Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.05.18. 08:04 raerek

Középszintű "prezentáció és grafika"-feladatok megoldásai videókon

Címkék: informatika megoldás érettségi középszint gyakorlati oktatóvideó informatika érettségi prezentáció és grafika

2005. május (a feladat címe: Színek)

A Színek című feladat kapcsán egyetlen említésre méltó dolog jut eszembe: amikor köröket kell létrehoznod, akkor érdemes a másolás-beillesztés remek fogásához folyamodni, így ugyanis tuti egyformák a köreid. Van rá más módszer is - a kézi méretbeállítás - de így a gyorsabb.

2005. október (a feladat címe: Mátyás király)

A Mátyás királyról szóló feladat bátran pályázhat a minden idők legpitébb kétszintű informatika érettségi feladata címre. A hetedikeseimnek a második prezentációkészítés-órákon szoktam kiadni, jegyre. Ritkán van ötösnél rosszab. Persze a hetedikesek egója az égbe nő tőle: érettségi feladatot oldottak meg, és ötös. "Úúúú, dde kirrrály!" :)

2006. február (a feladat címe: Szomjas kacsa)

A Szomjas kacsa című feladatban először kértek némi animációt a vizsgázótól. Nem, nem a kacsát kellet animálni, egyszerű beúszások is elegendőek voltak.

2006. május (a feladat címe: Kenyér)

Kenyér volt a címe eme remek feladatnak. Érdekessége a háttérként elhelyezett kép, valamint az, hogy az utolsó dián lassítani kell az animációt.

2006. október (a feladat címe: Szemfényvesztés)

Szemfényvesztésben lehet részed, ha ezt a prezentációt végignézed. A feladat különlegessége, hogy a középszintű informatika érettségik közül elsőként, és egyelőre egyedüliként haználja viszonylag kiterjedten a prezentációkésztő szoftverben lévő grafikai lehetőségeket: csoportképzés, forgatás, tükrüzés. Hümmögés.

2007. május (a feladat címe: Távközlés)

A Távközlés című feladat nem tartozik épp a kedvencek közé diákjaim körében: van benne egy meglehetősen utálatos jelmagyarázat, aminél sokan nem értik meg a tabulátor szerepét. Nem nehéz pedig, csak nem mindenki motivált:). A Távközlés az első olyan feladat a középszintű érettségik körében, ahol valós szerepe van az animációnak.

2007. október (a feladat címe: Vasútfejlesztés)

A vasútfejlesztés fénykorát mutatja be a 2007. őszi feladat. Ez az eddigi egyetlen olyan középszintű érettségi, amelyben az áttűnések kilépnek a L'áttűnés pour L'áttűnés bűvköréből; itt az áttűnéseknek szerepük van.

2008. május (a feladat címe: Érzékelés, észlelés)

Az Érzékelés, észlelés című feladat volt az első a középszintű informatika érettségik történetében, ahol a feladat kategóriája - prezentáció, grafika - mindkét része érvényesülni kezd. A grafika persze nem túl bonyolult - tükrözés, mozgatás, esetleg nagyítás. A régi, Microsoft Powerpoint 2003-mal készült videóban kicsit bénázok, amit egy kedves olvasóm kiigazított. Az Openoffice-os és a Powerpoint 2010-es megoldásnál már egy fokkal okosabb voltam:).

2008. október (a feladat címe: Modern idők)

A hasonló című film nyomán Modern idők a címe a 2008. októberi középszintű informatika érettségi prezentációkészítés-feladatának. A feladat maga semmiféle nehézséget nem jelent, egyetlen igazi érdekessége, hogy az első oldala - többek között az átlátszó Chaplin-kép miatt - az elődeihez képest szokatlanul esztétikusra sikerült.

2009. május (a feladat címe: Béka)

Védett kétéltűinket mutatja be a Béka című feladat. Az informatika érettségik egyik legegyszerűbb prezentációkészítésében egyetlen dolog lephette - és lepte - meg a népet: a talpas és a talpatlan betűk használata. Sajnos én is csak a gyakorlati érettségi után írtam meg cikkemet a témáról. A cikk az azévi érettségizőimnek eső után köpönyeg volt - nem mindenkinek, úgy a fele rájött, miről van szó - de azért megírtam, mert kétszer nem szeretek ugyanabba a kakiba lépni.

