Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2010.06.15. 18:08 raerek

Emelt szintű szóbeli tapasztalatok

Címkék: informatika érettségi szóbeli emelt szint informatika érettségi

Nem, ez nem az, aminek látszik. Arról volna szó, hogy az emelt szintű informatika érettségi szóbeli tételei nem publikusak. (Kivéve a 2005. májusi tételeket, amelyekhez ennek a cikknek az alján lévő hivatkozásokkal juthatsz.) skybot legújabb hozzászólása juttatta eszembe, hogy megkérjelek Benneteket: most, hogy tudjátok a szóbelitek eredményét is, megírhatnátok, hogy az emelt szintű informatika érettségi szóbeli részén milyen tételt húztatok, mit mondtatok, hogyan értékelték, és mit nem tudtatok. Minden érdekel, tekintve, hogy ezzel kapcsolatosan az infótanárok nagy része - én is - viszonylag sötétben tapogatózik.

Köszönöm.

67 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr372084107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Okos mackó 2010.06.16. 14:05:59

Sziasztok!

Én a tematikus és kulcsszavas keresők összehasonlításával kapcsolatos tételt húztam. Alatt volt 5 sornyi kérdés, ami nagyon sokat segített az összehasonlításban. Külön ki kellett térnem, hogy miben jobbak a magyar keresők és hogyan lehet pontosítani a kereséseket.

3 vizsgáztató volt bent, komolyan voltak, de humorosak. A vizsgaelnök olyan típusú ember volt, akinek vannak tipikus válaszai és ha nem azt hallja a vizsgázótól, akkor addig kérdez, míg nem hallja.
Ami zavart viszont, hogy pontos, irodalmi adatokat sokkal jobban tudott. Meggyőződése, hogy a google a internet 2%-át ismeri csak, linkek alapján, hetente indexel, holott a wikipedia google-ról szóló szócikke igen mást ír.
Amikor kijelentettem, hogy a lap.hu tematikus kereső, a következőt válaszolta: "Ha én a lap.hu szerkesztője lennék és nekem azt mondanák, hogy tematikus kereső vagyok, sírva rohangálnék fel alá. Igazi tematikus kereső a yahoo."
Utólag megnéztem és semmi különbséget nem találtam a yahoo és a google között. Továbbá olyat is találtam, hogy olyan nincs is hogy tematikus kereső, ezt a fogalmat csak az érettségi kedvéért találták ki.
Mindazonáltal az előttem szóló két felelő felelete még középszinten is égő lett volna, így már előnnyel indultam. Az időt végigbeszéltem, úgy kellett lelőni, szamárságot nem igazán mondtam, számítok a 90% feletti összpontszámra, majd hétfőn kiderül:)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.06.16. 14:48:36

@Okos mackó: tematikus keresőt én sem tudok - keresést igen:) Hetente indexel? Hmm, és akkor mi a helyzet azzal, hogy az itt tegnap esti írásomat pár óra múlva a google már ismeri? Copypaste egy sort belőle, és meglesz a találat. Persze, hiszen a blog.hu szól a google-nek, hogy "figyi, haver, itt egy új oldal" és a google megnézi. A yahoo kulcsszavas kereső, amely 2009 közepe óta a Bing-től veszi a találatait (üsd csak be, hogy bing yahoo.... Hogy hova? A google-be:)
A "miben jobb a magyar kereső" meg tisztán rizsa kérdés. Valójában senki nem tudja, hogy miben jobb - hiszen a működés üzleti titok. Két dolgot lehetne mondani 1) Magyar viszonyok pontosabb ismerete 2) Magyar nyelvtan jobb ismeretéből eredő pontosabb illeszkedések (bár ez utóbbi nem feltétlen igaz, a google az utóbbi években sokat fejlődött ebben).
És persze az a 2% is érdekes. Van erről mérés? Egyáltalán: tudja valaki, hogy mekkora az internet?
Nem jut eszedbe az a pár sornyi kiegészítő kérdés?

frida87 2010.06.17. 12:57:03

@Okos mackó: Szia!
Mennyi idő van felkészülni a tétel kihúzása után? Lehet ez mindenkinek egyértelmű, de én már régebben érettségiztem, és lehet azóta változott, és nem is emlékszem már. Köszi

skybot 2010.06.18. 15:18:11

Hát a számítógép elvi felépítése volt a téma. Meg vmi volt még írva. Volt egy ilyen vázlatos rajz buszokról. Meg kellet mondani, hogy melyik címbusz, adatbusz meg irányítóbusz. Na ezt szégyenemre nem tudtam, de miután rávezettek ment. Hát nagyon belement az elnök a részletekbe. Processzor regiszterei, akkumulátor, meg utasításszámláló. Ezeket az előbb említett könyv csak zárójelben említi. Volt aki operációs rendszer feladatait húzta, meg volt egy ilyen logikai műveletes tétel. no ott is eléggé belementek a részletekbe. De Morgan-azonosságok stb. Meg volak ilyen kérdések hogy A+1 mennyi? Na ezt nem tudtam mire vélni. Állítólag halmazokhoz van köze.

skybot 2010.06.18. 15:18:57

Ja és 76%-os lett. :)

Okos mackó 2010.06.18. 20:16:17

Nekem 88% lett az egész, a szóbeli 25/30 pont.
"Tematikus és kulcsszavas keresők működése, tárolási igénye és bekerülés feltételei. Miben pontosabbak a magyar keresők? Hogyan lehet pontosítani a kulcsszavas keresők találati pontosságát?"

Előttem ketten feleltek, tehát kb. 30 perc kidolgozási idő volt, de gyakorlott vagyok, 15-20 perc elégnek bizonyult.
Az előttem szólók tételei:

- Számítógép kialakulásának korszakai
neki volt négy képe, amit be kellett azonosítani az egyes korszakokhoz (évtizedre se tudta megsaccolni a korszakokat, eszközök nevét nem tudta, a képekből kettőt ismert fel)

- CPU
A tételcím önmagáért beszél, bár a hölgy szerint a mai processzorok már több ezer művelet elvégzésére képesek percenként (elnök visszakérdezett, hogy mégis mennyi az a több:))

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.06.19. 20:35:25

Wow, ma sok mindent tanultam, elsősorban feletetési ötletekről. Köszönöm mindkettőtöknek, meg várnék még hasonló megszólalásokat - aki tud, az mondhatná még.

ppppalika 2010.06.20. 10:32:33

@Okos mackó:

Hát, pedig én is lap.hu-t mondtam volna.

A yahoo valaha tényleg alapvetően tematikus keresőként működött.

mszigeti 2010.06.20. 19:14:28

Előttem egy srác valamelyik könyvtárismereti tételt húzta, semmit sem tudott, bár tényleg nagyon idióta tétel volt, kb. semmi köze az infóhoz (nem úgy általában a témának, hanem amit Ő húzott). Nem akart más tételt aztán, így szerintem nem sikerült neki.

Én valami olyasmit húztam (nem emlékszem pontosan a tétel címére), hogy "Nyílt és zárt adatbázisok", gyakorlatilag a hétköznapi felhasználásukat kellett elmondani - menetrendek, bankok, könyvárak adatbázisai (OPAC és fizikai is), hibatűrés, ennek se volt sok köze az infóhoz, kis logikával ki lehetett következtetni az egészet. Nem tudom, hogy másnak volt-e ilyen (nem olvastam el a hozzászólásokat), de nálunk volt egy kis "gyakorlat" is a szóbelin. Miután elmondtad a tételt oda kellett ülnöd egy géphez és valamilyen - a témához kapcsolódó - "feladatot" kellett megcsinálnod. Ez az én esetemben egy könyv kikeresése volt egy netes adatbázisból. Egy másik srác egy webshopos-rendelős tételt húzott, szintén 0 tudással el lehetett mondani, én éreztem magam kellemetlenül. :) Neki rendelnie kellett valamit az ipon.hu-ról.

Így összességében nem volt túl színvonalas az egész, most vagy mi voltunk szerencsések, hogy ilyen tételeket húztunk, vagy tényleg 0 volt az idei követelmény. A 3. (előttem lévő) srác meg a hálózatokat húzta, de az sem tragédia, tehát.. azért kíváncsi vagyok, hogy hány pontot kaptam, még a gyakorlatit se néztem meg, whatever.. :)

manowarkill 2010.06.22. 00:44:34

A+1 és ehhez hasonló logikai műveletek megértéshez remek segítséget nyújtanak a sazkközépsikolások számára írt digitális elektronika tankönyvek. Anno én is abból tanultam meg (nekem volt elektronika órám is).

csuli92 2010.07.12. 11:16:28

Hali! Nem túlságosan friss már az érettségi élmény, de azóta nemigazán jártam errefelé.
Azért megosztom veletek a tapasztalataimat:

Nálam is 3 vizsgáztató volt, akik nagyon kedvesek voltak s segítőkészek. A tételem: Egy internetböngésző védelmi modularitásai voltak s hogyan védekezzünk szoftveres/hardvweres úton. Vagyis egy röpke 20 percet beszéltem a Firefox plug-in-ekről, meg a firefox működéséről. Nemszabad elfelejtkezni az adathalászat s a hoaxokról... A végén megemlítettem még a szünetmentes tápot s vége is volt a feleletemnek. Kérdeztek még 1-2 dolgot, hogyan kell beállítani ezt meg azt (Mentett jelszó törlése) - mivel elvileg gyakorlati feladat lett volna.

Tapasztalatom szerint jó, hogyha kidolgozod magadnak a szóbeli tematikát, amit előre kiadnak még az év novembere környékén - nekem ez 68 oldal lett, volt saját anyag is + netről régebbi érettségi kidolgozás.

Érdemes figyelmet fordítani a régebbi dolgokra, pl. DOS parancsok (külső- belső parancsok), mert az előttem lévő felelőtől pont ezt kérdezték s nemtudta.

Remélem tudtam segíteni nektek valamit :)
Csüli

ppppalika 2010.07.12. 11:28:09

DOS-os parancsok??? Tuti így szerepelt? Mert akkor nagyon durva.

MLaci2009 2010.08.17. 22:42:42

Nekem a tételem
"Önálló és hálózati munkaállomások közötti különbségek (azonosítás és eszközhozzáférés szabályozása, erőforrás-megosztás)"

Én szerintem elmondtam mindent
egy kérdést nem értettem/nem tudtam
felhasználó szinteknél kérdezgették utána,
hogy pl egy web-portálon ezek hogy vannak
mondtam hogy adminok meg felhasználók meg hogy eltérő jogosultságok lehetnek nem tom már, hát azt mondták hogy ez sokkal többrétűbb nézzek utána, nem tom mi lenne a megoldás nem is néztem utána majd úgy is kell majd mert úgy érzem októberbe neki futok mégegyszer és csiszolok az eredményen.
Ezért is jó hogy így leírja más is neki milyen volt a vizsga.

Amúgy a vizsgáztatók sztem szórakotak a vizsgázókon, direkt úgy csináltak mintha annyira nem érdelené őket ami talán a legeslegzavaróbb, megszopattak úgy össze vissza , ez nem tom mennyit változat az értékelésen, de felelésnél nagyon nem jött jól.
Egy csajnak digitalizálás volt előttem
meg fájlkezelés meg talán email-es volt még
De sztem nem változtak 2005 óta a tételek
Azt nem értem mért vannak ekkora eltérések egyes tételek nehézsége között
pl logikai műveletek <-> könyvtárkezelés
ég és föld, biztos volna mit változtatni rajta, vizsgáztató öregrókákon úgy se lehet modernizálni, ha DOS-os dolgot akarnak kérdezni akkor úgy is azt kérdezik.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.08.18. 08:25:53

@MLaci2009: Köszönöm, hogy megírtad.
1) Web-portálok jogszintjei: Ha ilyen, és ehhez hasonló kérdést húztok, akkkor érdemes leszögezni, hogy annyi jogosultsági szint van, amennyit beletesznek a portál készítői. Lehet pl: atyaisten, hírszerkesztő, moderátor, felhasználókezelő, és sima user. De akármilyen összeállítás is lehet, és igen, a legegyszerűbb az, amit írtál: admin és kisnyomik.

2) "direkt úgy csináltak" - nem, nem úgy csináltak - tényleg nem nagyon érdekli. Nézz szembe a ténnyel, te azon a tavaszon lehet, hogy a századik vizsgáztatott vagy, a tanár karrierjében meg a százezredik.

3) "Azt nem értem mért vannak ekkora eltérések egyes tételek nehézsége között" - van ennek is oka: nehéz egyformákat készíteni. Azonban igen, érthető, hogy ez téged nem érdekel, hasonló helyzetben én is úgy volnék vele, hogy oldják meg.

4) "öregrókákon úgy se lehet modernizálni" pipa.

MLaci2009 2010.08.19. 15:10:12

@raerek: köszi a választ
1 hát valahogy én is így akartam érteni csak hirtelen nem tudtam rendesen el mondani meg a kérdés is furi volt na mindegy

2 én úgy tudom ez felkéréses alapú hogy akarnak e vizsgáztatni érdekelje őket akkor

3 nem azt mondtam hogy nem lehetnek különböző nehézségűek csak hogy ilyen szélsőségek ne legyenek
úgy se túl igazságos az érettségi rendszer még elméletbe se nem hogy gyakorlatba :D

4 és éljenek a vénrókák :D:D:D

ppppalika 2010.08.26. 13:14:09

@MLaci2009:
"Nekem a tételem
"Önálló és hálózati munkaállomások közötti különbségek (azonosítás és eszközhozzáférés szabályozása, erőforrás-megosztás)"

Én szerintem elmondtam mindent
egy kérdést nem értettem/nem tudtam
felhasználó szinteknél kérdezgették utána,
hogy pl egy web-portálon ezek hogy vannak"

Nos. A tételről (a cím és alatta a pontosítás) kell beszélni. Kérdezni mindent kérdezhetnek a _tétel_ kapcsán.

Ha a tételed az volt, amit írtál, akkor a webportálokkal kapcsolatos kérdés szerintem durva melléfogás, ugyanis a tételek egy adott témakörbe tartoznak, márpedig a Tied inkább 3.1, a kérdés pedig inkább 7.

"Azt nem értem mért vannak ekkora eltérések egyes tételek nehézsége között "

Azért mert mindegyiknek meg kell maradni az adott témakörön belül, ráadásul "egyneműnek" kell lenni, hogy a logikus felépítés vizsgálható legyen. Tehát nem lehet egy csapongó kérdéshalmaz.

Tpeter 2010.11.13. 09:44:02

Sziasztok!
Tegnap volt az idei őszi érettségi, és mivel rengeteget segített ez az oldal, gondoltam megosztom a tapasztalataimat.
Előttem 3 felelő volt, kettőjük tételére emlékszem nagyjából: A hálózat kiépítéséhez szükséges hardverek (tehát hub, switch, router, repeater, kábelek, átjárók, stb..), meg egy dokumentumismereti tétel (dokumentumok osztályozása, kihangsúlyozva a közhasznú dolgokat). Ha jól emlékszem a harmadik felelő valamit a windows adat- és hibakezelésével kapcsolatban húzott.
Az én tételem pedig a weben található fájlformátumokkal kapcsolatos volt. Tehát a gyakori fájlformátumokat kellett elmondanom, meg példákat, hogy mit tesznek közzé tömörítve a neten. Végül még ott volt, hogy annak előnyei/hátrányai hogy .PDF,.DOC,.TXT formátumban teszünk közzé szöveget. Ami eszembe jut, elmondtam, a végén még annyit kérdeztek, hogy mi az a formátum, ami biztonságosabb a doc-nál, és sok helyen meg lehet nyitni (.rtf). Megköszönték a részvételt, és ennyi.
Én Győrben vizsgáztam, és a vizsgáztatók nem csináltak úgy, mint aki unja :) Ha valaki elakadt, segítőkészek voltak, próbálták rávezetni a megoldásra. Szóval pozitív tapasztalataim voltak, majd hétfőn az eredményt is megtudom.
Remélem hasznára válik valakinek, amit leírtam.
Üdv,
Péter

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2010.11.13. 21:51:16

@Tpeter: Köszönöm, és igen. Ha senki másnak nem, nekem akkor is hasznomra lesz.

atthy4 2011.06.25. 14:16:06

Nekem ez volt
-hogyan fejlődött a tárolása, továbbítása a

képeknek
hangoknak
szövegeknek

hogyan fejlődött ezek tárolási módszere

De a címe meg az volt hogy kommunikácós technológiák fejlődése a kezdetektől napjainkig, szal bizonytalan is voltam de volt egy e-bookom ezeknek az adathordozóknak a fejlődéséről.
Meg a szkennelésről meg a digitális fényképezőről is szóltam.
Beszéltem egy ebook kommunikációra vonatkozó részéről (communis szó mit jelent + fogalma + csoportosítása) Meg ilyen, h a jelenből a jövőbe meg egyéb csoportosítások. De sztem a címmel nem igen volt összhangban amit vártak, de így legalább a tanárok se mertek nagyon belemenni semmibe.

Meg merítettem a jelátalakítás és kódolásból ilyen shanon tételt meg digitalizálást meg fájlos tételből a jpeg tömörítést.
Kb erre volt idő igazából pont jókor szakítottak félbe mert már kezdtem volna veszélyes vízekre merészkedni mert amiben biztos voltam azt már elmondtam, de utólag dühös vok h a hamis információ meg hoax kiszűréséről nem beszéltem, de én felvettem egy ritmust és folyamatosan nyomtam, így nem bántottak.:D Uólag kiderült h maxpontot adtak

GK94 2012.06.05. 21:20:34

Egy kis segítséget szeretnék kérni! Pénteken fogok szóbelizni informatikából emelt szinten és annyi lenne a kérdésem, hogy a tétel tartalmaz egyfajta vázlatot? Tehát leírják neked pár sorba hogy pontosan mit várnak, vagy odavágnak eléd egy tételcímet és hajrá?

Kösz előre is!

Niksiiii 2012.06.07. 17:13:37

@GK94: Szia! én ma szóbeliztem emelt szinten infóból. Nekem úgy volt, hogy két szóval megmondták a tétel címet, és 4-5 kérdést tettek fel, amire várták a választ. ha úgy gondolták hogy valamit kihagytam, akkor rákérdeztek. Sőt nekem még gyakorlati példa is volt. Sok sikert!

varangyosbéka 2012.06.07. 17:39:40

@Niksiiii: nem is hagytak időt h kidolgozd a tételt? Én egyébként holnap megyek de nagyon félek mert tuti olyat húzok amit nem tok meg szóban nem is vagyok jó

Niksiiii 2012.06.07. 18:19:29

@varangyosbéka: de hagytak időt! Ma úgy volt, hogy 4 vizsgázó van a teremben, és annyi idő van felkészülni, amíg az előtted lévő 3 le nem felel.

Szóval kihúzod a tételt, és készülhetsz. Én is féltem nagyon hogy húzok valami olyan amit nem tudok, de ma, amíg be nem kerültem, szinte csak arra gondoltam, hogy a Kommunikáció az interneten témakörből szeretnék tételt kapni, és bejött! :)

Menni fog, hajrá!

GK94 2012.06.07. 20:32:37

@Niksiiii: Kösz a választ, és igen egy kommunikációs tételnek én is tudnék örülni. Nekem alapvetően az a problémám, hogy nem tudom a vázlatpontokat, viszont ha látom őket akkor kifejtem simán, ezért is örülnék ha pár kérdésben pontosítanák mit akarnak.

ppppalika 2012.06.07. 21:57:28

@GK94: Ha a kérdéseket (3-4 sornyi) vázlatnak tekinted, akkor az kötelező része a tételnek. Egy középszintű tételnek is így kellene kinéznie.

varangyosbéka 2012.06.07. 22:05:06

@Niksiiii: most úgy érzem hogy mindent elfelejtettem de azért kösszy

Niksiiii 2012.06.07. 23:55:59

@varangyosbéka: kihúzod a tételt, eszedbe fognak jutni a dolgok:)

Frank27 2012.06.08. 16:22:25

És a "Publikálás a hálózaton" c. tételt húztam. Sok mindenről beszéltem de nem volt viszonyítási alapom. Szerintetek miről kellet volna beszélni? Kérdések:
Miért a különbség az elektronikus és a nyomtatott irodalmi és tudományos művek közt?
Milyen kiterjesztést ajánlanák a publikációk terjesztésére, előnyök, hátrányok?
Felhasználási feltételek és lehetőségek?

eve93 2012.06.08. 17:51:51

Sziasztok! Én ma szóbeliztem, elsőnek én kerültem sorra!(Már akkor unták az egészet és folytak le a székről:)
Én mindenképpen valami kézzelfoghatóbb tételt szerettem volna, hardver eszk.,tömörítés, kódolás, hálózatok stb. és erre kihúztam az elektronikai levelezést, fajtáit, jell. és több címzettnek való küldését, levél részeit, formai szabályok,titkosítás stb... hát mindent megpróbáltam elmondani, netikett, információs társadalom, spam....szépen bevezetővel meg a kérdések szempontjából, végig hallgattak, bólogattak bár unták nagyon, ez eléggé zavaró volt én is beszéltem volna jobb dolgokról, de hát...a végén belekérdeztek az email címbe mert rosszul fogalmaztam.Aztán pedig a gyakorlati résznél egy haláli egyszerű feladatott kaptam, el kellett küldeni egy üzenetet úgy hogy legyen egy titkos másolatot kapó fél is. Nahát elém raktak egy nagy stóc papírt felhasználó neveket..és programokat amiket nem nagyon ismertem aztán mondtam hogy ezt nem ismerem és ajánlották hogy nyugodtan használjam pl. a freemail-t...szépen begépeltem a jó hosszú címeket, volt abban pont, aláhúzás szám, minden...mire beírtam és elküldtem halálra unták magukat a hátam mögött..mondjuk éppen egyszerűbb címet is adhattak volna, amit nem ott kell kibogarásznom..:( de szerintem nem vonhatnak le túl sok pontot.
Aki még holnap megy annak egy nagy-nagy kalappal!!!!!:)

ppppalika 2012.06.08. 21:22:24

@eve93: Sokan cseréltek volna veled.

"éppen egyszerűbb címet is adhattak volna, amit nem ott kell kibogarásznom."

Ezt ott helyben találták ki. Másutt lehet, hogy teljesen más címekkel, azonosítókkal dolgoztak.

varangyosbéka 2012.06.09. 07:42:49

Tegnap volt a szóbelim és kihúzták előttem a kedvenc témaköröm a nyomtatókat. Mindent tudtam volna belőle. Jellemzői, elvi felépítése... még szubsztraktív meg az additív színkeverésről kérdezték. A többiből nem hallottam semmit mert nagyon halkan mondták. Én a processzorok jellemzését húztam, amiben ki kellett térnem a feladatára típusaira, fajtáira, logikai felépítésére. Nem sikerült jól. 5 percnél tovább biztos hogy nem beszéltem. Ezután faggatak, de ebből sem mindenre tudtam válaszolni. Pl nem tudtam mi az a criszk és riszk.
Közép szinten tudom, hogy új tételt húzatnak ha nem értékelhető, de emelt szinten nem tudom, mert még attól is tartok, hogy nem sikerült.

eve93 2012.06.09. 10:12:55

@ppppalika: Hát természetesen örülök, hogy nem ennél is butább tételt húztam, de inkább én cserélnék a többivel, hiszen jól felkészültem és szívesen beszéltem volna nekik bármiről a felépítésről, kronológiáról, mechanikáról vagy elméleti működésről. De értem, hogy mire gondolsz.

Az e-mail címmel kapcsolatban, pedig megadott, létező címeket adtak, tehát külön erre a célra lett gyártva.Igazából csak kellemetlen volt a helyzet, hogy ott pötyörésztem vele mint egy óvodás.De gondolom, hogy ők is tisztába voltak azzal, hogy milyen ócska a tétel.

Az oldal nagyon jó, mert hát igen friss és jó információk találhatok meg itt óriás számban egy oldalon belül!!!Sokat segített!
Üdv,

ppppalika 2012.06.09. 11:30:16

@varangyosbéka: Emelt szinten is ugyanaz a szabály a póttétel húzására. Szóval ha legalább 27 pontot összehoztál a gyakorlatin, akkor átmentél.

rumplergnr 2012.06.12. 15:06:37

Sziasztok!

Ma szóbeliztem. Tapasztalatok pozitívak. Előttem hárman voltak a teremben.

1., tematikus keresők kulcsszavas keresők
2., kommunikáció modellje
3., oprendszerek

Egyik felelő se volt valami meggyőző, a viszga elnök mégis kijelentette előttem, hogy ma milyen jó feleletek vannak :D

A kommunikációs tételt húzó gyerek szinte semmit nem tudott mondani, csak az adó-vevő dolgot, de addig kérdezgették még a szájába adták a választ.

Nem éreztem, hogy emelt szinten vagyunk, semmiben nem különbözött a középtől.

Ja és én egy gyakorlati példát húztam:
email - csatolmányok bemutatása, hogyan kell, vírus, stb.

coldcue 2012.06.16. 12:18:57

Én a Hunfalvyban érettségiztem, 3 vizsgabiztos volt: egy férfi és egy nő, akik láthatóan értettek mindenhez és egy könyvtáros nő.
Én azt a tételt húztam melyben be kellett mutatni az állománykezelő műveleteket egy operácios rendszer felületén, ebben volt egy gyakorlati feladat is. Mindent szépen elmondtam, még többet is amit kellett volna, és amikor megkérdeztem, hogy mi legyen a gyakorlati feladattal ezt felelte a férfi biztos:
"Én elhiszem, hogy megtudod nyomni azokat a gombokat amiket mondtál."
Erre a könyvtáros megkérdezte, hogy a Wordben hogyan kell paragrafust kijelölni billentyűparanncsal. Persze felvilágosítottam, hogy ez nem állománykezelő művelet az operációs rendszer felületén, és a többi vizsgabiztos erre rábólintott. A következő kérdésük az volt, hogy mivel foglalkozom, ezt elmondtam elköszöntem és kész. A vizsgabiztosok kedvesek voltak, mosolyogva távoztam.
30/30
U.I.: Amúgy hogy kell? :D

ppppalika 2012.06.16. 21:28:12

@coldcue: Esc, F8, F8, F8, F8, Esc (ehhez viszont az kell, hogy ne legyen kijelölve kb. semmi)
vagy Esc, Ctrl-<fel>, Ctrl-Shift-<le>

Nagyon hasznos tudás. Remélem a könyvtáros is ezt válaszolta volna. :)

ppppalika 2012.06.16. 21:31:07

Ja, és a másodikhoz az kell, hogy ne a bekezdés első karaktere előtt álljunk, mert akkor a Ctrl-<fel> kimarad.

coldcue 2012.06.16. 22:34:39

@ppppalika: Köszi! A könyvtárost odarakták hátha tanul vmit :D
Habár az előttem felelő elég gyengén szerepelt. Nem értem, hogy mer vki így elmenni egy emelt érettségire, hogy nem tudja hogy működik a processzor. Ehhez bátorság kell azthiszem...

Tamás1 2013.05.19. 23:04:45

Szia!

Remélem nem gond, hogy tegeződök. Én idén érettségizek újra emelt szinten és már tavaly is volt pár olyan tétel, amivel egyszerűen nem tudtam mit kezdeni, hiába kerestem hozzá anyagot több napon át. Ha bármilyen ötletet kapnék bármelyikre, hogy mit lehet erről elmondani, annak nagyon örülnék.
Lehet csak nekem gond ez, de én a 90-es években jártam középiskolába, és azóta csak tavaly szántam magam rá egy újabb érettségire.

Ezeket keresem:
1.2
- Az információs és kommunikációs eszközök
hatása a társadalomra.
- A helyi hálózatok és az internet hatása a társadalomra.
- Az eszközök használatának fizikai és pszichés veszélyei, és túlzott használatuk hatásai.
- A hálózati szolgáltatások igénybevételének feltételei és szabályai.
7.1
-Az internetes szolgáltatások használatának, használatba vételének szabályai.
- A tematikus és a kulcsszavas keresés
működésének ismertetése. A kétfajta keresési
módszer alkalmazási területei és összehas
onlítása. Tematikus és kulcsszavas kereső- rendszerek ismerete, használata információkeresésre.
- Keresési feltételek megadása (egyszerű és összetett). A keresési feltételek szűkítése,speciális keresők. A keresés eredményének kiértékelése. A keresési feladatok megoldása.

Persze pár ötletem van, de ez csak pár mondatra elég, egy teljes feleletet hogyan lehet ezekből összerakni?

Előre is köszönöm!

Tamás

ppppalika 2013.05.20. 06:07:27

@Tamás1:
-Az internetes szolgáltatások használatának, használatba vételének szabályai.

Gondolom ez a netikett.

- A tematikus és a kulcsszavas keresés működésének ismertetése. A kétfajta keresési
módszer alkalmazási területei és összehas
onlítása. Tematikus és kulcsszavas kereső- rendszerek ismerete, használata információkeresésre.

Szerintem itt ki kell találni előre - még a vizsga előtt - hogy mit/miket szeretnél keresni és azt bemutatni a vizsgán élőben. Látszódjon a különbség és a finomodás mindkét esetben.

Tamás1 2013.05.20. 16:57:48

@ppppalika: A netikett tippet köszönöm, a másiknál viszont úgy érzem, hogy erről nem tudok pár percnél többet beszélni, annyira kicsi téma. Hacsak el nem kezdek belekeverni keresőszerveres témát, de akkor meg az van, hogy nem ezt kérdezték. Egyszerűen elképzelésem sincs mit lehetne még hozzá elmondani, miről beszéljek 20 percig?

Az oldalon olvasott tapasztalatok alapján más sem érezte jól magát, amikor pl. e-mail küldést húzott. Vagy lesz más feladat is hozzá esetleg?

vAlAkI 2013.06.07. 13:42:08

Sziasztok!

Én az egyik legtöbbet rizsázós tételt húztam: Személyi számítógép részei... Elmondtam minden részegységet, és 4 perifériát kellett jellemzőikkel elmondanom. Könnyű volt, semmiben nem kellett részletesen belemennem (pedig néhány dolgot elmondtam volna, de akkor nem lett volna időm) A 3 vizsgáztató kedves volt, először végighallgattak, ha nem jutott eszembe valamelyik kifejezés, akkor sem szóltak bele. A végén normális kérdések voltak (nyomtatók: miért inkjet-tel nyomtatjuk a fényképeket, és nem lézerrel, és ha valamit elrontottam volna felelet közben, azt a végén kérdésükre még javíthattam. Jó tapasztalatom volt, és szerintem jól sikerült.

AnnaSophia 2013.06.08. 15:48:18

Heló! :)

Nekem pénteken volt a szóbelim, természetesen első voltam, így az idegességfaktor megvolt rendesen.
A hang digitalizálását húztam, nálam ez elfogadható tételnek minősült, egy könyvtárnak vagy vírusnak azért jobban örültem volna. :D
Az alatta levő segédkérdések:
- jellemezze a hangot fizikai tulajdonságai alapján
- a zenei és beszédhang digitalizálása, mintavételezés és kvantálás
- a számítógépen kívül milyen eszközökkel tud zenefájlt lejátszani
- a számítógépen belül milyen eszközökkel tud lejátszani
- a zenei és beszédhang digitalizálása közötti különbség, mintavételezés törvénye

erről - mint utólag kiderült - tíz percet rizsáztam, aztán az elnök megkérdezte, hogy beszélgethetünk-e. a felelet közben egyikőjük sem szólt semmit, az előttem ülő csávó jegyzetelt meg pipálgatott, az elnök bólogatott, a harmadik öreg nénike meg nagyjából le se tojta :D
olyanokat kérdezett a csávó, hogy csak lestem. az elején kérdezte a hangkártya működését, mi a különbség az integrált és a PCI slotos hangkártya között, ez még elment... aztán mélyebben belekérdezett a mintavételezési törvénybe, és megkérdezte hogy bakelitlemezt hogyan digitalizálnék.
élménynek elment, mégegyszer nem csinálnám meg.

osztálytársaim még ezeket húzták:
- vírusok jellemzése, védekezés
- e-mail (csatolmány használata, netikett, címek felépítése, stb.)
- hordozható számítógép
- az operációs rendszer grafikus felületének szolgáltatásai

agnesssss 2013.06.10. 13:08:25

Sziasztok!
Én szerdán fogok érettségizni és a középszintű érettségi feladatsort tanultam meg,valaki le tudná irni nekem miben különbözik az emelttől?
Vagy ha valaki a tételsort el tudná nekem küldeni azért is nagyon hálás lennék!
Köszi előre is!

agnesssss 2013.06.10. 13:09:42

AnnaSophia-nak külön megköszönném mert látom ő is az éven érettségizett!

Mekkmester 2013.06.10. 13:22:50

Én ma érettségiztem. Az írásbelit 92%-ra írtam, így hát bőven megvan a pontom oda ahova akarok menni, ezért nagyon minimalista voltam.
Az utolsó könyvtáros tételt húztam(könyvtár fogalma,különböző szempontok szerinti csoportosítás,a nemzeti könyvtárunk neve (OSZK)és feladata, elektronikus könyvtár, és ezek összehasonlítása)
Mindent elmondtam. A végén tettek fel a könyvtárban való rendezésről, és az e-bookról pár kérdést. Olyan 25 pontom szerintem meglesz a 30-ból.
A vizsgáztatók jófejek voltak és segítőkészek.

@agnesssss
data.hu/get/6639070/kidolgozott.rar
én ezekből tanultam. Sok szerencsét a Szerdához: )

agnesssss 2013.06.10. 13:33:01

Köszönöm szépen!Ez az összes tétel?Mármint ha ezt megtanulom akkor biztos ezek közül fogok húzni?nem lesz új?

Mekkmester 2013.06.10. 13:38:15

Ez az összes témakör kidolgozása, azért ez se kevés. Az online adatbázisok nincsenek benne nagyon ezért azt valahol máshol nézd meg. Csak azért mondom mert egy gyerek előttem azt húzta és valahogy nem tudtam volna miről beszéljek.
De amúgy igen, biztos hogy ezekből kellesz valamit elmondanod.: )

agnesssss 2013.06.10. 13:41:36

Nagyon szépen köszönöm!!!

Brian. 2013.06.11. 12:52:26

Sziasztok!
Pár órája vagyok túl a szóbelimen, és úgy döntöttem, leírom a tapasztalataimat, amíg friss az élmény.
Én Hatvanban vizsgáztam. Hárman voltak benn, a felkészülési időt végig dumálták, aminek annyira nem örültem... Felelésnél az egyik nő végig csak mosolygott, a pasas úgy ült ott, mint aki az életét is megunta már (pedig első voltam!!), az elnök pedig kedves volt, türelmes, és elég közvetlen is.
Az első tételt húztam, a kommunikációt - aminek nagyon örültem, középszinten is azt szerettem volna, de akkor nem úgy alakult.
Be kellett mutatnom a kommunikáció általános modelljét egy példával (én a chatet választottam), össze kellett hasonlítani a TV-t, a rádiót meg a hírportálokat. Aztán a különböző Csoportosítási szempontokat mondtam el (offline/online, egy- vagy kétirányú). Ennyi volt a tételben (vagy csak nem emlékszem már?).
Bár nem volt benne, én az adat és az információ fogalmával kezdtem, és a végén kitértem a zajszűrésre is.
Én úgy érzem, sokat beszéltem, de kevesebb, mint 10 percben elmondtam mindent. A végén még kérdeztek. Az első az volt, hogy milyen az a duplex átvitelű kábel, vagy valami ilyesmi, na ezt nem tudtam, de rávezettek végül, pár szóból rájöttem. A többi kérdés inkább nyelvtan volt: metanyelv, meg hogy milyen negatív hatása van az elektronikus kommunikáció az élő beszédre - szóval érdemes figyelni nyelvtanon és fizikán is, mert tudsz meríteni a kommunikációs és a könyvtáras tételekhez!
Én nagyon féltem, de semmivel nem volt másabb, mint egy középszintű érettségi. Vagy csak szerencsém volt, ki tudja... :)

Vágási Zsolt 2013.06.11. 14:05:01

Sziasztok!
Én is ma szóbeliztem és nagyon örülök, mert rendkívül jól sikerült.
De kezdjük az elején. Amint megérkeztem a vizsgaterembe máris nagyon kedvesen fogadtak a vizsgáztatók. Mint mindenki másnál is nálam is hárman voltak bent(két férfi és egy nő). A tételemnek nagyon örültem: kulcsszavas és tematikus keresés,külön-külön részletesen jellemezni,összehasonlítani,melyikkel lehet pontosabban keresni illetve 1-1 példán keresztül bemutatni azt.
Mivel ez nagyon egyszerű tétel(nem úgy mint az analóg jelek vagy memóriával kapcsolatos témák) kb. 10-15 perc alatt kidolgoztam a tételem.Ezután sajnos viszont még 45 percet kellett várnom, mert előttem 4-en is voltak.
Igen szóval egyszerre 5-en voltunk a terembe.
Az nagyon tetszett, hogy míg a többi osztálytársam vizsgázott, addig végig normális hangon beszéltek,azaz nem zavartak meg a tételkidolgozása közben.
Amikor én következtem a vizsgaelnök máris elsütött egy poént: "Gondolom tettszik hogy ilyen jó témát húztál." :D
A feleletem kb 15-20 perc volt, mind a szóbeli és a gyakorlati részt is beleértve.
Nagyon jó érzés volt, hogy amíg beszéltem a két férfi csak bólogatott, a nő pedig kedvesen mosolygott(nem pedig unott fejet vágott).
Miután elmondtam a szóbeli részt megkértek, hogy az előttünk lévő számítógépen mutassam be a kulcsszavas illetve a tematikus keresést.
Ezután csak annyit kérdeztek, hogy a keresőrobotok ezeket az információkat honnan szerzik.Mivel erre is tudtam a választ több kérdésük nem is volt.
Élménynek iszonyatosan jó volt, igaz nagyon sokat tanultam a szóbelire, de ezáltal rengeteg információt tudtam olyan dolgokról is szerezni, amiről eddig esetleg nem tudtam.

