Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Programozik a gyerek

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2012.05.31. 19:46 raerek

Emelt szintű szóbeli: még egy szűk hét

Címkék: informatika érettségi szóbeli emelt szint informatika érettségi

Pár napon belül kezdődnek az emelt szintű szóbelik. Ennek kapcsán mondanék két dolgot, meg volna egy kérésem.

Az egyik, hogy remélhetőleg olvastad itt az okosságaimat a szóbeliről.

A másik, hogy két évvel ezelőtt kértem a népeket, hogy írják meg tapasztalataikat. Olvasd el, hátha okosabb leszel.

A másik, hogy szívesen venném, ha a szóbelid után - a két évvel ezelőttiekhez hasonlóan - megírnád, hogy mi volt. Idézem akkor önmagamat, mert most is érvényes, amit akkor írtam:

megírhatnátok, hogy az emelt szintű informatika érettségi szóbeli részén milyen tételt húztatok, mit mondtatok, hogyan értékelték, és mit nem tudtatok. Minden érdekel, tekintve, hogy ezzel kapcsolatosan az infótanárok nagy része - én is - viszonylag sötétben tapogatózik.

Köszi.

112 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr274557845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

renhoek 2012.06.06. 15:29:01

@Randomize: Képzeld nekem meg teljesen eltűnt a 6madarak lekérdezés! az mdb fileban eltűnt... Pedig úgy emlékszem, hogy megcsináltam.. és mindet ellenőriztem a végén.

A 6madarak jelentés pedig megvan, és arra meg max pontot kaphattam, pedig hibás volt, mert minden állat megjelent. De nem is értem, ha eltűnt a lekérdezés, akkor hogyan csináltam meg belőle a jelentést? Szóval ott kellene lennie, de az SQL eltűnt.

renhoek 2012.06.06. 15:32:17

Mindegy én már nem akarok ezzel foglalkozni... Inkább tanulok szóbelire. Ha van valakinek valami jó anyaga szívesen várná a közösség :)

Randomize 2012.06.06. 15:35:55

@ppppalika: Így visszagondolva szerintem jó.
Lehet hogy 6seged néven mentettem a lekérdezést, de a feladatlap nem tért ki a segédlekérdezések nevére.

Ezért lennének jók a fájlok, de akkor késő bánat. Nem tudom mit csinálhatnak azzal a 2 cd-vel, mire kellhet nekik, de nagyon jól kitalálták hogy könyörögni kelljen a fájlokért. :)

Randomize 2012.06.06. 15:39:18

@renhoek: Én is megyek megiszok valami finomat a haverokkal legalább nem ezen fogok pörögni. :)

Holczer József - Informatika szóbeli érettségi - Közép- és emelt szinten
Ez is egy jó könyv lehet a felkészülésre, bár csak az első oldalt olvastam még el, viszont az jónak tűnt. :D

ppppalika 2012.06.06. 15:41:26

@renhoek: Ha nem kell szűrni, jelentés a helyesen összekapcsolt táblákból is készíthető. A jelenség erre is utalhat. (minden állat megjelenik)

renhoek 2012.06.06. 18:05:14

@ppppalika: Igen de erre ez a magyarázatom, még aznap ide is írtam a blogba, hogy a jelentést lekérdezésből csináltam, csak madarakra elfelejtettem szűrni. Bosszankodtam is miatta, mert figyelmetlenségből nem olvastam el a madarak szót.

Szinte biztosan emlékszem, hogy magában csak úgy nem csináltam jelentést... Sanszos inkább, hogy valahogy nem került mentésre :(

@Randomize:
Hehe, én is mennék szívesen, csak áh, nem merek... még gyérül haladok a szóbelivel :D Lesznek itt éjszakázások még...

renhoek 2012.06.06. 18:08:04

Sőt már tudom, szerintem nem mentettem el, mert a végén gyorsan átfutottam és ott volt a 6madarak cím, ebből gondoltam, hogy meg van a feladat is... Itt eléggé siettem, mert excellel és worddel sokat szívtam. Legalább a prog jó lett. Előző éviekben szerintem jóval nehezebb volt a programozás mint idén.

marcigo36 2012.06.07. 12:11:47

nekem ma volt a szóbeli, kicsit féltem tőle az elején, de végül nem volt semmi komoly.. a tételem címe: "elektronikus kereskedelem bemutatása" Elmondtam a webshopok általános működését, eltejedésük folyamatát, pár szót mondtam még az amazonos szabadalmi perről, és iylen dolgokról is h app store, android market. A vizsgáztatók jóarcok voltak, még poénkodtak is, remélem h jól is pontoznak :D a végén be kellett keresnem egy samsung lcd tv-t egy netes webshopban, merthogy gyakorlati tétel volt

renhoek 2012.06.07. 13:56:18

Máker :D ez mekkora jó tétel!

marcigo36 2012.06.07. 14:44:51

előttem a srác a vírusokat húzta.. én annak speciel jobban örültem volna :D

csomóga 2012.06.07. 14:50:03

@marcigo36: Az is máker volt akkor:D bárcsak ilyenek húznék én is holnap!

bdorca 2012.06.07. 16:11:50

Itt is egy netes kereskedelem! Előttem volt egy adat, információ, az kicsit szívás volt, titkosításba, adatvédelembe is kérdezgettek. Volt még egy közhasznú adatbázis is, a végén netes katalógusból kerestettek könyvet a csávóval, de szegény még nem látott előtte ilyen könyvtári kat-t. Utánam is gyakorlati tétel volt. (asszem a 20-22 tételek voltak ezek)
A tanárok (3 nő) kedvesek voltak, bólogattak, mosolyogtak, segítettek, de (mint a segítő kérdések általában) eléggé összekavaróak voltak és néha a többiek sem értették, h mit is akarhat. :)

renhoek 2012.06.07. 18:10:29

Az ilyen gyakorlati tételnél gép előtt felelsz, és pl olyan levelező program van, amit nem használtam még sohasem - és ügyetlenkedek, akkor mi van?

