Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2011.12.05. 12:05 raerek

Az informatika érettségi feladatok hibáiról

Címkék: hiba javítás informatika érettségi középszint gyakorlati észrevétel fellebbezés betekintés emelt szint informatika érettségi félreérthető ellentmondó

Akár az informatika érettségi megoldásait bemutató videókat, akár az internetet nézed, sok esetben találsz olyasmit, hogy egy érettségi feladat félreérthető, nem egyértelmű, ellentmondó, és hasonlók.

A közelmúltban ajánlottam egy oldalt, ahol a informatika érettségi adatbázis-feladatiról találsz nagyon részletes munkát. Ha itt lent a "Feladattípus szerinti választás:" alatt azt választod a legördülő listából, hogy "Értelmezési vagy értékelési probléma lehet", azt fogod látni, hogy majd minden év adatbázis-feladata hagy kívánnivalót e tekintetben. (e cikket épp ez a szembesülés ihlette). Persze a többi feladattípus sem áll jobban, sőt: a többi tárgy is küzd ilyesmivel.

Traveller Dave: Hol lehet a hiba?

Az érettségi javítókulcsai mindig a megírás napja utáni napon válnak letölthetővé, és már valahol írtam, hogy az évek tapasztalatai szerint én hozzá sem nyúlok 2-3 napig a javítókulcshoz: általában úgyis érkezik javítás a javítókulcshoz is.

A tapasztaltabb tanár tehát rezignált mosollyal veszi tudomásul az ilyen kis csuklásokat. Sőt, számon tartja őket, tudva, hogy az iskola nem az életre készít, hanem a következő vizsgára - így igyexik elmondani diákjainak, hogy mik az érettségi típushibái, és hogyan próbáljuk meg észrevenni és elkerülni őket.

Na de miért ilyen tré a helyzet a feladatok egyértelműségével?

Két oka van.

Az egyik - tudtommal - az, hogy az érettségi feladatokat alig pár (tényleg) ember látja, mielőtt a kezedbe kerülnek. Ennek az oka a titkosság. Márpedig a saját, vagy közeli kollégád feladatsoraiban nem találod meg az összes hibát. Ismered a helyzetet:  "a saját szemében a gerendát sem."

Ilyen kis félreértés órán és az iskolai dolgozataid alatt is van millió, de ilyenkor megkérded a tanárt, és ő megmondja a tutit, és túl is lendültetek rajta. Itt meg nincs kit megkérdezni.

Miért ritkább az ilyen hiba a feladatgyűjteményekben? Azért, mert azok az évek hosszú során tesztelődnek (persze nem informatikából... de ez másik posztba való). Mert azokat ezer meg ezer tanár is átnézi. A matektanár általában fel sem adja neked azokat a feladatokat a feladatgyűjteményből, amiről - saját tapasztalatából - tudja, hogy félreérthető, vagy hibás.

A másik te vagy. Igen-igen. Mégpedig azért, mert nem olvastál el elég feladatot, és nem áll rá a szemed. Gyakorlatlan vagy. Mondtam már, hogy gyakorolj az érettségire? Mondtam. És, gyakoroltál eleget?

Mit tehetsz te?

 1. Remekül megtanulsz olvasni. Nem vicc. A hibák nagyon nagy része csak azért létezik számodra, mert eddigi életed során nem olvastál eleget, és nem érted azt, ami pedig egyértelmű. (Ne haragudj meg ezért a beszólásért. Vagy, ha akarsz, akkor haragudj meg, de akkor is ez a helyzet a legtöbb manapság érettségizővel, és évről évre romlik a helyzet).
 2. Viszel vonalzót.
 3. Az érettségi feladatainál két forrásod van: a feladat szövege és a minta. Ha ellentmondanak egymásnak - volt ilyen -, akkor a szöveg a mérvadó. Ez az érettségi feladat hibája, de most már tudod kezelni.
 4. Ha a mintán látszik valami, és a szövegben nincs ott, akkor is megcsinálod. Különösen akkor, ha a feladat szólt, hogy "az alábbi utasítások és a minta alapján" dolgozol. Ez nem hiba, csak nehezítés. Nem mondom, hogy szándékos.
 5. Van néhány íratlan szabály. A teljesség igénye nélkül:
  • ha oldalszámozást kérnek, nem elég, ha kézzel beírod a számokat
  • ha lábjegyzetet kérnek, nem elég, ha teszel egy csillagot, és a lap aljára odateszed a jegyzetet
  • ha valamit képlettel vagy függvénnyel lehet a táblázatban számolni, akkor számold azzal
  • a lekérdezésben csak azok a mezők íródjanak ki, amelyeket kérdezték 
 6. Elmész a betekintésre, és jól betekintesz. Az informatika érettségi vizsga után azonnal közölniük kell veled, hogy melyik nap, hány órakor nézheted meg a pontozott munkádat.
  És ha itt kiderül, hogy mégis sikerült félreértened valamit (azért, mert félreérthető volt), vagy nem értetted félre (mert nem volt félreérthető), de a megoldókulcsban más van, akkor mi van? Ekkor van valamennyi időd (most nem ugrik, tán három nap, de lehet, hogy csak egy), hogy vizsgázói észrevétellel élj. Ezt hívják köznapian fellebbezésnek.
  Vigyázz! Központi vizsgánál ilyenkor ész nélkül újrajavíttatják a teljes vizsgádat, és lehet, hogy itt igazat adnak neked, és megkapsz két pontot, de máshol meg észrevesznek egy másik javítási hibát, és levonnak hármat. Szelaví. Gondold hát jól át.

(Nem csak a feladat lehet hibás, más bajok is előfordulhatnak. Az informatika érettségi szervezésével kapcsolatos nyűgökről is van már cikk.) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr963384866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása