Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.11.15. 15:11 raerek

Java SE + NetBeans telepítése, plusz az első programunk

Címkék: java programozás informatika telepítés érettségi emelt szint informatika érettségi

A következő szösszenetben a Java programozási nyelv és a vele (is) használható NetBeans fejlesztői környezet telepítését nézzük végig. Mindjárt.

Először azonban pár percre elidőznék. Elidőznék annál, hogy napjainkban iszonyú mennyiségű Java-programozót keresnek, és talán épp ezért egyre több középiskolában is tanítják a nyelvet - a felsőoktatásban pedig rengeteg helyen. Főleg külföldön. Ha angolul is beszélsz, akkor tessék elolvasni ezt. Ha nem beszélsz angolul, akkor pár szóban összefoglalom napjaink egyik leghíresebb szoftverfejlesztőjének, Joel Spolsky-nak a véleményét: ha csak Java-ban tudsz programozni, akkor nem tudsz programozni. Joel többnyire tudja, mit ír. Szerintem igaza van most is, de ez téged ne bátortalanítson el, csak tartsd szem előtt, hogy a Java egyedül elég lehet a megélhetésedhez, a programozni tudásodhoz viszont nem.

Elidőznék annál is, hogy a Java volt sokáig az egyetlen "multiplatformos" nyelv, vagyis az egyetlen olyan profi fejlesztőeszköz, amely sokfajta gépen egyaránt futtatható programokat készített. Hogyan oldották ezt meg? A Java programok nem közvetlenül a gépeden futnak, hanem alattuk van egy Java interpreter, azaz értelmező. Az értelmező feladata, hogy az épp aktuális géphez idomítsa a programot. Ez persze a múlt századi (2000 előtti) lassú gépeknél tovább lassította a programokat - a Java nem is volt túl elterjedt. A mai Izom Tibor gépeknél persze ez mindegy. Jó-jó, 3D-s játékok még nem nagyon készülnek Java-ban, de a vállalatok belső használatú programjai - és ezek írásából él a programozók túlnyomó többsége - közül viszont rengeteg. Ez ugye rávilágít arra, hogy miért is keresnek manapság oly' rengeteg Java-programozót.

Elidőznék annál is, hogy az a tény, hogy a Java program nem közvetlenül a gépen, hanem az értelmezőn fut, magában rejti Mr. Spolsky véleményének igazát.

Végül pedig elidőznék annál, hogy manapság messze nem az egyetlen interpretált - azaz nem közvetlenül a gépen futó - nyelv a Java. A BASIC mindig is ilyen volt, ilyen hát a Visual Basic is, de ilyen a Visual Studio összes nyelve - beleértve a múltkorjában telepített C#-ot is. Ilyen továbbá a Perl, a PHP, a Python, és még rengetegen. Mr. Spolsky véleménye automatikusan érvényes ezekre (is).

Szóval, itt jön a Java, angolosan Dzsava, egyik régi kedves diákom szavajárásával: a Dzsuva.

A telepítést (XP-n csinálom, de Vista-n is így kell) úgy fogjuk megejteni, hogy élesen elváljék a nyelv fordítóprogramjának (maga a Java) és a fejlesztői környezetének (a NetBeans) a telepítése. Ez azért jó, mert így a te fejedben is tisztulhat a két fogalom. Az informatika érettségi minden más programozási nyelve esetén a fejlesztői környezet együtt érkezik a nyelvvel - bár a Dev-C++-nál elválik a kettő, de együtt jön le, a többinél meg teljes az egység. A Java esetében ez már csak azért sincs így, mert a Java nyelvnek nincs "saját" fejlesztői környezete. (Megjegyezném, hogy a NetBeans lassan-lassan annak tekinthető, de azért nem az.)

