Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.02.24. 02:24 raerek

Középszintű szövegszerkesztés-feladatok megoldásai videókon

Címkék: informatika megoldás érettségi középszint gyakorlati oktatóvideó szövegszerkesztés informatika érettségi

2005. május (a feladat címe: Színház)

A Színház című feladat megoldásának váza egy fura táblázat, amelynek csak két celláját töltjük fel, mégpedig azonos tartalommal. A feladat nagy része tehát táblázatformázás, ezen felül a tabulátorhasználatot emelném ki, amit a szereplők névsoránál használunk. Van még elszórva néhány bekezdésközi térköz-beállítás, illetve az igazgató neve fölötti vonal kialakítását érdemes megfigyelni.

2005. október (a feladat címe: Tankönyvrendelés)

A Tankönyvrendelés című feladat kulcsa az, hogy nem kézzel írogatod be a rendelhető könyvek listáját a táblázatba, mert akkor megörgeszel, mire elkészülsz. Nézd meg a videót, és ott a frappáns megoldás. Ha ezen túl vagy, és tudod manipulálni a táblázat szegélyeit, és nem okoz gondot egy felsorolás beállítása, akkor meg is vagy. Ja, van még egy kis élőfej-beállítás is.

2006. február (a feladat címe: Számlaértesítő)

A Számlaértesítő című feladat egyetlen igazi nehézsége a körlevél-készítés. Figyelj arra oda, hogy az érettségi feladatok előszretettel nevezik kördokumentumnak azt, amit te körlevél néven ismersz. A feldatban van még egy kis felsorolás, meg egy egyszerű táblázat, amelyben a cellák tartalmát tudnod kell rendezni. És ennyi.

2006. május (a feladat címe: Jégvitorlás)

A Jégvitorlás című feladat láttán sok tanár is elhűlt annak idején - mégpedig azért, mert jóformán egy egész bekezdést be kellett gépelnie a vizsgázónak. Persze, mondhatod, hogy ez nem olyan nagy cucc. Hacsak nem vagy diszlexiás, diszgráfiás, illetve ha megvan  és rendesen működik mind a két kezed.

Maga a feladat az egyik legegyszerűbb - egyedüli különlegessége az alján lévő, a megszokottól eltérő szövegirányú táblázat.

2006. október (a feladat címe: Nagy Könyv)

A Nagy Könyv című feladat megoldásához tudnod kell oldalméretet állítani, élőfejet készíteni és nem árt, ha jól használod a táblázatokat. A feladat különlegességét a felsorolások behúzásainak pontos beállítása adja, vagyis kifejezetten hasznos, ha kicsit elmélyedsz a témában.

2007. május (a feladat címe: Műveltség)

A Műveltség című feladat eredménye az érettségik történetének egyik legjellegtelenebb dokumentuma. Mire van szükség a feladat megoldásához? Tudnod kell sorszámozott listát készíteni, fejlécet kialakítani, és margót, behúzást beállítani. Nagyjából ennyi. A feladat egyetlen érdekessége a harmadik részfeladat, ahol több helyre kell elhelyezni ugyanazt az új mondatot. A feladat sikeres elvégzése robotmunka, a gyors elvégzése viszont a "Keresés és Csere" kreatív használatát igényli. Márpedig az érettségi vizsga: verseny az idővel.

2007. október (a feladat címe: Diákkonyha)

A Diákkonyha című feladat meglehetősen sokrétű szövegszerkesztési ismereteket kíván. Tudnod kell táblázatot formázni, többszintű felsorolást beállítani, ismerned kell a Keresés és Csere lehetőség működését, haveri viszonyba kell kerülnöd a szövegszerkesztőd tabulátoraival (a barátaid sosem lesznek:)), és mindemellett kell tudnod körlevelet készíteni. Ne feledd, hogy az informatika érettségi feladatai - ez is - szívesen emlegetik a körlevelet kördokumentum néven. Ja, nem is mondtam, hogy lábjegyzet-készítés is van a feladatban.

2008. május (a feladat címe: Recept)

A Recept című feladat eléggé nehéznek számít - már ami a középszintű informatika érettségi szövegszerkesztési feladatait illeti. A feladat megoldása nem olyan vészes, de aki próbált már a Microsoft remek szövegszerkesztőivel bármilyen bonyolultabb oldal-elrendezést megvalósítani, az tudja, hogy az oldal elemei előszeretettel ugrálnak el a helyükről. Openoffice.org Writerrel dolgozva is akadnak nehézségeink, de más természetűek és kiszámíthatóbbak.

(2009. őszén írtam egy eszmefuttatást, a feladat kapcsán, de nem szigorúan csak a feladatról. A blogbejegyzés tárgya: az informatika érettségi pontozása.)

2008. október (a feladat címe: Begónia)

A Begónia című feladat nem tartozik a legkönnyebbek közé a középszintű informatika érettségi feladatsorok szövegszerkesztései között. Ha más baja nincs az embernek vele, akkor is nagyon hosszú a feladat. Tizenhat részfeladatával rekordot állított fel. A feladat hosszán felül a problémát elsősorban a táblázatok használata jelenti, de nem árt, ha tudsz  mindenféle színeket, szegélyeket beállítani, képet kezelni, és hasonlók. Ja, és Keresés & Csere is lesz.

2009. május (a feladat címe: Film)

A Film című feladat kapcsán röviden (?) értekezek arról, hogy miben különbözik pár alapfogalom az Openoffice.org Writer és a Microsoft Word szóhasználatában. Sajnálatos, hogy ha Openoffice.org Writerrel dolgozunk és az érettségi feladat kiírását követjük, akkor nem fog stimmelni a minta - érdemes volna úgy fogalmazni, hogy mindkét érettségi szoftverrel egyformán teljesíthető legyen a feladat és a minta is használható maradjon.

2009. október (a feladat címe: Kolombusz)

Emlékeim szerint a Kolombusz című feladat az első, ahol tudnod kell nem törő szóközt írni, s ha már itt tartunk, nagyon hasolóan lehet nem törő kötőjelet is írni, ami akkor hasznos, ha olyasmit kell írnod, hogy "uralkodott: 1221-1331". Ilyenkor nem szerencsés, ha az 1331 az új sorba csúszik. Némi behúzás, miegymás még van a feladatban, és nem baj, ha tudsz bekezdésstílust használni - ha jól emléxem, meg is mutatom a videóban.

2010. május (a feladat címe: Komárom)

A Komárom című feladatban tudnunk kell tabulátorokkal táblázatot készíteni, föl kell ismernünk, hogy a tabulátoros táblázat több bekezdés, és eképp a táblázat vonalazása a bekezdések szegélyezését jelenti. Készítünk lábjegyzetet, és táblázatot is, amiből sorminta lesz. Ja, és van egy kis élőfej is.

2010. október (a feladat címe: Szigetvár)

A Szigetvár című feladatban sokat segít rajtunk, ha tudjuk, hogy a bekezdéseket hogyan kell szegélyezni. Azonban ez kevés: nem elég, ha birtokában vagyunk az ismeretnek, fel kell ismernünk, hogy mikor érdemes használni. Jót tesz továbbá, ha tudunk margót állítani, és - mily' meglepő - fel kell ismernünk, hogy mikor érdemes margót állítgatni.

2011. május (a feladat címe: Magyar költők)

A Magyar költők című feladatban a fő nehézséget az élőfejek-élőlábak kezelése okozhatja, és értenünk kell kicsit a szövegszerkesztő rajzolási képességeihez is. Belerokkanni nem fogunk.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr60962411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hati42 2010.04.09. 18:23:12

Szia!
Most fogok menni info középre, és a suliban kicsit gázos az oktatás, mert spanyolul tanultam:P a régi feladatokat szoktam gyakorolni, de két részfeladatnál megakadtam. Az egyik a 2009 októberi Kolumbusz naplója.A 4es feladattal akadtak problémáim, amiben meg kell csinálni hogy a tengeri mérföld szavak egy sorban maradjanak.A másik a palócleveses háttérszinezés. Ha ugy csinálom ahogy te csináltad a videón, akkor nekem átvált webes nézetre, és a nyomtatásiban egyátalán nem látszik a szin. Tudnál segiteni?Fontos lenne. Előre is köszi

ppppalika 2010.04.12. 12:47:52

@hati42: "tengeri mérföld szavak egy sorban maradjanak"

tengeri<ctrl><shift><szóköz>mérföld

hati42 2010.05.07. 13:54:41

ezer köszi érte :) am rájöttem hogy a háttérszint valszeg azért nem tudtam beállitani, mert office 2000-em van otthon, viszont a suliban, a 2003on működött, szal nemgond:)

LRituuu 2010.05.16. 19:17:25

a hátteret úgy tudja megjeleníteni a nyomtatási képen, ha beállítod:
Fájl \ Oldalbeállítás \ Papírméret \ Nyomtatási beállítások és jelöld be a Háttérszínek és háttérképek jelölőnégyzetét
süti beállítások módosítása