Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2011.01.08. 01:08 raerek

Adatimportálás az informatika érettségin Openoffice.org Calc alkalmazással

Címkék: informatika érettségi középszint openoffice.org gyakorlati táblázatkezelés emelt szint informatika érettségi

2010. végén készítettem el azokat az oktatóvideókat, amelyek a középszintű informatika érettségi táblázatkezelős feladatainak megoldásait Openoffice.org 3.2.1 Calc alkalmazással mutatják be. Az a nagy igazság, hogy ez volt az első időszak, amikor huzamosabb ideig és sokféle feladatra használtam a Calc-ot. Sok dolgot tanultam meg közben, és, ha jól emlékszem, csak az egyik utolsó megoldásvideó készítése során esett le, hogy tulajdonképp végig rosszul importáltam az adatokat.

Ezt a cikk azért született, hogy Te ne ess ugyanebbe a hibába.

A hiba

Arra viszonylag gyorsan rájön az ember, hogy ha a forrásfájl kiterjesztése txt, akkor a Calc-ból megnyitva is a szövegszerkesztő, azaz a Writer nyitja meg. A megoldás, hogy a fájl kiterjesztését txt-ről...

infoerettsegi: openoffice321 calc import 01.png

csv-re írjuk át.

infoerettsegi: openoffice321 calc import 02.png

Aztán megnyitjuk a fájlt.

infoerettsegi: openoffice321 calc import 03.png

A problémás adat a 3. sorban a 7:46 és az alatta lévő 16:48 lesz. Persze ezt még nem tudjuk, úgyhogy OK-t nyomunk.

infoerettsegi: openoffice321 calc import 04.png

A fájl meg is nyílik. Figyeld a keretezett cellát, meg a valós tartalmát a szerkesztőlécen.

infoerettsegi: openoffice321 calc import 05.png

Ha nagyon szemfüles vagy, akkor feltűnik, hogy az adat balra van rendezve a cellában, és ez megkongathatja a fejedben a vészharangot. Én azonban tanár vagyok, az enyémben legfeljebb az üresség konghatna. A következő esélyed, hogy legalább akkor kapcsolsz, amikor pár függvény az istenért sem azt csinálja, amit mondasz neki. A jelenség ugyan nem megbízható - pár művelet majdnem működik, és nem minden függvény küld el hibaüzenettel melegebb égtájakra -, de azért itt már nekem is kezdett leesni a dolog.

Az első reakció, hogy akkor állítsunk formátumot. Formátum menü, Cellák pont, vagy Ctrl+1 billentyűkombináció (jegyezd meg ezt a kombinációt, Calc-ban is, Excelben is a Ctrl+S utáni második legjobb barátod) és:

infoerettsegi: openoffice321 calc import 06.png

Hmmm, ez tényleg szöveg. Volt, mert most majd jól átállítjuk:

infoerettsegi: openoffice321 calc import 07.png

És íme, az eredmény, amely ... lesújtó.

infoerettsegi: openoffice321 calc import 08.png

Nézd csak meg a szerkesztősort. Nem elég, hogy továbbra sem lett idő az időadatunkból, de még egy nyomoronc aposztróf is beférkőzött elé. Grrr.

(Hogy mit keres ott az aposztróf? Nos, az aposztróf az már Excelbe is azért került bele, hogy ha volt egy szám jellegű adatunk, amiről tudtuk, hogy nem szám - mert pl. TAJ-szám, leltári szám, vagy ilyesmi -, és azt akartuk, hogy a programunk is inkább szövegként kezelje, akkor a szám elé odaírhattunk egy 'posztrófot. Ez a kis kurfli a cellában és nyomtatásban nem is látszik, csak a szerkesztőléc mutatja, hopgy ott van. A hatása azonban olyan, mintha bevinne az ember egy számot, majd a cella típusát szövegesre állítaná.)

Szóval ez nem nyerős. Akkor meg?!

Ha csak egy-két ilyen bukta adatod van (nem csak idő jellegű adattal járhatsz így!) akkor kézzel átírod - az informatika érettségi időjárásos feladatában és is ezt tettem. Ha sok van, akkor próbálsz bűvészkedni - volt olyan videó, ahol én is próbáltam. De van igazi megoldás is.

A megoldás

A megoldás egyszerűen annyi, hogy rendesen importálsz. Azaz:

infoerettsegi: openoffice321 calc import 09.png

Az Egyéb beállítások részen tegyél pipát a Különleges számok észlelése mellé! (És mellékesen kiveheted azokat az Elválasztók beállításai részen, amelyek más jellegű problémákat okoznak. Itt még nem látszik, de én kivettem a pipát a Szóköz mellől, figyeld a változást a következő képen: a 2007. február 5. már nem csúszik szét három cellába.)

Az eredmény bíztató:

infoerettsegi: openoffice321 calc import 10.png

Ráadásul akkor sem romlik el az ember kedve, amikor a cellán állva megnyomja a Ctrl+1 kombinációt:

infoerettsegi: openoffice321 calc import 11.png

Szóval megy ez! Ha(!) figyelünk.

Még egy megjegyzés: az Openoffice megjegyzi az importálási beállításokat. Ez jó, csak nem neked. Ugyanis otthon esetleg beállítod egyszer, aztán gyakorolsz sokat, aztán az érettségin alapbeállításokkal bíró Openoffice-t kapsz, és csak a 8. részfeladatnál jut eszedbe a pipa hiánya. És ekkor már hiába önt el a pipa, késő. Figyelj már az elején. Ha attól tartasz, hogy elfelejted, akkor kezd azzal, hogy amikor a kezedbe kapod a feladatlapod, firkáld fel a táblázatkezelős feladat mellé.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr612554203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mateeeee 2011.01.13. 17:14:50

Tisztelt Szerkesztő!

A Felsőfokon.hu Szakmai Blogmagazin nevében keresem levelemmel!

A Felsőfokon.hu Szakmai Blogmagazin egy olyan közösség által szerkesztett blogportál, amely új megközelítést kínál szakmai tartalmak bemutatására és megfelelő környezetet biztosít szakmai párbeszédek kialakítására. A rendszer üzemeltetésével célunk, hogy olyan eszközt adjunk szakemberek és szervezetek kezébe, amellyel könnyen emészthető formában oszthatják meg tudásukat a szakmai tartalmak iránt érdeklődő közönséggel.

Jelenleg olyan szakmai blog szerkesztőket keresünk, akik a saját szakterületükön megfelelő szakmai tartalommal rendelkező bejegyzésekkel növelik rendszerünk értékét. A blog írásával az egyes cégek és a többi felhasználó figyelmét vívhatja ki, így építve a szakmai kapcsolati hálóját, illetve pénzbeli juttatásokban is részesülhet.

Ha felkeltettem az érdeklődését, akkor további információkért kérem keressen a sallaimate@gmail.com e-mail címen.

Üdvözlettel:

Sallai Máté
Programozás szakág vezető

felsőfokon.hu
A SZAKMAI BLOGMAGAZIN

Felsőfokon a hallgatókért Kutató, Fejlesztő
és Kommunikációs Közhasznú Nonprofit KFT
1093 Budapest, Közraktár u. 12/a