Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2011.04.18. 08:00 raerek

Openoffice.org Base + MySQL - Telepítési finomhangolások otthoni gyakorláshoz

Címkék: informatika telepítés érettségi középszint openoffice.org gyakorlati adatbázis kezelés informatika érettségi

(Frissítés: 2012. 02. 20. - Az FSF.hu Szabad út projektjén belül készült pár oktatóvideóm a témában. Nézd meg, ha van kedved. Annyi a változás, hogy ott már nem Openoffice.org-gal, hanem LibreOffice-szal dolgozunk.)

2011 áprilisában készültek el azok az oktatóvideóim, amelyeken a középszintű informatika érettségik adatbázis-kezelős feladatait oldom meg, méghozzá Windows 7 operációs rendszer alatt. Az Openoffice.org és a MySQL telepítéséről már írtam cikket, de pár dolog azóta változott, és itt igyekszem érettségi-specifikusabb lenni. Ha nem érted, hogy mit hadoválok, olvass tovább - elvileg akkor okosabb leszel. Elvileg.

Ebben a cikkben megírom, hogy

E cikknek folytatása is lesz, holnapra. Ott arról lesz szó, hogy:

  • hogyan állítasz be elsődleges kulcsot az Openoffice.org Base-ben
  • hogyan kell megoldanod és beadnod azokat a lekérdezéseket, amelyeket nem lehet megoldani az Openoffice.org Base-en belül, illetve
  • hogyan adod be magát a táblát
  • és még pár dolog, amire figyelned érdemes

De ma még ma van, azaz lássunk neki a mai dolgainknak.

A telepítés finomhangolása Windows-on

Régebben írtam már cikket arról, hogy miként telepítheted magadnak a Windows alá az Openoffice.org Base + MySQL kombót. Itt kezdtük, és itt fejeztük be. Azóta új MySQL-verzió van - én az 5.5-öst használom - és ebben van pár további beállítás is. Ha telepítés alatt nem figyeltünk rájuk, esetleg érdemes lehet őket most újra megnézni.

Először is elindítjuk az újrakonfigurálást végző segédprogramot. Itt van:

infoerettsegi: mysql beallitas 01.png

Három "Next" (vagy "Tovább"), ész nélkül:

infoerettsegi: mysql beallitas 02.png infoerettsegi: mysql beallitas 03.png infoerettsegi: mysql beallitas 04.png

A következő lépésnél kezdünk gondolkodni. A felkínált három lehetőség arról szól - a mi olvasatunkban - hogy mennyi memóriát is adjunk a MySQL-nek. Én eleinte az első opciót  ("Developer Machine") használtam, és ilyenkor volt olyan, hogy valamelyik érettségi adatbázist hosszú percekig mentette a gépem. Ezért átálltam a másodikra ("Server Machine"), és javult a helyzet.

infoerettsegi: mysql beallitas 05.png

A következő ablakban nem módosítottam. Elvileg az utolsó beállítás is megfelelő volna.

infoerettsegi: mysql beallitas 06.png

A most következő tábla fontos lehet. Én abból indultam ki, hogy az UTF-8 kódolás tutira jó lesz nekem, hiszen az elmúlt pár évben a forrásállományok is abban érkeznek az informatika érettségire, és akkor legalább nem kell az alkalmazásoknak  konvertálgatni. Részben igazam volt, részben nem - ugyanis a Windows 7 termináljának baja van az UTF-8 kódolással. Erről majd még írok, meg a videókban is látni fogod, hogy van, amikor megizzaszt a dolog.

infoerettsegi: mysql beallitas 07.png

Most kihagyok pár lépést, ott nem változtattam az alapértelmezett beállításon. Itt viszont megkérdi, hogy mire változtassuk meg a root felhasználó jelszavát. A pipa kivételével tudjuk megmondani, hogy nem óhajtunk változtatni.

infoerettsegi: mysql beallitas 08.png

Ha elég pipát látunk az alábbi ablakban, akkor újraindult a MySQL, és minden oké.

infoerettsegi: mysql beallitas 09.png

Akkor a telepítés kész. Ha Windows-on dolgozol, akkor a következő szakaszt ugord át. Folytasd a MySQL-konzol indításáról szóló résszel.

A telepítés finomhangolása Ubuntu Linuxon

Nos, itt az Ubuntu Linux 10.10-ben lévő MySQL-t nézzük meg. Az Ubuntu már elég régen UTF8-at használ a termináljaiban és a fájlrendszeren. Nos, a MySQL-ben nem:)

Ezt úgy tudjuk meg, ha belépünk a MySQL-konzolba - lásd lenn, mert a cikk logikája szerint oda került - és kiadunk két parancsot:

SHOW VARIABLES LIKE 'character_set%';

és

SHOW VARIABLES LIKE 'collation%';

Alapbeállítás szerint a két parancs kimenete ilyen:

infoerettsegi: mysql-ubuntu-02.png

Nos, ezen lehet változtatni. Nyissuk meg root felhasználóként az /etc/mysql/my.cnf fájlt - tudtommal a legtöbb más Linuxban is erre lesz szükségünk. Keressük meg a [client] sort, és alá írjuk be, hogy default-character-set = utf8 . Aztán lentebb keressük meg a [mysqld] sort, és alá írjuk be, hogy character_set_server = utf8 és egy újabb sorba, hogy character_set_client = utf8 . Végül keressük meg a [mysql] sort, és ez alá meg írjuk be, hogy default-character-set=utf8 .

Ha most újraindítjuk a mysql szolgáltatást, vagy ha tetszik: kiszolgálót, (Ubuntun: sudo service mysql restart) akkor az előző parancsok kimenete remélhetőleg ilyen:

infoerettsegi: mysql-ubuntu-03.png

Na, így már UTF8-as a MySQL-ünk. Olé.