Amúgy megy még valaki 12-e körül? Nem értem nektek, hogy lehet ilyen korán...Bár én kormányhivatalos vagyok, lehet ezért.

bdorca 2012.06.07. 18:29:15

Először elmondod a tételt, aztán odaülsz a géphez és megcsinálod a feladatot, pl rendelsz. Elvben minden programfajtából (levelező, böngésző...) 3 félét kell biztosítani ( pl böngészőből volt IE, firefox és chrome), ha ügyetlenkedsz az nem nagy gáz, a könyvtári kat.os csávónak is segítettek.
Nálunk eléggé úgy nézett ki, mintha névsorban lettünk volna behívva, mindenkinek B-s vezetékneve volt (volt kormhivatalos is).

talensis 2012.06.07. 18:39:04

Az első vizsgázó voltam, sikerült az adatbázisos tételt kihúznom, a pontos címére nem emlékszem. Nagyjából ezek a kérdések voltak a tételben, nem pont ilyen megfogalmazásban (lehet egy-két rövid kérdés kimaradt):

- Mondjon példát nyílt és korlátozott távoli elérésű elektronikus adatbázisra!
- Mi a különbség a hagyományos, a helyi korlátozott elérésű és a távoli adatbázisok között?
- Mondjon példát olyan adatbázisokra, ami több változatban is elérhető? /pl. ilyesmire gondol: hagyományos és távoli adatbázis/
- Mondjon példát módosítható távoli adatbázisra!
- Milyen módszerekkel oldják meg, hogy illetéktelenek ne módosíthassák az adatokat?
- Milyen eszközöket használnak az adatbiztonság fenntartásához?

Volt gyakorlati feladat is, a Virtuális Diamúzeumból kellett kikeresni a "Sicc Afrikában" adatait.

Szerintem elég jól sikerült a felelet, a kiegészítő kérdésekre is tudtam a választ. Egyedül az zavart, hogy egyáltalán nem kaptam visszajelzést a bizottsági tagoktól, még non-verbális szinten sem. A Holczer József-féle emelt szintű szóbelis könyvből készültem, ami elég jó áttekintést ad, bár ennél a tételnél gyakorlatilag teljes részben a saját, meglévő tudásomra hagyatkoztam.

felvi1 2012.06.07. 22:33:35

Nagyon jó tételt húztam, mivel ez az egyik kedvenc témám. Hiába tudtam volna máshoz is hozzászólni, azért nem mindegy miről beszél az ember. De még itt is mondtam baromságot véletlenül, mert izgultam, szerencsére a visszakérdezés sokat segített és sikerült javítani. Egy kérdésre nem tudtam a választ.
A vizsgáztatók nagyon korrektek voltak, kedvesek, poénkodás is volt, amikor bementünk.

A kérdésekre emlékszek, a pontos megfogalmazás azért nem ilyen:

5. A képi információk digitális rögzítése és tárolása

Soroljon fel a digitális kép előállítására alkalmas eszközöket. Jellemezze őket a felbontás szerint, mit jelentenek ezek a mértékegységek?

Jellemezzen két színkeverési módot, mondjon rá példát is!

Mit jelent a színmélység fogalma? Mondjon rá egy példát valamelyik Ön által választott színkeverési típusból!

Mi a rasztergrafika? Sorolja fel a jellemzőit!
Mi a vektorgrafika? Sorolja fel a jellemzőit!

Az előttem vizsgázó lány az optikai tárolókat húzta, de a kérdéseit sajnos nem tudom. A lemezre égetés folyamatát, meg hogyan van tárolva az adat rajta, ezt jobban kérdezgették.

felvi1 2012.06.07. 22:59:14

@renhoek

Ugyanez, nem gondoltam volna, hogy más is hasonlóan járt.

A előző évek feladatlapjait gyakoroltam, a dreamweaver mx már önmagában borzasztó volt, a photoshopot nem néztem, mondván úgysem lesz, max át kell méretezni egy képet(csak ilyen feladatot találtam régebbről), na azt kipróbáltam benne.

Ehhez képest addig szerencsétlenkedtem vele, hogy kivágtam a kép jelentős részét, majd az üres file-t rámentettem az eredeti forrásállományra! Pfff.

Ilyet itthon soha, semmilyen körülmény között nem csinálok.
9 pont oda.

Utána annyi időt vesztettem, hogy nem tudtam befejezni az egyébként tök könnyű prog részt.
Persze addigra már teljesen pánik volt, így ott is legalább 11 pontot hajítottam ki, ehhez jön még az, amit nem jól csináltam meg, vagy nem fogadták el.

Az Excel rész ment, de pár dolgot más képlettel csináltam meg.

Az Accessre átállni elég kemény volt a megszokott MySQL-ről. Vagyis nem sikerült, itt is mindent SQL-ben írtam meg, de volt olyan lekérdezés, amit nem sikerült rendesen megcsinálni.

A fentiek alapján viszont elképzelni sem tudom, hogy hova lett még 20 pont, mivel kemény 72 pontot szedtem össze. :(
Úgy, hogy igaz egyiket sem ezekben a környezetben, de hasonló dolgokkal napi szinten foglalkozok. A vizsgán sikerült össze-vissza kapkodni, idegeskedni és persze minek a biztonsági másolat, végül is percenként hívták fel a figyelmünket rá, a táblára is ki volt írva hatalmas betűkkel, én persze valahogy azért sem mentettem el külön a forrásokat, szóval valahol megérdemeltem.
Persze itthon meg mindent fázisonként 5-ször lementek. Ááááá.

Ja igen azt viszont sikeresen begyakoroltam, hogy ha bármit változatok, akkor azonnal save, ez legalább ment.

renhoek 2012.06.08. 10:21:28

@felvi1: Jó szóbelivel még elérhetsz 70%-ot max, az pedig nem rossz eredmény szerintem. Attól függ persze hová kell, de pár infós szakon kívül talán nem lesznek olyan magas ponthatárok. Az, hogy a mérnök-infó, gépész, biomérnök stb slágerszak lett Hoffmann Rozsdának köszönhetően, az szerintem csak annyit jelent, hogy a bölcsész, jogász, közgazdász társaság hirtelen megpróbálta a vész B-tervet.

