Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2009.12.04. 04:12 raerek

A vonalzó

Címkék: informatika érettségi vonalzó toll középszint gyakorlati golyóstoll emelt szint informatika érettségi

Az informatika érettségire - középszintűre és emelt szintűre egyaránt - a T. Vizsgázó két dolgot visz magával.

Az egyik a toll. (Golyóstoll, ugyebár.)

ÖKSZ: A golyóstoll

Ez a poszt persze nem a golyóstollról szól. Hanem a vonalzóról. A vonalzó az a cucc, amit elvileg azért találtak ki, hogy megmérjél vele dolgokat. A vizsgázók közül sokan nem is visznek vonalzót az érettségire. Pedig érdemes. De mi a vihart mér a T. Vizsgázó egy informatika érettségi alatt? Maximum a pulzusát, na meg az időt, ami hátra van. Mármint, nem a T. Vizsgázónak, hanem a vizsgából. Ja, meg még egy-két dolgot.

Ruler

Elvileg te, kedves Vizsgázó, azért viszel vonalzót, hogy lemérhesd, hogy mekkora a térköz-sorköz-betűnagyság-istenharagja, legalább viszonylagosan. Például olyankor, amikor azt mondja a feladat, hogy "A mintának megfelelően a következő betűméreteket használja: 14, 24 és 28." Ilyenkor nem biztos, hogy a 24 és a 28 közötti különbséget szemmel látod. De leméred. A vonalzó igazi célja azonban nem ez.

Valójában azért viszel vonalzót, mert az informatika érettségi feladatai részfeladatokra oszlanak, és a részfeladatokban is sokszor van több pontozási egység, azaz item. (És, hogy neked ez miért fontos - lásd korábbi posztomat az informatika érettségi pontozásról.)

Szóval adott a részfeladat:

infoerettsegi: vonalzo informatika erettsegi 1

Ebben annyi, de annyi megcsinálnivaló van, hogy borzasztó. A vizsgán amúgy is izgulsz, ennyi szutykot megjegyezni, ahhoz ember kell.

És nagyon sok pontot csak azért veszít el a T. Vizsgázó az informatika érettségin, mert - tudom, hogy hihetetlen, de igaz - elfelejti megcsinálni a részfeladat valamelyik részfeladatát.

Hát, Te ne járj így. Itt jön a képbe a vonalzó:

Megcsinálsz valamit - majd a vonalzóddal (igenigen, és a golyóstollal, kooperáció rulez!) - kihúzod, ami kész. Nem többet, csak pont annyit, amit megcsináltál. Íme:

infoerettsegi: vonalzo informatika erettsegi 2

A "teljes dokumnetum"  kitételt gyorsan ellenőrzöd, majd vonalzózol:

infoerettsegi: vonalzo informatika erettsegi 3

Jöhet a vízszintes vonal - az egyik a feladatban, a másikkal kihúzod az elkészült részt:

infoerettsegi: vonalzo informatika erettsegi 4

És kész!

Ha pedig valami nem készült el, akkor persze ne húzd ki. És mikor befejezed a feladatot, akkor igazán remekül látszik, hogy mi nincs kész, vagyis mihez kell - majd, az összes feladat megoldása után -  visszatérni:

infoerettsegi: vonalzo informatika erettsegi 5

Persze ki lehet húzogatni az elkészült cuccot kézzel is, csak én mondjuk a saját kihúzásaimmal nehezen ismerem fel, hogy mit nem húztam ki:)

Idén ősszel egy egész érettségizőm volt. Olyan, aki általában 1-2 pontott szokott veszteni a feladatokból. Az éles érettségin a 40 pontos szövegszerkesztésből 27-et ért el, azaz keveset.

"Vonalzót vittél?" - kérdeztem. "Igen, de nem értem rá használni..." - így ő. "Hát, akkor keveset gyakoroltál."

Szóval erre kell a vonalzó. Az érettségin nincs, aki fogja a kezed. Magadnak kell.

VWolf: Az ember barátja

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr791538783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ppppalika 2009.12.05. 20:14:15

Hát, ez a golyóstollas áthúzás nem a legszerencsésebb. Ha csak egyszer kellene elolvasni, még jó lenne, de hátha van idő ellenőrzésre is. Inkább a kihúzófilcet javasolnám. Első nekifutásra a sárgát, ellenőrzésnél erre még rá lehet menni halványzölddel.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.12.06. 08:11:01

@ppppalika: Na, igen, itt bukom be, hogy én nem érettségiztem informatikából, meg eleve az érettségim idejében (ami bizony a múlt században volt:)) még elég ritka volt a sorkihúzó filc ahhoz, hogy sose gondoljak erre - bár volt sorkihúzó filcem, de azt holmiféle érettségikre nem pocsékoltam:)

Mindenesetre köszönöm a hozzászólást, az ötlet tetszik:)

kekecc 2009.12.06. 21:56:43

De sajnos kihúzófilcet nem lehet bevinni. :(
Ha mégis beviszem elveszik?(Ez olyan nevetségesen hangzik, hogy "csalok" a kihúzóval.)
Én is ilyen "hülyeségeken" vesztettem súlyos pontokat, amitől meg tartottam, az meg hibátlan lett, de még így is rosszabbul jártam.:S
Jó volna, ha lehetne kihúzót bevinni, mert a toll tényleg nem túl szerencsés...
Bár én már annak is örülnék, ha nem olyan feladat lenne, amit a kép alapján kellene megcsinálni, már nem tudom melyik érettségi volt az, de mikor megcsináltam otthon próbaként boldogan nyugtáztam, hogy végre először nem feledkeztem meg az ábra szerinti formázásról, erre a javító kulcsban a szegélyezés nem olyan volt, mint amit én csináltam, háromszor is megnéztem, de még akkor is ugyanúgy csináltam volna...
A betűmérettől meg hülyét kapok, ezt komolyan vonalzóval kellene lemérni??? Ezt inkább nem kommentálom.
Egyébként köszönöm szépen eme cikket, mert nagyon sokat töprengtem rajta, hogy vajon a vonalzót mire is lehetne használni informatika érettségin.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2009.12.07. 13:22:51

@kekecc: nem megmérni:) eldönteni, hogy melyik melyik.

kekecc 2009.12.07. 15:19:23

@raerek: A probléma az én készülékemben van, sajnos az ilyen "apró" eltéréseket, még vonalzóval se veszem észre, és akkor se, ha külön felhívják rá a figyelmem, tudom, hogy van eltérés, de az érzékelés részével gondjaim vannak.

kayz 2010.05.16. 20:29:53

Huhh még jó, hogy ezt egy nappal az érettségi előtt elolvastam, mert elég hasznos ám:D Amúgy szerintem az is egy variáció lehet, ha a tollal nem áthúzod, hanem egyszerűen csak alá. Így legalább látod a feladatot a későbbiekben, és szövegkiemelőt sem kell használni. Holnap én így fogok tenni.=) Ja és igen, nagyon sokat segítettek a videók a felkészülésben, mert egy éve már nincs infóm, és az ezelőtti 3 év sem ért sokat. Szal köszi a tippeket, trükköket, s a segítséget.:D

Husky42 2010.05.18. 08:02:11

Én rotringot, azaz töltőceruzát használtam a hasonló jelölésekre.

Haladtam feladatról feladatra, mint az oktatóvideókban. Elolvastam a feladatot, bekarikáztam a "*ként" végződést - tehát agregátorfüggvény kell; aláhúztam, hogy melyik oszlopokat kell megjeleníteni a lekérdezésben; szintén aláhúzással jelöltem a fontos részeket (dölt, dupla szegély, #006400 a háttér stb.) Ha úgy gondoltam kész az egyik részfeladat, elolvastam mégegyszer és ellenőriztem, hogy mindent megcsináltam-e(ezt inkább fejben tettem, mert emlékeztem, hogy az elmúlt pár percben mivel foglalkoztam és úgy gondolom, hogy a gyakorlatban elvesztem volna a téridőkontinyumban, ha mindent újra végigkattintgatok.) Ha rendben volt, egyszerűen bekarikáztam a részfeladat sorszámát és többször a szemem sem pocsékolt értékes másodperceket ezen részek átfutására amíg minden feladatból meg nem csináltam azt, ami első lendülettel ment.
Ahol valami nem ment rögtön, tettem egy felkiáltójelet a margóra(a papírlapon - hmm, huhh! milyen goto10 körbe keveredtem volna, ha mondjuk a wordben akartam volna felkiáltó jelet rakni a margóra!) Végül az utolsó 20-25 percben megnéztem a felkiáltójeles részeket, volt időm használni az office súgót is.

Figyelem! Husky I. tétele:
A felkiáltójelek mennyisége fordított arányban van a gyakorlás mennyiségével!

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.05.18. 10:16:55

@Husky42: "milyen goto10 körbe keveredtem volna, ha mondjuk a wordben akartam volna felkiáltó jelet rakni a margóra!" LOL:)

alkatrasz (törölt) 2011.10.20. 21:35:49

Hát nekem is sikerült így 10 óra 34 perccel az érettségi előtt elolvasnom ezt a cikket. Köszi szépen nagyon hasznos:)
süti beállítások módosítása