b) ha jegyzettömbben jó és tabulátorokkal tagolt fájl, akkor jegyzettömbben mindent kijelölni és beilleszteni a táblázatkezelőbe.

halacska2 2010.02.16. 15:32:42

hello!

honnan lehet megszerezni az Access 2003-mat?
csak mert program nélkül max elméletben tudom gyakorolni a könyvből tanultakat.
interneten nem találtam a letöltését.

ugyan ez a kérdés a Dream Weaver honlapszerkesztő progival..

segítsen valaki...
feltételezem nem csak venni lehet...
egy office 2003 csomag nem túl olcsó gondolom...
üdv.
hal

ppppalika 2010.02.16. 21:06:26

A Dreamweaver nem olcsó, és igen, csak venni lehet.

Officet is csak venni. Pontosabban Access2003-at talán már venni sem.

OEM Office Home and Student 2007 Hun 1pk v2 (MLK) viszonylag olcsó lenne, de ebben nincs Access.

Szerintem válassz valami ingyenes eszközt, mert az előbbiek beszerzése belekerül majd 200 ezer forintba.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.02.17. 08:52:08

@halacska2: @ppppalika:
Úgy módosítanám ppppalika hozzászólását, hogy nem csak venni lehet, de csak venni szabad:)

Szőr Ósztin Póversz 2010.05.11. 11:48:11

Hello!
A módosító lekérdezéseket le is kell futtatni az érettségin vagy csak kész kell hogy legyen?
Nagyon jó a blog, így tovább! :D

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.05.11. 13:42:12

@Szőr Ósztin Póversz: Tulajdonképp mindegy. Csak a lekérdezésre jár a pont, lefuttatni azért érdemes, hogy lásd, hogy műxik-e.

ppppalika 2010.05.11. 18:44:14

A futtatással csak ésszel! Nem visszavonható művelet, így meggondolatlanul végrehajtva eléggé el lehet szúrni a táblát, ami akár választó lekérdezések kipróbálását is megnehezítheti. Szóval egy másolaton próbálnám ki inkább.

cyberpunk666 · http://emeltprog.blogspot.com/ 2010.05.12. 07:27:28

az idei info erettsegiben a feladatba bele volt irva, hogy "futtassa le".
szoval le kell futtatni, cak elotte erdemes megnezni, mit is fog csinalni pontosan, hany sort modosit, es hogy az megfelelo-e nekunk...

cyberpunk666 · http://emeltprog.blogspot.com/ 2010.05.12. 08:53:41

7ures lekérdezés 2 pont
Módosító lekérdezés a kiosztas táblára, amely a csatorna mező
értékét „nincs adat”-ra változtatja 1 pont
A szűrés helyes (csatorna is null) 1 pont

A pont csak akkor jár, ha a lekérdezés segítségével a táblában
a megfelelő adatok módosultak.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.05.12. 18:41:08

@cyberpunk666: köszi, hogy megírtad ezeket. Remélem olvassák is, akiknek kell.

kalyericsson 2010.05.12. 20:13:36

Na szóval!
Miután nagynehezen át estem a regisztráció rögös utain szeretnék 1et kérdezni.

2008 októberi adatbázis feladat - Időjárás:
Segítene vki hogy hogyan tudom elérni azt hogy a 'helyes', és a 'helytelen' oszlop között a 'vagy ' szónak megfelelő kapcsolatot teremtsek?
Előre is kösz!

kalyericsson 2010.05.12. 20:40:33

Kösz rájöttem magamtól!

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.05.12. 21:20:28

@kalyericsson: hmmm, pedig már majdnem megmondtam. Rongyos 40 perc... :)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.05.12. 21:24:31

Ha bárkinek még kérdése van:
0) Ha nincs inda felhasználód, akkor regisztrálj.
1) Tegyél fel kérdést.
2) A kérdés hatására a manapság napi 1500-2000 látogató kollektív tudata kitárul előtted.
3) Ha értelmes kérdést tettél fel, 1 órán belül rájössz a megoldásra magadtól is.
:-)

kalyericsson 2010.05.16. 12:32:52

Hello! Megint én vagyok.
08 májusi érettségi, a 4es és az 5ös feladat:

4-es: Ugyebár COUNT-ot kell alkalmazni ">9" feltétellel. Nekem mindig az összes vízállás száma jön ki! És ez a probléma már máshol is előjött. SEGÍTSÉG!

Az 5ösre időközben rájöttem!
(ahogy az a 3)-as pontból kiindulva feltételezhető volt)

ppppalika 2010.05.16. 14:33:25

@kalyericsson: A részfeladat szövege méterről beszél, a tábla pedig cm-ben tárolja az adatokat. Ez szerepel is a táblákhoz tartozó szövegben. Mi lenne, ha 900-at használnál feltételként?

