Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2011.04.19. 04:19 raerek

Informatika érettségi megoldás videón: 2005. május, középszint, adatbázis-kezelés, Openoffice.org 3.2.1 Base és MySQL 5.5

Címkék: 2005 informatika megoldás érettségi középszint gyakorlati oktatóvideó adatbázis kezelés informatika érettségi

Íme a Tanulmányi versenyek című feladat megoldása Openoffice.org 3.2.1 Base irodai alkalmazással és MySQL 5.5 adatbázismotorral. A megoldás majdnem biztosan használható LibreOffice alkalmazással is, amely a megoldásvideók elkészültekor még nem szerepel az érettségi központi szoftverjegyzékében, de várakozásaim szerint hamarosan bekerül oda.

Ha hibát találsz a megoldásban - ami simán megeshet -, akkor kérlek, hogy a hozzászólások között jelezd.

Eddig fellelt hibák:

  • Nem igazán hiba, de fontos: a frissítő, táblakészítő, törlő és hozzáfűző lekérdezések elkészítésére, tárolására azóta tudok jobb módszert, amelyet LibreOffice Base-szel mutatok be a Szabad Út projekt weboldalán.

Mind az Openoffice.org, mind a MySQL nyílt forrású, ingyenesen letölthető alkalmazás, Windows és Linux operációs rendszer alatt egyaránt használhatod őket. Linuxon a csomagkezelődből pár kattintással telepítheted őket. Windows alatt a helyzet bonyolultabb, de korántsem megoldhatatlan. Az alapvető telepítésről itt és itt írtam, és a telepítés finomhangolásáról is találsz cikket.

Arról, hogy mit kell tudnod az Openoffice.org Base és a MySQL használatáról a középszintű informatika érettségin, szintén született olvasnivaló.

Azt írtam fentebb, hogy a megoldás majdnem biztosan használható LibreOffice alkalmazással is. Az Openoffice.org fejlesztése 2010-2011 fordulóján elágazott, ilyen értelemben a LibreOffice az Openoffice.org utóda, és - legalábbis a megoldásvideók elkészültekor - alig-alig különbözik tőle. Természetesen a LibreOffice is nyílt forrású, ingyenes program.

Ha más alkalmazással is készítettem megoldásvideót erről a feladatról, akkor azt ide kattintva találod meg. A feladat és a szükséges forrást, forrásokat tartalmazó tömörített állomány pedig innen kiindulva tölthető le.

A videót teljes képernyőre tudod állítani, ami melegen ajánlott.

/p>

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr972834264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atthy4 2011.05.05. 20:54:23

Nagyon szépen köszönöm a munkádat. 93%-os középinfót és 1 csomó kellemes percet szereztél nekem + most még 2 hónapi sikertelen próbálgatás után végre sikerült miattad beállítanom, hogy működjön. Az a legelképesztőbb ,hogy ezt az egészet név nélkül hoztad létre :D Ha én valami ilyesmit elérnék nem átallanék mindenkinek eldicsekedni vele..

atthy4 2011.05.05. 20:55:16

*mármint, hogy működjön a MYSQL

hbmagay 2012.05.15. 13:08:55

Jó reggelt!

Nagyon gáz; voltam már itt egy ideje, gyakorolgattam szépen az írásbelire, ahogy azt kell. De valahogy az adatbázis-kezelés nekem kimaradt a Base-ben. Meg máshol is.

Röviden: 5 nappal az érettségi előtt még csak videókat néztem adatbázis-kezelésről, még nem csináltam feladatot saját kezűleg.

No, ezzel önmagában nem is lenne baj. Csak éppen nem tudom elindítani, nem tudok létrehozni adatbázist...
Találtam ezt: wiki.services.openoffice.org/wiki/Connect_MySQL_and_Base
Ami mondta, hogy töltsem le a "JDBC Driver for MySQL (Connector/J)" nevűt. Letöltöttem. A fenti Wiki-lap alapján jártam el, az OpenOffice-ban is megcsináltam, amit kellett: Eszközök -> Beállítások -> OpenOffice.org -> Java -> Osztály útvonala -> Archívumfájl hozzáadása -> kiválasztom a .jar fájlt, amit az előbb töltöttem le és tettem be az új mappába -> OOo újraindítása. Ezek után csatolom a képeket, hogy mi van.

kepfeltoltes.hu/120515/10860171471_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Szépen betöltöm.
No, itt azért fogom magam, és azért az utolsó képen rányomok arra, hogy "Osztály tesztelése". Itt a következőt írja: "A JDBC-illesztőprogram nem tölthető be."
Nem baj, továbbmegyek, bár tudom, hogy ebből nem sülhet ki jó.
Következő lépésnél beírom a root-ot, kötelező jelszó, ellenőrzés.
kepfeltoltes.hu/120515/12220844672_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Jelszó be, majd kiírja, amit kiírt.

MI A RÁK VAN???
Kérlek, segítsetek, mert most már nem attól vagyok kétségbe esve, hogy nem fogom tudni megcsinálni a feladatot... hanem attól, hogy el sem fogom tudni indítani. 20 pontot meg azért nem jó veszteni.

Előre is köszönöm szépen!

hbmagay 2012.05.16. 10:33:12

Fejlemény.

A JDBC-illesztőprogramot ma reggelre sikeresen betöltötte. Juhé!

Most ez van.
MySQL -> CREATE DATABASE valami;
-> USE valami;
OOo Base: kapcsolódás MySQL-adatbázishoz. JDBC használatával. valami néven, localhost kiszolgálóval. Az osztály tesztelésekor ezúttal sikeresen betölti a drivert. Tovább.
Felhasználói név - root, jelszó, OK. Üzenet:

"Communications link failure.
The last packet sent succesfully to the server was 0 milliseconds ago. The driver has not recived any packets from the server."
Majd megnézem a hibát részletesen:
"SQL állapota: 08S01"

Segítsetek, kérlek, most már kezdek dühbe gurulni.

hbmagay 2012.05.16. 13:02:46

Egyelőre úgy néz ki, sikerült. Most legalábbis minden kapcsolat ellenőrzése után hibátlan, és el is indult a történet.

Holnap bemegyek a suliba, mert behívtak. Nekik is bajuk van a Base-zel... nagyszerű, felírok mindent, ami kelleni fog.
Köszönöm szépen a segítséget - ezért is!
süti beállítások módosítása