Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.09.29. 09:29 raerek

A pontozás gyönyörei

Címkék: informatika 2008 érettségi gyakorlati szövegszerkesztés informatika érettségi

Adott a diák, épp az informatika érettségi kellős közepén. Majdnem kész az első feladattal, csak egy kis rész volna hátra még. De az nem megy. Így meg úgy néz ki a munkája, mint egy hányás. Undorító!

Ha átnézünk a szomszéd monitorára, neki bezzeg királyul néz ki az egész, esetleg némi erőlködéssel lehet hibát találni rajta. De az már kukacoskodás is lenne.

Vagy mégsem?

A mai alkalommal a 2008. májusában elhíresült "Recept" című feladatot vesszük górcső alá, és ennek kapcsán általános okosságokat fogalmazunk meg. (A feladat megoldását bemutató videóhkoz kattints ide!)

A Receptben egy receptkönyv-oldalt készített a vizsgázó, amely teljes fényében így néz ki (ha rákattintasz, akkor nagyobban is megnézheted):

infoerettsegi: hibátlan megoldás

Ez a cél, ezt kell elérned, de a tied valamiért úgy néz ki, hogy az borzasztó. Jajj-jaj, ez bukta. Itt tartasz:

infoerettsegi: a szöveg rendezetlen

Az egész szöveg szanaszét lóg, fúúúúj. A tenyered izzad, a szíved ver, szeretnél máshol lenni, miért is nem mentem inkább fizikából érettségizni, mit nekem kerületi sebesség és nyíróerő. Kirchoff-törvény, jövel!

A szomszéd, az bezzeg kész van. A mocsok mázlista, mákostésztát evett, akkora mákja van, szakadjon össze, biztos a szőlőcukrából meríti az erőt, meg abból a vastag szendvicsből amit az imént zabált be, rá se tudok gondolni.

ebéd: mákos tészta

Hihetetlen, hogy még mindig azon a két nyomoronc körön problémázik, ott bal oldalon.

Íme a stréber szomszéd érettségi feladata:

infoerettsegi: nincsenek körök

Na, ha ezen a dolgon idegesíted magadat, nem teszed épp okosan. A szomszéd szívott, te vagy a nyerő. Miért?

Azért, mert az informatika érettségit (is) úgy pontozzák, hogy részműveleteket találnak benne, és arra jár a pont. Gondolkodjunk csak:

Neked a szöveged nincs a helyén. Igaz, hogy ronda, mint a kopasz aranyhörcsög, de hány művelet a helyére tenni? Egyetlen egy: beállítod a megfelelő behúzásokat (vagy beteszed a középső szövegdobozba, ha az szövegdoboz és nem egy rajzolt téglalap).

A szomszédnak nincsenek körei. Nem túl zavaró, de hány művelet volna megcsinálni? Egy a kör, egy a belseje, egy a külseje, egy a mérete, egy a helye, egy a másik kör helye. (Mert, ugye nem úgy csinálod, hogy rajzolsz két kört, és külön színezed? Megcsinálod készre az elsőt, majd Ctrl+C, Ctrl+V.) Vagyis rengeteg.

Vagyis a tied a jobb, a szomszéd beszívta. Nem hiszed? Lássuk a pontozást:

Te, a széteső szövegeddel (amiben azért sokminden: térköz, bekezdések, ilyesmi a helyén van, az egyetlen baj, hogy a szöveg nem ott van, ahol lenni kellene neki) így első blikkre ezt a pontot veszíted el:

infoerettsegi: Ennyit ér a jó helyen lévő szöveg

A körmentes szomszéd helyzete hangyányit gázabb, az ő informatika érettségije legalább öt ponttal kevesebb:

infoerettsegi: Ennyit érnek a körök

Úgyhogy érdemes átgondolnod, hogy egy-egy nagy dologgal mennyit érdemes időznöd. Ha a palóclevesben nem állítasz piros hátteret? Egy pont mínusz. Nem rajzolod meg belső téglalapot? Hét pont mínusz.

Ennek akkor is nagy jelentőssége van, ha arról kell egyetlen pillanat alatt döntened, hogy mi az, amit időhiány miatt nem készítesz el. És akkor is van jelentősége, ha valamit csak félig tudsz megcsinálni. Nem tudod helyére tenni a köröket? Jó, de legalább színezd ki, az is pont!

Szóval mindig fusson át a fejeden, hogy hány művelet valami. Ha csak egy, akkor nem érdemes vele hosszú perceket időzni.

Végezetül íme még egy igen rondán kinéző, de majdnem maximális pontot érő palócleves:

infoerettsegi: a szöveg rendezetlen és hátul van

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr341412186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magezoli 2009.09.29. 20:45:16

Kedves blog író!

Mint végzős, emelt szintű infoérettségire készülő, meglehetősen kétségbeesett diák szeretnék feltenni pár kérdést Öntől. Kaphatnék esetleg egy privát elérhetőséget? (email stb?) A felkészüléssel kapcsolatban lenne sok-sok kérdésem...
(akár témát is adhatok egy újabb bejegyzéshez)

Üdv: Zoli

magezoli 2009.09.29. 21:03:08

A bejegyzéshez annyit, hogy amikor 2008 májusában érettségiztem, előtte a szövegszerkesztési feladatokat közel 100%-ra csináltam meg mindig, előtte az összes létező gyakorlófeladatot megcsináltam.
Az érettségin ezen a feladaton belül viszont mindössze 60%-ot értem el. Az amúgy legkönnyebb szövegszerkesztés rontotta le az érettségimet. (így lett az egész érettségim 79% a tervezett kb. 90% helyett)
Nagy szívás volt ez a feladat...

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.09.30. 17:29:28

@magezoli: Miért kell bármiféle privát elérhetőség? Ha valami kérdésed van, nyugodt szívvel írd ki ide, hogy mindenki tanulhasson belőle! Ahogyan általában a Kalóz Pártok alapelve is szól: elsődleges a szabad információáramlás. Tehát lehetőleg minél több emberhez jusson el a hasznos információ.

magezoli 2009.09.30. 17:39:18

@tdk.112: Hát, végülis... De hosszú lesz.

Szóval... végzős gimnazista vagyok. Műszaki pályán szeretnék továbbtanulni, ezért informatikából szeretnék emelt szintű érettségit tenni.
2 éve leraktam a középszintű érettségit, idén szintemelőt szeretnék.
Idén második éve járok informatika fakultációra. Sajnos a tavalyi év tulajdonképpen semmittevéssel folyt, mivel összevontak minket egy középszintűre készülő csoporttal, így kizárólag rájuk figyeltek, nekünk nem volt semmi feladatunk.
A programozás alapjait ha jól emlékszem két alkalommal elhadarta a tanárom, ez minden, amit erről tudok. (soha életemben nem programoztam)
Így tehát van egy évem, hogy felkészüljek az emelt szintű érettségire. Sajnos nem tudom, ezt pontosan hogyan érhetném el. A tanárunk emelt szintű feladatsorokat hoz be órára, de
csak azzal, hogy ő ott megértse a feladatokat, az óra fele elmegy. Miután a Tanárúr megértette a feladatot, sajnos túl gyorsan hadarja el a megoldást és a kérdéseimre sem mindig tud kielégítő válaszokat adni.
Jelenleg nagyon kétségbesett vagyok, és egyelőre kilátástalannak látom, hogy a jelenlegi módszerekkel egy éven belül az emelt szintű érettségi megoldásához szükséges tudást sajátítsak el, de így van ezzel a másik két csoporttársam, akik ugyancsak idén szeretnének emelt szinten érettségizni. (és valószínűleg ezen áll vagy bukik a továbbtanulásunk)
A Tanárúrnak már többször említettük aggályainkat, de sajnos nem nagyon sikerült előre jutnunk. Valójában mi sem tudtunk konkrét ötlettel előjönni a tanóra menetével kapcsolatban, ill. hogy milyen módszerekkel
haladhatnánk, hiszen pontosan annyi tapasztaltunk van az emelt szintű érettségire készítés terén, mint iskolánk számítástechnika tanárainknak: abszolút semmi. (mi lennénk az első csoport, aki ebben az iskolában emelt szintű érettségit tesz)
Egy helytállónak hangzó elméletet mondott, konkrétan az adatbáziskezelés és programozás terén, miszerint elsősorban az ehhez szükséges logikus gondolkodásmódot kell elsajátítanunk. (és ezért nem tanuljuk meg a programozás alapjait, szerinte majd idő közben ránkragad ez a tudás)
Viszont sajnos úgy érzem, hogy ezzel a módszerrel eddig nem sikerült semmit fejlődni. Adatbázis-kezelés terén még van ilyen-olyan tapasztalatom, mivel középszintű érettségit tettem, viszont a programozás terén, mint említettem, semmi. Egyébként Pascal nyelven írnánk programokat, de ez vsz. lényegtelen, mivel egy programozási nyelvet sem ismerek.

Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint hogy lehet önállóan gyakorolni, felkészülni egy emelt szintű informatika érettségire, milyen módszereket ajánl? Esetleg létezik valamilyen felkészítő könyv, vagy interneten valamiféle gyakorlófeladatok, amik kifejezetten emelt szintű adatbáziskezelésre és programozásra készítenek fel? Konkrétan melyiket ajánlaná?
(az om.hu-n már nézegettem az előző évi emelt szintű feladatsorokat, de a jelenlegi tudásommal neki sem tudok kezdeni...)
Esetleg milyen észrevételeket tehetnénk a tanárunknak az óra menetével kapcsolatban?
Egy konkrét kérdés: Az adatbáziskezelést (Access-el) a grafikus felület használatával oldjuk meg, vagy az SQL felületen a parancsokkal?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.09.30. 19:44:53

@magezoli: (tegeződjünk) Nos, lássuk sorban:
1) Az én diákjaim is szívtak. Sajnos sosem tanítottam nekik (addig) háttérszín-állítást, és sokan már ott lemerevedtek, hogy "VAZZE. PIROS."

2) A konkrét kérdés: Accessnél van pár dolog, amit egyszerűbb SQL-ben megírni, mint összekattintgatni - főleg emelt szinten. De ha te kattintgatsz, senkit nem fog zavarni. Én inkább megírom, tehát nem tudom megmondani, hogy van-e olyan eset, amit nem is lehet kattintgatni, csak megírni - de ha ilyen létezik, akkor azzal is találkozhatsz, hiszen emelt szinten elvárás az SQL ismerete.

3) Sajna nem tudok semmilyen okosat mondani az emelt szintű adatbázis-kezelések elsajátítására, és a programozással is ugyanez a helyzet. Távlati terveim között szerepel, hogy segítek a helyzeten, de jelenleg azt sem tudom, hogy miként fogjak hozzá (és pl. középiskolás programozás tankönyvet sem tudok).

magezoli 2009.09.30. 19:47:59

@raerek: De pár éve már bejött az emelt szintre készítés... Gondolom csak van valami módszer, amivel megtanítanak embereket programozni attól a tudástól hogy begin-end odáig hogy megoldjon egy emelt szintű feladatsort. Ez más iskolákban hogyan szokott menni? Hogy zajlik egy emelt szintre felkészítő informatika óra?

magezoli 2009.09.30. 19:54:15

Egyébként tegnap ajánlották ezt a könyvet:

http://bookline.hu/product/home!execute.action;jsessionid=sLaDNjvO4WnV--xHohjOCg**?id=36218&type=22&_v=Dusza_Arpad_Algoritmusok_Pascal_nyelven_Az_alapoktol_az_emelt_szintu_erettsegiig

Az alcím tetszik, miszerint az alapoktól az emelt szintű érettségiig.
Csak nem tudom, hogy hogy lehet ebből tanulni akár önállóan, akár a tanárt bevonva.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.09.30. 20:06:52

@magezoli: Na és, hogy miként befolyásold a tanárod?
1) Lehet neki konkrét kérdést feltenni?
2) Kérjétek meg, hogy csináljátok végig az összes eddigi feladat első részfeladatát egy órán, vagy kettőn. Ha senkinek nem fog menni semmi, hátha megijed (én megijednék). Ha nagyon bátor, akkor nem lesz ötletem...

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.09.30. 20:14:04

Dusza Árpi bácsi a magyar Pascal-tanítás nagy öregje, országos hírű ember, diákolimpiákon szerepeltek remekül a tanítványai. A könyvet láttam egy-két éve, nem volt egy összeg (sajna a fenti linket látod, nem jó, de gondolom ugyanaz még mindig), meg lehet próbálni.
Az az igazság, hogy minden tiszteletem mellett sem vagyok nagy véleménnyel a könyvről. Ugyanakkor egyelőre ez az egy, amiből válogathatsz - de nem véletlen írtam azt, hogy "középiskolás programozás tankönyvet sem tudok" - nekem nem jön be.