A tételek amiket hallottam hogy kifejtenek:
-Könyvtárismeret,azon belül is a OSZK és feladatai
-Írás,könyvtárak kialakulása(ez a két felelet egymás után :D)
-Generációk és hatásaik(itt a vizsgaelnök nagyon belement az 5. generációba)
-Hardver részletes jellemzése

Ja és még annyi hogy amikor a tételt húztam akkor az asztalon vagy 20-25 boríték volt.(Úgyhogy ezekből kell valami jót kihúzni :D)
Habár én emelt szinten érettségiztem, ha valakinek szüksége van a középszintű tételekre, akkor nyugodtan írjon nekem e-mailt(megvan a teljes tételsor kidolgozva)

Tamás1 2013.06.11. 18:37:18

Sziasztok!
Én a 3-as tételt húztam, az adatok fizikai védelme, titkosítása. Fel kellett sorolni az emberi tényezőket és a különböző veszélyeket.

A vizsgáztató bizottság nagyon szimpatikus volt nekem, kedvesek voltak és érdekelte a mondanivalóm is őket. Annál jobban haragszom magamra, hogy nehezen tudtam megfogalmazni a mondanivalómat, nagyon izgultam, kapkodtam. Hát igen, szóban nem vagyok valami jó.

Azért később sikerült belejönni, sok mindenről beszéltem, a végén két kérdés volt, azokra sikerült válaszolni.

Az írásbeli meg egész jó lehetett volna, ha nem kapkodom el azt is, a figyelmetlenség miatt dobáltam kifele a pontokat. Ilyenek, hogy az eredményt nem jelenítettem meg(akkor minek számoltam ki? :D), számítási hibák, kimaradt feladatrészek...

ppppalika 2013.06.11. 19:13:15

@Vágási Zsolt: "Habár én emelt szinten érettségiztem, ha valakinek szüksége van a középszintű tételekre, akkor nyugodtan írjon nekem e-mailt(megvan a teljes tételsor kidolgozva) "

A középszintű tételeket, pontosabban a nyilvánosságra hozható témaköröket az iskolák maguk határozzák meg, így ezt az állítást azért érdemes fenntartással kezelni.

Az OH(?) által szervezett vizsgák esetén van központi tematika, azonban az szóról szóra egyezik az emelt szintűvel.

Vágási Zsolt 2013.06.11. 19:31:03

@ppppalika: Én ezt tudom. Csak a segítségemet ajánlom fel ha valakinek esetleg szüksége lenne rá. :D

ppppalika 2013.06.11. 21:06:40

@Vágási Zsolt: Semmi gond a segítséggel, csak nem jó, ha azt a hatást kelti, hogy csak egy e-mail kell és nekik is meglesz a teljes tételsor kidolgozva. - Természetesen nagy lesz az átfedés.

Tamás Pfeifer 2013.06.13. 15:20:23

12.-én vizsgáztam veszprémben
a tanárok jófejek voltak, míg felkészütünk telefonon kockultak, semmiben nem zavartak

szerencsétlenségemre siekresen kihúztam a 25. tételt, ami a dokumentumismerethez tartozott (mellékesen megjegyzem hogy szemétségnek tartom hogy csak azért mert magyarból 5-ször annyi mindent kell tanulni mint infoból csak azért mert 500 éves költőket is muszály ismernünk, a könyvtárismeretet átpasszolták infóhoz holott semmi köze a két dolognak egymáshoz)

a tételben gyakorlatilag a fő kérdés egy könyv megírásának fő lépései voltak.
ha tudnám hogyan kell könyvet írni és tudnék rizsázni a semmiről magyar emeltet választottam volna és nem infot, egyéb kérdéseim is oylanok voltak hogy, soroljak fel élethelyzeteket amelyekben könytárat kell igénybe venni, meg hogy a könyben hogyan jelennek meg a források, és miért kell megejelenniük

felkészülés alatt írtam egy szellős oldalt vázlatnak, feleléskor fogalmam nicns mennyi ideig tudtam azt mondani, végén elég sok mindnet kérdeztek ott sem tudtam mindenre válaszolni, szóval cask reménykedek benne hogy a 84%-os írásbelim nem húzza le 70 alá

végére ismét elmondom a vizsgáztatók végig jófejek voltak és próbáltak segíteni, több kevesebb sikerrel

tomjones21 2015.05.25. 17:00:06

@Vágási Zsolt: Nem tudom, hogy látod-e ezt az üzenetet.
Ha látnád, akkor el tudnád küldeni a középszintű tételeid erre az e-mail címre: kkristof21@hotmail.com ?
Tudom, nem valószínű, hogy válaszolsz, de ha mégis, akkor köszönöm.

ameee 2015.06.06. 14:07:53

Na, én igyekszem mindent leírni, mert mérges voltam hogy aktuális leírás nem volt sehol sem. Talán így segítek azoknak akik jövőre emelt infóznak.

Tehát. 11-re voltam behívva, de már fél 11-kor beszólítottak. Egerben érettségiztem, EKF-ben. Rajtam kívül 4 diák volt teremben és a bizottság 3 emberből állt. Kihúztam tételem - pont olyan volt amit nem igazán tudtam - ez a háttértárak első üzembe helyezéséről, üzemeltetéséről, karbantartásáról és ennek biztonságáról szólott. Így ennyi állt a lapon, semmi nem volt leírva vázlatosan, hogy mikre kéne kitérjek.

Leültettek hogy dolgozzam ki, addig a többiek sorra elmondták a feleletüket. Ezeket jegyeztem meg. Persze itt valamelyiket utólag tudtam meg, tehát én csak 4 feleletet hallottam.

- Ergonómia, munkavédelem
- Állományok kezelése
- Mobilegyégek
- Kommunikáció fejlődése
- Vírúsok
- Levelezés bemutatása, fórumok
- Tömörítés

Mikor én sorra kerültem, előadtam magam, ami azt illeti elég jól, egész végig úgy voltam vele, ha én elhiszem, akkor ők is. Szépen lefeleltem, egy dologra kérdeztek rá, a töredezettségmentesítésre, hogy az hogyan zajlik, nem fogalmaztam meg elég pontosan, de kicsit segítettek, és úgy már rendben volt. Kb 3-4 perc volt, utána mondta hogy nincs több kérdése mindent elmondtam, úgyhogy végül is jól sikerült.

A vizsgáztatók elképesztően rendesek voltak, mindenkinek segítettek, rávezettek mindenkit a válaszokra, akik bejöttek azokkal viccelődtek kicsit, hogy felszabadítsák a hangulatot, teljesen rendben voltak.

Féltem, hogy nem-e beszéltem keveset, sőt mi több kértek hogy akik 1 órára vannak behívva, azoknak szóljunk hogy délre jöjjenek, mert goyrsan haladunk. De kb mindenki 3-5 percet beszélt, volt aki kb 2 perc alatt elmondta, eléggé nyögve nyelősen, aztán azt mondták rá, hogy hát igen, a tartalom a lényeg nem a terjedelem.

Amit még megjegyeznék, hogy sok helyen halottam, olvastam hogy néha becsapós kérdéseket szoktak feltenni, egyik osztálytársam be is nézte. Egy mappát kellet létrehoznia 12/B néven, ő meg nagy bőszen neki állt, pedig rá kellett volna vágnia hogy / jel nem szerepelhet állomány nevében. Több ilyen is volt. Amiket kihúztak egyébként tételeket, azt nem rakták vissza, amikor én kimentem csak 3-4 boríték volt kint, gondolom akkor az után tették vissza többit, úgyhogy kérdezgessétek a többieket, hogy mit húztak, kizárt hogy utána rögtön azt kapd.

Remélem leírtam mindent és sokaknak segítettem.

ppppalika 2015.06.06. 17:53:01

"De kb mindenki 3-5 percet beszélt, volt aki kb 2 perc alatt elmondta, eléggé nyögve nyelősen, aztán azt mondták rá, hogy hát igen, a tartalom a lényeg nem a terjedelem."

Hát, szabály szerinti értékelésnél minimum 2 pont veszteség még a 3-5 perc is. Ami elvárt emelt szinten, az a 10(-15) perc önálló előadás. A logikai felépítésnél kerül értékelésre. Azon túl a vizsgáztatóknak vezetniük kell, hogy ki mikor húzott tételt, felelt, stb. Mennyi ideje volt felkészülni. Szóval a 3-5 perccel keményen megbukhat a bizottság is, ha nem von le miatta pontot.

"Egy mappát kellet létrehoznia 12/B néven, ő meg nagy bőszen neki állt, pedig rá kellett volna vágnia hogy / jel nem szerepelhet állomány nevében. Több ilyen is volt."

Idén nem, de korábban többször is vizsgáztattam, a javasolt kommunikációs kérdések között egy sem volt ilyen formán beugratós. Tehát ez a beugratás egyértelműen a helyi bizottságtól származik, így általánosnak nem lehet tekinteni.

littletof 2015.06.08. 12:19:59

Én 2015.06.06-án szóbeliztem Győrben.
Kihúztam a tételem -
19. Publikáció számítógépes hálózaton
segítő kérdések:
Mi az előnye hátránya hogy elektronikusan publikálnak?
Mik az ajánlott és a kevésbé ajánlott publikálási formátumok?
még volt 2 hasonló azok most nem jutnak eszembe. :D
És volt ehhez egy gyakorlati példa is ami az volt hogy
Mutasson be egy publikációt amiben a szerző kihasználja az hálózati publikáció egyik előnyét.

Két férfi és egy nő vizsgáztató volt, mind a hárman értettek a témához.
Mivel nem találtam nehéznek a tételt gyorsan ki tudtam dolgozni, közben hallottam az előttem lévő 2 felelőt.
Nekik nem ment valami fényesen, nem tudta elkezdeni, vagy hamar befejezte. De a vizsgáztatók rendesek, türelmesek voltak, segítették a felelőt, kérdésekkel rávezették a megoldásra az embereket, ha tudták.
Én is elmondtam a tételemet a végén kérdeztek még 1-2 t, aztán mehettem is. Szerintem jól sikerült :D

ameee 2015.07.23. 11:27:59

ppppalika csak szeretném jelezni hogy max pontos lett.

ppppalika 2015.07.31. 20:41:15

@ameee: Gratulálok.
Akkor amit leírtam, a bizottságot minősíti. :( Ez a megjegyzés nem Neked szól, hanem annak, hogy országosan egységesnek kellene lennie az értékelésnek.

A belső részpontok már nem ezek, de az értékelés mikéntje nem változott:
www.beregszaszi-debr.sulinet.hu/tantargy/info/anyagok/szobelialtalanos-diakoknak.pdf

kpkg 2016.06.08. 11:28:03

Nos, mivel én is visszaolvasgattam az itteni kommenteket most, szóbeli előtt, gondoltam hátha más is megteszi jövőre, úgyhogy leírom én is a tapasztalataimat.

Nagy klasszikust húztam, a közzétett 2005-ösök közt is majdnem ugyanilyen van:
"Az elmúlt 50 évben megjelent új információs és kommunikációs technológiák társadalmi hatásai (elektronikus és hagyományos kommunikáció, a szokások változásai)", vagy valami nagyon hasonló.
Alatta még volt egy kis szöveg, hogy 3-4 példát említsek, stb; illetve 3 kép (PC, mobiltelefon, GPS).

Magyarul az egyik legnagyobb rizsatétel. Beszéltem az írásbeliség kialakulásától kezdve a kommunikációs modellen át az arpanet-internet megjelenéséig mindenről, számítógépek fejlődéséről, még a generációkról is röviden, csak épp pár alap dolgot hagytam ki, például a negatív hatásokat, de ezekre utána/közben rákérdeztek. Segítőkész volt a vizsgabizottság, képben is voltak a témával kapcsolatban, laza volt a hangulat.

Az előttem lévő a vírusokat húzta, neki kicsit nyögvenyelősen ment, a fajtáiról pl. nem tudott semmit, én meg magamban ordítottam, mert nekem meg a kedvenc tételem. :D
Az ő előtte lévő pedig elég gyorsan befejezte a monológot, szerintem olyan 10 perc volt a felelete, aztán közös megegyezéssel le is zárták a dolgot. (A tételét nem tudom, semmit nem hallottam belőle). Ketten voltak tehát előttem.
Utánam meg elvileg ketten is feladták a harcot, be sem jöttek szóbelizni.

Az írásbeli (is?) jól sikerült egyébként, a Python-t én is ajánlom érettségire (és köszönöm is az ajánlást, meg a segítséget az oldalnak).

aw834 2017.11.12. 21:02:13

12.-esként úgy döntöttem hogy a tavalyi középet jó lenne egy kicsit felturbózni.
Az írsábelire a felkészülést kb. szeptember végén kezdtem el, és így is 90%-os lett, szóval nem az idő a legfontosabb faktor, a szóbelin sem. Szeretnék megosztani egy hibát amit elkövettem. Alapból hátulról indultam előre, de mivel a mostani programozás feladat jóval összetettebb volt beolvasás és adatszerkezetek terén, az utolsó feladatot későbbre hagytam. Ez nagy hibának bizonyult, mivel a weblapszerkesztésnél egy rohadt linkes feladattal elcsesztem legalább 15 percet, és mire végeztem a szövegszerkesztéssel is, már nem maradt időm megírni az utolsó feladat teljes megoldásához szükséges három többszörösen beágyazott ciklust. az őket összekötő adatrendszert a nehezen követhető számlálórendszer kiépítését és az alig követhető rendeltetésű tömböket. A mostani érettségi adatszerkezete egyszerűen az eddigi legnehezebb 2005 óta, és nagyon nagy kihívás volt ennyi idő alatt megírni az ezt kezelő, érezhetően irreális és alacsony-szintű kódhalmazt. Mindeközben a velük elvégzendő feladatok több évvel ezelőtti nehézségi szinte emlkedtek, Egyértelműen látszott, hogy változtatni akartak már a feladat realitás-szintjén és gondolkodás-igényén, ami szép és jó, csak ennek ellenére nem sikerült az ezzel járó plusz terhelést kiegyenlíteni. Így sikerült a tervezett fejlődést alapozás és valódi előnyök nélkül megvalósítani. Kiváncsi leszek, vajon az év végi feladatsot újítást vagy még nagyobb szívást hoz-e majd.

A szóbeliről viszont jobb tapasztalataim vannak.
Bár a pénteki viszgára vasárnap kezdtem el készülni, az utolsó két napon otthon maradva így is elég jól sikerült.
Én ebből a pdf-ből tanultam: marrk.me/book/informatika_tetelek.pdf
Persze hozzásolvastam intenetről pl a kernellel, könyvtáras dolgokkal és a logikai operátorokkal kapcsolatban.
A témám a hálozatok és elemeik volt.
Beszéltem a hálozati topológiáról; gate, switch, útválasztó, stb., wifi, ethernet tulajdonságai; socketek, protokollok, titkosítás, DHCP; szerver feladatai a hálózatban; hálózat előnyei; PAN-LAN-MAN-WAN; és egy példa kapcsolódásra. Mindezt tíz perc alatt elmondtam, mindvégig mosolyogtak/bólogattak. A végén - mivel kihagytam a mobilnetet - erről kérdeztek néhány dolgot, illetve milyen gyakorlati sebességeket érhetünk el.
Az előttem lévő srác a tömörítést húzta, inlább a konkrét programokra ment rá, a végén rávezették hogy kihagyta a veszteségmentes és a veszteséges tömörítés, annak ellenére hogy elég nehezen ment.

Szóval a lényeg a befektetett energia és a sok gondolkodás a feladatokon, rendszeres, több órás gyakorlás és kitartás.
Sok sikert azoknak, akik a jövőben akarnak emeltezni :)

tramcake 2019.06.06. 13:22:09

Én is visszaolvastam, talán jövőre más is megteszi, szóval leírom amire emlékszem.
Ma érettségiztem Szombathelyen. A könyvtárak típusai, szolgáltatási című tételt húztam, pár kérdés a lapról:
Mi alapján csoportosíthatjuk a könyvtárakat?
Soroljon fel minél több könyvtártípust a megfelelő szempontokkal.
Hasonlítsa össze a különböző könyvtárak szolgáltatáskörét. Ehhez volt segítségnek egy kép a Szabó Ervin gyermekkönyvtár, valamint a BME könyvtárának weboldaláról.
A könyvtárak kialakulásával kezdtem, említettem neves könyvtárakat, felsoroltam és jellemeztem a típusokat.
A vizsgáztatók rendesek voltak, végig mosolyogtak és bólogattak.
A végén egyikőjük mondta, hogy a könyvtárközi kölcsönzést kérdezte volna, de arra már kitértem. Kérdezett a gyermekkönyvtárakról, és azt mondta, nagyon szép felelet volt. :D

Előttem egy ember a vírusok fajtáiról beszélt, elég lazán, személyes stílusban. Én azért nem pont így gondolnék egy érettségi feleletet, de mindegy, ez nem az én dolgom.

Egy másik ember az internetes szolgáltatásokat húzta, végig csak az online vásárlásról beszélt, neki többször is belekérdeztek, ha valamit pontatlanul mondott.

A harmadik ember az e-mailről beszélt, neki szintén többször belekérdeztek, de egyébként kedvesen, viccesen.
Például azt mondta, az e-mail cím országazonosítóval zárul, erre a vizsgáztató visszakérdezett, hogy a .com az milyen ország? :D

Szóval kedvesek, jófejek voltak.

Bernadett Csatlós 2019.06.07. 14:53:28

Sziasztok!
Ma voltam szóbelizni Békéscsabán, leírom én is a tapasztalataimat, hátha segítek vele valakinek.
3 hölgy volt a vizsgáztató, nagyon kedvesek és aranyosak voltak. Mielőtt kihúztuk volna a tételeket, mondták, hogy nyugodjunk meg, nem lesz semmi baj, hagynak minket felelni, nem fognak közbeszólni, majd csak a végén fognak kérdezni, azt viszont kötelező jelleggel, nem azért, mert valamit esetleg kihagytunk. Az én tételem az önálló és a több munkaállomást magába foglaló hálózatokról szólt, ki kellet térnem az erőforrás-igények elosztására, az azonosítás módjaira (felhasználói fiókok), és a hozzáférés szabályozására (szintén felhasználói fiókok). Ha jól emlékszem, 5 kérdés volt utána, ami a felhasználói fiókokhoz kapcsolódott leginkább. Nem emlékszem már rájuk, de az egyik biztosan az volt, hogy milyen esetben érdemes, illetve milyen esetben nem érdemes felhasználói fiókokat használni/ létrehozni.
Szerintem ezt egyébként közepes tudással is simán el lehet mondani. Beszéltem a topológiákról, a helyi kiterjedésű hálózatokról (PAN, MAN, LAN, WAN). A végén lévő kérdésekből már csak egyre emlékszem, az arra irányult, hogy vannak olyan műveletek, amelyekhez pl. rendszergazdai jogosultság szükséges, illetve, hogy pl suliban lehet korlátozni, hogy milyen oldalakat lehet megnyitni és milyen adatokat lehet letölteni. Miután kijöttünk a teremből, kilogikáztuk a többiekkel, hogy amúgy balról jobbra sorban voltak a tételek és nem keverték össze őket, de ez szerintem nem mindenhol van így. Egyébként 25 tétel van emelten összesen. Nagyon segítőkészek voltak az előttem lévőeknél, próbálták őket rávezetni a felelet végén a válaszra, de nem olyan megfogalmazásban, ahogyan ők azt hallani szerették volna.
Egyszóval abszolút pozitív élményeim és tapasztalataim vannak az emelttel kapcsolatban, én úgy érzem, hogy jól sikerült a feleletem, szerintem olyan 25 pont körül lesz.

Matyi00 2019.06.12. 13:52:27

Sziasztok!
Én is ma voltam szóbelizni, leírom mit tapasztaltam.
Érdemes a kiírt időnél hamarabb menni, úgy láttam infóból nagyon sok ember nem megy el szóbelizni, mert az írásbeli rosszul sikerült. Nekem konkrétan 3 osztálytársam is kihagyta, majd amikor én voltam felelni, ott is kb hárman nem jelentek meg.
Az előttem lévő fiú szerintem új tételt húzott, szegénynek nagyon nem ment, egy egész, összefüggő mondatot nem mondott. A vizsgáztatók mondták neki, hogy 9(?) pontot kell elérnie, ha akarja, akkor ők is akarják. Gyakorlati feladatot húzott, valami könyvet kellett kikeresnie egy adatbázisból. Tényleg nagyon egyszerű kérdéseket tettek fel neki, mint pl. mi az az epub, vagy például a tematikus keresést akarták tőle hallani. Ezeket se nagyon tudta, de szerintem megadták neki az elegendő pontot.
Még előtte volt egy fiú, aki a vírusokat húzta, ott a beszélgetésnél belementek abba, hogy mitől jó egy jó vírusirtó, meg hogy egy boot vírustól hogyan szabadulna meg.
Én pedig kihúztam egy nagyon rossz tételt: 9.3, 25. tétel, Forráshasználat, bibliográfia, irodalomjegyzék.
Segítő kérdések: írja le a mű elkészítésének legalább 4 lépését; mire jó az irodalomjegyzék és a bibliográfia; milyen kárunk származhat abból, hogyha nem jelöljük meg a forrásokat; forrásmegjelölésnél mit adunk meg (itt egy példa is volt).
Szerintem ami elvárható egy infóstól, hogy tudja, azokat elmondtam, majd elkezdtem beszélni az ISBN,ISSN,ETO, és Cutter-számokról, katalógusokról, digitális-, virtuális- és elektronikus könyvtárakról, bár ezeknek nincs nagyon szoros köze a témához, de valamivel ki kellett töltenem az időt☺.
A beszélgetésnél kérdezték, hogy hogyan döntöm el, hogy egy weblap megbízható-e; csak könyvek szerepelhetnek-e forrásként(URL-re gondoltak); miért szokták odaírni egy URL hivatkozásnál, hogy mikor készült maga a hivatkozás; és a forrás:wikipédia helyett mit írnék.
A végén nézték a lapot, és azt mondták mindenről beszéltem, tehát végeztem.
Még annyit, hogy nekem a marrk.me-s könyv nem jött be, inkább a Holczer Józsefes könyvet olvastam el párszor, bár tudom, régi. A másik könyv ami szerintem jó, az a Dorozsmai Károly: 60 tétel informatikából könyv, ez is régi, meg középszintű, de szerintem sok dologról ír.
Szóval a vizsgáztatók jót akarnak, nem kell félni a szóbelitől.
Remélem segítettem! ☺
süti beállítások módosítása