Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.11.30. 11:30 raerek

OpenOffice.org telepítése Windows rendszerre MySQL adatbázismotorral - folytatás

Címkék: informatika telepítés érettségi mysql openoffice.org informatika érettségi

(Frissítés: 2012. 02. 20. - Az FSF.hu Szabad út projektjén belül készült pár oktatóvideóm a témában. Nézd meg, ha van kedved. Annyi a változás, hogy ott már nem Openoffice.org-gal, hanem LibreOffice-szal dolgozunk.)

A múltkor szép feladatba kezdtünk - most ezt fogjuk folytatni. Odáig jutottunk, hogy van már Java futtatókörnyezet a gépünkön, van OpenOffice is, és a MySQL is üzemel. Most már csak (?) annyi a feladatunk, hogy

Összehozzuk az OpenOffice-t és a MySQL-t

A MySQL a külső programokhoz való csatlakozáshoz úgynevezett connectorokat használ. Van már olyan connector is, amely közvetlenül az OpenOffice-hoz csatlakozik, de a cikk írásakor ennek a fejlesztői azt mondják, hogy még csak a bátrak szórakozgassanak vele. Én meg gyáva vagyok.

Akkor még mindig két lehetőségünk van, az ODBC és a JDBC, amelyek közül azért fogjuk az utóbbit használni, mert az előbbi pár éve még rosszul kezelte az ékezetes betűket.

Ennek fényében látogassunk el a http://www.mysql.com/products/connector/ oldalra, és ott válasszuk a JDBC Driver for MySQL (Connector/J) lehetőséget. A poszt írásakor a legfrissebb változat az 5.1, töltsük le ezt.

infoerettsegi: 18 a cikk irasakor a legfrisseb connector az 5.1

Ha a fenti képen lévő oldalra jutottunk, akkor letekerünk az oldal aljára, és ott a zip változatot akarjuk. Elvileg ki tudjuk választani azt is, hogy Download, ha nem jelenik meg, akkor Pick a mirror (tudod, ez az, amelyik nem a szalámi).

Ha a mysql-connector-java-5.1.10.zip fájl lejött, akkor duplakatt rajta, és kicsomagoljuk - én például a Program Files alá szeretem, de végső soron mindegy, hogy hova. Annyi a lényeg, hogy jegyezzük meg, hogy hova tettük.

Ennek végeztével a Start menü OpenOffice.org 3.1 menüpontjából indítsuk el az OpenOffice.org programot - tehát ne a Writer, Calc, Base, Math, Impress, stb. részeket, hanem a sima OpenOffice.org-ot. Az Eszközök menüből keressük elő a Beállítások menüpontot, és ott az OpenOffice.org részt lenyitva álljunk a Java részre - lásd a lenti képet.

infoerettsegi: 19 eszkozok beallitasok van e java

Itt látnod kell a gépre telepített Java futtatókörnyezetet. Az én gépemen a kép készültekor kettő is van: az alsó a Java futtatókörnyezet, a felső pedig a Java fordítóprogram. Nyilván a tieden elég, ha csak a futtatókörnyezet van. Az OK gomb fölött látod, hogy melyik mappában lévő Java-t jelenti a kijelölt sor.

Most kattintsunk az Osztály útvonala gombra, a megnyíló párbeszédablakban pedig az Archívumfájl hozzáadása pontra. Keressük meg az imént elmentett mappát, benne a  mysql-connector-java-5.1.10-bin.jar fájllal. Mondjuk, hogy OK, az eredményt lásd lent:

infoerettsegi: 20 az osztaly megjelenik a hozzarendelt mappak kozott

Most nyomjuk meg ezt az OK gombot is. Ekkor elvileg üzemel az OpenOffice-t és a MySQL-t összekötő kapocs, itt az ideje, hogy

Ellenőrizzük művünket 

Először is tehénkedjünk a Windows-billentyűre, és miközben jól nem engedjük el, nyomjuk le az R billentyűt is. A megjelenő ablakban a Megnyitás mellé gépeljük be, hogy cmd. A megnyíló fekete konzolablakban a lenti képnek megfelelően adjuk ki a

"C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.1\bin\mysql.exe" -u root -p [nyomj Entert]

parancsot (sortörést neked nem kell ütnöd). Ennek hatására ugyanaz történik, mintha a Start menü MySQL részéből indítottad volna a MySQL Command Line Client-et. Megadod a jelszót (ha pontosan követted az általam leírtakat, akkor jelszo a jelszó), és olé. 

infoerettsegi: 21 igy is indithato a mysql konzol

A második utasítás, a

CREATE DATABASE INFOERETTSEGI; [igen-igen, kell Enter]hozza létre az adatbázist - OpenOffice 3.1-ből tudtommal nem tudsz új MySQL-adatbázist létrehozni, csak egy már meglévőhöz kapcsolódni.

Menjünk vissza az OpenOffice ablakába, és az Új dokumentum létrehozása alatt katt az Adatbázis-ra, vagy a Fájl menü Új pontjából válasszuk az Adatbázis-t.

Válasszuk azt, hogy egy létező, MySQL-ben tárolt adatbázishoz kapcsolódunk:

infoerettsegi: 22 ooobase mysqlt valasztunk

A kapcsolódáshoz a JDBC-t akarjuk használni:

infoerettsegi: 23 ooobase jdbct valasztunk

A "Tovább>>" után megjelenő ablakból az Osztály tesztelése a barátunk. Ha ezt látjuk:

infoerettsegi: 24 osztaly tesztelese

akkor jól telepítettük a connectort. Töltsük ki a maradék mezőket:

infoerettsegi: 25 ooobase a kapcsolat adatai

majd lépjünk "Tovább>>". Adjuk meg a MySQL-felhasználó adatait:

infoerettsegi: 26 ooobase a felhasznalo adatai

Majd katt a jobb oldalon lent lévő "Kapcsolat ellenőrzése" gombra. Ilyet akarunk látni:

infoerettsegi: 27 ooobase a kapcsolat ellenorzese

Ne feledjük a pipát, azt pedig ugye már tudod, hogy az első csillag helyén "j" van, a másodikén "e", a harmadikén "l", a negyedikén "s", az ötödikén "z", a hatodikén "o". Az OK-ra kattintva elvileg ez az ablak fogad bennnünket:

infoerettsegi: 28 ooobase a kapcsolat ellenorzese sikeres

Ha nem ezt látnánk, akkor káromkodjunk, és próbálkozzunk megtalálni a hibát. Ha pedig ezt látjuk, akkor hurrá!, már csak pár lépés van hátra. Nyilatkozzunk olyan értelemben, hogy az adatbázis regisztrációja általunk is kívánatos:

infoerettsegi: 29 ooobase az adatbazis regisztracioja

A "Befejezés" gombra kattintva lehetőségünk lesz új  táblákat létrehozni az adatbázisban. Tegyünk így (figyeld az ötletes mezőneveimet):

infoerettsegi: 30 ooobase uj tablat keszitunk az adatbazisban

Mentsük a táblát, és adjunk nevet neki:

infoerettsegi: 31 ooobase nevet kap az uj tabla

Ha most visszaváltunk a MySQL-konzolra, és kiadjuk a

SHOW DATABASES; [jaja, Enter!]

parancsot, akkor csodát - izé, adattáblát - látunk, ha pedig nem bírunk magunkkal, és a

SHOW COLUMNS FROM durrbelebumm; [nem is mondom már]parancsot is kiadjuk, akkor látjuk iménti, OpenOffice Base-beli ügyködésünk eredményét.

infoerettsegi: 32 ooobase az uj tabla a mysqlben

Aki pedig alig várja, hogy ezek után első informatika érettségi feladatát is megoldja a szép új kütyüvel, annak a forrásfájl importjához némi segítség itt. Na, akkor most végre kész vagyunk.

Mekkora jó, nem?:)

John Doe: Addig nyújtózkodj ameddig jólesik

(A cikknek azóta készült egy folytatása is, amely azt mutatja be, hogy miként finomhangolható a telepítés.)

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr621472735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atthy4 2011.05.05. 14:21:48

Eddig a prog.hu és 2 ebook alapján nem bírtam telepíteni ewzt a mysql-t, úgyhogy nagyon szépen köszönöm postjaidat, végre összejött. Ja és egy 93%-os infoközepet is köszönhetek neked :D. Azt viszont meg tudnád írni, hogy vajon mindenképp ugyanolyan verziószámúnak kell lennie a connectornak és a mysql-nek mert ez az összehozás nem jön össze, és az itt leírt dolgokat nem igen találom az eredeti helyükön

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.05.05. 16:55:53

Ha jól emléxem, nem kell azonosnak lennie - a mostani videókat tutira 5.5-ös MySQL-lel csináltam, de a connector/J-ből - h a jól nézem - még mindig 5.1-nél járunk. Sajna nem tudom megnézni, mostanság még Windows sincs a gépemen...

www.mysql.com/downloads/connector/j/
és
dev.mysql.com/downloads/mysql/#downloads
süti beállítások módosítása