2009. október (a feladat címe: Tangram)

A Tangram feladat lényegesen nehezebb, mint a Béka volt, nem épp azért, mert tényleg olyan bonyolult, hanem azért, mert van benn egy cuki kis rajz, amihez pozicionálgatni kell a cuki kis darabjait. Azaz itt a grafika rész domborodik ki a feladatból.

 

2010. május (a feladat címe: Vírusok)

A Vírusok című feladat hivatalosan nem "prezentáció és grafika", hanem "prezentáció, grafika és weblapkészítés" feladat. Annak is a 2A része, mert ebben a vizsgaidőszakban még nem készültek fel a feladatszám megváltozására, és valójában ugyanúgy öt feladat volt, mint addig, csak a 2. feladat 2A, a harmadik pedig 2B néven futott.

A feladatban először kellett a diatovábbítást nyomógombokkal, vagy hasonló módszerrel megoldani, úgyhogy semmiképp ne hagy ki a felkészülés során.

 

2010. május, magyar, mint idegen nyelv (a feladat címe: Holdfázisok)

A Holdfázisok című feladat hivatalosan nem "prezentáció és grafika", hanem "prezentáció, grafika és weblapkészítés" feladat - de hasonlóan a "Vírusok" című darabhoz, itt sem volt még tökéletes a váltás.

A blogban ez az első olyan eset, hogy "idegen" nyelvű érettségi feladatot oldok meg. A feladatra egy olvasóm hívta fel a figyelmemet, és azért készült róla videó, mert az általam ismertek közül ez az első és egyetlen olyan "Prezentáció és grafika" feladat, amelyik csak grafika. Úgy érzem, hogy a feladat a Paint lehetőségeit feszegeti, és amíg választható csak Paint a szoftverválasztási űrlapon, ennél sokkal bonyolultabb grafikai feladatra nem kell számítani.

 

Ezzel ettől a tartalomjegyzéktől könnyes búcsút veszünk, alighanem sosem fog már új bejegyzés kerülni ide... Vannak még "tiszta" prezentációkészítéses feladatok  - például a 2010 októberi - de azok már tényleg a "prezentáció, grafika és weblapkészítés" tartalomjegyzékbe kerülnek.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr661128012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halacska2 2010.01.27. 20:20:29

helo!
a 2009-es érettségiben(prezentáció és grafika) az volt a feladat, hogy adott volt egy kép, amit tükrözni kellett vízszintesen.
(a dia két sarkába kellet tenni őket, arccal befelé nézzen mindkettő.)

ezt a tükrözést hogyan lehet megoldani a Power Pointtal???
üdv.
hal

halacska2 2010.01.28. 06:58:09

helo!
még egy kérdés:D
a m.woerdben hogyan kell az egész dokumentumra kiterjedő, ill. csak egy szóra kiterjedő elválasztást alkalmazni?
üdv
hal

ppppalika 2010.01.28. 21:13:02

Van automatikus elválasztási lehetőség, talán az eszközök között.

Nem lehet egy szóra kiterjedő elválasztást beállítani. Elválasztójelet lehet kitenni egy adott helyre a Ctrl[-] billentyűkombinációval. (Ez megnézhető a szimbólumok beszúrásánál.)

halacska2 2010.02.02. 19:58:55

köszi
és az első kérdésemre tudja valaki a választ?:D
(tükrözés)
üdv.
hal

Feketerigo 2010.02.07. 09:42:35

halacska gondolom a tangramos prezentációra gondolsz... Sajnos azt én sem tudom hogyan lehetne megcsinálni. Jó lenne ha valaki aki tudja leírná :)

Feketerigo 2010.02.07. 10:27:14

Ja időközben rátaláltam. Van egy olyan ikon, hogy rajz és ott meg lehet találni a tükrözést, forgatást. Bár nem tudom használni sajnos mert nem engedi...