MF Luder 2011.03.12. 18:32:01

Sziasztok!

Ugyanitt, a 4-es problémával kapcsba lenne kérdésem.Az addig oké, hogy bedobok egy új számlálós mezőt amit megcountolok, hogy kijöjjön a 13, viszont miért a "where" -fgv-t kell használni ? azt értem h miért nem groupby-olni kell őket, mivel akkor összehúzza 11-re. Sorry ha sületlenül hangzik, de FULL innen készültem fel a tavalyi 80%-omra, nem suliból, és ez így totál kimaradt.

ppppalika 2011.03.13. 08:52:58

@MF Luder:
??? :)
A Where nem függvény.
Lényegében azt fejezi ki, hogy az alaphalmazra vonatkozó feltétel következik. Tehát itt előbb megnézi, hogy mi felel meg a feltételnek, majd azon végzi el a számlálást.

Ha a Group by vagy a Count alá írsz be feltételt, az az eredményhalmazra vonatkozik. Tehát előbb számít, aztán nézi a feltételt.

Rápillanthatsz, ha átváltod az egész lekérdezést SQL nézetbe. Lehet, hogy nem fogod érteni, de azt látod, hogy másképpen jelenik meg.

acoger24 2011.03.20. 09:21:09

Szia!
Esetleg valami megoldásvideót tudnál felrakni a 2009-es májusi adatbázis-kezelés feladattal kapcsolatban?? Nagy segítség lenne, ugyanis itt 3 táblából kell "okoskodni" és sehogy sem jutok vele dűlőre.

Köszi előre is!!

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.03.20. 09:32:55

@acoger24: Terveim szerint még érettségiig meglesz.

MF Luder 2011.04.09. 10:55:42

Sziasztok,

Egy kis segítséget szeretnék kérni a 09májusi utazáshoz. Már többször is megcsináltam ezt a feladatot, és eddig SOSEM volt baja, most beimportálom a 3 táblát, megcsinálok mindent helyesen az elején, az első lekérdezés működik is tökéletesen, viszont amikor mind a 3 tábla bentvan a második lekérdezéshez, akkor már az első táblából se a nevet, se más egyebet nem enged megjeleníteni, "típuseltérési hiba" - üzenettel.(minden mezőm a megfelelő adattípusra van beállítva). Viszont ha csak az első két táblát teszem be a lekérdezésnek, akkor engedi, ahogy beér a harmadik , nem. A kapcsolatoknál az elsőre még rátudom bökni a tisztelt szerkesztő úr által is használt "hivatkozási integritás megőrzését", de a 2. és 3. tábla között már nem engedi ezt kipipálni, valahol itt lehet a kutya elásva?
Előre is köszi, üdv, és sikeres felkészülést, és vizsgát kívánok Mindenkinek!

ppppalika 2011.04.16. 06:49:03

Egy keresés közben akadtam rá:

infoerettsegi.blog.hu/2008/12/20/kozepszintu_adatbazis_kezelesi_feladatok_megoldasai_videokon

A többiből is van ilyen összefoglaló oldal? Mármint ahol elmondod, hogy az egyes feladatokban mi az új.

ppppalika 2011.04.16. 06:53:19

@MF Luder: Ha - amint írod - minden típus helyes, akkor biztosan helyes a kiépített kapcsolat a két tábla között? Mivel csak sorszámozod a táblákat, így fogalmam sincs, hogy melyik-melyik.

Ha csak akkor "beszél vissza", amikor futtatnád, akkor a nézetben válts át SQL nézetre és ami ott szerepelt, azt másold be ide. Ja, és mondd meg, hogy melyik a harmadik tábla.

MF Luder 2011.04.16. 09:25:30

ppppalika:

A 3. tábla a tavasz.

SQL:
SELECT helyseg.nev
FROM (helyseg INNER JOIN szalloda ON helyseg.az = szalloda.helyseg_az) INNER JOIN tavasz ON szalloda.helyseg_az = tavasz.szalloda_az;

és egy prtscr:
kepfeltoltes.hu/110416/acc_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Bármit adok meg neki,onnantól, hogy a 3. tábla szerepel, ezt csinálja.

ppppalika 2011.04.16. 18:24:39

@MF Luder: Hm.
Hogy miért a típusra panaszkodik, nem tudom, de kapitális hibát követtél el:

szalloda.helyseg_az = tavasz.szalloda_az

A tavasz tábla szalloda_az mezőjét a szalloda az mezőjével kellett volna összekötni.

Ha nem lett volna rajz a feladatban, a neve is orientál, de még rajz is volt... Legyél figyelmesebb!