A letöltéssel kezdjük - a Java verziók értelmezésébe most nem mennék bele, mert az önálló tantárgy:) -, de tudd, hogy neked a Java SE (azaz Standard Edition)-ból a JDK (azaz Java Development Kit) 6 Update 14 kéne, ezt a poszt írásakor bajos beszerezni, de jó neked a 16 is, vagy, ha sokkal később olvasod a posztomat, akkor az épp aktuális darab - ha a verziók közti különbségek egy emelt szintű informatika érettségi során érezhetők, akkor régen rossz. Ez a változat innen tölthető le: http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp. Az oldalról neked ezt a Download feliratot kell választanod:

infoerettsegi: java netbeans 01 java se a honlapon

A letöltés előtt túl kell esnünk némi választáson, pipálgatáson:

infoerettsegi: java netbeans 02 letoltes elott

Majd abban a kétes értékű megtiszteltetésben van részünk, hogy a rendelkezésre álló egyetlen fájl közül válogathatunk. Javaslom, hogy hazárdírozzunk, éljünk gyorsan, gondolkodjunk keveset, és a kevés gondolkodásból eredő bölcs megfontoltsággal válasszuk ezt az egy fájlt:

infoerettsegi: java netbeans 03 avaliable files

Ezek után várakozzunk:

infoerettsegi: java netbeans 04 jon a java

A letöltésnek az ő végeztével némi szüttyögés után indul a telepedés:

infoerettsegi: java netbeans 05 szuttyoges utan indul a telepites

Közben megtekinthetünk némi OpenOffice reklámot is:

infoerettsegi: java netbeans 06 openoffice reklam telepites alatt

A telepítés végeztével a telepítő megkér bennünket, hogy ugyan regisztráljunk már. Nem kell.

Ezzel a Java telepítése kész. Ennek örömére megírjuk első programunkat. Fejlesztői környezet nincs, tehát használjuk imádott Jegyzettömbünket. (Nem, nem fogom megmondani, hogy hol találod. Ha nincs meg, akkor ne gyere emelt szinten érettségizni.)

A Java igen érzékeny a helyesírásra, az alábbi programban figyelned kell a kis- és a nagybetűkre, a zárójelekre, az idézőjelekre, a pontosvesszőre, a pontokra - vagyis jóformán mindenre.

infoerettsegi: java netbeans 07 elso programunk jegyzettombben

Amikor eljutunk arra a pontra, ahol gondolkodunk naponta akarom mondani amikor mentjük a művünket, ne felejtkezzünk el a Jegyzettömb egyik szokásáról - ha nem adunk kiterjesztést a fájlnak, akkor txt lesz a kiterjesztés. A baj az, hogy ha nincsenek megjelenítve a kiterjesztések, akkor mindenképp kap txt kiterjesztést a fájl, akkor is, ha már megmondtuk, hogy java legyen a kiterjesztés - a fájl ilyenkor elso.java.txt lesz. A tuti megoldás az idézőjel használata - lásd a lenti képen.

infoerettsegi: java netbeans 08 elso programunk mentese figyelj az idezojelekre

Olé. A fájl lemezen van, rá lehet engedni a fordítót. A fordító neve javac, azaz Java Compiler, azaz Jáva Fordító :). A lenti példában a cd Asztal utasítással abba a mappába lépünk, ahol az elso.java fájl leledzik. A második utasításban a javac.exe neve előtt megadjuk azt is, hogy a fájl hol van - figyelj, ha neked másik Java-verziód van, mondjuk nem az update 16, akkor mást kell megadnod - és beírjuk a lefordítandó fájl nevét. Entert nyomunk, és ha nem gépeltünk el semmit, alkkor nem is szól a javac, csak megjelenik a mappában az elso.class nevű fájl, amit a java elso parancs kiadásával futtatunk, és látszik is az eredmény (ha kicsi a kép, kattintgass rajta).

infoerettsegi: java netbeans 09 elso programunk forditasa es futtatasa

Na, akkor ezek szerint a Java fordító és értelmező működik, jöhet a fejlesztői környezet, a NetBeans.

A NetBeans a http://www.netbeans.org/ oldalról tölthető le. Itt rögtön megtudjuk, hogy a NetBeans egy IDE, azaz Integrated Development Environment, azaz integrált fejlesztői környezet. Azt is megtudjuk, hogy a NetBeans majdnem olyan, mint a Nokia, csak ez utóbbi nem Connects Developers, hanem Connecting People. A sok okosság után kattintsunk a Download NetBeans IDE feliratra (ami tehát nem jelenti azt, hogy IDE töltsük le a NetBeans-t :) ).

infoerettsegi: java netbeans 10 a netbeans foldalarol kivalasztjuk a letoltest

Sokfajta NetBeans van, nekünk az informatika érettségihez a legelső (is) jó:

infoerettsegi: java netbeans 11 a java se kivalasztasa

A letöltés elvileg automatikusan elindul (ha mégsem, akkor kapjunk látványosan a fejünkhöz, és mondjuk hangosan, hogy: "Híjnye, azt a hét mega [7 MB, érzed] nyolcát!"):

infoerettsegi: java netbeans 12 automatikusan elindul a letoltes

A telepítés során egyetlen említésre méltó kérdést kapunk: az alábbi képernyőn a második sor a Java fordító helye. Ez olyankor lehet érdekes, ha akkora májerek vagyunk, hogy egyszerre több Java fordító is van a gépünkön - mondjuk azért, mert tesztelni akarjuk, hogy a programunk mit csinál az egyikben, és mit a másikban. Nos, nem vagyunk ekkora májerek - bocsi, szóval: Én nem vagyok ekkora májer, hagyok mindent, ahogy van.

infoerettsegi: java netbeans 13 a masodik eleresi ut a java fordito helye emlek

Ha a telepítéssel megvagyunk, akkor némi szüttyögés után elindul a NetBeans:

infoerettsegi: java netbeans 14 indul a netbeans

A File menüben kezdjünk New Project-et:

infoerettsegi: java netbeans 15 uj projekt

 Mondjuk neki, hogy Next:

infoerettsegi: java netbeans 16 next

Létrejön a projekt:

infoerettsegi: java netbeans 17 letrejon a projekt

Mondjuk, hogy Finish, majd a kisvártatva megjelenő programsorokat - a //TODO sor helyére gépelve - egészítsük ki egy sorral: nézzen ki úgy, mint a következő ábrán (a színekkel meg ilyesmivel nem neked kell szenvedni, te csak pötyögjél):

infoerettsegi: java netbeans 18 a todo helyere beirjuk a sort

Ha most a menüsor alatt, középtájt lévő "lejátszás" gombra kattintunk (vagy a Run menüből a Run main projekt menüpontot választjuk, vagy az F6 billentyűre tehénkedünk, vagy megeszünk egy kihűlt pizzát), a NetBeans szól a javac-nak, hogy "Meló van". A javac munkába lendül, és ha semmit nem gépeltünk el, akkor lefut a programunk, és a NetBeans alsó ablakában látszik a kiírás.

infoerettsegi: java netbeans 19 lefut a programunk latszik a kiiras

(Sirály!)

BANIBE: Király ez a sirály

 

 

A NetBeans pár hónapja szerepel a magyar Wikipediában is, találhatunk hasznos linkeket.

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr921441905

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elavult verzióra dolgozik a Java-fejlesztők egy negyede 2014.05.23. 23:48:08

Bár már több mint egy éve nem támogatott, még rengeteg helyen dolgoznak programozók a Java 6-ra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chopsuey 2009.11.17. 19:43:36

Hello!
Megnéztem az om.hu-s szoftverlistát és ott a Java csak linux operációs rendszeren választható ha jól értelmezem. Ez azt jelenti, hogy ha én javat tudok használni, de mást, amik a Microsoftos listán vannak nem, akkor vagy megtanulok mást vagy Linuxot kell használnom? :S
Elég hülye dolog lenne...

mszigeti 2009.11.17. 19:59:42

chopsuey:

A Windows-nál is ott van a fejlesztői környezetek/szoftverek között a Java SE - NetBeans.

www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/ketszintu_erettsegi_2010maj/info_emelt_szoftverlista_2010maj.pdf

chopsuey 2009.11.17. 21:37:30

nah akkor én rontottam el... elég amatőr voltam, és összekevertem a 2009-sel :)
süti beállítások módosítása