Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

  • Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2011.11.20. 11:20 raerek

A Python 3 telepítése, plusz az első programunk

Címkék: programozás informatika telepítés python érettségi gyakorlati emelt szint informatika érettségi

Miután a múltkorjában elbeszéltem, hogy miért javallom mindenkinek, hogy az emelt szintű informatika érettségi programozás feladatát Python 3 nyelven írja, a mai alkalommal fel is tesszük a gépünkre a nyelvet (az értelmezőt), illetve a fejlesztői környezetet.

A telepítést be fogom mutatni Windowson is, meg Ubuntu Linuxon is. Utána jön az első program. A telepítés Linuxon lényegesen egyszerűbb (ahogy az már lenni szokott), de országunkban ilyen-olyan megfontolásból a személyi számítógépek túlnyomó többségén valamilyen Windows fut, így akkor kezdjük ezzel.

Python 3 telepítése Microsoft Windows 7 alá

Pythonból van 32 bites és 64 bites változat. A 32 bites elvileg mindenkinek jó, de azért most mégiscsak a Windowsunknak megfelelőt tesszük fel. Na de milyen Windowsunk van?

Megnyitjuk a vezérlőpultot, és ezt a kategóriát választjuk:

infoerettsegi: python001.png

Aztán a sárgával kiemelt részt (neked nem lesz kiemelve):

infoerettsegi: python002.png

És ott erre figyelünk:

infoerettsegi: python003.png

Szóval nekem 64 bites a Windowsom, ennek megfelelő Pythont fogok letölteni. A Python szabad szoftver, ami azt (is) jelenti, hogy nyugodtan letöltheted. Van belőle 2-es és 3-as sorozat, neked a 3-as kell:

infoerettsegi: python01.png

És már jön is. Windowson az értelmező (azaz maga a Python) és a fejlesztői környezet (aminek IDLE a neve) együtt jön le, azaz nem kell aggódnunk, hogy valamelyik elfelejtődik.

infoerettsegi: python02.png

A Windows még megkérdi, hogy akkor ez most tényleg komoly-e. Mit is mondhatnánk? Igen. Azaz Futtatás.

infoerettsegi: python03.png

A telepítőben van még egy archaizmus, ami csak WinXP esetén lehet kérdés - nyomjunk csak Next-et:

infoerettsegi: python04.png

Hiphopp kész is:

infoerettsegi: python05.png

A Start menüből el is indíthatjuk.

infoerettsegi: python06.png

Ez az ablak (a Python Shell) fogad:

infoerettsegi: python07.png

Az első program jön mindjárt, de előbb Linux alatt is bemutatom a helyzetet.

Python 3 telepítése Ubuntu Linux alá:

Hát, annyi csak a dolgunk, hogy elindítsuk az Ubuntu szoftverközpontot, és a keresőbe írjuk be, hogy IDLE. Több dolog is előjön, és ezek közül nekünk több is jó - minden, amelyikben a Python 3-ról szó esik. A Linuxokban az értelmező (maga a Python) és a fejlesztői környezet külön szokott lenni, de az IDLE telepítése magával rántja a Python-t is. 

 infoerettsegi: idle3ubuntu.png

(Ja, neked nem eltávolítani kell, hanem telepíteni - csak nálam már telepítve van.)

Megírjuk első Python-programunkat (jóvannna, az első utasításunkat):

Megírjuk első programunkat (figyelve minden vesszőre, zárójelre, aposztrófra, katasztrófa), majd nyomunk egy Entert:

infoerettsegi: python08.png

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr43304896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazstoth96 2012.05.12. 14:21:11

Régóta olvasom a blogot, mert nagyon hasznos és sokat segít, habár az infó érettségitől még messze vagyok, mert eddig középszintre akartam menni, de nemrég eldöntöttem, hogy inkább legyen emelt szint, és szeretnék megtanulni programozni is legalább ezen a szinten.
Tudnál esetleg egy tankönyvet, vagy oldalt ajánlani, ahonnan el lehetne kezdeni a python tanulását, egészen az érettségi szintjéig? A jobb érthetőségért a legjobb az lenne, ha magyar lehetne, de ha más nem, hát marad angolul :)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.05.12. 21:14:58

@balazstoth96: programoztál már más nyelven? mennyit?

balazstoth96 2012.05.12. 21:18:04

@raerek: Még nem, most kezdeném el. Mivel azt írtad 1-2 cikkben, hogy könnyen tanulható és érettségire is ideális, gondoltam, jó lenne kezdésnek.
Vannak, akik mást javasoltak, édesapám pl. a Pascalt ajánlotta kezdésnek, de valaki a Microsoft Visual Basic-et.
Ezek alapján akkor arról is szívesen venném tanácsod, hogy mivel érdemes egyáltalán belevágni az egészbe, megfelel erre a Python vagy érdemes más nyelven foglalkozni először vele, és aztán áttérni a Python tanulására.

ppppalika 2012.05.12. 21:34:11

Nem feltétlenül ide szóló válasz, de földhöz ragadt gondolkodással, csak az emelt szintet teljesítendő c++ mellett döntenék. Szerintem ennél a legkedvezőbb az eredmény / ráfordítás arány.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.05.13. 18:25:49

@balazstoth96: "A kezdőknek (is) ideális" kitétel mellett most is kiállnék. Én Pascalon nőttem fel - elfogult vagyok vele. Visual Basic-kel nem kezdenék: Windows-only nyelv.
Python3-hoz egy lehetséges kezdés: www.briggs.net.nz/snake-wrangling-for-kids.html
(Sajna nem tudok igazán az érettségihez passzoló könyvet - semmilyen nyelvhez.)

coldcue 2012.05.17. 09:51:17

@raerek: Szerintem info érettségire a legjobb nyelv a Java vagy a C# .NET. Hogy miért is?
Az ilyen nyelvekhez, mint C++, Python stb. csak kis méretű library (beépített funkció) van, ezért saját magunknak kell megírni a hiányzókat, metóduson belűl. Viszont a Java és C# .NET rendelkezik egy úgynevezett API-val (alkalmazásprogramozási felület), amiben számtalan eljárást megtalálunk, szinte semmit se kell magunknak megírni. Én emelt infó programozás részével kb. 40 perc alatt végeztem, 100%-ra.
Ha most kezdessz programozni, de azért van fogalmad az OOP-ról (objektum orientált programozás), akkor hagyd a többit és kezdj Java-val, mivel az ráadásul platform független is! Sok segítséget találsz hozzá a neten, van hozzá mindenben segítő dokumentáció és még egyszerű is.

coldcue 2012.05.17. 09:58:23

@ppppalika: Ez téves. A C++ jó programozási nyelv, de infó érettségire nem. Pont azért, amiért ilyen közel áll a gépi nyelvhez, pointer stb. időpazarlás... Ráadásul nincs hozzá semmi segítség. Ha elakadsz, akkor nincs dokumentáció, elég kicsi a library stb. Sok érv szól ellene. Én programozok egy jópár nyelven és én a Java-t ajánlom, mivel hatalmas, mindenre kiterjedő API-ja van.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.05.17. 11:40:07

@coldcue: "Az ilyen nyelvekhez, mint C++, Python stb. csak kis méretű library (beépített funkció) van, ezért saját magunknak kell megírni a hiányzókat, metóduson belűl. " A python esetében nem igaz. Érettségi után erre visszatérnék, addig nincs időm. Addig, ha ráérsz, gyűjts olyan library-kat (pythonban modul a nevük), amik az érettségihez jól jönnek. Ha tudunk egy összehasonlító táblát csinálni, annak örülnék. Valahogy úgy kéne, hogy melyik érettségi melyik feladatához milyen modult használ az ember, esetleg példakód.

A Java-t épp az OOP miatt nem javallanám érettségire. Úgy sem fogsz sok objektumot gyártani érettségi alatt, vagy tévedek? Az egy(?) saját objektumodon belül meg úgyis procedurálisan dolgozol.

A python meg, mint írtam, később teljesen fájdalommentes áttérést kínál az OOP felé, azaz még azt sem lehet neki felróni, hogy elavult módszereket használ.

A python-t is bátran nevezném platformfüggetlennek, a C++-t meg még bátrabban.

coldcue 2012.05.17. 12:26:20

@raerek: "A Java-t épp az OOP miatt nem javallanám érettségire. Úgy sem fogsz sok objektumot gyártani érettségi alatt, vagy tévedek?"
Igen, ez téves. Én a mostani érettségiben is objektumot használtam a fuvarok tárolására (Fuvar class). Ez azért jó, mert én az összehasonlítást 3 sorból írtam meg (Comparable implementáció). Így az adatok már rendezve is voltak napra és sorszámra egyaránt, ezzel 3 feladatot szinte meg is oldottam. Pythonba procedúrálisan kb 20-30 sor + gondolkodási idő amíg ugyanezt megcsinálod, ráadásul nem is biztos, hogy jó lesz, mivel sokmindenre oda kell figyelni.
"A python-t is bátran nevezném platformfüggetlennek, a C++-t meg még bátrabban."
Ezt azért mondtam, mert a C# .NET nem az, de a Java ténylegesen platform független, mivel saját platformja van.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.05.17. 21:03:22

@coldcue: "Pythonba procedúrálisan kb 20-30 sor + gondolkodási idő amíg ugyanezt megcsinálod, ráadásul nem is biztos, hogy jó lesz, mivel sokmindenre oda kell figyelni." Ne haragudj, nem bántani akarlak, hanem - hülye tanár lévén - tanítani. Elüldözni meg végképp nem. Szóval: fogalmazz óvatosan olyanról, amihez nem értesz.
A Python rendező algoritmusa híresen jónak számít, és egy szó. A megbeszélést meg tegyük át konkrétumokká, ha van kedved - itt:
infoerettsegi.blog.hu/2012/05/17/a_2012_majusi_emelt_szintu_informatika_erettsegi_programozas_megoldasa_python_3_nyelven (egy-két perc és kinn a poszt)