MF Luder 2011.04.16. 18:35:50

@ppppalika: Kicsit tényleg valóban benéztem. Köszi! Igyekszem figyelmesebb lenni! :-)))

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.04.24. 21:11:10

@ppppalika: Nincsen. Ez a megközelítés csak most jutott eszembe.

ppppalika 2011.04.25. 10:31:13

@raerek: Kár, mert szerintem hasznos.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.04.25. 17:59:46

@ppppalika: Azért csináltam:) Majd lehet, hogy lesz még ilyen, de az ideieknek már biztos későn.

dakir 2012.05.15. 18:52:06

eddig minden videó tökéletes volt, most azonban minden rész előtt 2x30 másodperces reklámot kell végignézni? ez így mennyire normális? csak azért zavaró, mert eddig nem volt, így viszont kb. 2x annyi ideig néznék egy megoldásmenetet.

zsici 2012.05.15. 20:01:01

Lestoppolod, utána kiválasztod a következőt a tartalomjegyzékből, kicsit így lassabb , de nem 1 perc.
Én is izgultam emiatt, de pár nap múlva már nem voltak reklámok.

valaki17 2012.05.19. 20:43:43

Klassz az oldal, köszönöm a segítséget! :)
Egy problémám akadt: a 2011 májusi feladatsorban a Pizza nevű adatbáziskezeléses feladatban egy hozzáfűző lekérdezést kell készíteni, ami nekem sehogyse jött össze. Tudnál esetleg vmi magyarázatot adni, h h működik? Nem jövök rá, mit adtam meg rosszul...
Köszönöm!

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.05.19. 20:55:06

@valaki17: csinálj képernyőképet és tedd fel valahova

ppppalika 2012.05.19. 21:48:26

@valaki17: Hozzáfűző ??? Szerintem olyat egyszer sem kértek 2005 óta.
Melyik feladatra gondolsz?

valaki17 2012.05.19. 23:04:34

@raerek: Köszönöm, közben rájöttem a javítókulcs alapján, h csak egy frissító lekérdezésről van szó, nem csoda, h nem működött hozzáfűzővel... :)

valaki17 2012.05.19. 23:06:45

@ppppalika: www.oh.gov.hu/3-1-6-korabbi-erettsegi/korabbi-erettsegi-100802-29 itt 2011.májusnál 2 feladatsor van, és a 2.-ban volt ez az adatbázis feladat... de tényleg nem hozzáfűző :)

OláhAttila 2014.05.15. 18:23:40

@raerek miért hagytad abba a videókat? :( Most érettségizek és nagy segítség volt mindegyik csak egyre nehezedik

a 2013 as érettségik már tényleg sokkal többet kérnek mint az itt megtalálható utolsók ( bele értve az összes típust)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2014.05.15. 20:11:32

@OláhAttila: Hát, remélem csak szünet volt, és nem abbahagyás, nyárra tervezek újakat, ha lesz gépem. Sajna ez a holnapi érettségi fényében nyilván nem vigasztal:(

ggt00 2014.07.11. 23:00:44

Én szeretném megköszönni („Köszönöm!"), hogy van ez az oldal.
Egy kis mese: tavaly érettségiztem, akkor nagyon elszúrtam az emeltet; nem néztem utána a dolgoknak, úgyhogy C-t kezdtem el tanulni, mondanom sem kell, cca. 500 oldalnyi bevezetés a nyelvbe nem juttatott messzire. :D De rengeteget segítettek itt a videók, az első két feladattípusban nagy hasznukat vettem. Így lett 36% az eredményem, úgyhogy idén újra nekimentem, így már 80% lett. Nagy köszönet raerek, hogy a Pythonról van ajánló a blogon, idén ezzel progoltam(a codecademy oldalán tanultam), élmény volt, tudtam vele haladni. Az adatbázis kezelés jelentett még gondot, a LibreOffice-os fogásokat nem tudtam Accessen használni, sokáig úgy tűnt, hogy bukó ez a rész, aztán jött a szikra, hogy írhatom az egész feladatot mysql-ben, nem kell a felületen kattintgatni (nem vagyok egy okos ember, sok idő volt mire erre rájöttem :)), úgyhogy a hivatalos megoldásokból kimásoltam a feladatok mysql kódjait a feladatok leírásával együtt, így összeállt, hogy mi mire való. A szóbelire az ajánlott könyv szintén jó volt alapnak, véleményem szerint az, az itteni pár prezentáció illetve sok-sok google használat már jó helyzetbe teszi az embert.
Nagyon köszönöm a segítséget!

ggt00 2014.07.12. 00:37:09

@ggt00: és nem tudom, hogy miért írtam mysql-t...

Pintér Timi 2015.06.06. 00:22:37

Nagyon sokat segítettek a videók, a 0-ról indultam adatbázis-kezelésből, de Önnek hála 16/20 pontos lett a feladatom a közép szintű érettségin, összességében pedig 88% lett az írásbeli. Szóval, köszönöm szépen a segítséget! :))
@raerek
süti beállítások módosítása