A MySQL-konzol indítása - kis parancssori hogyankellezt

Ha az informatika érettségin MySQL-t használsz, akkor egy picit tisztában kell lenned az operációs rendszered parancssorának használatával. Például el kell tudnod indítani a MySQL konzolját is.

Ha Windows-od van, akkor a Start menüdben be kell írnod, hogy cmd. Windows Vista és Windows 7 esetében elég begépelned a nevét a menü aljába (majd Entert nyomni), Windows XP esetében ki kell választanod a Futtatás lehetőséget, és oda kell begépelned, hogy cmd. Mindkét esetben működik az a módszer, hogy rátehénkedünk a Windows-billentyűre, és miközben jól nem engedjük el, lenyomjuk az R billentyűt is, majd a megjelenő ablakba gépeljük a cmd parancsot.

Az eredmény mindhárom esetben egy fekete ablak, fehér betűkkel. Ide kell beírnunk (anélkül, hogy a vége előt is lenyomnánk az Entert, azaz csak ott van sortörés a beírásunkban, ahol automatikusan "keletkezik"), hogy:

"C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.5\bin\mysql.exe" -uroot -pjelszo [nyomj Entert]

Feltéve persze, hogy nálad is 5.5-ös MySQL van, és a root felhasználó jelszava jelszo.

Namost, ha nem akarsz ezzel sokat szenvedni, akkor készítesz magadnak egy parancsikont. Nem azt akarom elmagyarázni, hogy miként kell parancsikont készítened - ha ezt magyarázni kell, akkor (még) ne gyere informatikából érettségizni. Olyan parancsikont akarunk készíteni, amiben benne van a felhasználónév és a jelszó is.

Először belegyalogolsz abba a mappába, ahol a mysql.exe fájl van. A MySQL verziójától függően valami olyasmi lesz, mint a következő kép tetején látható.

infoerettsegi: mysql parancsikon 01.png

Aztán megkeresed a mysql.exe fájlt (ugye megoldottad már, hogy a kiterjesztéseket lásd?). Ha megvan, kattints rajta jobb egérgombbal, és válaszd a lent látható lehetőséget (magyarul: Parancsikon készítése), vagy a Küldés - Asztal (Parancsikon készítése) menüpontot.

infoerettsegi: mysql parancsikon 02.png

Ha a Windows panaszkodik, hogy ide nem tehetsz parancsikont, és ő inkább az Asztalra tenné, akkor kegyesen megengedjük neki - hisz' valójában épp oda akarjuk tenni mi is.

infoerettsegi: mysql parancsikon 03.png

Íme a kész ikon:

infoerettsegi: mysql parancsikon 04.png

Kattintsunk rajta jobb egérgombbal, és válasszuk a Tulajdonságok menüpontot.

infoerettsegi: mysql parancsikon 05.png

A megjelenő ablakban egészítsük ki az indítandó program nevét a -uroot -pjelszo beírásával:

infoerettsegi: mysql parancsikon 06.png

Ha a fentiekkel megvagy, duplakatt az ikonodon, és indul a konzol, azonnal be is vagy jelentkezve, és ki is adhatod első parancsodat:

infoerettsegi: mysql parancsikon 07.png

Na, akkor ez megvan.

És most jön a lényeg: Ugye te az érettségire fél órával korábban mész, többek közt azért, hogy kipróbáld a megkapott felhasználóneveket, jelszavakat. Ez a fél óra jó például arra is, hogy készíts magadnak ikont.

Lássuk a konzol indítását Linuxon - én az Ubuntu Linux 10.10-et használom, de az ismertetett eljárásnak illene mindegyik Linuxon mennie. Sajna most nem áll módomban kipróbálni az érettségin engedélyezett Linuxokat, de elvileg nem lehet gond.

Szóval ez rövid dolog lesz, mert itt lényegesen egyszerűbb szokott lenni az ügymenet, lévén a mysql futtatható fájl benne szokott lenni az alapértelmezett elérési útvonalban. Indítunk egy terminálablakot - olyat, amilyen van a Linuxunkban, azaz mindegy melyiket. Itt pedig kiadjuk a

mysql -uroot -pjelszo parancsot.

infoerettsegi: mysql-ubuntu-01.png

A Windows parancssorával szemben itt megvan a dolognak az a szépsége, hogy ha be is csukjuk az ablakot véletlen, egy újraindított terminálban megnyomva a fölfelé nyíl kurzorbillentyűt, visszakapjuk a régebbi parancsainkat - ezt is. Azaz parancsikont készíteni nincs sok értelme. Nem is készítünk.

UTF-8 karakterkódolás és a Windows parancssora

Eljutottunk oda, hogy dolgozni kezdjünk. Minthogy azonban fog kelleni a MySQL-konzolban is dolgoznunk, nem árt tudnunk, hogy sem a Windows XP, sem a Windows Vista, sem a Windows 7 parancssori ablaka nem boldogul az UTF-8 karakterkódolással. Lássuk:

Az alábbi képen egy Notepad++-ban készített UTF-8 kódolású fájl látható (azért pont ebben az alkalmazásban készítettem, mert itt (is) meg tudom mondani, hogy milyen karakterkódolással legyen mentve a fájl):

infoerettsegi: windows7 utf8 01.png

És ha ezt a fájlt a parancssorban jelenítjük meg:

infoerettsegi: windows7 utf8 02.png

Hát, ami nem megy, az nem megy.

Mára ennyi, ne feledd, hogy holnap újabb okosságok várnak rád.:)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr602816242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása