Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.05.15. 05:15 raerek

Informatika érettségi megoldás videón: 2007. május, középszint, adatbázis-kezelés, Microsoft Access 2003

Címkék: informatika 2007 megoldás érettségi középszint gyakorlati oktatóvideó adatbázis kezelés informatika érettségi

A Hajómenetrend című feladat kapcsán két dologra szeretném felhívnia figyelmedet. Az egyik, hogy tanulj meg időpontot és dátumot beírni a lekérdezések feltételébe; az Access 2003 a kettőskeresztet (#) használja az ilyen adatok jelzésére. Idő és dátum megadásánál ne használj szóközt. A másik, hogy tanuld meg a kérdések átfogalmazását: az 5. részfeladatnál (C lekérdezés) ezt olvashatod: "hogy naponta hány hajó érkezik a kikötőkbe". Ezt úgy is olvashatod, hogy: "kikötőnként hány hajó érkezik meg". Ha meg olyat olvasol, hogy valaminként, akkor jó eséllyel összesítőfüggvénnyel lesz dolgod. Most is.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr341118836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunthomas 2009.05.24. 23:00:44

Nagyon nagyon jó lett :) Rengeteg segítséget adtál... és mit ne mondjak... hasznosabb volt mint egy 45 perces info óra.

Rini92 2010.05.15. 23:51:13

Az 5. kérdésnél az jó, ha nem a járatokat count-toltuk, hanem az azon-t? Mert átnéztem, számra ugyan azok jöttek ki. Csak hogy van-e különbség a kettő között :).

Amúgy nagyon szépen köszönöm én is a videókat! Az összes excelt átnéztem, és sikerült is mindent megértenem, most az adatbázissal bajlódom már pár napja, de úgy érzem fokozatosan megvilágosodom :D.
Igaza van az előttem szólónak, sokkal, de sokkal többet ér egy ilyen, mint nálunk a fakultációs óra, a "simáról" meg ne is beszéljünk...

:)

ppppalika 2010.05.16. 07:35:13

@Rini92: a számlálásnál minden olyan mező jó, amely egyetlen rekordban sem üres (persze ha a rekordok számát kell megadni és nem azt, hogy hányszor szerepelt érték valahol). Eszerint teljes biztonsággal állíthatóan két tuti megoldás van. Az egyik, amelyben az azonosítót (ha jól sejtem itt az azon mezőt) számlálod, hiszen ez sohasem lehet üres, vagy a *-ot hagyod ott, mert nyilvánvalóan ott sem lehet arról szó, hogy üres lenne.

ppppalika 2010.05.16. 07:45:32

@Rini92: "sokkal, de sokkal többet ér egy ilyen, mint nálunk a fakultációs óra, a "simáról" meg ne is beszéljünk"

A "nálunk" szó szerepel, ez így rendben. Azonban normális esetben a rendszeresség, a házi feladatok megoldása, a számonkérések, mind-mind nagyon fontosak és hasznosak. Akinek már régen tanulta, annak igen hasznos ez a blog, bár még döntő többségben vannak az olyan anyagok, amelyek vizsgafeladatok oldaláról közelítenek, tehát azáltal tanítanak, hogy egy-egy feladat megoldását mutatják be.

Akinek nincs korábbról származó ismerete, annak inkább csak pótlék, hiszen attól senki nem lesz jó autószerelő, hogy megnézi 50-100 jármű megjavítását. Ettől még bőven adódhat olyan probléma, amivel nem tud mit kezdeni.

Nem leszólni akartam a blogot, mert nagyon hasznos (bár én már nem érettségizem) csak jelezni a frissen idetévedőknek, hogy az egy-két év múlva esedékes érettségijüket ne alapozzák pusztán erre az egy forrásra a lelkendező vélemények ellenére.