Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.10.13. 13:10 raerek

KompoZer 0.7.10 telepítése

Címkék: informatika telepítés érettségi középszint gyakorlati weblapkészítés emelt szint informatika érettségi kompozer

Hogy a weboldaszerkesztők közül miért kezdek pont a Kompozerrel? Hát, több oka van. Az egyik, hogy ha egy mód van rá, kerülöm a Frontpage-et, és annak utódait. A másik, hogy - mint az alábbi történeti áttekintésből kiderül -, ha tudsz használni Kompozert, akkor nem lesz nagyobb bajod sem az Nvu-val, sem a Mozilla Composerrel, sem a Seamonkey-val. És így aztán az is mindegy, hogy Windows vagy Mac OS X, vagy Linux rendszeren érettségizel.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Mozilla. Nem, ez nem az a Mozilla, ami a Firefox, bár sok közük van egymáshoz. Az úgy volt, hogy kezdetben volt az NCSA Mosaic, a világ első elterjedt webböngészője (1992-97). A második volt a Netscape, amelynek piaci részesedése nagy veszélybe került, amikor jött a Windows-zal együtt adott-kapott Internet Explorer. Főleg, mert a Netscape eddigre elég bugos volt. A fejlesztői elhatározták, hogy mindent újraírnak benne, az utolsó sorig. Emiatt aztán évekig nem volt használható Netscape, az Internet Explorer meg jött föl, mint a belvíz.

A Netscape vezetői végül elhatározták, hogy megnyitják a Netscape forráskódját, remélve, hogy sok-sok fejlesztő társul majd hozzájuk. A megnyitott forráskód feletti rendelkezést a Mozilla Alapítvány kapta, akik egy "mindent bele" terméket akartak készíteni: böngésző, levelezőprogram, azonnali üzenetküldő, és weboldalkészítő (ez utóbbi volt a Mozilla Composer). Pár fejlesztő a még mindig nem túl elterjedt Mozillánál úgy gondolta, hogy a nagy, kezelhetetlen alkalmazás-szörnyből csak a webböngészőt fejleszti tovább, és mára ez lett a Firefox - a "nagy" Mozilla böngésző fejlesztése tudomásom szerint mostanra abba is maradt, illetve Seamonkey lett belőle. A Firefox sikere folytán a Netscape böngésző fejlesztését is abbahagyták.

A Mozilla Composer forráskódjának alapján egy Glazman nevű ürge megírta az Nvu-t, aminek a fejlesztése ilyen-olyan okok miatt abbamaradt, a forráskódján viszont létrejött a Kompozer, amiről az előbb említett ürge két éve megmondta, hogy rövid életű lesz. Persze a "rövid" nem egy egzakt időtartam, viszont a munka folyik a 0.8-on. Mi most a 0.7.10-et telepítjük, Windows XP-re, de Vista-ban is ugyanígy megy a dolog.

Letöltés innen: http://kompozer.net/download.php

infoerettsegi: kompozer07 01 innen toltsd le

Jön lefelé a cucc - ami nem is egy telepítőfájl, hanem egy ZIP-archívum.

infoerettsegi: kompozer07 02 jon mar

Még a lassabb internet-eléréssel rendelkezőknél is gyorsan lejön a fájl. Mikor lejött, duplán rákattintunk, és megnyílik. Egyetlen mappa a tartalma, amit kicsomagolunk valami szimpi helyre, én az Asztalra, te mondjuk: ahova tetszik. Akár bele a Program Files mappába.

infoerettsegi: kompozer07 03 kicsomagoljuk az archivumot

Most elmondom, hogy a poszt címe hazugság - nem is kell "telepíteni" a Kompozert - elég volt odamásolni, és kész is. A kitömörített könyvtárban dupla kattintás a kompozer.exe fájlon (ha nehezen találod, főleg, mert például még nem kapcsoltad ki a kiterjesztések elrejtését, akkor olyan kompozer nevű fájlt keress, ami "Alkalmazás" típusú). Már el is indult. Ha a későbbiekben lusta vagy mindig így indítani - a jó számítógépes fontos erénye a lustaság -, akkor készíts neki parancsikont. Szóval a Kompozer elindult. A szemfülesebbeknek rögtön feltűnik, hogy nem magyarul beszél:

infoerettsegi: kompozer07 04 elso indulas

A megoldás a letölthető magyarítás (http://kompozer.net/localizations.php). Válasszuk a magyar nyelvet:

infoerettsegi: kompozer07 05 megkeressuk a magyaritast

A letöltött magyarítás egyetlen fájl. A Kompozer Tools nevű menüjéből válasszuk az Extensions menüpontot, és mondjuk, hogy új kiterjesztést akarunk telepíteni. Mutassuk meg neki az imént letöltött fájlt, amit telepíthetünk is:

infoerettsegi: kompozer07 06 a magyaritas telepitese

A telepítés végeztével kiderül, hogy újra kell indítanunk a Kompozert:

infoerettsegi: kompozer07 07 a magyaritas telepitese kesz

Az újraindítás után pedig íme az immáron magyarul csevegő Kompozer:

infoerettsegi: kompozer07 08 a magyaritott kompozer elindul

A valóban szemfülesek észreveszik a magyarítás első hibáját: a magyar Kompozer 0.7.10 még Nvu-ként mutatkozik be az ablak tetején - annyi baj legyen.

Van Kompozerünk, tökjó!

kistimcsi: Az öröm

(2011. 01. 05.: Közben írtam egy cikket egy, a Kompozerben általam használt fontos beállításról, ha érdekel.)

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr301443288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skybot 2009.10.20. 20:25:45

Érettségin miként fogom magyarítani, ha nincs net?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.20. 20:33:01

Nem a te dolgod: azért van a rendszergazda. Nem is szabad megtenned.
Ha ismered a helyet, ahol vizsgázol, akkor nem árt rákérdezni, hogy ugye tudnak-e róla, hogy magyarul is megy.

skybot 2009.10.21. 18:13:46

Hát valószínűleg teljesen ismeretlen helyre megyek majd emeltezni. Szóval, hogy ha angolul használom, úgy ahogy "szűzen" feltelepítem?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.21. 20:00:49

Mi is a kérdés?:)
Elvileg magyarul kellene megkapnod ott is. De érdeklődj, amikor beadod a jelentkezést. Ha azt mondják, hogy nem tudják - az ügyintéző valószínű azt sem fogja érteni, hogy mi a bajod - akkor tapintatosan, de határozottan ragaszkodj hozzá, hogy beszélhess olyan emberrel, aki érti a kérdést ÉS tud rá válaszolni.

skybot 2009.11.01. 19:00:19

Nos sikeresen betöltöttem neki az NVU nyelvi fájlját. Azóta nem hajlandó elindulni. A hivatalos honlapon olvastam, hogyan lehetne működésre bírni, de nem értem, hogyan kell a műveletet végrehajtani. Újra kicsomagoltam a progit. Az sem segített.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.11.04. 14:09:33

Hmm, de ne az nvu-jét tölts be, hanem a sajátját. Az, hogy az nvu bennemaradt, még nem jelent semmit... vagy igen?

skybot 2009.11.04. 19:37:50

A sajátját nem lehetett valamiért letölteni, és véletlenül töltöttem be hozzá a rossz nyelvi fájlt, így most az új bétával tolom. Nem tudom mennyi lehet a különbség. Esetleg el tudnád küldeni a magyarított változatot e-mailben?

an_nie · http://dream-of-a-girl.gportal.hu/ 2010.09.10. 17:41:24

Üdv!
Nagyon hálás vagyok az oldalért, és köszönöm a készítő fáradozásait! Rengeteget tanultam itt. Sokkal nyugodtabb vagyok, mióta nézem a videókat.
De lenne egy fontos kérdésem. Én a szoftverlistán a Mozilla Kompozer 1.7-et jelöltem be, mert nem volt Sea Monkey, amivel én tanultam. Viszont a neten sehol sem találom az előbbit magyarul. Ez ugyan úgy működik, mint a sima Kompozer? Van valami különbség? Mert amit én nézegettem, az ugyan olyan volt... Akkor viszont mi értelme három féle néven beletenni a listába? :S
Előre is köszönöm a választ.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.09.10. 20:00:19

Nagyon szívesen:)

Nézz utána, hogy Mozilla Composer-t jelöltél (C-vel és s-sel), vagy tényleg a Kompozert (K-val és z-vel).

A sok névre pedig a magyarázat ennek a cikknek a második bekezdésénél található, azaz, ha az egyik megy, a másikkal sem fürödhetsz nagyon be.

an_nie · http://dream-of-a-girl.gportal.hu/ 2010.09.12. 09:33:29

Mozilla Composer 1.7, jé, tényleg.
Köszönöm szépen! :)

WhiteTiger94 2011.05.09. 18:00:31

Miért kerülöd a Frontpage, és annak utódjait?
Én Microsoft Share Point Designer2007-el fogok érettségizni, ha lesz idén weblapkészítéses feladat (jobban örülnék neki, ha nem lenne), ez ugye Frontpage utódja, sulinkba ezt tudták felajánlani, de igazából még nem igazán próbáltam rajta semmit, valahol található róla leírás ?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.05.09. 18:36:55

Azért kerülöm, mert
1) Túl sokat rejtett el a frontpage a valós történésekből - az újabbakat nem láttam
2) Csak Windowson futnak

WhiteTiger94 2011.05.09. 18:47:07

@raerek: Bár a Frontpaget nem igazán ismertem már, de ha a HTML kódokra gondolsz, már jobb a helyzet, csak kicsit elsőre bonyolult a felülete, de van rá egy hetem, csak menni fog ;)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.05.10. 07:19:23

@WhiteTiger94: Ha más dolgod nincs, és jó vagy, akkor 1-2 nap a dolog. És igen, a HTML-re gondolok, a csúnya html-kódra, és ilyesmire.

WhiteTiger94 2011.05.10. 15:35:32

@raerek: Sajnos van más is, de szerencsére talán rendeződött a probléma, benéztem ma 1-2 info órára, és a legfontosabb funkcióit megismertem a programnak, legalábbis annyit, melynek segítségével egy weblapkészítős info feladat megoldható.. :)

Lashondra 2011.08.22. 11:51:48

Szeretem azt a tényt, hogy működik a Linux és a Mac is. Ez egy fantasztikus tulajdonsága a programnak, az biztos!
[url=http://downloadyoutubevideo.net/]Download YouTube video[/url]