Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.05.15. 08:00 raerek

Az emelt szintű informatika érettségi elstartolt. Épp most.

Sok sikert!

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr221118898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

QuadRacer (törölt) 2009.05.16. 09:16:38

(egy másik témánál ezt már leírtam, bocsi)

Hali!

Új vagyok ezen a fórumon, most olvastam először, sajnos. Nagyon hasznos információkhoz jutottam.
Tegnap átestem az emelt szintű informatika érettségin. Sajnos nem sikerült jól, mondhatni rosszul és ami a legjobban bánt nem azért, mert nem tudtam volna megoldani, hanem azért, mert nem olvastam rendesen végig a feladatot. Nem akarok magyarázkodni,de nem tudom mi ütött belém, talán az izgalom.
A lényeg, hogy én voltam annyira ****, hogy az 1. feladatban a megrendelőlapot nem .doc-ban akartam elkészíteni, hanem .html-ben. Így is tettem, és ami igazán bánt, hogy nem esett, mikor nem tudtam a FrontPage-ben kivitelezni a dolgokat. Tudom viccesen hangzik, d amint kiléptem a teremből és az utcán sétálgattam társaimmal egyből bevillant, hogy Wordben kellett volna megcsinálni.
Tudom, hogy ez nem nagyon tartozik ide és amúgy is csak az én felelőtlenségem, de gondoltam megosztom itt a blogon.
Megnézve a megoldó kulcsot, max. 60 körüli pont számra számíthatok. Ami nagyon kevés, hiszen ahogy magamat ismerem a szóbeliben nem fogok elérni maximális 30 pontot, hogy meglegyen a hőn áhított össz. 60% az 5-öshöz.

Bocsánat a sok offolásért, de gondoltam megosztom ezt veletek.
A kérdésem igazán arról szólna, hogy ha igaz .html-ben csináltam meg a rendelolapot, tehát beszúrtam a képet,a címet a táblázatot megformáztam úgy, ahogy le volt írva, akkor kaphatok pár pontocskát, vagy a feladat meg nem értése miatt alapból 0 pont?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.05.16. 09:50:08

@QuadRacer: EZ nem számít egyáltalán off-nak:)
Nos, saját praxisból nem beszélhetek, én még sosem jártam így - márhogy mint javítótanár. Mindazonáltal a javítókulcs első pontja ilyen:
"A forrásállomány megnyitása és a fájl mentése rendelolap néven a szövegszerkesztő saját formátumában"
Erre jár egy pont. Na, ezt nem kapod meg. Elvileg akár miden mást meg is kaphatsz.
Érdekelne, hogy hány pontot fogsz rá kapni - ha még lesz hozzá kedved, megírhatnád.
(A másik kommentedet kimoderálom, talán itt van jbb helyen.)

QuadRacer (törölt) 2009.05.16. 10:08:47

ő. Köszönöm gyors válaszodat.
Az egész feladat lapra, ha nagyon optimista vagyok akkor 68 pontot kapok + ha kapok pontokat erre az elrontot feladat részre akkor még + kb. 6-7 pont (fejléc táblázat,betűméretek+típusok).
Szóval, ha így lenne akkor meglenne a 60% és nyugodtabban mehetnék szóbelizni.

ppppalika 2009.05.16. 10:29:48

@raerek:
Hááát.
Ha a weblapszerkesztőt szövegszerkesztőként definiáljuk, akkor ez a pont járhat.

Azonban szerintem az alábbiakkal lesz baj:
- lapméret + margók
- tabulátororok
- jelölőnégyzetek pozicionálása (ez elvileg megoldható, kérdés, meg tudtad-e csinálni, illetve mit tekintünk margónak, amelyhez viszonyítjuk

Ami erősen kérdéses (a html szabványban és a Frontpageben nem vagyok ilyen szinten otthon):
- táblázat oszlopszélességének megadása cm-ben.
(A forrásban beírható a SharePoint Designerben, a megjelenítésre ott hatással van, de sem az IE sem az FF nem érti a szándéknak megfelelően.)

QuadRacer (törölt) 2009.05.16. 10:48:57

Amiket felsoroltál, azokat nem is számoltam bele, ha már egyszer ennyire *** voltam én már örülnék annak a 3-4 pontnak is amit a fejlécért és a betűtípusokért stb. kapok, ha kapok.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.05.16. 11:15:51

A tabulátororokkal mindig csak a baj van:)

QuadRacer (törölt) 2009.05.16. 11:39:15

Hát igen. De ha normálisan elolvasom, megmondom őszintén wordben nem okozott volna gondot és akkor most nem lennék idegbeteg egészen június 2.-ig amikor kiderül az eredmény. Jelen esetben minden pontnak örülni fogok.

A szóbelivel kapcsolatban nem tudnál ajánlani egy oldalt vagy valamit ahonnét megtudnám szerezni a tételeket? Mert, ha találnék akkor azokat ki tudnám egészítgetni, de magamtól a nulláról nem fogom tudni megcsinálni, hogy az 30 pontot "érjen".

ppppalika 2009.05.16. 11:46:56

Most néztem meg az egészet alaposabban.
Szerintem nem volt nehezebb, mint a korábbiak, sőt, lehet, hogy könnyebb. Bár az Ottó bácsis nem hiszem, hogy mindenkinek ment volna.

Úgy látom van egy angol-magyar feladatsor is. (Korábbról ilyen nem rémlik.)
Ott a táblázatkezelés meg a programozás nehezebbnek tűnik.

Renáta_ 2009.05.16. 12:48:01

QR!
Elnézést, hogy megkérdezem, de hogy lehet ilyen felkészületlenül nekimenni egy EMELT SZINTŰ érettséginek? Mert az rendben, hogy elnéztél egy elég fontos tényezőt, ez bárkivel megtörténhet, de hogy nincsen fogalmad a témakörökről nem egész egy hónappal a vizsga előtt, azzal szerintem nagyon megnehezíted saját dolgodat!

QuadRacer (törölt) 2009.05.16. 12:55:48

Ő képzeld van fogalmam a témakörökről. Abban mondjuk igazad van hogy nincsenek még kidolgozva. De szerintem egy jó hét alatt ki lehet őket dolgozgatni és még marad időm meg is tanulni. Igen az is tény, hogy lusta vagyok és azért érdeklődtem arról, hogy valakinek nincs-e meg véletlenül, aki mondjuk tavaly érettségizett, mert ezzel is időt lehet megtakarítani.
Tudom csúnya dolog mások lenyúlása, de...
Sajnálom, hogy nem vagyok tökéletes, de ez van.

A felkészülésről meg annyit, hogy február óta gyakoroltam, megcsináltam minden eddigi emelt érettségi feladatsort + már 2 éve emelt informatikára jártam a gyakorlás miatt.
Megmondom őszintén nem lett volna semmi gond ezzel sem ha figyelmes vagyok. Mert megtudtam volna csinálni, csak hát...,de ugye háttal nem kezdünk mondatot. Ez van elrontottam elég csúnyán és ezért csak magamat okolhatom.

gurumeditation 2009.05.18. 10:39:59

Ide is írok :D
Mi a véleményetek a 4. feladatról, egész pontosan a 4/8. ról?
Én bekértem a "Befejzés ideje" nevű adatot is, a javítókulcs szerint nem kellett volna. Akárhogy olvasom a feladatot nekem nem egyértelmű, hogy az "igény ideje" = "Befejezés ideje"

ppppalika 2009.05.18. 11:48:53

@gurumeditation:
Legfeljebb abból, hogy "A kártyára a liftben elhelyezett blokkolóóra rögzíti az emeletet, az időpontot. "
Ha az emeletet nem kérted be, akkor nem teljes következetességgel jártál el.

A feladat szövege tovább:
"Ennek a készüléknek a segítségével kell megadni a munka kódszámát és az adott munka-
folyamat sikerességét."

Ez utal a beolvasásra.

Persze ha a többi megvan, annyi esetben olvastál be, amennyiszer kellett, azt és olyan formában írtad ki, ahogy kellett, nem hiszem, hogy negatívumként esik majd latba (hiszen nem kellett vele számolni, csak megjeleníteni).

Ui: Azt írod, hogy ide is írsz. Hova még? :)

gurumeditation 2009.05.18. 14:05:32

@ppppalika: Eddig másik topichoz írtam. Remélem igazad van és megkapom a pontot, gáz lenne nem hibátlat írni :D. Amúgy az én értelmezésem szerint a feladat első/második bekezdése lift használati igény dátumot említ, a 8. pontnál általánosan "időpont" van írva. Később az adatminta ezen pontosít "Befejezés dátuma" - a munkások ekkor hagyták abba a munkát, utána pakolásztak, beszélgettek, ebéd szünetet tartottak, majd odamentek a lifthez és mentek a következő szintre.

ppppalika 2009.05.18. 19:46:56

@gurumeditation:
"gáz lenne nem hibátlat írni :D."

Hát, ahogy egyre többször olvasom a feladatokat, várhatóan kevesen lesznek azok, akik az utolsó 3 adatbázis-kezelési feladaton nem buknak egy pontot sem.

huncsongor 2009.05.20. 13:43:49

Ottó bácsi nem volt nehéz!! én is a wordot html ben mentettem,:( de attól még wordel csináltam meg a megrendelő lapot szóval én remélek.. Én ég nem kezdtem el kidolgozni a témaköröket, mert még nyelvvizsgázom, de nem trtokattól hogy a hátra levő két hétben ne tudnám meg tanulni ezt a 10 témakört...

ppppalika 2009.05.20. 14:08:28

@huncsongor:
Milyen 10 témakört?
http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/ketszintu_erettsegi_2009maj/info_emelt_szobeli_tematika_2009maj.pdf

Akárhogy számolom, nekem vagy 5 vagy 9 vagy nagyon sok jön ki. :)

kiram 2009.05.20. 15:26:48

QuadRacer és mások, akik most érettségiztek emelt szinten és járnak még erre: A weblapszerkesztéshez nektek sem lehetett FrontPage-t használni (nem SharePoint Designert, hanem FrontPage 2003-at vagy régebbi változatot).

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.05.20. 17:36:12

@kiram: Bár nem én vagyok a megszólított, hadd beszéljek bele: nem túl valószínű, hogy használhatták:
www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/ketszintu_erettsegi_2009maj/info_emelt_szoftverlista_2009maj.pdf

ppppalika 2009.05.20. 19:02:49

Eltűnt a megjegyzésem... Ha kimoderáltad, nem baj, csak nem figyeltem, hogy a kattintás után megjelent-e.

Szóval a listából való választás azt jelenti, hogy az a program biztosan lesz a gépen. A FrontPage nincs benne a listában. Ennek ellenére én is ismerek olyat, akinél vizsgán fent volt a gépen. Tehát szerencse kérdése, de nem lehet óvási alap, hogy ha valaki szerette volna, mégsem talált.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.05.20. 19:44:32

@ppppalika: Dehogy moderáltam... Asszem eddigi hozzászólásaiddal szent jogot szereztél bármire. (Bár ez a részemről nagyképűség... na, mindegy.) Viccen kívül, eddig minden hozzászólásodnak örültem, pl. ennek is.

Nemtom mikor írtál, nekem egy négy óra körüli posztomat sinkófálták el.