Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2012.05.14. 08:00 raerek

Az emelt szintű informatika érettségi most kezdődött

Sok sikert!

Kaszi: Pilot and Ground Crews!

Középszintű egy hét múlva:)

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr284502129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

carmackinator 2012.05.14. 12:34:27

Megírtam, úgy gondolom, hogy az eddigi info emelt érettségikhez képest nem volt nehéz.
Amúgy, első feladatban képszerkesztés és szövegszerkesztés volt, a többi a hagyományos táblázatkezelés - adatbáziskezelés - programozás trió.

ppppalika 2012.05.14. 13:04:06

@carmackinator: Szívesen olvastam volna bővebben is holnapig.

carmackinator 2012.05.14. 14:00:33

Képszerkesztés:
Egy wlan-wiki hátulját kellett megszerkeszteni, kb annyi volt, hogy a dugaljzatokat meg két antennát rászerkeszteni( másik képből ).
Szövegszerkesztésnél egy két oldalas dokumentum volt. Ez, meg egy másik kép keleltt bele, egy táblázat kis formázással, oldalszámozás, meg fejléc, nem nagy durranás
Excel:
Egy cellában meg volt adva egy Római szám, ezt betűntként kellett cellákba másolni, hozzárendelni az értéket egy segédtábla alapján, majd kiszámolni az értékét
körülbelül valahogy így:
MCDV
1 M 1000 1000
2 C 100 -100
3 D 500 500
4 V 5 5
5
Meg egy értelmetlen diagram, ami a római számjegyek értékét ábrázolja
Access:
Háromtáblás adatbázis, szerkesztő nézetben gyorsan pörögtek, volt egy-kettő ahol az SQL-t is elővettem, mert allekérdezéssel lehetett könnyen megoldani

Programozás:
Biciklifutár egy heti fuvarjait kellett beolvasni majd műveleteket végezni
A fájl így épült fel:
2 4 6
1 2 4
1 3 6
második nap 4. fuvar 6km
első nap második fuvar 4km
első nap harmadik fuvar 6km
Két dimenziós tömbbe beolvastam, majd ezután elvégeztem a különböző feladatokat:
-Melyik héten nem volt fuvar
-Első fuvar a héten milyen hosszú volt
-utolsó fuvar a héten milyen hosszú volt
-Bekérni egy hosszadatot, majd egy tábla alapján meghatározni, hogy hány forint az út
-ennek a továbbfejlesztése, mennyit keresett a biciklifutár a héten
- összes adat kilistázása egy szövegfájlba

Ezek jutottak így eszembe

zs1rd1szn0 2012.05.14. 14:19:06

"gyorsan pörögtek" :DD

én személy szerint a programozás feladatokkal voltam így, bár az sem lesz hibátlan
a dokumentumkezelés gyakorlásához sosem fűlött a fogam..

meg is fog látszani:
EXCEL-ben talán ami új lehetett (vagy csak nekem:D) az a műveletek a szöveg karaktereivel (KÖZÉP függvény), volt szokásos index/holvan kombó, de nem hiszem hogy bárkinek nehézséget okozott volna

adatbázisban allekérdezések 3 feladatban +1 jelentés

programozásnál gondolom arra ment rá a feladat, hogy a legelején rendezzük sorba az adatokat és akkor kis túlzással 1 meg 2 másodpercesek a részfeladatok

én rekorddal csináltam, nem 2d tömbbel, 1 feladat nem ment, az is csak részben

Még annyit, hogy: javítókulcsokban rápillantgattam néha a programozásra, és hát igen gyér

na most, ha én megoldottam a feladatot, és képes az eljárás arra, amit ír a feladat, még más bemeneti állomány esetén is, csak átláthatatlan, elsietett, rosszul megtervezett, logikátlan stb. :DD a programkódom, akkor az maxpont vagy nem?

tehát működik, csak nekem nem tanította senki a programozást, így sok mindent csak úgy odaírok, és kész

na erről nem tudok semmit

anonymous19 2012.05.14. 14:26:33

megoldásokat, vagy javítási-értékelési útmutatót
felteszik még ma valahová? vagy magát a feladatsort?

carmackinator 2012.05.14. 14:29:00

@zs1rd1szn0: Hát, nekem meg a programom kiírja, hogy melyik héten van szabadnap, de most jut eszembe, hogy kód alapján valósíznüleg még mindig kiírja, hogy "A héten nincs szabadnap". Tulajdonképpen megoldottam a feladatot, csak hát ott lesz az a csúnyaság :D

Amúgy, először én is rekorddal akartam, de rájöttem, hogy a 2d tömbbel egy halom dolgot megspórolok( rendezés, megszámolni az adatokat, stb, így egyszerűen soronként beolvasom a megfelelő sorba a távolságokat )

zs1rd1szn0 2012.05.14. 14:37:13

@carmackinator:

egy hétről volt szó nem?????:DDD vagy totál elnéztem volna?

egyébként a rendezést rekorddal is ugyanúgy oldod meg, nem?(az egy más kérdés hogy egy egyszerű sorbarendezést sem tudtam megoldani)

Freepascaloztam, csak hogy ne beszéljünk el egymás mellett :D

renhoek 2012.05.14. 14:47:13

Na túlvagyunk rajta... 20 napot tanultam rá.2006-ban érettségiztem utoljára.(Bár már túlvagyok pár egyetemi féléven, itt ott, másik szakra akarok idén jelentkezni)

Utolsó napokban csináltam az excel és dok kezelés dolgokat, meg is szívtam kicsit. Dok kezelésben hirtelen nem ugrott be a páros-páratlan oldalszámozás, talán ennyi a hiba. Meg fotós végzettséggel, és aktív fotosopp használattal nem bírtam megcsinálni azt a fos router hátlapot :D Mert retkes magyar CS volt fent, és SEMMIT nem találtam meg benne. Szóval paint-ben fejeztem be kb :D

Excel.. hát nekem ez elég görény feladat volt. KÖZÉP fgv-t megtaláltam azért, de itt volt a mélypontom, agyilag teljesen szétestem, melegem volt, remegtem stb. Nem is nagyon ment, 30 percet szántam rá, de az FKERES egyszerűen hibát adott ki a C - 100-nál. Azt írta HIÁNYZIK az adat, pedig beírtam kézzel hogy C és semmi.Meg nem működött hogy az üresekre ne adjon ki értéket. Így hagytam is a fenébe, kézzel kitöltöttem ahol nem ment, és megformáztam. A diagrammnál meg hirtelen nem találtam hogy hol a tökömbe kell megfordítani. Nem csesztem rá több időt. Betúrtam egy energiaitalt, meg szőlőcukrot és az felhozott.

Adatbázis: Szerencsére ez ment eléggé most, fősulin tanultam SQL-t, bár 2-esre, és nem is értettem nagyon. Idén valahogy felfogtam pár nap alatt. A feladatok közül mindet megcsináltam, remélem jók az eredmények.Még 15-20 percet nyertem is.

Progra kb. 100 perc maradt. C++-ban csináltam,proggal foglalkoztam a 20 nap alatt a legtöbbet, mert egyetemen csak 1 félévben tanultam, és el is felejtettem már. Szerintem az emelt infó prog része simán megfelel félévnyi egyetemi prog 1-nek. Eléggé izgultam és fáradtam is. Adatszerkezetnek struct-ot csináltam, és vectort. Ezt megszerettem nagyon, mert könnyű rendezgetni, és van egy csomó függvény rá alapból.
Végigolvasva a feladatot, azonnal lőttem rá egy két kulcsos buborékos rendezést a vektorra (std::swap, kicseréli a sorokat frankón) ez jó ötlet volt, mert későbbre már király adatsorom volt.
Valamiért a szünnapos feladattal szívtam, nem működött.
Leghosszabb-nál ott egy vektorba írtam ki a napot, meg a számlálást, majd *max_element()-el toltam neki. Ha nem rakok csillagot, akkor iterátorként funkcionál, és be lehet illeszteni a distance()-ba, ez megadja az indexet, melyik sor. Tudom bonyolult, viszont mechanikusan leírva, gyorsan megvolt, gyorsabban nekem, mint írni egy maxkeresést. A két vektort később fel tudtam használni az összegzésnél. A logikája kb ez volt.

Pontosan nem rémlik mik voltak még, de a 8-as feladatig jutottam,halálparában az utolsó percekben javítottam a kódban, hogy mit írjon ki, meg a file-ba mit véssen. Nem tudom jó-e, reménykedek csak.Majd ma este megírom itthon is.
Amúgy void függvényekbe írtam a feladatokat, paraméternek a vektoros struktot kapta. Így nem zavarták egymást a változók, meg átlátható volt a kód.

Szóval összegezve, nem tudom mennyi lesz, tippelni se merek. A progon múlik minden. Excel szerencsére csak 15 pont. A felvételire ötletem sincs mennyi lesz a pont, tavaly (molekuláris-bionika) 396 volt, de idén a Hoffman Rozsda ámokfutása miatt 37-el többen jelentkeztek :( szóval baromi magas ponthatárokra számítok. Akár 420-430 is lehet. Remélem elég lesz amit írtam. Végülis elégedett vagyok, csak kérdéses hogy hány% kell 84%-os közép matek és +100 pont mellé.

renhoek 2012.05.14. 14:50:15

Kieg: végül a szünnapost sikerült megcsinálni csak atom sok időmet elvette. Úgy hogy megvizsgáltam hol nagyobb a köv nap, és ha 2 a különbség akkor szünnap. Most belegondolva, sokkan egyszerűbben meg lehetett volna csinálni :D .. a stressz..

renhoek 2012.05.14. 15:01:13

Ja és még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a dok kezelés, excel és részben a db-t, ami pontot elértem, annak a fele tuti hogy az itt megnézett középszintes videókból származik. Ha felvesznek tuti küldök egy üveg bort,és egy tábla csokit, mert kiváló, érthető, szabatos, szórakoztató videók :)
24 évesen úgy, hogy későn kezdtem rá tanulni, és 6 éve nem láttam excelt, notepad-ben jegyzetelek és fogalmam nincs már a térközről,margókról stb :D...Borzasztó nagy segítség volt ...

zs1rd1szn0 2012.05.14. 15:11:04

notepad++ 4ever! office: BURN! :D

a szünnaposban nálam egy 7elemű boolean tömb alapjáraton true(tehát mind szünnap), a sor első száma(a nap száma) seteli a tömb megfelelő eleméf false-ra (sajnos aznap mégis dolgozott szegény :D) és kimarad a szabadnap (ami mellesleg 2 és 6 volt ha jól emlékszem)

carmackinator 2012.05.14. 15:12:58

@zs1rd1szn0: Bocs, elírtam
"A melyik héten van szabadnap" amúgy is elég sután hangzik, az volt, hogy "melyik napon van szabad nap", elírtam :D
Rekorddal a rendezés az alap bevált algoritmusokkal( buborék, minimumkiválasztásos, ki mit tanult ) megoldható, csak feltételnél akkor két adatot is vizsgálni kell( nap száma, fuvar száma )

KÖZÉP függvényről annyit, hogy én ott fogalmam sem volt, melyik függvényt kellene használom, hát megoldottam egy BAL függvénybe ágyazott JOBB függvénnyel, a lényeg, hogy jó lett, szal csak nem vonnak le érte :D

Uriás 2012.05.14. 15:16:22

Szerintem nem volt túl nehéz, esélyesnek tartom a maximális pontot is. Azonban C#-ban dolgoztam, és csak .cs forrást meg a lefordított .exe-t adtam be, a teljes projectet nem (a lapra annyi volt írva, hogy forrásállomány legyen), ezért ugye nem fognak kötekedni?

zs1rd1szn0 2012.05.14. 15:26:30

@Uriás: ha megvan (nekünk azt mondta a r.gazda hogy a gépen maradtakat biztonsági mentésnek tekinti), akkor onnan kibányásszák valószínűleg

@carmackinator: "BAL függvénybe ágyazott JOBB függvénnyel"

hm.. amikor az esélytelenek nyugalmával keresgéltem a szöveg függvények között akkor pont ez jutott eszembe de ugrottam, nem foglalkoztam vele, a közép meg kiszúrta a szemem (csak hülye magyar fordítás... khm -.-")

renhoek 2012.05.14. 15:31:16

@Uriás: Nem para, csak azt a file-t kellett beadni, amiben a forráskód volt. Én is utolsó pillanatokban szívtam ezzel, mert main.cpp volt, és gyorsan át kellett nevezni. Ha elfelejtem átnevezni, akkor lehet -45 pont lett volna...Exe-t txt-ket nem kellett beadni.

benbence 2012.05.14. 15:53:52

Én is most érettségiztem, 11-esként, emelten, előrehozottan. Az excelnél kicsit megijedtem, de nagyjából ment végülis. A Word könnyű volt. Accesnél csomóhoz csináltam segédtáblát, úgy is jó nem?? De kijött minden rendesen... Programozás szerintem nem volt olyan nehéz. Sajnos a rendezést nemtudtam, hogy megcsinálni, így kb 3 feladat sikerült jóra, még 2 nagyvonalakban megvan a forráskódban.. egy 15-20 pontot remélem kapok rá..

dddmmm 2012.05.14. 16:18:44

Hali! Meg tudná valaki mondani, hogy mikor lesznek fent a megoldások és a feladatlap? Vagy esetleg már elérhető valahol?
Köszi!

benbence 2012.05.14. 16:21:26

@dddmmm: Holnap reggel 8-kor, oh.gov.hu ;) Bár szerintem infonál ez lényegtelen, mert sokfajta megoldási mód van...

dddmmm 2012.05.14. 16:35:20

@benbence: Köszi! Igazából a feladatlap érdekel, méghozzá a saját magam megnyugtatása miatt. :) Sőt, akkor meg is kérdezem, ha még valaki emlékszik rá, hogy milyen eredményt kapott az adatbázis-kezelés egyik lekérdezésénél, amikor az volt a kérdés, hogy melyik kategóriához nem tartozott fokozottan védett állat. Előre is köszi :)

renhoek 2012.05.14. 16:44:53

@dddmmm: Neked mi jött ki? Nem akarok hülyeséget mondani, de szerintem ízeltlábú volt. (Vagy puhatestű? I betűsre emlékszem)
Kétféleképp is megoldottam, hogy ellenőrizzem. Remélem jó...

carmackinator 2012.05.14. 17:09:27

én először inner joinnal próbáltam, de ugye az pont, hogy nem jelenítené meg, ezután fogtam, egy allekérdezéssel kilistáztam az összes állat fajtáját, majd azokat a kategóriákat listáztam ki, amelyik ebben nincsenek benne( NOT IN )
nekem is ízeltlábú jött ki

dddmmm 2012.05.14. 17:09:49

@renhoek: Akkor jó, nekem is az jött ki. Csak mert az egyik haverom összekavart, hogy neki kettő jött ki, mert hogy különbség volt védett és fokozottan védett között. De az nem igaz, ugye?

Uriás 2012.05.14. 17:29:25

@dddmmm: micsoda? nem emlékszem ilyenre, hogy lett volna a feladatban külön védett és fokozottan védett kategória, de most kicsit megijesztettél.

Mormota 2012.05.14. 17:35:35

nem volt, ott egy megoldás jött ki. én viszont szerintem totál elrontottam a programozást, sose neveztem át a forráskódot (c#ban programozok) csak maga a console applicationnak adom azt a nevet amit kérni szoktak...

renhoek 2012.05.14. 17:40:40

@Mormota: De akkor milyen file-t adtál be a papíron leírva? Szerintem a project file is érvényes, mert az hivatkozik a main-re. Én direkt kipróbáltam kimásolva az átnevezett main-t és úgy is futott.

dddmmm 2012.05.14. 17:41:12

@Uriás: Na, látod én is ezt éreztem :D Kijöttem önelégült arccal, erre jött ezzel. :) De szerintem minden állat, ami benne volt (fokozottan)védett, tök mindegy. Nem voltak megkülönböztetve. Csak engem is az zavart meg utólag, hogy volt amikor védett állatokról írtak és volt olyan feladat is amikor fokozottan védett szerepelt a feladatban.

benbence 2012.05.14. 17:44:19

Szerintem nekem is ízeltlábú jött ki ;) Ha minden ilyen bonyolultnál csináltam egy segédlekérdezést (én így tanultam, SQL-t nem annyira tudom), az is teljesen jó megoldás nemde?

Mormota 2012.05.14. 17:45:57

az .sln fájlt írtam be végül. hát nem tudom hogy fogják értékelni

hbmagay 2012.05.15. 08:11:01

Íme :)
193.225.13.214/erettsegi2012/e_inf_12maj_fl.pdf

Én jövő héten megyek. Olvasgattam a kommentárokat, hátha tanulok valamit... aztán helyenként olyan dolgokat olvastam, amelyekre nem voltam felkészülve, így inkább abbahagytam. :D

Mormota 2012.05.15. 08:27:55

Ha a program nem fut le a legelején beolvasásnál történő hiba miatt (a valóságban egy sor maradt ki a programból, de emiatt már a beolvasás se történik meg) akkor az egész programozás 0 pont? A forráskód meg van írva csak a legelején van ez a nagy hiba.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.05.15. 09:55:33

@Mormota: Nem, minden feladatot teljesen külön értékelnek.

Mormota 2012.05.15. 10:04:09

Köszi. Nem tudom mennyire vagy járatos c#ban de ott milyen fájloknak kellene a megadott néven szerepelni és elvileg mit kellett volna írni a lapra beadott fájlnévként?

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.05.15. 10:08:51

@Mormota: Nem vagyok túl járatos, de ahhoz eléggé, hogy a C# alapértelmezett fájlneveire gondolva értsem a kérdés szépségeit... főleg, ha az érettségi lap szép rubrikáira gondolok... Válaszolni viszont nem tudok.

ppppalika 2012.05.15. 11:49:35

Most néztem, mintha az idegen nyelvű adatbázis-kezelése és programozása nehezebb lett volna.
Persze lehet, hogy csak szokatlan volt.

Randomize 2012.05.15. 12:15:25

Én az első 3 feladatban veszítettem olyan 5-6 pontot, pl a router antennánál átlátszó lett az alja.
Táblázatnál elfelejtettem a diagramra írni a címet, és a nyomtatási képet sem néztem meg.
Csodás ilyeneket pontot bukni. xD

A programozás része is egyszerű volt, mondom ezt úgy hogy autodidakta módon tanultam a c#-t.
Rendezéssel voltak gondjaim, külön osztályt hoztam létre az adatoknak, és abból egy listát.
Namost 2 ciklussal rendeztem, ami olyan jól sikerült hogy a hét napjait 1-7 ig jól rendezte, azon belül a napokat valahogy így:
1 hét - 7 nap
1 hét - 2 nap
1 hét - 3 nap
A lényeg hogy az elsőhöz mindig rossz érték jött ki. Ahogy látom ezért így már nem járt pont. :(
-15 pont max, úgy hogy autodidaktán tanultam a c#-t és a suliban szánalom módjára tanították az összes microsoft terméket.
Pedig elv info felkészítő suli. Vicc! :)

De persze felkészülni sok forrásból lehet, mint pl innen. Szóval köszi a videókat segítettek azok is!:)

Összességében jó feladat lap volt, aki nem tanult rá annak nem volt olyan könnyű, de egyébként meg lehetett csinálni! :)

renhoek 2012.05.15. 16:48:41

Na megnéztem a megoldást... Mérges vagyok mert excelben az idegesség miatt két $ miatt nem ment a dolog.

Azt nem tudjátok véletlenül (középszintből is akár) Hogyha jó volt a diagram, csak hirtelen nem találtam meg, hogy hogy kell megfordítani...Akkor az nulla pont?

Másik elcseszésem, meg a 6madarak lekérdezés. Én barom teljesen elfelejtettem, hogy madarakra kell szűrni. Így az összes állat megvolt jelenítve. Ez gondolom nulla pont (csak egy sor hiányzik belőle)

DE! A ráépülő 7-es feladat a Jelentés is nulla pont akkor ami a köv feladat volt? (Ha a forrása jó lett volna, akkor jó a jelentés is)

Elég szomorú lenne 6 pontot veszteni, egy sor miatt, ráadásul figyelmetlenségért. (Azért néztem be, mert kapkodtam, és valamiért a májusi második feladatsor ugrott be, ahol csak madarak és tájneveik voltak)Ez a 6 pont akár felvételibe is kerülhet :(

eve93 2012.05.15. 18:16:21

Sziasztok!
Végre túl vagyunk rajta!!!Én a programozás részeihez nem tudok hozzászólni,még nem vagyok benne túl jártas,így hát nem is törtem rajta a buksit,csak megnyitottam és elmentettem plusz 2 pontért.:)))A többi feladat szerintem nevetségesen egyszerű volt, mármint az előző feladatlapokhoz képest.A weblapozást is megúsztuk ,a képet kb. 5 perc alatt meg lehetett gyógyítani egy egyszerű Painttel. Én másfél órával hamarabb ki tudtam jönni, persze a programozás részét ki hagytam, de négyszer háromszor megnéztem mindent, végig kihúztam tollal a megoldott részfeladatokat(köszi a tanácsot!) és nevetve távoztam a helyszínről egy kisebb kárörömmel.Mert nem lesz 80 % az érettségim, de a pontjaim alapján nagyszerű lesz az a 60% is, amit úgy láttam,a javító kulcs alapján, hogy lazán megkapok az első három feladatom és a szóbeli alapján.A programozást pedig magam kedvére most kezdem el tanulni, de így kb. egy hónap alatt magamtól felkészültem a többire is.
Köszönök minden jó tanácsot és hasznos információt, nagyon sokat segíttet a blog.
Lassan ott járunk, hogy a nettről megtanulva össze rakom a házam is.Hát legyen így.
:)Köszi még egyszer,
Béke.

ppppalika 2012.05.15. 20:23:58

@renhoek:
Db:
6. 1/2
7. 3/3
is lehet, ha csak az a hibád, amit írsz.

A táblázatkezelési hibádat nem tudom értelmezni.

renhoek 2012.05.16. 01:22:26

@ppppalika: A táblázatkezelésnél annyi volt, hogy teljesen kivoltam, és a KÖZÉP fgv még oké volt, csak valamiért nem állítottam rá a "mutatót" az első sorra, hanem csináltam neki egy segédtáblát 1-6-ig (Logikus nem? :D) és ezért később nem adott eredményt, ha túlment a szövegen. Utána azt szúrtam el, utólag teljesen érthetetlenül, hogy az FKERES-nél nem tettem bele a $-jelet, így C-nél már nem adott eredményt. Excelnél meg nagyon kapkodtam, nehogy azon a 15 ponton menjen el az időm.

A diagrammot megcsináltam, csak a tengelyek fel voltak cserélve ugye alapból. Vicc, de a 2007-ben jelenleg sem találtam meg. Ekkor gondolom a pont se jár.

bdorca 2012.05.16. 10:24:45

@renhoek: tengely formázás/tengely beállításai van egy olyan opció, hogy értékek fordított sorrendben (én is elég sokat vacakoltam vele)