Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.11.26. 11:26 raerek

OpenOffice.org telepítése Windows rendszerre MySQL adatbázismotorral

Címkék: informatika telepítés érettségi mysql openoffice.org informatika érettségi

(Frissítés: 2012. 02. 20. - Az FSF.hu Szabad út projektjén belül készült pár oktatóvideóm a témában. Nézd meg, ha van kedved. Annyi a változás, hogy ott már nem Openoffice.org-gal, hanem LibreOffice-szal dolgozunk.)

Az informatika érettségin vagy Microsoft Office 2003-at használsz, vagy Microsoft Office 2007-et, vagy OpenOffice.org-ot. Ez utóbbit sajnos kevés helyen oktatják iskolákban - én sem, a kollégám ugyanis két éve meggyőzte az igazgatót, hogy ez nem jó ötlet. Pedig de igenis az, nem utolsósorban azért, mert sok tekintetben már most is felülmúlja a Microsoft terméket, de ráadásul teljesen ingyenes is, plusz létezik Windows-on kívül Linuxra és Mac OS X-re is.

A közelmúltban három magyar nyelvű könyvet is ajánlottam, az egyik a Base (az OpenOffice adatbázis-kezelője), a másik a Calc (az OpenOffice táblázatkezelője), a harmadik pedig a Writer (az OpenOffice szövegszerkesztője) rejtelmeibe vezet be bennünket. Mindhárom könyv ingyenes, letöltöd és olvasgatod.

Az OpenOffice Base alapesetben egy HSQL nevű SQL-motort használ, amiről én mondjuk igen-igen keveset tudok, de annyi biztos, hogy eleddig nem találták elég jónak ahhoz, hogy Te az informatika érettségid során használhasd.

Az informatika érettségin (is) lehetőség van ellenben arra, hogy az OpenOffice Base-t a MySQL nevű szintén ingyenes és nyílt forráskódú adatbázismotorral használjuk együtt. A MySQL egy komoly játékos, weboldalak milliói használják a tartalom raktározására - többek között alighanem a blog.hu is. A telepítése a legtöbb Linuxon egy-két kattintás, vagy egyetlen parancs kiadása - Windows-on már nem ilyen egyszerű a helyzet, de korántsem megoldhatatlan - mint az a most következőkből is kiderül számodra.

A telepítés négy lépésből áll. Ezek közül az első kettő nagyon egyszerű - ez a poszt valójában a második kettőről szól.

  1. Java futtatókörnyezet (Java Runtime) letöltése és telepítése. Letöltheted innen, és pár kattintással tudod telepíteni. Ha a múltkor velem tartottál a Java + NetBeans telepítésekor, vagy van már Java futtatókörnyezet a gépeden, akkor ezt a lépést elhagyhatod.
  2. Az OpenOffice letöltése és telepítése. Letölteni innen tudod: http://hu.openoffice.org/about-downloads.html, a telepítés menni fog. Figyelj arra, hogy - alapértelmezés szerint - az Asztalon marad egy OpenOffice.org 3.1 (hu) Installation Files nevű mappa. A telepítés végeztével ezt nyugodtan törölheted.
  3. A MySQL letöltése és telepítése.
  4. Az OpenOffice és a MySQL közötti kapcsolat kialakítása.

A MySQL letöltése

A MySQL-t innen töltheted le: http://dev.mysql.com/downloads/. Jó sok cucc van itt, ezek közül nekünk a Community Server kell:

infoerettsegi: 01 valaszd a community servert

Community Serverből is jó sok van, a posztom írása idején a legfrissebb stabil változat az 5.1. Töltsük akkor ezt. A piros nyilak közül az egyik a GA-ra mutat. Asszem ez azt jelenti, hogy Globally Available, és arra utal, hogy ez az a változat, amit jelenleg éles használatra szánnak. A másik piros nyíl azt mutatja, hogy hova kattints:)

infoerettsegi: 02 a cikk irasakor az 5.1 a legfrissebb

A poszt címében az szerepel, hogy "Windows rendszerre", úgyhogy érdemes a Windows változatot letölteni:

infoerettsegi: 03 a windows verziot kell letoltened

Persze még Windows változatból is több van - és akkor még nem is említettem a 64 bites sorozatot. Nekünk a Windows MSI Installer a haverunk, mégpedig azért, mert ezzel a legegyszerűbb elvégezni a letöltés utáni beállításokat. A jobb oldali "Pick a mirror" feliratra kell kattintanunk. Nem, a dolognak semmi köze a szalámihoz, tükörszervert kell választanunk.

infoerettsegi: 04 az msi a haverod pick a mirror

Ez az a pont, ahol a weboldal nem bírja tovább, és megpróbál rávenni bennünket egy jó kis regisztrációra - de az alján van egy "Haggyá' mán békibe" link. Kattintsunk rá.

infoerettsegi: 05 no thanks

Ekkorra az IP-címünk alapján már tutira rájött a webhely, hogy melyik országban csücsülünk. Én például Magyarországon, így a magyar tükörszervereket ajánlja fel, de ha nem tetszik, akkor lentebb választhatunk mást. Nekem tetszik, és nem is vagyok az a válogatós fajta.

infoerettsegi: 06 elvileg-rajon hogy magyarorszagon vagyunk

Végre elindul a letöltés. Ha az msi kiterjesztés nem tetszik neked, az a te bajod - ez a poszt meg másról szól - most legyen elég annyi, hogy duplaklikkel éppúgy indítható, mint egy exe.

infoerettsegi: 07 mentunk

Ha a százegynéhány mega lejött, akkor indulhat végre

A MySQL telepítése

A letöltött fájlt elindítva szokásos képernyő fogadja a Windows-felhasználót:

infoerettsegi: 08 indul a telepites

Ha jól meggondoltuk, hogy mit válaszolunk, akkor kattintsunk a Futtatás gombra. A lehetséges telepítési módozatok közül - felvágós természetünkhöz igazodva - válasszuk a Typicalt:

infoerettsegi: 09 a typical jo lesz

Ezt követően lecsap a marketing, és megpróbál meggyőzni bennünket, hogy mégis inkább az Enterprise, azaz a nagycéges változatot használjuk - persze nem ingyen. Miután ennyi pénzt most nincs kedvünk kiadni, a hirdetést szépen figyelmen kívül hagyjuk. Lassan a telepítés végére érünk, ahol úgy döntünk, hogy nem akarunk regisztrálni, s így az egyik pipát kivesszük:

infoerettsegi: 10 nem akarunk regisztralni

Minthogy a másik pipát nem vettük ki, a Finish nem jelenti a tortúra végét. Megkezdődik

A MySQL beállítása

Ami egyszerű, az szép, mondja az egyik legfontosabb programozói axióma - vagyis én is szép vagyok:) -, így mi válasszuk a Standard Configuration-t:

infoerettsegi: 12 a standard is jo lesz

Döntsünk úgy, hogy a MySQL egy szolgáltatás lesz:

infoerettsegi: 13 telepitsuk szolgaltataskent

A jelszó legyen jelszo - vagy bármi más, ami tetszik. Én a hátralévő részben a jelszo jelszót fogom jelszóként alkalmazni...

infoerettsegi: 14 a jelszo legyen jelszo

Elvileg mindent megadtunk neki, a telepítés előtt elmondja, hogy mi mindent fog megcsinálni - sajnáljuk már egy kicsikét csórikámat... de aztán kattintsunk az Execute gombra.

infoerettsegi: 15 readyk vagyunk

Aztán egyszer csak kész is van:

infoerettsegi: 16 kesz

És elvileg mi is készen vagyunk - én legalábbis nagyon. Még egy utolsó próba: a Start menüből kotorjuk elő a MySQL Command Line Clientet, kattintsunk rá. Jelszót kell kérnie, adjuk meg a a jelszo-t. Majd adjuk ki a

SHOW DATABASES;

parancsot, a pontosvesszőt (és az Entert) sem feledve. Ha a képen látható eredményt kaptuk, akkor a MySQL telepítése rendben van.

infoerettsegi: 17 elso parancsunk a mysql kesz

Összekötés az OpenOffice-szal... Legközelebb, jó? (A legközelebb eljött: folytatás itt.)

susan38a: elfáradtam!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr961468565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása