Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2012.01.13. 01:13 raerek

Jajistenem, eldől! (A jövőd.)

Címkék: informatika továbbtanulás

Ez a saját magánvéleményem a továbbtanulásról. Az alábbiakat kezeld is úgy.

A napokban egy olvasóm kérdezte e-mailben a véleményemet továbbtanulásos miegymásról. Ennek kapcsán mondanám el a saját meglátásaimat, meg még egy pár dolgot, amit sokaknak a fene sem mond el, úgyhogy most majd én. Hátha okosabb leszel tőle.

Hogy is néz ki egy felsőoktatási intézmény?

Ugye ez egy szakoktatás lesz (elvileg), azaz a tantárgyaid mostantól szigorúan a választott terület egyes részeiről szólnak. Szeretek idióta példákat hozni - azaz modellezni az esetet -, most is ezt teszem:

balu75: Egyensúlyozva - indafoto.hu

Te, mondjuk, hidegvízforraló diplomát szeretnél. Ebben az esetben a tantárgyaid olyanok lesznek, mint:

  • csapmegnyitás
  • pohárüveg-ismeret
  • csapelzárás
  • vízfolyatás
  • konnektorismeret
  • a hidegvízforralás története a görögöktől napjainkig
  • stb.

Hogy pontosan milyen tantárgyaid lesznek az adott szakokon, melyik tantárgy hány féléves lesz, meg miegymás, az a választott szak képzési tervéből derül ki. Keress ilyet az interneten, és olvasd el. Ha nem találod, akkor jó, ha tudod, hogy a felsőoktatási intézményeknek szokott tanulmányi osztálya lenni, őket kell felhívnod, és megkérdezned, hogy ugyan, hol a vérben találod meg ezt a dokumentumot.

A felsőoktatási intézményekben az egyes részterületekre egy-egy tanszék szakosodik. Egy tanszék fizikailag pár tanárt jelent, meg egy emeletet-folyosót-félfolyosót-szobát valamelyik épületben. A fenti példánkat folytatva a Vízforralási Egyetemen például van Csaptudományi Tanszék, és ők oktatják a csapmegnyitás és a csapelzárás tantárgyakat.

A felsőoktatás: nagy-nagy biznisz

A felsőoktatásból sokan élnek igen jól, és ezek az emberek arra törekednek, hogy minél többen jelentkezzenek az ő intézményükbe, mert a magyar felsőoktatás fejkvóta alapú, azaz annál több pénzt kap egy felsőoktatási intézmény, minél többen jelentkeznek hozzájuk. Az ilyen intézmények terméke a diploma, ezt adják el neked.

Szakirányok és egyéb kavarások

Innentől kezdve ők igyekeznek minél szélesebb piacot lefedni, azaz minél többféle képzést kínálni, és így minél több diákot odacsalogatni. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt huszonöt évben gombamód szaporodnak a kevert-feles-rettenetes szakok. Kezdődött a mindenféle menedzser-szakoknál, manapság meg szakirány hegyek vannak. Ezek néha tényleg önálló dolgok, de sokszor (szerintem) nem.

Summa summarum: sok a kamu szak. A kevert szak - az említett levélben épp a "gazdasági informatikus" szakirány volt a téma - lehet jó is meg rossz is. Hogy a tied épp milyen? Öööö... Nemtom. Intézménytől erősen függ.

Ajánlom, hogy keress rá a neten a konkrét intézmény konkrét szakára. Ne hivatalos rizsát keress, hanem fórumokat, magánvéleményeket. Ha a tiedet nem találod, keress olyan helyet, ahol hasonlóról volt szó, regisztrálj és kérdezz. Olyasmi kérdést tegyél fel, hogy "érdemes-e ide jönnöm?", "ki mennyire elégedett?" és hasonlók. Ha informatikus szeretnél lenni, akkor például a hup.hu-n keress.

Akkor most dől el a jövőm?

Bizonyos értelemben. Egyre kevésbé igaz, hogy a diplomád meghatározó. Van pár állás - például a tanári, orvosi, jogászi -, ahol kell a diploma. Máshol nem kell. Ilyen az informatikus is. Részben. Egyértelmű voltam? Részben.

Pár nap múlva folytatjuk azzal, hogy ki milyen állat. 

Frissítés: a pár nap eljött, sőt, van még egy folytatás.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr413539819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubunul01 2012.01.19. 17:27:28

Hát öregem,én nem akarlak megbántani, azért próbálj meg csak úgy szimplán elhelyezkedni egy sima okj-s bizi vel nem lesz túl könnyű dolgod azt megmondhatom, nézd csak meg az állásokat mik a feltételek, nyelvvizsga munkatapasztalat és sok helyen felsőfokú a feltétel, az olyan helyekről meg nem is beszélve ahol odaírják hogy középfokú végzettség, és közben előnyként meg megjelölik a felsőfokú végzettséget aztán okj vel mehet az ember ahova akar.
süti beállítások módosítása