Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2011.12.14. 12:14 raerek

Szervezési malőrök az informatika érettségin

Címkék: jegyzőkönyv informatika szervezés érettségi gyakorlati informatika érettségi szoftverválasztás

Ma olyan dolgokról lesz szó, amelyekről számomra teljesen ismeretlen emberek írtak nekem emileket. Arról hogy egyes iskolákban hogyan zajlott az informatika érettségi.

Persze konkrétumokat nem fogok írni, nem akarom, hogy hitelrontásért főbe lőjenek. A következőekben tárgyalt események egyikénél sem voltam ott, és csak számomra vadidegen emberek emailjeiből tudok róluk.

Petra85: Kép 012

Ezek az emberek mint külső és pártatlan hozzáértőt kerestek meg. Ebből a három dologból csak egy igaz rám: külső. Nem vagyok pártatlan - úgy érzem, hogy az érettségin bekövetkezett szervezési malőrök miatt túl sokszor húzza rövidebbet a vétlen fél, azaz a vizsgázó. És nem vagyok hozzáértő sem: nálam soha nem történt ilyesmi, és keményen azon vagyok, hogy ne is legyen. Ráadásul a törvényi háttérrel sem vagyok teljesen tisztában. Mert eddig még sosem kellett.

Ennek fényében a külső és pártatlan hozzáértő helyett legfeljebb a jóindulatú kibic minőségében írom ezt a cikket - de te azért még tanulhatsz belőle.

repetya: nikon 020

Az ott nem lévő programok esete

Több ilyenről is kaptam emilt. A vizsgázó megjelöl programokat és elmegy és vizsgázik, de kiderül, hogy nincs olyan program, amit kért.

Kért? Hát, ha egyáltalán kért. A vizsgára való jelentkezéskor kitöltethetnek veled egy szoftverválasztási nyilatkozatot. A feltételes mód nem véletlen. Nem kötelező ennek a kitöltése, de kérlek, hogy ha egy kicsit is bizonytalan a dolog - ismeretlen helyre mész vizsgázni, nem vagy jóban a tanárral, nem olyan állapotú a gépterem, hogy biztos lehess benne, bármilyen más okból gáz a helyzet -, akkor ragaszkodj a kitöltéséhez, és kérj másolatot.

freddyD: fej

Sokszor "csak" verzióeltérés van. Miért? Mert annyit tud a telepítésért felelős személy, hogy "kell rá Vörd, meg  Ekszel." Rosszabb esetben csak annyit, hogy kell "szövegszerkesztő meg rajzoló". Persze aki 2003-ra készült, de 2007-et kapott, az szív. Aki LibreOffice-ra készült, és 2007-et kap, az szív.

Máskor nincs meg a program sem. Hogy miért? Mert amikor az igazgató bevállalja, hogy vizsgaközpont akar lenni, akkor fogalma sincs arról, hogy miről szól az informatika vizsga. Neki a töri, a magyar, meg a matek lebeg a szeme előtt.

Mit tehetsz, ha így jársz?

Ha nem volt nyilatkozatod, akkor semmit. Ha volt, és megvan, akkor reklamálhatsz. Ugye tudod, hogy a vizsga előtt fél órával érkezel meg, és beülhetsz a terembe és ellenőrizheted a géped? Ilyenkor még van egy halvány esélyed, hogy valahonnan előrántanak neked egy olyat, amin a te programod van. Persze nem mindig megy a dolog - ha nincs meg a program, akkor az isten sem segíthet a helyzeten.

Mindenképp vetess fel jegyzőkönyvet a panaszoddal. Nem elég, ha elmondod - legyen leírva. Kérj erre hivatkozva több időt. Sokkal többet. Ha egyáltalán nem találod meg, hogy hol van az, amit keresel, írd le rögtön a vizsga után, hogy mi nem ment - pontosan melyik feladatok - a program eltérése miatt. Így van esélyed ezek miatt a pontok miatt fellebbezni.

morchella: 319 Rossz szokás

A bedöglős gép esete

Érzésem szerint viszonylag ritka, de annál nyűgösebb darab. Az ok lehet áramszünet, vagy rossz gép, vagy vírus, vagy bármi.

Mit tehetsz, ha így jársz?

Gyakran mentesz. Ha több órás munkád elvész, mert nem mentettél, akkor is csak azt az öt percet kapd vissza, amíg a géped újraindul. Azt is csak akkor, ha szóltál az eseményről a felügyelőnek.

