Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.10.20. 13:06 raerek

Táblázatkezelés OpenOffice-szal (meg Excellel)

Címkék: informatika érettségi könyvek openoffice.org informatika érettségi

Korábban már írtam egy könyvről, melynek tárgya az OpenOffice.org Base, azaz az OpenOffice adatbáziskezelője.

Az informatika érettségire készülők nagyobb örömére megjelent egy, a táblázatkezelést tárgyaló könyv online és letölthető formában is. Pallay Ferenc: Az OpenOffice.org Calc használata - Táblázatkezelés az alapoktól című könyvéről van szó. Köszönjük neki!

Pallay Ferenc egyébiránt régi motorosnak tekinthető a táblázatkezelésről szóló könyvek világában, ugyanis írt márt az Excel használatát ismertető könyvet is. (Sőt, másmilyet is, nevezetesen a CentOS használatáról iskolai keretek között - de ez némileg elüt blogom témájától.)

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr831462906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skybot 2009.10.22. 16:48:35

Olyan kérdésem volna, hogy ha OpenOffcieszal akarok érettségiznék. Olvastam, olyant a szoftverlistában, hogy mySQL motort kell használni. Nos ha jól tudom nem az az alapértelmezett a csomagban. Hogy tudnám azt beállítani?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.22. 18:46:49

Hát, utoljára UHU 2.0 érettségiben csináltam ilyet. Téged milyen platformon érdekel? (Előbb-utóbb válaszolok, ha egyedül nem is jövök rá, tudom, hogy kit kell kérdezni:)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.22. 18:48:47

Utoljára UHU 2.0-val csináltam meg valami három éve... Téged milyen platformon érdekelne? (Ha nem fogom tudni, akkor tudom, hogy kitől kell megkérdezni:))

skybot 2009.10.22. 19:04:55

Windowson szeretnék dolgozni vele.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.22. 22:57:33

Na, kipróbáltam, és sima ügy. Lesz belőle poszt - idővel -, ha addig nyugtalan lennél, akkor íme a screenshotok, hátha el tudsz menni rajtuk.
indafoto.hu/infoerettsegi/openofficeorg_base_mysql_motor

skybot 2009.10.23. 12:16:21

Ezt, csak egyszer kell megcsinálni? Utána már csak úgy dolgozok vele, mint Acces-szel? Ezt érettségin, majd ugye rendszergazda megcsinálja?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.23. 12:24:52

Igen, igen és igen. Ahogy nézem, az egyetlen difi, ami maradt, hogy az adatbázist a MySQL-konzolban kell létrehoznod, és persze kapcsolódnod kell az adatbázishoz az OpenOffice-ból - ez kellő rutin esetén mondjuk 20 másodperc hátrányt jelenthet.

Overlord 2009.10.23. 18:37:47

Üdvözlet!

Érdeklődnék, hogy Linux-ból (Ubuntu) nem lesz-e véletlenűl oktató videó(k) vagy leírás(ok)?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.23. 20:13:31

Neked is üdv, egyetlen Hűbéruram! Ubuntuból azért nem lesz oktatóvideó - bár nekem is ez a disztribúció a szívem csücske - mert nem hivatalos érettségi platform, azaz csak akkor érettségizhetsz ezen, ha valamelyik suliban ilyet tanítanak, és az neked tetszik (van ilyen? ha igen, hol?). Nem lesz Sulix és UHU oktatóvideó sem - mindkét diszrtibúció érettségi változata (is) végzetesen elavult (bár nem jobban, mint egy XP + Office 2003, sőt.) Szóval, ha lesz Linuxos oktatóvideó, akkor az az idei belépővel, a SuSE Linuxszal lesz - bár ebből sem a legfrisseb változzat az érettségi változat...

skybot 2009.10.23. 20:19:55

Siker! Létrehoztam első adatbázisom. :) Annyi kérdésem lenne, hogy miként oldjam meg, hogy ne változzanak át az ékezetes betűk ha, szövegfájlból készítek táblát. Kódolásra vigyáztam. Valamint, hogy csinálod te? Nekem először megnyitja Calc-ban, és onnan szúrom be irányított beillesztéssel. Valamint, milyen fájlt fognak kiírni a CD-re érettségin? Ha csak az ODB, vagy milyen fájlt írják ki, amit OpenO létrehoz, nem lesz hibás a dolog?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.23. 22:01:10

Oké, tetszik a kitartásod:)
Én úgy csinálom, hogy ha a forrás txt, akkor átkeresztelem csv-re, így tuti a Calc nyitja meg. A Calc-nál figyelek a karakter-kódlapra (Elvileg vagy Win1250, vagy UTF8), és Ctrl+A, Ctrl+C, majd az adatbázison jobbgomb és beillesztés (nem irányítok). Eddig nem volt baj.
Ha neked nem megy, mondd, hogy melyik időszak melyik szint, és megnézem.
A beadásról: elvileg elég az ODB, hiszen a lekérdezéseidből látszik minden. Namost pár éve az OOO még nem tudott, csak SELECT-ni. (UPDATE, INSERT nem ment). Az UHU és a SULIX OOO-ja ma is csak ezt tudja, hiszen a pár éves cucc van bennük. Ekkor az ilyen lekérdezéseket meg kellett írni a MySQL konzolban, és azt kimásolni egy textfájlba és azt beadni. Hogy ma hogy megy? Nemtom, ugyanis csak a te kérdésed hatására próbáltam ki a friss Base-t. De ha nyűgöd van, még mindig kérdezz csak bátran:)

skybot 2009.10.25. 20:26:31

Hát marad szerintem a Micro$oft Office 2007. Kísérletezgetni jó vele, de minél bonyolultabb valami annál több a hibalehetőség. Ami elromolhat meg el is romlik. Főleg érettségin. Szokni kell, de 2003-mal már nem akarok szenvedni. Haladni kell a korral.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.10.26. 13:08:29

Megfontolt döntésnek tűnik, és tetszik, hogy nem ismeretlenül ítéltél.
süti beállítások módosítása