Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2011.10.07. 19:00 raerek

De miért venne valaki ilyesmit?

Címkék: informatika érettségi könyvek informatika érettségi

Általában elég lesújtó véleményem van a magyar informatikai tankönyvkiadásról, bár azért van pár kivétel. És elég vegyes véleményem szokott lenni a Jedlik Oktatási Stúdió (J.O.S.) könyveiről. Holczer Józsefnek mindazonáltal a mai napig hálás vagyok a szóbeli informatika érettségire (-hez?) írt könyvéért.

Már egy ideje a boltokban van a gyakorlati informatika érettségire írott könyve is. Mostanában belelapoztam az egyik könyvesboltban, és nem értem. Miért venne valaki ilyesmit?

Egy feladatgyűjteményről van szó. A könyv csak az érettségi feladataihoz hasonló feladatokat tartalmazza (még egy előszóra sem tellett), a forrásfájlok és a pontozási útmutatók a Stúdió honlapjáról letölthetők. Nem is drága. Boltban uszkve 2000 forint, webshopban 1700, ha iskola vagy, akkor 1400. A Stúdió jól bejáratott rendszere szerint ezt is átdúrták a tankönyvvé nyilvánítási eljáráson.

Az ilyen könyvekért 2005-ben sok mindenre hajlandók lettünk volna. Mert akkoriban volt kábé egy mintafeladatsor a frissen bevezetett kétszintű érettségihez, és ennyi.

De azóta - ha jól számolom - 14 vizsgaidőszak volt, minden időszakban legalább egy feladatsor szintenként, plusz a magyar mint idegen nyelvű feladatsorok. És ha valaki egzotikumra vágyik, akkor van angol, német, miegymás.

Mindez forrásfájlokkal, pontozási útmutatóval, tokkal-vonóval letölthető. Teljesen ingyen.

A J.O.S. nem tűnik bukott vállalkozásnak. Hosszú évek óta jönnek ki mindenféle tan- és egyéb könyveik. Nem hiszem, hogy meggondolatlanul adták volna ki ezt a könyvet.

De akkor sem értem.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr113272571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ben92 2011.10.17. 14:17:47

A Holczer-féle szóbelis könyv minősíthetetlenül rossz, igénytelen (mind tartalmában, mind megszerkesztettségben). A neten sokkal átfogóbb (mert valljuk be, ami abban van kevés egy 100%-os felelethez), igényesebb jegyzetek érhetőek el.

Az új könyvét - bár nem olvastam - akár egy új támadásnak is vehetjük a közoktatás színvonala ellen. A blogban írt érvek alapján még az is kijelenthető, hogy más célja az anyagi haszonszerzésen kívül nem igen volt.