Ha másodjára döglik be a géped, kezdd pengetni az "új gépet kérek" húrt. Ha harmadjára baj van, akkor ragaszkodj új géphez. Nem kötelesek adni, de azért mégis...

Ha úgy érzed, hogy nagyon hátráltatott a dolog, vetess fel jegyzőkönyvet. Ha az időt nem adják vissza (ilyenről is hallottam), akkor vetess fel jegyzőkönyvet, majd a pontjaid ismeretében fellebbezhetsz.

Az eltűnt fájlok esete

Otthagyod a fájljaidat a kijelölt mappában, és nulla pont, mert valamelyik nincs ott. Hiába mondod, hogy dededede.

Hogy is van ez?

Az informatika érettségin ugye minden munkád eredményét fájlba mented. A fájlok mentési helye egy adott könyvtár - ezt a vizsga előtt kell közölniük veled. Azonban amit ebbe a könyvárba beleteszel, az nem automatikusan minősül beadott fájlnak - a beadott fájlok nevét fel kell írnod a vizsgafeladatlapra is. Miért? Mert mondjuk a szövegszerkesztésedet hajódaru néven kell mentened. Találnak egy hajódaru.doc és egy hajódaru.docx nevű fájlt, némileg eltérő tartalommal. Melyik a beadott munkád? A javítótanár nem találgathat. Nem azért, mert lusta rá, egyszerűen nincs joga találgatni.

malikt: Szimat van :)

Amit tehát beadsz, azt felvezeted a vizsgafeladatlapra is. De így meg ugye akár oda is hazudhatsz fájlokat, amik később "eltűnnek". Elsősorban ezért kutya kötelessége a munkád beadásakor bent lévő felügyelőnek odamenni hozzád, és ellenőrizni, hogy a felírt fájlok tényleg ott vannak a mappádban. Ha elég ügyes felírja azt is, hogy hány byte hosszúak a fájlok, de erre nem mindig van lehetőség - az informatika érettségi tipikusan az a vizsga, amin az utolsó pillanatig dolgozik a vizsgázó. 

Mit tehetsz, ha így jársz?

Ragaszkodj ahhoz, hogy a felügyelő ellenőrizze és aláírásával hitelesítse, hogy tényleg ott vannak a beadott fájlok. Azért neked kell rá figyelned, mert a tanár sokszor nem is tud arról, hogy ez neki a feladata volna.

A legtöbb gondot okozó malőröket ezzel kitárgyaltuk, de még van egy-két tudnivalód.

  1. Miért van ennyi baj? Hozzá nem értés. Nemtörődömség. Valaki nem végezte el azt a munkát, amiről nem is tudta, hogy el kéne végeznie. Nem rosszindulat.
  2. Hogyan írok fellebbezést? A fellebbezés hivatalos neve: vizsgázói észrevétel. Van rá formanyomtatvány. A vizsga szervezéséért felelős embernek címzed, udvariasan írsz, mert nem akarod magadra haragítani.
  3. Ki a vizsga szervezéséért felelős személy? A legtöbb esetben annak az iskolának az igazgatója, ahol vizsgázol. Nézeteltérés esetén nem kezdesz a felügyelővel, vagy a rendszergazdával vitatkozni. Egyik sem jogosult dönteni.
  4. Ha abszolút bunkón állnak a kérdéshez: Telefonálsz az Oktatási Hivatalba, és ott az "informatika tantárgyfelelőst" kéred. Elmondod a problémádat, és megkérdezed, hogy mi a teendő.
  5. Ha nem vetettél fel jegyzőkönyvet az eseményről, akkor nem történt semmi, kivéve, ha a szervező nagyon-nagyon jó fej. Érted, ugye?

Kérem, hogy aki nálam tapasztaltabb a tárgyaltakban, kommenteljen. Vagy ide, vagy a Facebookra, vagy, ha névtelen akar maradni, akkor az infoerettsegi KUKAC mailbox PONT hu címre (emilcíme titok marad mindenki más számára).

Köszönöm:)

Belényesi Tímea: plüss

Ja, pár napja volt szó magának az informatika érettségi feladatlapnak a hibáiról. (Hátha érdekel.)

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr143430985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ppppalika 2011.12.17. 20:02:26

"Az ott nem lévő programok esete"

Ha több programot is kér valaki egy csoportból és bármelyik van, a kérést teljesítették. Kérj csak egyet, a legfontosabbat!

Ha nincs ott a program, jegyzőkönyv és a vizsga utáni azonnali panasztétel kell. Ha utána nem teszel panaszt 1 órán belül, jogvesztő hatályú. (Jegyzőkönyvből készülhet új a tudtod nélkül, de a másik papírból neked is van példányod.)

Más, vagy hiányzó program esetén nem adható plusz idő. Plusz idő - géphibát kivéve - csak előre adható - szakértői javaslat alapján.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.12.18. 18:05:06

@ppppalika: hadd kérdezzek: Ha nincs a megjelölt programom, és mással nem tudom megcsinálni, mire megyek a jegyzőkönyvvel? Elképzelhető, hogy az összes hiányzó pontot megadják? (A problémám ugye az, hogy hiába ismerik el, hogy igazam van, ha lemaradok a felvételiről...)

ppppalika 2011.12.18. 19:50:32

@raerek: Volt már rá példa, hogy újraírhatta az egészet vagy egy feladatot a vizsgázó más feladatsoron. Alapesetben ha a vizsgázó vétlen, nem érheti kár. Ha a felvételihez nem kellett a vizsga, felajánlják neki a dupla szóbelit.

De ismét mondom, a jegyzőkönyv _mellett_ én bizony bejelentést tennék a vizsgahelyszínen a vizsga lezárását követő egy órán belül. Persze csak akkor ugrálnék, ha van bizonyítékom, hogy milyen szoftvert kértem.

Egyébként úgy gondolom, hogy ez az eset ritka és ha előfordul, igyekeznek vizsga előtt helyben megoldani.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2011.12.19. 08:02:47

@ppppalika: " Volt már rá példa, hogy újraírhatta az egészet vagy egy feladatot" - Azaz külön időpontban szerveztek neki egy minivizsgát?

Sajna több olyan levelet is kaptam tavasszal, ahol a levélírónak ott és akkor nem is tudtak olyan programot adni, jegyzőkönyv és panasz nem volt, így "így jártál" lett belőle.

ppppalika 2011.12.19. 15:50:00

Ha nincs panasz, akkor nem volt probléma... Utólag már semmit nem fogadnak el.

majomajom 2012.05.19. 20:09:04

kérdés: mi a teendő ha több file van a megoldás mappámban, mint ahnyán rublika a "beadott fájlok neve" alatt?
Gondolok itt ilyenre, hogy ha weblapot kell szerkeszteni és én bemásolom a forrásképeket a megoldás mappába.(az már kapásból xdb file)
Vagy másik példa: több (4-5) képet szerkeszteni kell, majd felhasználni egy prezentációban.
Hmmm?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.05.19. 20:44:55

@majomajom: részint írd a rubrikák mellé, részint az átmásolt képeket ne tüntesd fel - azt azért másolod oda, hogy onnan illeszd be, és jó legyen a html, de senki nem kéri, hogy azt be is add.

ppppalika 2012.05.19. 21:43:19

@raerek: Hát, ha nem adja be, gáz. Többször fogalmaztak úgy, hogy jár a pont, ha a kép látható. Ha elkészítette, de aztán törölte - máskülönben beadja - veszít azért néhány pontot.

ppppalika 2012.05.19. 21:44:36

@majomajom: Szerintem írd csak be amit készítettél, plusz a weblapba illesztett képeket is.

zway 2012.05.20. 13:59:36

szóval minden a megoldás mappában és annak alkönyvtáraiban található fájlt írjak le a beadott fájlok közé, vagy csak az általam előállított fájlokat?
gondolok itt olyan helyzetre hogy weblapszerkesztésnél a használt képet (nem általam készített),egy mappába teszem a html fájlal

asaxyyxxí 2012.05.20. 15:49:37

@zway: A mi informatika tanárunk azt mondta, hogy csak azokat a fájlokat kell feltüntetni amelyeken dolgoztál.Vagyis a weblapodhoz tartozó képeket amiket csak odamásoltál nem kell feltüntetni, viszont ha mondjuk módosítottál rajta, például paint-be mert a feladat úgy kérte, akkor már igen.

ppppalika 2012.05.20. 16:31:45

@asaxyyxxí: Ha nincs baj, akkor jól van.

Amint gubanc lesz, akkor egyből előkerül, hogy mit írtál a lapra. Ha nincs rajta a forrásból származó kép és valami okból nem jutott el a javító tanárhoz, vesztettél néhány pontot. Ha rajta van a kép, de a tanár nem találja a helyén, akkor járnak a pontok.

Tehát a lapra felírt állománynevek Téged védenek. Ha felírtál valamit, azt a boríték leragasztásakor meg is kell nézzék, hogy ott van-e. Ha nem kifogásolták, akkor védve vagy. Ha ott volt, de nem írtad fel és nem találják, buktad.

Persze mindenki azt mond és azt csinál, amit akar. Még én is. :)

zway 2012.05.20. 16:41:13

@ppppalika: szerinted akkor mindent fel kellene írni ami a megoldásmappában van?

hbmagay 2012.05.20. 19:28:58

Igen, most már @zway kérdésére engem is érdekel a válasz.
A MEGOLDAS mappába kelleni fog egy
1) dokumentum.odt

2) weblap1/2/3/stb..html
VAGY bemutato.odp (ezek közül egyiket kapjuk csak feladatnak, ugye?)

3) tablazat.ods

4) adatbazis.odb

illetve ebbe a mappába kellenek a weblap képei, hogy az elérési útvonal meglegyen.

========

Kérdés:
Ennyi? Vagy akkor a megoldás mappába bekerüljenek a bemutató képei is (ha azt kapjuk)? Ha esetleg szerkeszteni kell bizonyos képeket a prezentációba, akkor azok mindenképpen menjenek megoldásmappába?
Vagy a képeket csak ÉRDEMES mindenhova beszúrni? Elég zsúfolt lesz akkor a mappa :)

hbmagay 2012.05.20. 19:32:10

FRISSÍTEM MAGAM.

Elolvastam egy dolgozaton a 3. oldalon található útmutatót, ezt írja:

"A vizsga végén a feladatlap első oldalán Önnek fel kell tüntetnie a vizsgakönyvtárban és alkönyvtáraiban található, Ön által előállított és beadott fájlok számát, illetve azok nevét. A vizsga végeztével addig ne távozzon, amíg ezt meg nem tette, és a felügyelő tanárnak ezt be nem mutatta!"

Tehát:
"fel kell tüntetnie a VIZSGAKÖNYVTÁRBAN ÉS ALKÖNYVTÁRAIBAN található, Ön által előállított és beadott fájlok számát, illetve azok nevét"

Azaz azok a fájlok kellenek, amelyek
a) a MEGOLDAS mappában fognak szerepelni (dokumentum, weblap/bemutató, táblázat, adatbázis + képek a weblaphoz az elérés miatt)
b) a FORRAS mappában vannak - azok a képek, amelyeket én is szerkesztettem.

De CSAK azokat, amelyeket én is szerkesztettem. Ha jól értelmezem.

ppppalika 2012.05.20. 20:24:23

@BrownieF1GH:
Valós helyzetet vázoltam korábban. A leírásod alapján törölhetnéd akár a weblaphoz tartozó képeket. Nem írod fel, nem ellenőrzik. Mi lesz belőle?

Természetesen mindenki azt csinál amit akar, de utána már nem lehet mit tenni, ha baj van.

Szerintem ha többet írsz rá, sok időbe nem telik, rosszul nem járhatsz.

hbmagay 2012.05.20. 21:51:13

@ppppalika: Igen, átgondolva igazad lehet. Inkább menni fog minden. Köszi a tippet!

...no meg persze a rengeteg segítséget, amit az oldalon kaptam. 10 óra múlva már izgulósan fogok topogni a szánalmas állapotban lévő suligépek előtt... hajrá mindenkinek, sok sikert!

pfpf 2015.05.10. 12:36:15

És programozáskor melyik fájlt kell feltüntetni az első oldalon?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2015.05.10. 17:32:11

Törvény szerint amit beadtál, azt mind. Most így elgondolkodva egy C# esetében ez jó sok, igaz? Hmmmm, megérdeklődöm:) Én eddig élesben Python és Pascal cuccot kezeltem, ott nincs ilyen gond...

ppppalika 2015.05.11. 05:03:08

@pfpf: Ha van olyan fájl, ami önmagában elegendő ahhoz, hogy a program fusson, azt mindenképpen. (Elérési úttal együtt írnám, ha a teljes projektet beadom.)

Nézem a mintaként adott megoldást 2014 októberéből, ott egy szál .cs fájlt adtak. Esetleg követheted ezt a módszert Te is, és akkor nincs gond.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2015.05.11. 10:24:46

@pfpf: Sokféle választ kaptam közben:) Volt, aki tömörítést javallot, más meg azt, hogy a projekt mappát tedd eleve a beadós mappába, írd fel az egyetlen *.cs fájlt, és írd oda, hogy +projektfájlok. Nyilván ha te monden osztály külön fájlba szervezel, akkor ez utóbbi nem olyan jó...:)
süti beállítások módosítása