Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2011.10.03. 20:21 raerek

Tankönyv az informatika érettségire: Programozási ismeretek

Címkék: programozás informatika érettségi könyvek szint emelt gyakorlati informatika érettségi

Előrebocsátom, hogy sokáig filózgattam rajta, hogy meg kellene írni a "Programozás a nulláról az emelt szintű informatika érettségiig" című könyvet. Aztán mindig volt jobb dolgom, meg lesújtó esélyeket hallottam arra nézve, hogy esetleg valaki majd kiadja a könyvet, így hagytam elfeküdni a nagy ötletet. Mostanra pedig okafogyottá látszik válni a dolog... Aminek szívből örülök.

bodorpeter: gyerek fejjel...

(A Műszaki Kiadó egész eddig nem nagyon volt otthon az informatikai tankönyvek kiadásában. Elaggott könyvsorozatukat  adták ki, újra meg újra. Ha jól emlékszem, három évvel ezelőtti cikkem óta újra kiadták. És még mindig vannak benne Excel 5.0 képek. Márpedig az még egy 16-bites változat 1995 előttről... Mit az a 17 év:))

No mindegy. Ezúttal kellemes meglepetéssel szolgáltak.)

Juhász Tibor eddig a Nemzeti (hehe) Tankönyvkiadónál szorgoskodott. És innentől feltételezésekbe bocsátkozom, szerintem így történhetett a dolog: legújabb ötletétől, miszerint egy programozás-tankönyvet írna, nem volt elragadtatva az NTK vezetősége, de a Műszaki hogy-hogynem, látott benne fantáziát. És megszületett a Programozási ismeretek.

Tudtommal ez az első olyan korszerű magyar programozási tankönyv, amelyik középiskolásoknak készül, és a kétszintű érettségi követelményeit is figyelembe veszi. Erre szokás azt a közhelyet, de nagy igazságot mondani, hogy: hiánypótló mű.

A könyv igyekszik nyelvfüggetlen lenni, ha meg mégis nyelvről van szó, akkor Visual Basic. A szerzők közül Kiss Zsoltot nem ismerem, de Tiborral folyattam néha eszmecserét (jó-jó: mérgelődtünk együtt) arról, hogy melyik nyelven kéne oktatni. Tibor akkoriban a VBScript-et favorizálta, ami az NTK-nál kiadott könyveiből is lejön. Ehhez a könyvéhez pedig olyan nyelvet választott, amely 

  • a lehető legközelebb van a VBScript-hez és
  • rajta van az érettségi programok jegyzékén

A könyvbe az elmúlt hetekben csak belelapozni volt időm, de pár dolgot azért még én is észrevettem:

  • igen alapos
  • igen átgondolt
  • az érettségi szintjét sok helyütt meghaladja
  • a szerzők szeretik M. C. Escher műveit

Elképzelhető, hogy még írok erről a könyvről. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr973270676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János Dobszai 2016.03.14. 21:23:30

Kedves raerek!
Idén szeretnék emeltet tenni amire egy éve készülök programozásból, python nyelvet választottam. Sok youtube sorozatot néztem végig és elvégeztem egy coursera kurzust is (link lent), ezek után úgy gonodlom hogy már nem számítok kezdőnek, az a feladatsorokon viszont az utolsó 1-2 feladattal néha gondjaim vannak. Ez esetben is ajánlott a cikkben tárgyal könyv, vagy inkább a "Programozási ismeretek haladóknak" példányt lenne érdemes kiolvasnom az írásbeliig?

A fent említett kurzus sajnos angol nyelvű, emiatt sokaknak nem fog segíteni, de talán néhány ember számára hasznos lehet: www.coursera.org/learn/interactive-python-1

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2016.03.15. 06:45:22

@János Dobszai: Hát, megfogtál. A baj a következő: A hátralévő időre kicsit sok a cucc.
Viszont, ha ez segít, akkor íme, nem titkolom tovább:)(évek óta lektorálásra vár, és nem tudom, mikor lesz idő vele foglalkoznom, és nem biztos, hogy helyes, de ötletnek jó lesz):
pastebin.com/u/raerek

ppppalika 2016.03.19. 12:36:47

@János Dobszai: Ez általában nem eszközbeli / nyelvbéli probléma, hanem gondolkodás, illetve feladatmegoldási rutin.
süti beállítások módosítása