Programozást tanulni és tanítani meg lehet - a könyv más tészta - keress olyat, hogy "programozási tételek" - az ebookz.hu (aszzem jól írom a nevét) oldalon volt róla pár éve oktatóvideó is. A baj, hogy ezer elakadás-lehetőség van, és ha ott állok melletted, akkor átrugdallak, de ha csak a könyv van...

magezoli 2009.09.30. 20:41:53

@raerek: Konkrét kérdést lehet, igen.
Mi már nagyon sokszor mondtuk neki, hogy ezeknek a feladatoknak mi neki sem tudunk kezdeni... Azt mondta nem baj, majd idővel kialakul a gondolkodásmódunk. Én viszont attól tartok, hogy nem alakul ki magától...

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.09.30. 23:05:03

Vannak ezek a "Tanuljuk meg az [XY programnyelv] használatát 24 óra alatt" könyvek, aminek én a PHP-s kiadását használtam egy ideig, és alapvetően jó anyagnak tartom. Azt hiszem van pascal-os kiadása is, esetleg azzal el tudnál indulni.

Továbbá a VideoSmart.hu-n is találhatsz hasznos anyagokat ( videosmart.hu/search?q=pascal ), illetve a Doksi.hu doksi-böngészőjén ( www.doksi.hu/doksik.php ) is.

Ezen kívül ha az angol nyelv nem akadály adott a lehetőség az ilyen nyelven íródott szövegek, könyvek, tutorialok átnyálazására (mittudomén' "Pascal for Beginners" vagy valami hasonló).

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.01. 10:28:54

A 24 órás sorozat jó szokott lenni (mondjuk a Java rész szutyok), de egész másképp gombolkodik, mint a magyar programozás-tanítás. Vagyis: sok olyan cucc van benne, ami neked nem kell, és sok olyan nincs benne, ami kéne.
Pascalos programozási könyv tudtdommal ez az egy van magyarul olyan, ami korszerű:
computerbooks.hu/FreePascal/index.php
A könyv remek, ha már tudsz programozni, ha nem, akkor ebből (sem) fogsz megtanulni.

Csavarhúzós 2009.10.05. 11:39:02

raerek: köszi ezt a posztot, fontos elvet illusztráltál látványosan

programozás téma: a könyvről itt találtam cikket:
www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kaca/0/29201/1
Az ISZE az év informatika könyvévé választotta.

magezoli:Hogy hogyan lehet megtanulni programozni, hát úgy, mint magasat ugrani, vagyis sokat kell gyakorolni. Mindenekelőtt a free pascalt telepítsd fel az otthoni gépedre.
Nem egészen igaz az, hogy a logikáját kell megérteni. Az emelt érettségin is igencsak szorít az idő, tehát a kódolási rutin alapvető fontosságú. Hová kell pontosvessző, hogyan keressük meg gyorsan a hiba helyét, fejből tudni a kulcsszavakat. A netről letölthető emelt megoldásoknál én szűkebb "szókészletet" javaslok "aktív szókics"nek. Pl. case helyettesíthető több if-fel, elég utóbbi szintaktikákát tudni, de azt nagy rutinnal. Vagy Dec(változó) helyett elég a változó := változó -1. A pontozásnál nem számít hogy mit használtál, csak hogy helyesen működjön. (Ahogy táblázatkezelésben is mindegy hogy hogy hozod ki az eredményt, ha az megfelelő outputot ad minden inputra)
A Pascal nyelvtanát lényegében bármelyik könyvből el elehet sajátítani, ahol vannak fokozatosan nehezedő példaprogramok. Először beírod a könyvből, utána nulláról reprodukálod.

Konkrét könyvet én sem tudok ajánlani - már elég régen tanultam programozni, Sinclair Spectrumon meg HT1080Z-n. Azt sem úgy, hogy tanítottak, mert akkor jöttek a gépek a suliba, lényegében mi tanítottuk a tanárnőnket. Az még Basic volt, utána a Pascalt már egyetemen tanultam, pontosabban a kollégium számítógépszobájában néha odajött egy progmatos haver és mondott egy-egy hasznos tanácsot a változók láthatóságáról, az áttekinthető kódolásról vagy hogy a goto-t felejtsem el. Szóval rámragadt.
Most egyetemre járok, hogy papírom is legyen az informatika-tanárságról, és most találkoztam először a "programozási tételek" nevű dologgal, és iszonyú nehézkesnek találom. Úgy érzem, hogy ha engem így tanítottak volna programozni, akkor annyira bonyolultnak találtam volna, hogy lehet hogy visszariadok az egésztől. De állítólag a módszer működik, kontrollkísérlet meg nem lehetséges, mert adott személy csak egyféleképpen tanulhat meg programozni, ahogy olvasni is.
Egyik szomszéd srácot korrepetáltam még általános iskolás korában nyáron, mert matekból és magyarból megbukott. Ma PhP-ben meg Ajax-ban fejleszt weblapokat. Na, abban biztos vagyok, hogy őt elüldözte volna a programozási tételek tanítása a programozás közeléből, de mivel senki nem tanított neki programozást, így megtanult magától, próbálgatásos alapon. Valószínűleg a formális ,matematikai logikában jobb tanulóknak meg jobban bejön a programozási tételekre alapozott tanítás.
Szóval én sem tudom, hogy kell emelt szintre készülni, sajnos kikísérletezni sem tudom, mert a három szintemelőre készülő diák év elején mondta, hogy inkább mégsem, inkább a többi tárgyra szánják az időt :-(

Blue111 2010.10.17. 14:33:34

@raerek:

Kedves Ráérek!

Köszönöm a lelkiismeretes munkád, aminek tanúbizonysága a videók és az egész blog oldal.

A kérdésem a következő lenne, hálás lennék ha tudnál segíteni.

Mennyi a minimum pont amit az informatika érettségin el kell érni a 2-eshez, a gyakorlati vizsgán, ill. a szóbeli vizsgán. Találtam egy oldalt, ahol azt olvastam, hogy ez 10%. Nem tartom valószínűnek. Esetleg régebbi érettséginél volt így...

Tudod esetleg a ponthatárokat, jegyekre lebontva?

Segítségedet előre is köszönöm!

Üdv. Blue

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.10.17. 22:05:38

@Blue111: Köszike:)
Szóval, százalékokra tudom, pl itt is elolvashatod: tortenelem.webuda.com/erettsegi.htm, vagy oktatas.origo.hu/20090505/igy_szamoljak_az_erettsegi_jegyet
Neked 150 pont az elérhető, azaz 30-tól kettes, és ebből legalább 12-t a gyakorlatin kell megszerezned, de ha itt csak ennyit szerezel, akkor 18-at kell a szóbelin. Figyelembe véve, hogy itt 30 pont az elérhető, ez viszonylag jó teljesítményt kíván.

ppppalika 2010.10.19. 22:32:24

@Csavarhúzós: "Most egyetemre járok, hogy papírom is legyen az informatika-tanárságról, és most találkoztam először a "programozási tételek" nevű dologgal, és iszonyú nehézkesnek találom. "

Hatékonyan úgy lehet dolgozni, ha nem találjuk ki magunktól ugyanazt, amire már mások rájöttek. Rengeteg algoritmus van, amit érdemes megismerni. (Hogy mit, az szintenként más és más.)

Lehet, hogy mindent meg tudsz oldani, de míg Neked soronként kell összerakni a megoldást, addig a "tanult" programozóknak csak a nagyobb egységeket kell összehangolni és más meg is van.

Természetesen lehet mondani, hogy hát meghívom X nyelven a gyorsrendezést (amit mások már megírtak) és kész. Nekem nem is kell tudnom, hogyan dolgozik. Azonban sokféle rendezés van. Melyiket válasszam? Hát van egy leggyorsabb! Nem, nincs. Ha rendelkezünk valamennyi ismerettel a rendezendő sorozatról, akkor könnyen lehet, hogy jobban járunk egy átlagos esetben lassabbnak mondott rendezési algoritmussal.

Szóval ilyen okokból érdemes tanulni/tanítani a programozási tételeket.
süti beállítások módosítása