Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.01.28. 08:04 raerek

Hogyan olvasd az oldalt?

Címkék: informatika érettségi informatika érettségi

vszilvus: olvasHa nem véletlenül vagy itt, akkor feltehetőleg azért, mert informatika érettségit akarsz tenni. A blog bejegyzéseinek elolvasása után jobb eséllyel indulsz neki az érettséginek.

Azonban ez egy blog, ami azzal jár, hogy némileg ötletszerűen és csapongva írok benne erről-arról. Nem mindenki követi napról-napra az írásokat. Ha te most találtad meg az oldalt, akkor talán van értelme az itt ajánlott sorrendet követve olvasni a blogbejegyzéseket. (Fontos: messze nem minden bejegyzés szerepel ebben a tartalomjegyzékben. Ha ezzel a résszel végeztél, akkor keresd meg a rovatok című oldaldobozt, és nézd meg, ami jobban érdekel.)

Határozd el magad

Közép, vagy emeltszintű informatika érettségi vizsgát tegyek?

Milyen szoftvereket válasszak?

Milyen könyvekből készülhetek?

Szóbeli informatika érettségi

Gyakorlati informatika érettségi

 

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr39907652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piluakiraly 2009.02.03. 21:36:58

Szia! Nekem olyan kérdésem van, hogy a sima tehát nem emelt info érettségin van programozás? Ill ha a szóbeli tételekben tudnál segíteni, hogy hol találok hozzá anyagot, vagy esetleg elküldenéd, azt nagyon megköszönném. A címem u.a. Köszi Üdv.Pilu

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.02.03. 22:33:07

@piluakiraly: Középszinten nincs programozási feladat, csak az itt felsoroltak: infoerettsegi.blog.hu/2008/09/28/az_erettsegi_vizsga_feladatai
Szóbeli tételeidet pedig csak a vizsgáztató tanárod tudhatja a vizsga napjáig, én meg - legalábbis azt hiszem - nem az vagyok, persze a becenevek miatt ezt nem tudhatom tutira:)

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.04.07. 18:06:26

Szia! Nekem az lenne a kérdésem, hogy középszinten a weblapkészítést hogyan javítják? A megoldókulcs egy dolog, de gondolom te is nagyon jól tudod, hogy egy dolgot legalább féltucat módon meg lehet oldani.

Konkrétan arra gondolok, hogy pl. a 2008. októberi feladatsorban van olyan, hogy a linkek minden állapotát olyanra kell beállítani, hogy mindig fekete legyen a link szövege.

Namost CSS-ben ez rendkívül egyszerű: "a, a:hover, a:active, a:link, a:visited { color: black; }"

Csak azt nem tudom, hogy a javítás hogyan történik a weblapos feladatoknál? Csak a végeredményt nézik, vagy a forráskódot?

Másik dolog, hogy eddig az összes feladatot táblázatként kellett megcsinálni, ez ugye rendkívül elavult megoldás, másrészt felesleges túlbonyolítás is. Sokkal egyszerűbb lenne dobozokkal (DIV) megoldani a feladatokat, csak a feladat ugye nem ez.

De ha én tegyük fel sokkal egyszerűbbnek tartom az utóbbi megoldást, és a végeredmény teljesen megfelel a mintának, akkor az nem megfelelő megoldás?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.04.07. 18:43:43

@tdk.112: Hali!
Iszony fontos kérdést tettél fel, egyszer erről szándékszom cikket is írni..

A javítás alapvetően javítókulcs szerint történik, attól a javítótanár nem térhet el, csak jelezheti a javítókulcs meghatározóinak, hogy hiba van benne.

Esetedben a linkekről ennyi van:
"Mindkét oldal háttérszíne, a szöveg színe és a linkek színe (aktív, látogatott is) fekete: 1 pont" - ez magyarul azt jelenti, hogy a fenét sem érdekli, hogy oldottad meg, és ha a javítótanár monitorát ott feketére festetted, az is jó:)
Ha a javítókulcs úgy írná, hogy "be van állítva a body tag link és vlink attribútuma feketére", akkor neked alapból coki van, de FELLEBBEZHETSZ. A tanárod nem bírálhatja felül a javítókulcsot, akkor sem, ha tudja, hogy hülyeség. A kérdés ilyenkor az, hogy mit ír pontosan a feladatlap. Ha azt írja, hogy legyen fekete, akkor a fellebbezésedet el kell fogadniuk. Ha azt írja, hogy a body attribútumaival kell beállítanod, akkor nem nyertél. (Ilyet a legritkább esetekben szokott írni.)

A második problémára - és ez nem csak a weboldalkészítős feladatra vonatkozik - alapvetően abban rejlik a megoldás, hogy neked az utasításokat kell követned, a minta *másodlagos*. Ha az utasítás táblázatot mond, akkor táblázatot csinálsz, és kész. Az utolsó kérdésedre a válasz tehát egyértelműen: nem.

További tudnivaló, hogy ha ellentmondást fedezel fel az utasítás és a minta között - van ilyen - akkor az utasítást követed.

Szintén további tudnivaló, hogy ha valamiről az utasítások nem szólnak, de a mintában látszik, akkor meg kell csinálod. Majdnem minden érettségi feladatban - a szóban forgóban is - az elején van olyan kitétel, hogy "a feladat elkészítéséhez használja fel a mintát", ami azt is jelenti, hogy "Ha valamit elfelejtettünk beleírni a feladatok közé, de a mintán látszik, akkor csináld meg, vagy levonjuk a pontjaid, jól. Bruhhahaha."

Herroka 2009.04.13. 16:34:05

Szia!
Én szeretném megköszönni a rengeteg oktatóvideót és ezt a blogot is! Nagyon hálás vagyok érte és nagyon-nagyon sokat segít most nekem a felkészülésben (május 20. érettségi:)).
Ezekkel készülök rá. Szóval ha nem lennél, akkor elég pocsékul sikerülne a dolog. Látszik, hogy rengeteg energiát fektettél bele, hogy segíts másoknak."Egyszóval", le a kalappal, és csak így tovább!
Amúgy nagyon jól és érthetően magyarázol, jó lett volna ha Te lettél volna a tanárunk:D.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm!!

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.04.13. 17:59:24

@Herroka: Én meg köszönöm a méltatást, igen jól esett:) Asszem tanár diáktól jólesőbb köszönetet nem is kaphat.
És nagyon szívesen, Neked is, a többieknek is!

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.04.17. 21:42:51

Szia megint!

Arra gondoltam, hogy meg tudnád-e oldani, hogy ezentúl a maradék 3 témából mindegyikből mutass be egyet-kettőt? Úgy értem, a Word és az Excel után ne menj végig sorban mondjuk az Access feladatokon, hanem a másik kettőből is mutass egy-két feladatmegoldást. Sajnos már nem sok idő van hátra.

Egyébként maximális tiszteletem, nagyon köszönöm, amit csinálsz! ;)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.04.18. 07:20:17

Neked is szia megint!
Izé... fejvakarással kezdem, aztán lássuk...

Az elő gáz, hogy lassan elfogytak a felvett cuccaim. A blip.tv-n és a youtube-on is fenn van már a 2008. októberi szövegszerkesztés, csak még nincs gatyába rázva. Azon kívül már csak egy táblázatkezelésem meg egy adatbázis-kezelésem van.

Jó hír, hogy a három hiányoltból az adatbázis-kezelés így 2007-ig teljes lesz, itt:
infoerettsegi.blog.hu/2008/12/20/kozepszintu_adatbazis_kezelesi_feladatok_megoldasai_videokon

Közepesen jó hír, hogy ha lesz egyetlen napom, akkor lesznek prezentációkészítések is. Hetek óta mindig azt hiszem, hogy vére azon a héten lesz egy napom. Már most tudom, hogy május 6-ig tutira nem lesz. Mondjuk még utána sem volna késő.

Rossz hír: HTML-ből biztosan nem lesz idén semmi, ennek az oka, hogy ahhoz is kéne egy nap, és két egész napom tutira nem lesz.

HTML-szerkesztőkből ráadásul iszonyat nagy a választék, nem érdemes pont FrontPage 2003-mal csinálnom, mert ugye az nincs benne az iskoláknak adott WinXP+Office2003 csomagban, s ezért nagyon sok helyen használnak mást. Én például FirstPage 2000-et, ami idén már nincs is a központi jegyzékben, sőt, már letölteni is nehéz. Sok helyen használnak nvu-t, amit ezer éve nem fejlesztenek, vagy az utódát, a kompozert, ami megint nem jegyzékes. És még ezer másikat, nem utolsó sorban a Dreamweaver elavult változatát, a Mozilla Composer-t, ami szintén nem mai, a Microsoft legújabb üdvöskéit, amiket, ha jól olvasom, elsősorban WPF/Silverlight célokkal fejlesztenek, vagyis ágyúval verébre, és még a fene tudja. Szóval az a helyzet, hogy még nem is tudom, hogy mit akarok hozzá használni.
Tehát, ha véletlen mégis ráérnék, akkor sem tudom, hogy mit akarok csinálni.

És akkor még nem is mondtam, hogy elkészült egyetlen szóbeli témakör is, prezentációval - szerintem jó darab lett - és oktatóvideóval. A téli szünetben. Zzzz. Azóta nem volt időm felvenni hozzá a szöveget, és megvágni a videót. Nem valószínű, hogy te még profitálsz belőle:(

A dicséretet mindenesetre behappolom, hízzon csak a májam:)

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.05.01. 18:03:25

OK.

Lenne egy másik kérdésem is, szintén a weblapos feladatokkal kapcsolatban. Mi van akkor, ha tegyük fel a készített oldalam teljes mértékben megfelel a feladatoknak és a mintának (tehát ha táblázatot kért, akkor táblázat van), és Firefox-ban tökéletesen jelenik meg, azonban IE-ben nem? A megoldókulcs erre nem igazán ad választ...

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.05.01. 19:33:33

@tdk.112:

Attól függ.

Ha a _megoldókulcsnak_ megfelel, de az IE-nek nem, akkor jó neked.

Ha a megoldókulcs homályos (van ilyen, például azt mondja, hogy a sor nagyobb mint a többi, és nem azt, hogy a sor úgy van beállítva, hogy nagyobb legyen, mint a többi), és a nyomi IE miatt nem nagyobb, és a javítótanár elég korlátolt, és a sok feltétel együttállása miatt kevesebb pontot kapsz, akkor te úgynevezett vizsgázói észrevételt teszel (ez magyarul a fellebbezés), ahol leírod a sirámodat.

Ha ilyen nyűgöd lesz, akkor szólj bátran, segítek. (Ha ráérek és itt vagyok. A vizsgázói észrevétel a megtekintést követő elég rövid időn belül tehető meg, később nem.)

Azért persze ez elég ritka: a feladat általában elég egyszerű ahhoz, hogy egy IE6 se hasaljon el rajta.

gurumeditation 2009.05.13. 13:38:43

Helloka!

10 éve hivatásszerűen programozok. Diplomám nincs, elhatározam szerzek, megyek is emeltszintre. Megoldottam a 2008as emelt tesztet, azonban rengeteg problémám van vele. Iszonyat pontatlan specifikációk vannak már a weboldalnál is. Az excelnél a táblázat formázásra vontakozó pont pl. teljesen felfoghatatlan, hál istennek a mellékelt kép nem nyomtatási nézetről van, hanem egy sima screenshot, nehogy véletlen megértsd hogy mit is kell akkor bekeretezni. A javítókulcs az adatbázisos résznél ahol ürességre kell vizsgálni mindenhol isNull()-t ír, pedig az üres string soha nem lesz null, a programnál nincs megadva, hogy az inputnak milyen kritériumoknak kell megfelelnie, milyen hibakezelés az elvárt, az outputban mi szerepelhet, márpedig ha ezt nem találom ki a semmiből, akkor pontot vonnak le.
Mit tehetek? Jegyzetelek a külön lapra és bízom benne, hogy figyelembe veszi valaki?

ppppalika 2009.05.13. 15:37:37

@gurumeditation:
Te sem voltál valami pontos... 2008-ban két emelt vizsga is volt. A tavaszi vagy az őszi időszakot nézted?
(A későbbi szövegből kideríthető, hogy az őszit.)

A táblázatkezelés szegélyezési részéhez a 8. feladat így szól: "... szegélyezze! Az 1. és a 26., 27., 28. sor értéket tartalmazó cellái körül vastagabb legyen a
szegély! " Tekintettel a táblázat tartalmára ez nagyon egyértelmű.

Adatbáziskezelés: ahogy látom az Access a feladat kívánalmainak megfelelően értelmezi az is Null kifjezést. Ahogyan most néztem, mysql is egyenértékűnek tekinti. Az, hogy tartalmilag a nem volt hiba, vagy nincs információk a hibáról kérdést ilyen élesen meg kell-e különböztetni, azt nem tudom eldönteni. Mindenesetre importáláskor az üres string kerül be. Azonban nincs probléma, ha másként alakítod a feltételt - helyesen - akkor a pontot meg kell hogy adják javításkor. (Amit közölnek, az csak egy példa a sok lehetséges közül.)

Programozásnál hibakezelést nem várnak el, a bemenet tökéletes és kész.
Az input bemeneti fájlra vonatkozó része - ahogyan olvasom pontos, nem hiszem, hogy arra gondoltál.
2. bemenet egyértelmű, a kimenet a szürke alapú szöveg, a c részben pedig egy pontosan leírt érték.
3, 4, 5. egyértelműnek tűnik
Szóval ha szürkén szerepel, akkor pontosan azt (ékezethelyesség nem érdekes), ha szövegesen leírják, akkor pontosan azt, ha egyik sem, akkor pedig minden értelmes választ elfogadnak.

Ne jegyzetelj külön lapra, mert azt senki sem fogja megnézni. :)
A programban az algoritmust értékelik. Kommentezd, hogy segítsd az eligazodást. Különösen, ha valami középiskolai szinten ritkább eszközt választottál (pl. Perl).

Általános tanács:
A legdöntőbb a feladat szövege, megoldásod ne mondjon ellent ennek.
Aztán nézd a mintát, amit nem szabályoz a feladat, ennek alapján oldd meg.
Ha egyik sem döntötte el, akkor szabad a vásár.

A betekintésre menj el, ha úgy látod, hogy az értékelés nem a feladat + javítási útmutató szerint történt, akkor adj be észrevéltelt. Ha a feladatban foglaltakat szabályos eszközökkel teljesítetted, megoldásod helyes, akkor el kell fogadniuk.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.05.13. 17:07:13

@ppppalika: köszönöm a segítséget:) Igen jól esett:)

@gurumeditation: Még annyit tennék hozzá, hogy a táblázatkezelés megoldása csak példa a megoldókulcsban, akárhogy csinálod meg, ha megy a lekérdezés, akkor jó.
(Kivétel, ha úgynevezett elvi hibát vétesz: pl van hat rekordban PIROS, egyben KÉK, a feladat, hogy hogy a P-betűt tartalmazóra szűrj, és te arra szűrsz, ami nem KÉK. Ilyenkor, bár a kimenet helyes, 0 pontod lesz.)

A programozást érdemes úgy csinálod, hogy a logikai egységek külön függvények, procedúrák, akármik legyenek, ÉS ERRE A NÉV IS UTALJON.

Pl:
void elso_feladat(void){
kutyafüle;
}
void masodik_feladat(int){
izébigyó;
}
int main(void){
elso_feladat;
masodik_feladat(2);
return 0;
}

gurumeditation 2009.05.15. 13:13:20

@ppppalika: @raerek:
Köszön a válaszokat.
Immáron túl is vagyok rajta.
Hál istennek idén nem volt sem "2es méretű betűtipus" sem hasonlóak.
Még egy kérdés: programozásnál az idei feladatnak a 3-4 pontja után nekem az tűnt a legegyszerűbbnek, hogy csináltam egy ado.recordset-et memóriába, beleraktam az adatokat és egyszerű rendezéssel, szűréssel és kereséssel dolgoztam tovább, tehát a "tömböt, láncolt listát csinálok" tipusú műsort kihagytam. Vajon erre mit lép majd a javítókulcs?

ppppalika 2009.05.15. 13:23:47

@gurumeditation:
Az eddigiek alapján semmi gond. Az, hogy nem tároltad, nem baj, ha feldolgoztad mindet. Ha nem Te rendezted, hanem ehhez meghívtál egy függvényt, akkor meghívtál. A lényeg, hogy tudtad mit kell csinálni és a kívánt kimenetet általános bemenetre tudja produkálni a programod.

Egyébként milyen feladatok voltak? Mi volt könnyű és mi nehéz? (A feladatok csak holnap lesznek elérhetők a neten.)

gurumeditation 2009.05.15. 13:50:18

@ppppalika:
1. Doksi szerkesztése + 1 db html file szerkesztése. A Doksi egy megrendelőlap volt táblázattal, képbeszúrással, itt a legnehezebb (nekem) az volt, hogy a tabulátorba hogyan rakok pontokat, illetve rajzolni kellett két négyzetet és azokat hogyan rakom a bal margótól pontosan x cm távolságra. A weboldal az a standard volt: felul egy tábla középre/balra igazított képekkel és 1 db linkkel az előbbi dokumentumra. Alatta egy másik tábla, amit szövegfájlból kellett importálni, formázni, később sorokat szúrni közé. Képet nem kellett szerkeszteni.
2. Sípályák xls-ben. neve,legmagasabb_pontja, legalacsonyabb_pontja,hossza. Ezek voltak megadva. Importálni kellett txt-ből. Lejtő fokát kellett kiszámolni megadott képlettel E oszlopba. F oszlopba 2 egymásbaágyazott HA kellett, kategorizálni a kapott szög értékeket. 10 alatti könnyű, 10-15 között közepes, 15 fölött nehéz. Új munkalapra mátrai sípályák összes hossza kellett kilóméterben (az alapadatok méterben voltak), illetve a leghosszabb pálya neve, ez a klasszikus INDEX(HOL.VAN()), illetva a másik munkalapra hivatkozás esete volt. A mátrai adatokból kellett diabgrammot készíteni két adatsorral csoportosítva a legmagasabb és a legalacsonyabb pontokat. Formázni a diagrammot. Itt a legnehezebb talán az y tengelyen megjelenített értékhatárok beállítása volt: 600-1100m-ig, 100 as tagolással. Formázás.
3. Opera adatbázis. Talán ez volt a legnehezebb feladat. Az előző évektől eltérően most 4 tábla volt: mű, énekes, repertoár, szerep. Adatimport. Lekérdezések. 1db jelentés.
4. Lift. Adott egy napló jellegű tábla txt fájlban. Első 3 sora az emeletek száma, a csoportok száma és aaa nemtudom mi. Utána minden sor: óra, perc, másodperc,munkacsoport,innen,ide. Emeletes házikó épül, munkások csak lifttel közlekedhetnek a házban 9-x óráig.
4/1. beolvas txt
4/2. kérjen be egy inulási szintet
4/3. hol áll meg a lift az utolsó művelet után?
4/4. melyik a legalacsonyabb és a legmagasabb szint ahol jár a lift?
4/5. melyik szineken nem állt meg a lift soha?
4/6. ???
4/7. random csoport váltott e szintet lift nélkül?
4/8. az előbbi random csoport minden megálójához bekérni + 3 adatot és kiírni formázottan txt-be.
És rá is jöttem mit rontottam el :D :4/4,4/5(,4/6?) nem dolgoztam az induló szinttel, amit utólag kértem be.
Kb. ennyi. A beolvasandó fájlok mindegyike, kivéve a programhoz tartozót UTF-8-ban voltak kódolva, így azokat annak megfelelően kellet importálni.

QuadRacer (törölt) 2009.05.16. 09:15:02

Hali!

Új vagyok ezen a fórumon, most olvastam először, sajnos. Nagyon hasznos információkhoz jutottam.
Tegnap átestem az emelt szintű informatika érettségin. Sajnos nem sikerült jól, mondhatni rosszul és ami a legjobban bánt nem azért, mert nem tudtam volna megoldani, hanem azért, mert nem olvastam rendesen végig a feladatot. Nem akarok magyarázkodni,de nem tudom mi ütött belém, talán az izgalom.
A lényeg, hogy én voltam annyira ****, hogy az 1. feladatban a megrendelőlapot nem .doc-ban akartam elkészíteni, hanem .html-ben. Így is tettem, és ami igazán bánt, hogy nem esett, mikor nem tudtam a FrontPage-ben kivitelezni a dolgokat. Tudom viccesen hangzik, d amint kiléptem a teremből és az utcán sétálgattam társaimmal egyből bevillant, hogy Wordben kellett volna megcsinálni.
Tudom, hogy ez nem nagyon tartozik ide és amúgy is csak az én felelőtlenségem, de gondoltam megosztom itt a blogon.
Megnézve a megoldó kulcsot, max. 60 körüli pont számra számíthatok. Ami nagyon kevés, hiszen ahogy magamat ismerem a szóbeliben nem fogok elérni maximális 30 pontot, hogy meglegyen a hőn áhított össz. 60% az 5-öshöz.

Bocsánat a sok offolásért, de gondoltam megosztom ezt veletek.
A kérdésem igazán arról szólna, hogy ha igaz .html-ben csináltam meg a rendelolapot, tehát beszúrtam a képet,a címet a táblázatot megformáztam úgy, ahogy le volt írva, akkor kaphatok pár pontocskát, vagy a feladat meg nem értése miatt alapból 0 pont?

tündii.ii 2009.10.09. 14:25:56

nekem nincs ien komoly kommentem
Csupán kérdésem/kérésem azzal kapcsolatban, hogy újabb oktatóvideók lesznek-e, illetve ha ja, akk kb mikor. Hangsúlyozottan a webszerkesztésre gondolok (éljen a hangsúlyozott gondolkodás...haha), hiszen ez durván hasznos lenne, hiszen ezt nálunk kb nem szeretik tanítani, és passz hogy fogok én érettségizni most, mert pont a web húzta le a májusim... az itteni vidik miatt sikerült a legjobban a csoportomból az előző gyakorlati érettségi... sajna így is csak 85% lett volna...
Tudom, hogy idő kérdése, aminek mindenki szűkében van, de ha van rá lehetőség akk frankó lenne :) én meg szörnyen hálás. :)
üdv Tünd

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.09. 15:16:32

Hát, odáig jutottam, hogy kompozerben fogok webszerkesztős videót készíteni, mert az majdnem nvu, és akkor viszonylag sokat fogok: Windows, Linux egyaránt. De nem tudom, hogy mikor...

tündii.ii 2009.10.19. 12:11:56

Köszönöm szépen a videót. Bár életemben nem használtam még ezeket a kódokat, így megszeppentem h ezeket tudom kéne :S És tényleg tudnom kéne? Menüből is meg lehet oldani fullpontosra a webet vagy sürgőden fogjak különtanárt a maradék 5 napra? jaj...

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.20. 13:03:08

elvileg meg lehet menüből is oldani a webet, de van, amikor sokat segít a kód - egyszerűbb a dolog.
ha ráérsz, és van kivel, akkor egy napra lehet érdemes különtanároznod.

skybot 2009.10.26. 22:19:52

Nekem is volna egy videóm. Igaz tavaly csináltam. (Ki akartam próbálni a képernyőrögzítő progit.) Nem tudom megfelel-e minőségileg, hogy felkerüljön az oldalra. Szívesen készítenék videókat szerény tudásom alapján. Megmutatnám egy diák szemszögéből is a dolgot. Tehát ha jónak találod nyugodtan rakd ki az oldalra a vidit. Programozásból még úgy sem láttam videót.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.27. 11:51:00

Köszönöm, épp arra gondoltam, hogy jól megnézem, aztán nyitok neki egy oldalt - hátha más is fölbuzdul a példádon. De sajna (naprakész xp+ff+flash telepítésen néztem volna meg) a Wikipedia közepén mindig a végére ugrik...

skybot 2009.10.27. 12:06:36

Nem tudom mi lehet a probléma. Nekem is volt ilyen. Szerintem pillanatnyi zavar támadt az erőben. Most speciel nekem működik. Esetleg nézd meg másik böngészővel. Chromeot ajánlom, nekem azzal működött régebben is.

anionka 2011.05.15. 17:01:34

Gyors segítséget kérek, a sharepoint 2007-ben, milyen fájtípust válasszak mentéskor: "weblapok" vagy "HTML fájlok"
Előre is köszi!
Üdv: Anion

BAnita 2012.04.08. 17:57:29

Szia!

A jobb oldalon felsorolt Fontosabb linkek közül 3 nem működik! (1., 2., 4.,)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.04.09. 16:55:18

@BAnita: Most már igen, köszönöm! (Örülök, hogy mindig pakolgatják őket:))

Yacht 2012.04.17. 08:37:20

Köszönöm szépen a videókat! Nagyon sokat segítettél :) szinte végig néztem az összeset, csak így tovább, jó kis oldal ez. :)

t_cinti 2012.04.22. 15:00:35

Én is szeretném megköszönni ezt a sok videót,nagyon sokat segít!:)) Most fogok középszintű érettségit tenni, és azt szeretném megkérdezni hogy esetleg 1-1 mostani feladatsort nem tudnál 2003-as offical megcsinálni? Mert sajnos már 2009-től nincs fent ilyen videó. Tudom, már ebből nem nagyon lesz érettségi, de azoknak sokat segítenél akik még ebben az évben fogak érettségizni. :)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.04.22. 20:37:30

@t_cinti: Ööö. Sajna nem, sőt az érettségiig már semmivel sem készül új megoldás. Bocsi:(

enterei 2012.04.27. 22:55:38

Sziasztok! Fél évig egyetlen egy reklám nem volt, most újra elkezdtek jönni a videók után.
Minden videórész után akár 2 db is van. Nem tudjátok, ezek időszerűek? Meddig tarthat, lehet h megint lesz egy kis időszak nélkülük? Esetleg ki lehet játszani valahogy?
Próbáltam úgy hogy leállítom és továbblépek de úgy is jön a reklám. Esetleg valakinek valami ötlete?
@blog.hu/user/134297
Előre is köszi minden segítséget!!!

szecskkaa 2012.05.18. 22:16:24

Sziasztok
Nekem úgy sikerült letiltanom a reklámokat, hogy a mozillahoz leszedtem az ADblock plus-t. Azóta nincs egyetlen reklámom se. Remélem segítettem valakinek.

peter_n 2012.06.22. 20:21:22

Köszönöm a felbecsülhetetlenül hasznos videókat! Sokat segítettek. Középszinten érettségiztem, 5-ös lett!
Örök hálám.....

brnyndr 2012.10.11. 19:22:08

Üdv!
segítséget szeretnék kérni, ha tudsz!most az őszi érettségi időszakban beosztottak emelt vizsgabizottságba, de nekem ez az első, és nem találkoztam még szóbeli tételsorral. A tematikát átnéztem, de igazán arra lennék kíváncsi ,h néz ki egy emelt tételsor, miben különbözik a középtől stb.... Nincs neked régebbi emelt szóbeli tételsor illetve a hozzá tartozó feladatok??
Segítségedet előre is köszönöm

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.10.11. 21:11:04

@brnyndr: 2005-ös az első és utolsó publikus: jos.hu/down/ErSzob/
És itt egy rakat beszámoló a diákoktól (kommentekként): infoerettsegi.blog.hu/2012/05/31/emelt_szintu_szobeli_meg_egy_szuk_het

ppppalika 2012.10.12. 06:40:50

@raerek: Itt csak a tételcímek vannak. Olyat még nem láttam, ahol legalább annyi szerepelt volna, amit a diákok megkaptak.

ppppalika 2012.10.12. 06:41:34

@brnyndr: A kinézetét tekintve nincs különbség.

fecoster 2013.03.20. 10:06:25

Kedves Raerek!

Először is szeretnék én is köszönetet mondani, nagyon korrekt az oldal, tiszta-rendszerezett-átlátható, tele kizárólag hasznos információval! :)
Túlzás nélkül magam és a többiek nevében is mondhatom, hogy nagyon várjuk az újabb videókat, 2011 - 12 -es érettségi feladatok megoldásáról.

Üdv
fecoster

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2013.03.20. 13:10:32

@fecoster: Köszi szépen:) És sajnos azt kell mondanom, hogy a 2011-12-es darabok még váratnak magukra... bocsi.

fecoster 2013.03.21. 11:26:09

@raerek: Én köszönöm! :)
Semmi gond, addig be kell, hogy érjük ezekkel a videókkal, de jelzem, hogy várjuk az új részeket!

vAlAkI 2013.05.14. 07:09:03

Kedves Raerek!

Meg szeretném köszönni a sok segítséget, amit az oldal fenntartásával nyújtottál. Idén tavasszal döntöttem a továbbtanulás mellett ( több, mint tíz éve érettségiztem), és rendszergazdaként a mérnök-info pálya tetszett meg. Ehhez volt szükségem az info érettségire, és akkor már miért ne az emelt szintűt? :) 3 hónap alatt visszarázódtam a programozásba, elmélyültem az excel, access, word, és dreamweaver programokban. A te ajánlásodra vettem meg a Programozási ismereteket, ami tényleg teljesen átfogja az emelt szintű érettségi követelményeit. Úgy érzem jól sikerült, a felügyelő tanárok, és a rendszergazda több, mint segítőkészek voltak!
Még egyszer köszönöm, sokat segített az oldal!

Zsolt Jordan 2014.03.05. 18:31:24

Miután a kulcsszavakra kidobott oldalak közül ezt választottam elsőre, az olvasásával töltött sokadik napon egy régen látott komment jutott az eszembe:
Azt mondják, hogy sok autót ki kell próbálni, hogy megtaláld a legjobbat. Én hülye, hát nem a BMW-vel kezdtem.

Marx Máté · http://www.marxmate.wordpress.com 2015.05.12. 10:53:04

Szia!

Nagyon tetszik a blogod!

Tanárként olvasom, tetszik a hozzáállásod, és hogy így megosztod a tudást!

Szóval nagy like! Feliratkoztam!

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2016.04.25. 20:30:41

Kaptam egy kérdést levélben és itt válaszolok rá, mert akkor más is profitálhat belőle. NAGYBETŰVEL A VÁLASZAIM.

"Kettő kérdésem van:
1. Korábbi érettségiket nézve, úgy szokták emlegetni a
feladatleírásban, hogy pl. "Mentse a forráskódját 'feladat' néven!".
Ez így önmagában fura, mert a forráskódot nem így fogom menteni, hanem
mondjuk 'feladat.cpp' vagy 'feladat.py' vagy ilyesmi néven, a bináris
lesz majd ilyen nevű. (Mivel linuxon csinálom, pontosan ez lesz a
neve.) Szerintem ezt így értik, de biztos ami biztos megkérdezem, hogy tényleg így van-e."

JÓL GONDOLOD:)

"2. Megoldókulcsokat látva, és az előző pontban lévő utasítást nézve én arra következtetek, hogy a javítótanár egy darab file-ban szeretné látni a forrást. Én C++ -ban tervezem megírni a programozást, és általában van nálam egy 'main.cpp' illetve szinte mindig van egy osztály, ami többnyire a container, ami egy txt file-ból töltődik fel, tehát általában van valami 'Container.h' és 'Container.cpp' féle, illetve én szeretem kiszervezni a feladatokat is külön file-ba, tehát lehetnek mondjuk 'feladatok.h', feladat_01.cpp', 'feladat_02.cpp', stb. file-ok is.
Ez nagyon sok file, amivel szerintem kettő gond lehet:
- lehet, hogy a tanár tényleg csak egy forrástfile-t szeretne látni
- ennyi file-t sok idő és hely felírni a feladatlapra
A másodikkal együtt tudok élni, mivel ez az ára annak, hogy így szeretném struktúrálni a kódomat. Viszont az első miatt aggódok. A kérdésem, hogy mennyire kivitelezhető az, hogy én így struktúráljam
a forráskódomat?"

MEGTEHETED, DE NEM JAVASLOM. Ha engem kérdezel, egyáltalán ne struktúráld fájlokba. Csak szivatod vele a javító tanárt, akinek 10.000 fájlt kell átnéznie. Bőven elég, ha szétszeded függvényekbe (de az sem kötelező) és egyébként favágó módon dolgozol. Azt vedd figyelembe, hogy a javító tanár esetleg nem is programozik ilyen nyelven - komolyan. Nyilván van azon a szinten, hogy ki tud javítani egy érettségit bármelyik engedélyezett nyelven, de ne bántsd szegényt. Nem kell karbantartható kódot írni, ez egy eldobható program:)

"+1. Ha esetleg ez a fajta rendszerezése a forrásnak nem gond, akkor írható-e ilyen feladatlapra? Jó unix-os módon: 'feladat_{01,02,03,04,05,06,07,08}.cpp' ?"

NE TEDD:) Nem biztos, hogy ennyire jó lesz UNIX-ból a javító. Írd azt, hogy feladat*.cpp, mást úgy sem másolsz oda:) Komolyra fordítva: szigorúan nem szakos tanár lesz a felügyelőd, és ellenőriznie kell, hogy azokat a fájlokat írod-e fel. Szóval érted:)

Köszönöm a választ előre is,
Csaba

ppppalika 2016.04.30. 15:05:21

@raerek: "Írd azt, hogy feladat*.cpp," Mondjuk ha vita van, hogy volt-e feladat_08.cpp vagy sem, ez nem sokat ér.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2016.05.01. 16:27:46

@ppppalika: Ezért is írtam utána a "Komolyra fordítva: " részt.

JimmyZ 2016.05.04. 17:55:14

@raerek: Köszönöm szépen a választ! :)

carloangelli 2022.10.18. 13:28:11

@raerek: a segítségedet szeretném kérni
Van egy táblázatom, amelynek F oszlopában egymás alatt helyezkedik jó néhány azonosító (AAIPCOT1, AAIPCOT2, AAIPOCET, AAIPOCE1, stb.).
Ennek az oszlopnak az azonosítóit szeretném átmásolni a B (üres) oszlopba úgy, hogy egyenként mindegyik azonosító 4-szer szerepeljen egymás alatt.
Tehát a lényeg, hogy szeretném négyesével egymás alá helyezni őket az alábbi módon:

A oszlop B oszlop
/ F VPSBAS,deactivate, AAIPCOT1
/ F VPSBAS,activate, AAIPCOT1
/ F VPSDRS,deactivate, AAIPCOT1
/ F VPSDRS,activate, AAIPCOT1
/ F VPSBAS,deactivate, AAIPCOT2
/ F VPSBAS,activate, AAIPCOT2
/ F VPSDRS,deactivate, AAIPCOT2
/ F VPSDRS,activate, AAIPCOT2

Meg lehet ezt oldani képlettel vagy bármilyen más módszerrel anélkül, hogy egyesével másolgatnám le az azonosítókat 4-es bontásban?
süti beállítások módosítása