Amúgy aki huzamosabb ideig használt PHP-MySQL-t, annak rémálom az Access, ettől szenvedtem én is. "Szerencsére" utóbbi fél évben nem foglalkoztam webfejlesztéssel, szóval pár nap alatt megszoktam az Access-t. Eleinte mindent SQL-ben írtam én is, aztán rájöttem, hogy a varázsló teljesen jó dolog ha sietni kell(INNER JOIN-ol) mivel 10x gyorsabban ki lehet jelölni a táblákat, kapcsolatokat, mint begépelni SQL-ben,esetleges hibalehetőséggel.

Az fix amúgy nálam is, hogy javításnál vertem a fejemet a falba, legalább 10 pontnyi hibám figyelmetlenség és stressz miatt lett. Főleg mikor rámjött Excel résznél egy iszonyat kimerültség és para. Aztán összeszedtem magam, mert tudtam, hogy az SQL megy. Ha excelnél leragadok, akkor -20% kb.

Személy szerint én gyűlölöm az írásbeli és gyakorlati vizsgákat, főleg amikor direkt szopatás megy és ki van számolva minden perc. Kódolásnál utálok sietni, szépen nyugisan átgondolva, debuggolva 100x hatákonyabb vagyok, mint itt összecsapva szétesett ocsmány kóddal.

renhoek 2012.06.08. 10:27:37

Ja és a forrásra ugyan úgy majdnem rámentettem én is az elején! Szerencsére észrevettem, és gyorsan csináltam egy backupot róla asztalra. Viszont belegondoltam akkor, mi lett volna...én tuti nem hagyom annyiban, hanem kérek segítséget mi van ekkor, ha megsérült a forrás. Szerintem erre kell a vizsgáztatóknak valami B tervnek lennie. Nálunk nagyon segítőkészek voltak, mellettem a srácnak pl elcsesződött a gépe, és 15 percig próbálták javítgatni, nem mondom elég idegesítő volt végighallgatnom prog közben...és nem kért/kapott plusz időt emiatt.

csomóga 2012.06.08. 10:42:52

@marcigo36: nem hiszem el, ezt húztam ma én is!!:)) kb. azokat mondtam el amiket te is csak az Appstore-ba részletesebben belementem. A vizsgáztatók jóarcok voltak, a végén már arról beszéltünk hogy neki két raklap téglát a nagykereskedő nem tudott leszállítani múlt héten... én meg persze bólogattam meg csóváltam a fejem hogy ejnye ezek a multik ilyenek:DD remélem jól is pontoznak majd:D

Uriás 2012.06.08. 15:06:08

nevetni fogtok, de nekem is az e-kereskedelem volt :D nagyon jól ment, a végén mondta a nő, hogy akkor nincs is szükség gyakorlati részre szerinte. mindenről beszéltem, hálistennek eléggé felkészültem a témából, amikor írtátok, hogy van ilyen tétel. :D érettségielnök mogorva pali volt mondjuk, állítólag mindenkinél kötözködött valamit, bár rajtam nem talált komoly fogást, annyit hozott fel, hogy időre jobban kéne figyelni (20 percet lehet, hogy kicsit túlléptem)

somapire 2012.06.08. 15:28:27

Légyszíves írjátok le azt is( ha esetleg tudjátok, hogy a barátaitok mit húztak, az is rengeteg segíts lenne.

Uriás 2012.06.08. 15:54:16

@somapire: hmm, voltak még azt hiszem nyomtatók, illetve számítógép be- és kikapcsolása.

somapire 2012.06.08. 16:21:58

szivatsz a számítógép kibe kapcsolásával vagy frankon volt ilyen? :D

Uriás 2012.06.08. 17:07:53

igen, de állítólag ilyeneket is simán belekérdeztek, hogy a ctrl-alt-delete kernelre gyakorolt hatása :D

renhoek 2012.06.08. 20:23:52

Na erre konkrétan mi a válasz? Ki tudom lőni a rendszerfolyamatokat így, vagy mi?

Ki-be kapcsolás azért elég hardcore :D

Frank27 2012.06.09. 00:26:18

És a "Publikálás a hálózaton" c. tételt húztam. Sok mindenről beszéltem de nem volt viszonyítási alapom. Szerintetek miről kellet volna beszélni? Kérdések:
Miért a különbség az elektronikus és a nyomtatott irodalmi és tudományos művek közt?
Milyen kiterjesztést ajánlanák a publikációk terjesztésére, előnyök, hátrányok?
Felhasználási feltételek és lehetőségek?

renhoek 2012.06.09. 00:58:16

@Frank27: ez eléggé tág szerintem. A fő probléma, hogy sokszor csak a vizsgáztatókon múlik mit fogadnak el. Tekintve, hogy majdnem a fele a pontozásnak nem a tartalmasságot számítja... teljesen elvontan is lehet pontozni. Másfelől, úgy tudom nekik van egy táblázat, hogy minek kell szerepelnie a tételben. Viszont fél-egy évente olyan hatalmas változások zajlanak le, főleg technológiai fronton az informatikában, hogy már a tavalyi szempontrendszer sem mérvadó, nem hogy egy vélhetően jóval régebbi.

Csak egy példa: Pl számítógép felépítése.
Processzoroknál elkezdek beszélni a jelenlegi 4-6-8 magos technológiáról, az APU Fusion új irányzatról, a többszálú programozás problémáiról, háttértárólóknál SSD, vagy hybrid HDD-SSD, + erőteljes cloud computing behatásokról, akkor azt mondom totál képben vagyok. Viszont mi van, ha a 60 éves DOS rendszerű infótanár mama le van ragadva a floppynál, és fingja nincs miről hadoválok? Ennek tetejében még az értékelőlapon is a 2005-ös állapot van...
Vagy egy fiatal programozó infótanár srác /aktuális technikában érdeklődő tanár a vizsgáztató, aki értékeli, hogy nem a 3.5-ös floppyról és működéséről beszélek 20 percig...

Nem könnyű... Jobb esetben ilyenkor bólogatnak, és megadják a 30 pontot. Ha nem akkor jöhet az asztalborogatás :)

renhoek 2012.06.09. 01:01:09

Ezért sokszor csak fogom a fejemet, milyen értelmetlenségek vannak ezekben a 2005-2008-as könyvekben. Egyszerűen új, főleg emelt szintű könyvek meg sehol nincsenek.

Komolyan össze kéne állnunk, és csinálni egy 2012-es könyvet full aktuális témákkal emelt szintre :)

somapire 2012.06.09. 10:09:54

@Frank27: és a barátaidat megkérdeznéd hogy milyen tételeket húztak(esetleg a kérdéseiket is)? mert sztem vagyunk egy páran akiknek ez nagyon nagy segítség lenne. előre is köszönöm

vmarci 2012.06.09. 10:28:35

Az én tételem címe: Mobil eszközök. Csak pár kérdésre emlékszem: A mobil eszközökkel hogyan valósíthatja meg a hálózati kommunikációt? Milyen főrészből állnak a mobil eszközök? Milyen eszközöket kell külön csatlakoztatni a mobil eszközökhöz, amit a nem-mobil eszközökhöz nem kell. Mikor ajánlaná a mobil eszközök vételét. Hogyan érhetünk el nagyobb mobilitást? (arra gondolt, hogy mi az az eszköz amivel tudunk netezni és nincs helyhez kötve).(lehet hogy kicsit hülyén írtam csak nem tudtam visszaidézni jól a kérdéseket)
Olyanokról kellett beszélnem amúgy, hogy laptop, tablet, pda. Rákérdezett a csávó, hogy a PDA melyik szavakból jön.
Aztán olyanokat kérdeztek, hogy Wi-Fi, Blutooth,infra. Aztán, hogy tudom-e hogy melyik a winchesterek újabb fajtája? (SSD-ami nem tartalmaz mozgóalkatrészeket)
Ismerőseim körében voltak tételek:
-Processzor,memória
-Távoli adatbázisok
-Könyvtárhasználat
-A számítógép be-, és kikapcsolásának módja

somapire 2012.06.09. 13:03:12

köszi szépen nagyon sokat segítettél :) ha esetleg vki megtud még tételcímet vagy akár kérdést a barátjától, tanártól, akkor leírná nekünk? köszi mégegyszer :)

renhoek 2012.06.09. 13:10:42

Távoli adatbázisok alatt miről érdemes beszélni? Cloud pl? Meg könyvtárak stb?

renhoek 2012.06.09. 13:11:21

@somapire: Te mikor mész? :) (én kedden)

somapire 2012.06.09. 13:13:39

én is, olyan 11 óra magasságában. te? holnap is vannak info szobelik?

renhoek 2012.06.09. 20:59:27

9 óra, majd nézz fel a fórumra, beszámolok miket húztunk :)

Vasárnap lehet szünnap.

somapire 2012.06.09. 21:26:57

@renhoek: hehe jaja azt gondoltam, ugy értem hogy hétfőn. köszi nagyon :)

renhoek 2012.06.09. 23:06:11

Amúgy a szóbeli eredménye mikor tudható meg? Ugye nem kell rá várni az eredményhirdetésig? (21-e nekem)

ppppalika 2012.06.09. 23:58:08

@renhoek: Az iskolák június 15-én kapják meg a dokumentációt (ha ott jelentkeztél érettségire).
Azt hiszem, hogy a középszintű szóbeli kezdő napján meg szokták mondani, de lehet, hogy csak az eredményhirdetéskor.

Ha kormányhivatalban jelentkeztél, akkor minden bizonnyal csak 21-én.

renhoek 2012.06.10. 01:28:33

Szóval akkor az esélytelen, hogy mondjuk vizsga után megkérdezzem, hogy mennyit pontoztak? :(

renhoek 2012.06.10. 14:48:50

Na összesítettem akkor eddig a tételeinket:

1.e-kereskedelem
2.Vírusok
3.Adat,információ (Titkosítás,adatvédelem)
4.Közhasznú adatbázis, gyakorlati: netes katalóg keresés
5.Távoli adatbázisok (ez lehet == az előbbivel)
6.Képi információ digitális rögzítése, tárolása
7.Optikai tárolók
8.Nyomtatók
9.Pc ki-be kapcsolása (Folyamatok, Kernel stb is!)
10.Publikálás a hálón
11.Mobil eszközök
12.Processzor, memória
13.Könyvtárhasználat

Kérek mindenkit, aki esetleg tud még infót írja le! Előre is köszönjük - Utolsó vizsgázók :)

renhoek 2012.06.10. 14:52:27

14. Elekteronikus levelezés

renhoek 2012.06.10. 15:35:00

Ó bakker: ezt most olvastam... Ezek szerint nem egységes az emelt szint tétellistája, hanem napokra lebontva érkezik az iskolákhoz? :(

"Az informatika érettségi emelt szintű szóbeli vizsgájához szükséges eszközök, beállítások
A középszintű vizsgával ellentétben emelt szinten az egyes napok tétellistáját a vizsgáztatók csak a vizsga napján ismerik meg. "

Theq 2012.06.10. 16:18:05

Én csütörtökön vizsgáztam, a tételem:

Az egészséges számítógép-használat módjai, feltételei. Az ergonomikus számítógép-használat.

Mutassa be a számítógépek és a perifériák ergonomikus használatát! Térjen ki ezek veszélyeire, a veszélyek elhárításának módjaira! Beszéljen a káros hatást ellenző, kompenzáló lehetőségekről és a felhasználói szokásokról!

Kb. ezek voltak mellette, nem pont ilyen formában. Beszéltem a testtartásról (láb, hát, kar, kéz, stb.), a képernyőről (CRT veszélyei, megvilágítás, szög, távolság), az egérről és a billentyűzetről (kéztartás, tisztaság), a pszichés veszélyekről (függőség, helytelen viselkedésformák), pár egyéb kompenzáló intézkedésről (pl. jogszabályban rögzített dolgok, sportolás fontossága), aztán a káros felhasználói szokásokról. Szerintem ez elég komolytalan tétel, könnyű róla beszélni a mindennapi tapasztalatok alapján, úgyhogy szerencsés voltam :)

renhoek 2012.06.10. 16:23:07

Kösz a leírtakat, akkor egyel bővült :)
Érdekes, mert az oh gov olvasathoz képest az e-kereskedelmet 7-én és 8-án is kihúzták... Átfedés biztosan van.

Frank27 2012.06.10. 17:17:32

@renhoek: Először a hálózatokról beszéltem, majd az elektronikus könyvek előnyei -hátrányai. Pár szót a karakterkódolásról, majd hosszan a szöveges fájlkiterjesztésekről (legalább 8 perc) kicsit a felhasználási feltételekről. Utána volt egy gyakorlati rész is, egy publikációt kellett a neten megkeresni és bemutatni. Ezek után még kérdeztek párat.

renhoek 2012.06.10. 17:35:51

Köszi! Hasznos mindenképpen. Szerintem korrekt tartalmat mondhattál el, tényleg eléggé sok mindent lehet ehhez odavenni ami jó anyag.

Renovo 2012.06.10. 19:01:12

Nekem elég jól sikerült az írásbeli rész és ezt holnap nem igazán akarnám elrontani. (97,5%)
Köszönöm egyébként az eddigi tétel neveket elég nagy hasznomra voltak!

renhoek 2012.06.10. 20:28:48

Aki esetleg nem nézett volna még rá, itt vannak a 2005-ös A-B tételek, alul:

jos.hu/Letoltes/Szobeli.htm

Kb ilyenek vannak idén is...

Megvagyok 2012.06.11. 00:13:41

Én pénteken voltam, és igen szerencsés voltam, mivel a legelső tételt húztam(Kommunikáció folyamata és csoportosítása(irány,csatorna,stb.)).
A kérdés pedig:
Hasonlítsa össze a különböző kommunikációs formákat(TV,rádió,hírportál). :)

Toreador 2012.06.11. 00:48:22

Sziasztok!

Én kedden megyek fél 4-re. Valaki válaszolna arra a kérdésemre, hogy pl. ugye voltak egyszer már a vírusok, akkor azon a témán belül nem nagyon várható majd tétel? Vagy hogy is van ez? :) Megköszönném a segítséget. Továbbá mennyire segítőkészek, kedvesek? Nekem sajnos 29% lett csak a gyakorlati része, nagyon remélem, hogy legalább 30-ra tudok javítani, továbbá tudja-e valaki, hogy hány százalékot lehet maximum javítani? Üdv!

ppppalika 2012.06.11. 07:42:13

@Toreador: 29%, tehát 35 pont. Akkor +30, összesen 65 pont, tehát 43%. Ez nem túl valószínű, de 40%-ban lehet reménykedni. (A vizsgáztatók nem ismerik a gyakorlati eredményét, így az nem befolyásolja őket.)

renhoek 2012.06.11. 09:17:10

@Toreador: Elvileg naponta lebontva jönnek új tételek. Viszont erősen kétlem, hogy ~150 tételt kiírtak volna... Szerintem 25-25 tétel lehet sok átfedéssel, ahogy 2005-ben, és ezek variálva. Vírusok ugyan úgy lehetnek, mert voltak már akik 7-én és 8-án is az e-kereskedelmet húzták.

Randomize 2012.06.11. 13:57:52

Na túlestem rajta én is! :)
7.-es tétlet, a logikai műveleteket húztam. Igazságkapuk, gyakran használt logikai műveletek, felhasználásuk az informatikában és ehhez hasonló kérdések voltak, sajnos már nem emlékszem pontosan.
Olyan 15 percet tudtam róla beszélni utána kérdezgettek.
Picit jobban belementek a matekos részébe is, volt valami kérdés a logikai műveletek egyszerűsítésével kapcsolatban is, ezzel nem tudtam mit kezdeni.
De látták hogy nem megy és kérdeztek mást, amire már tudtam válaszolni! :) Rendesek voltak ha látták hogy nem értek valamit segítettek, megfogalmazták máshogy a kérdést.

renhoek 2012.06.11. 14:03:58

Carnaugh-táblával lehet egyszerűsíteni az ilyen kapukból felépített digitális áramkört. Ez PTE-n első féléves egyetemi anyag. Elég gonosz téma szerintem. Csak kevés szakközépben oktatják.

renhoek 2012.06.11. 14:12:09

Bár van ennél egyszerűbb módszer is. Estére összerakom az eddig begyűjtött tételcímek vázlatát, benne a digitális technikás részt is.(logikai kapuk) majd megosztom ha kész.

Feketelaszlo (törölt) 2012.06.11. 17:10:04

Ma a 17. tétel a tömörítés volt - tömörítőpogramok, hol használunk tömörítést, mire jó (.jpg, .zip, .rar, stb.).

Toreador 2012.06.11. 20:07:57

Értem, köszi szépen az infókat. Nos ugye 29%-om lett, ha jól tudom rontani is lehet ezen. Kb mennyit kell tudni ahhoz, h 1 %-ot javítsak? Mondjuk olyan 50 %-ot? És ha 50 alatt felelek akkor vonnak le a gyakorlatiból? Üdv. :)

renhoek 2012.06.11. 20:36:03

Mindegy, hogy eddig hány % lett. Fogd fel úgy, hogy a szóbeli az egy részfeladat pontja. Tehát ha eddig 29%-od volt, akkor 35 pontod volt a gyakorlatin. Ehhez jön hozzá még egy 30 pontos részfeladat...így a végén elosztod 1.5-el és kijön a végső százalék. A szóbelit minimum 3 pontra kell megcsinálni, különben bukta az egész vizsga! Tehát hogy kijöjjön a 30% (avagy 45 pont) a végére, minimum 10 pontra kell felelned. Ami ha konyítasz valamit az infóhoz, nem nehéz.

renhoek 2012.06.11. 20:41:50

Ha viszont úgy értetted, hogy a 29% a 150 pontból van, akkor jobb a helyzeted, mert 44 pontot írtál így elég 3 pontra felelned most. Szóval a lényeg, ami a papírra volt írva végeredmény az egy pontszám. Bárhogy is értetted, vond ki 45-ből és kijön mennyi kell még.

Toreador 2012.06.11. 22:52:20

Köszönöm szépen az információkat. Konyitok hozzá némileg, igen. Azt a 10 pontocskát csak összeszedem valahogy. Meg azért biztosan segítenek is majd meg rávezetnek ha gáz van. Sok szerencsét mindenkinek a továbbiakban!

renhoek 2012.06.12. 03:20:36

Fakk, hogy ezt is most találom meg... Baromi részletes és jó kidolgozás ami teljesen lefedi a témaköröket:

martons.uw.hu/

Itt keressetek rá az informatika kulcsszóra.

Van értelme még aludni? :D mindjárt kelek.

BagolyMadár 2012.06.12. 10:09:52

Emelt szóbeli tételem:
Vírus
Fogalma, jelleme.
5 típust soroljon fel!
Védekezés (hardveres és szoftveres)

Előttem lévő:
Hálózatok

Előtte meg valami ami a vektorgrafikához, képekhez, RGB-hez kapcsolódik; de erre nem figyeltem nagyon

renhoek 2012.06.12. 10:45:09

Na én is voltam:
Egyenrangú hálózatok és szerver-kliens.
kérdések kb: 1. hálózat előnyei
2. feladatok ahol egyik másik jó,
3. egyenrangú háló és szerver kliens különbségek
példák

Vágtam a tételt rendesen, kitöltöttem a 20 percet simán. DE! Kifogtam egy arrogáns kötözködő tanárt, akinek már az elején ellenszenves lehettem, látszott rajta végig, hogy unja mint a franc. A végén 5 dologban eléggé arrogánsan kifejtette, hogy mennyire pontatlanul fogalmaztam, és csapongtam végig (DAFUQ? Mert a kérdések logikáját követtem?) Nyelvtani és fogalmazási dolgokba kötött bele, ami az idegesség miatt történt. A végén megmagyaráztam helyesen a problémákat, szóval remélem nem pontozott le ilyen fasságok miatt :( ... Az elnök, meg a másik tanár szinte sajnált... nem is kérdeztek semmit, csak egy egyszerű kérdést, persze ebbe is belekötött a 3-ik.
Átlagolják a pontokat, vagy közös megegyezés?
Ha mondjuk lepontoztak -10-re akkor már pl csak 422 felvételi pontom lesz ami totál nem biztos hogy elég lesz :'( Azért bízom benne, hogy nem ez lesz, mivel mondta a végén, hogy javítottam a hibás mondataimon.

renhoek 2012.06.12. 11:00:40

Mindenesetre, aki kifog egy már keményebb tagot, annak javaslom.

1. Ne a kérdéseket kövesse mindenáron, mert megbélyegzik, hogy csapong. Fel kell építeni mint egy előadást.

2. Minden mondatra atommód oda kell figyelni, hogy mit ejtesz ki a szádon, mert jegyzetelik és belekötnek

3. Amit nem tudsz pontosan, azt NE mondd.

somapire 2012.06.12. 13:41:59

na voltam én is.
tétel : operációs rendszer indulása és leállása, és az op rendszer hibakezelési szolgáltatásai

Zozi04 2012.06.12. 14:45:46

Sziasztok!
Ma voltam én is, az internetes keresést húztam. Az internetes keresés előnyeiről/hátrányairól kellet beszélni egy sima könyvtárhoz képest pl. Aztán internetes adatbázisban keresés és internetes keresés különbsége, feltételek keresésben (és, vagy, kizárás) . A végén meg elviráznom kellett egyet, meg függetlenségi nyilatkozatot keresnem. Szerintem jól sikerült bár a 20 percet nem hiszem, hogy végigbeszéltem, de mindent elmondtam amit erről a témáról tudtam. Remélem elég is lesz, a végén egy kérdést tett fel, hogy soroljak még fel keresőket guglin kívül . Nagyon kedves volt mindenki, nem kötözködtek és kérdezgettek semmit bele, így gondolom elmondtam mindent amit szerettek volna! Sok sikert mindenkinek aki még nem volt ! :)
Üdv Zozi

carmackinator 2012.06.12. 16:46:25

Az én tételem kb ilyesmi volt:
Számítógépházak, tápegységek, hűtés
-milyen szempontok alapján szokás gépházat vásárolni
-mi a különbség egy átlag PC és egy szervergép esetén a tápok és számítógépházak között
-Mi alapján lehet megállapítani, hogy milyen teljesítményű tápegység kell
-milyen eszközök igényelnek nagyobb teljesítményt
-Mit jelent a tápegység bemeneti és kimeneti feszültsége
-Miért kell hűteni a gépet, ( Itt felsoroltam azt is, hogy milyen hűtések vannak, aktív, passzív, hűtőborda, ventillátor, stb )

Tanultam én az érettségire, de ez a tétel valahogy nem volt a könyvben, ennek ellenére röhögve lefelel belőle szerintem bárki, aki szerelt már gépet. A vizsgáztatók is rendesek voltak, bár amikor a hűtésnél megemlítettem, hogy vannak, akik folyékony nitrogénnel versenyeznek, hogy minél többet hozzanak ki egy processzorból, az öregebb vizsgáztató kicsit nézett :D. Igazából kérdezgettek a végén, de túl sok minden már nem maradt, amire rákérdezhettek, csak az, hogy honnan lehet észrevenni, ha meghibásodik a gép, mert nincs hűtve, stb

Mormota 2012.06.12. 17:22:54

@felvi1: Én is ugyanezt a tételt húztam(5.). Nálam elég jófejek voltak mind a 3-an, a végén 2 tévedésemre hívták fel a figyelmem, meg mondták, hogy szerkezetileg kicsit össze vissza volt, ezt meg ezt nem értették pontosan, próbáljam jobban elmagyarázni. Szóval lényegében remélem nem lett nagyon rossz. Az előttem lévő processzor felépítéséről, RAM-ról, ROM-ról meg ilyenekről beszélt. Az ő felelete végén viszont sokkal tovább nyaggatták, mint engem. Kérdezték tőle a Cache-t mert kihagyta, de eléggé úgy tűnt nem vágja mi az, ezért elég sokat kérdezgették még. Az előtte levő meg vagy valami info törit vagy könyvtárasat húzott abból is valami töris részt, pontosan nem tudom, akkor még nem igen figyeltem.
Egy másik fórumon ezt írták a számítógép ki-be kapcsolásáról : "A boot sequence-rol? Processzor ebresztes, ROM, BIOS, POST, memheck, periferia-lekerdezes, master boot record, boot sector, op.rendszer, mindezeknek a hibalehetosegei. Taszkok kilovese, szolgaltatasok leallitasa, periferiak ertesitese, shutdown, sleep, hibernate..."
Amikor kihívtak még volt egy kis időm, mert az egyik vizsgáztató kiment behívni a következő vizsgázót, és láttam az ő lapján az előttem lévő két ember pontszámát. Az előttem lévő valami 22 pont körüli pontot kapott tőle és a másik is 20 felett. Sajnos mikor végeztem azt a lapot direkt letakarta így a sajátomat nem tudtam lelesni, de én is reménykedek legalább 20 pontban :D

renhoek 2012.06.13. 02:52:11

@Mormota: Ha mondjuk korrekt infótartalmat adott le az illető és 20-22 pont... ezek egyáltalán nem számítanak jó pontoknak. Szerintem ha megvolt az információ tartalom, akkor nagyon gáz lenne, ha mondjuk a kissé logikátlan felépítés miatt lehúznának sok pontot. Sokszor az idióta kérdések miatt lesz logikátlan a felelet, mert fedik egymást. Sokat vizsgáztam fősulin, meg OKJ-n szóban, és sosem voltak megadva kérdések, csak tételcím. Jó persze segít, annak aki nem vágja, de valójában jól összekeveri a feleletet - így csapongásnak tűnhet.

Csak mondom a szóbeli 40 felvételi pontnak számít, ami baromi sok.

renhoek 2012.06.13. 02:55:48

Ja és nálam is ez volt, pár definíciót nem mondtam el, csak példákon és működésen keresztül mutattam be Ezért is le lettem szúrva. Triviálisnak tekintettem pl a szerver fogalmát, így nem mondtam el sajnos, csak mikor kérdezte.

Szóval a holnapi vizsgázóknak: Definíciókat mondjatok, mindent amit tudtok! Ez nagyon fontos.

Mormota 2012.06.13. 10:21:58

@renhoek: Sajnos annyira nem figyeltem az előttem felelőkre, így nem tudom mennyire volt korrekt, amit mondtak. Mondjuk a szóbeli pontozásában kevesebb, mint fele pont kapható a felelet tartalmára, ha jól tudom. A többi a szaknyelv, szerkezetiség, kommunikáció, stb-re jár. Hát igen, én is úgy mentem neki az infó szóbelinek, hogy ez az utolsó szóbelim amin felvételi pontokat kapok. Ettől a szóbelitől függően 410-444 pontom lesz végül. Azért remélem végül felvesznek BME mérnök-infóra.

renhoek 2012.06.13. 11:23:32

@Mormota: Ne izgulj neked sima ügy lesz. Mérnök-infóra ugyan annyian jelentkeztek mint tavaly, tehát nem emelkedik számottevően 370-es ponthatár. Az új rendszer szerint +20 pont ugye, de általában nincs kettő emeltszint, szóval 380-390 köré tippelem. Nálam már jóval extrémebb a helyzet, mivel ugyan emelkedett a keretszám 20-al, de 40-el többen is jelentkeztek.. és alapból 400 pont körül szokott lenni a határ.

Reménykedni tudok csak.

Mormota 2012.06.13. 11:27:53

@renhoek: Hajrá, köszi a biztatást, remélem bejutsz te is. :) Te hova jelentkeztél és milyen pontszámra számítasz, mennyid lesz?

renhoek 2012.06.13. 11:47:01

Pázmány ITK - Molekuláris bionika (előtte jártam mérnök infóra és kb BME színvonalú és nehézségű suli, csak max 70-100 fő egy évfolyam szaktól függően) Tavaly 396 volt a ponthatár, de idén tutira több lesz, hiszen eddig 100 körül jelölték első helyen, idén 137-en. Viszont 70-ről 90-re ment fel a keret. Nem jellemző a kockaság ezen a szakon, és talán kémia/biosszal jelentkeznek többen, ami pedig idei szezonban brutális volt.

Ötletem sincs mennyire megy fel, szerintem simán 420-450 is lehet. Nekem kb 410-436 pontom lehet... Reálisan 430 körül.

Tényleg teleírtam egy A4-es lapot vázlattal, és mindent elmondtam, csak pár kérdésben pontatlanul fogalmaztam és a kérdéseket követve logikátlanul mondhattam el. Szerencsére a másik két bizottsági tag kedvelt, és aranyosak voltak. Nem is piszkáltak totál, látszott hogy rég elengedtek már volna...

renhoek 2012.06.13. 11:52:57

Sajnos a szóbeli vizsgázással, főleg az érettségivel az a tapasztalatom, hogy néhány alapból rendes tanárra rájön ilyenkor a bizonyítási kényszer, és hiperagresszívek lesznek. Több ilyenről is hallottam, és anno magyarból saját bőrömön is megtapasztaltam. Az érettségi elnöknek kellett leállítania a nőt, hogy azért mégse már. Le is pontozott mocskosul. Másik suliban meg egy csendes töritanárra jött rá a rage, és lealázta a diákokat. Ez ilyen sajnos... Egyetemen szokni kell majd ezerrel, műszaki területen is. Matekból vizsgázni utálatos dolog pl szóban...

Mormota 2012.06.13. 13:35:22

Szabad megkérdeznem, hogy miért hagytad ott a mérnök-infós szakot? Nem hiszem hogy, hogy 430 ponttal ne vegyenek fel, a fölé csak nem megy a ponthatár. Egy ismerősöm is odamegy, ő is matek-biosszal ahogy a többség. Én is hallottam mennyire nehéz volt idén a biosz, két osztálytársam akart orvosira menni, de mindketten nagyon elszúrták az emelt biosszal most.
A feleltető tanárokkal meg nem lehet mit tenni, az élet része, erre is készülni kell. Szerencsével könnyebb az ember dolga.

renhoek 2012.06.13. 14:41:48

Már tavaly is MB-re jelentkeztem, csak akkor 1 napot tanultam az emelt infó érettségire, és nem sikerült túl jól, hogy enyhén fogalmazzak :D A mérnök infót meg azért kezdtem el, mert 90%-ban megyegyeznek a tárgyak az elején. Sok tárgyat meg is csináltam, viszont a matekokon elhasaltam. Szóval nem akartam több félévet elszúrni. 2-ik félévben meg már más tárgyak vannak inkább. Összességében nem bántam meg, mivel így csak 3 tárgyam lesz(lehet, ha felvesznek) szeptembertől. Igaz az 23 kredit. + minden jegyzetem megvan sok tapasztalattal.

Szerintem nagyon jó a MI is, főleg ha érdekelnek a mérnöki dolgok, robotika, fizika, rendszerfejlesztés, kutatási területek. Viszont én pl ha csak programozó szeretnék lenni, akkor tuti nem MI-t választanám, hanem fognék egy könyvet és nekiállnék tanulni. Eszméletlen sok és baromi nehéz mérnöki alaptárgyat fognak tanítani, aminek a 90%-t nem fogja használni egy átlagos szoftverfejlesztő. Cimbim most végzett BME-MI-n Bsc-n és magáról mondja, hogy nem tud programozni úgy igazából, semmi gyakorlata nincs. Viszont ő folytatja tovább erősen szakosodva MsC-n, így megéri. Ellenben, egy hasonló mértékű prog tudást jóval kevesebb idő alatt otthon meg lehet tanulni szakkönyvekből. Ígyis-úgyis kapkodják a jó gyakorlattal rendelkező programozókat, adatbázis-fejlesztőket, web-fejlesztőket. Ez esetben lehet indokolatlannak tartom 4-5 évet végiszívni az egyetemen :D

Bionikánál viszont fontosak ezek a mérnöki-természettudományos alapok és látom is értelmét tanulni.

Szóval attól függ mi érdekel igazából, mérnök diplomával könnyebb elhelyezkedni, de azalatt a 4-5 év alatt esetleg olyan gyakorlati tudást lehet felhalmozni, amivel porba alázol egy frissdiplomást.

renhoek 2012.06.13. 14:43:39

Utóbbit arra értem, hogyha otthon edukálódsz. Persze ez sohasem olyan egyszerű, mint mondani.

Mormota 2012.06.13. 15:29:19

Igaz, én nekem ezért jobb lesz egyetemen, nem vagyok híres az önszorgalmú tanulásról sajnos és jól fog jönni a munkaerőpiacon remélem a BME-s diploma. Persze amellett igyekszem majd magamtól is tanulni, mert az egyetem nem ad elég képesítést, amire szükségem lesz majd később. Igazából nagyon nincs más terület ami komolyabban érdekelne és meg is tudnék belőle élni, ezért maradtam a mérnök-info mellett. Ha valaki rendesen elvégzi általában munkát is szerez utána és nem marad munkanélküli. (egy művészeti ágban tanult emberrel ellentétben)

renhoek 2012.06.13. 15:59:03

Egyetértek. Ráadásul az egyetemen lehet kapcsolatokat építeni, a társaiddal később spin-off cégeket alapíthatsz, jelentős kutatás-fejlesztési projectebe csak így lehet bekerülni. Ott van a végén a gyakorlati hely is, ami remek lehetőség. Általában ott is lehet maradni a gyakhelyen, mert felvesznek rendes kezdőfizetéssel. Ezt otthoni tanulással lehetetlen megcsinálni.

(Amúgy művészetből nem lehet megélni, ők is iparművészetből élnek. Pl nekem bejött az iparművészet intermédia/videó/fotó/animáció területen. Jelenleg majdnem 4000 Ft-os órabérrel csinálok egy munkát. Igaz ez ritka és külföldi :)

Randomize 2012.06.19. 12:33:00

@Randomize: 70% -os lett a szóbelim, ami nem is olyan rossz ahhoz képest hogy eléggé túlparáztam, pl alig néztem fel, elakadtam meg ilyen kezdő dolgok. Kezdő hibák, de közép szinten már nem volt gond vele legalább.

Mormota 2012.06.20. 10:16:16

Nekem csak 14 pontot adtak végül a szóbelimre. Azért ennél többre számítottam. Namindegy...

renhoek 2012.06.20. 16:26:15

Sajnálom :(... én majd holnap tudom meg.

Amúgy az egyik dologban nem volt igaza a tanárnak! Direkt utánanéztem, és olyanba kötött bele, amit nem jól tudott, de minimum fogalmilag helyes volt az állításom. Ilyenkor mi van? Ha ezért lepontoztak esélytelen fellebbezni?

Azt írják itt, hogy a tájékoztató értekezlet 7:30-kor lesz, utána 15:00 záró és végül 16:00 eredményhirdetés... Most akkor melyikre kell menni? (Ha esetleg szeretnék fellebbezni, vagy ilyesmi... egyáltalán ha még lehet ilyet)

renhoek 2012.06.20. 17:49:23

Szóbelit amúgy eltörölném a fenébe. Teljesen felesleges, irtó nagy stresszforrás a diákoknak. Az értékelés pedig teljesen banális baromság. Nehogy már az előadási stílusom, vagy az izgalom miatt ne vegyenek fel egyetemre :(

Ráadásul az egészben brutális nagy mázli is van, fellebbezhetetlen, igazságtalanságokat pedig lehetetlen bebizonyítani.

renhoek 2012.06.20. 18:07:11

Ilyenkor amúgy hangfelvételt kéne csinálni, és akkor lehetne fellebbezni.

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2012.06.20. 20:29:05

@renhoek: Tudtommal szóbeli vizsgán csak a lebonyolítással kapcsolatos TÖRVÉNYESSÉGI kifogásod lehet, azaz nem tudsz fellebbezni.
És ha csak a vizsgád eredményére vagy kíváncsi, azt a nyitóértekezlet után szokás elmondani, és a záróértekezlet után kapsz eredményt.

renhoek 2012.06.21. 01:10:18

Köszi! Akkor elég csak az eredményhirdetésre bemennem.

Amúgy a többiek nevében is, mindent nagyon köszönhetünk a blognak, Neked, és egymásnak is, amiért sok infóval segítettük a közösséget. Sok sikert mindenkinek a továbbiakban is! Bár nem szabad lebecsülni, de az egyetemi vizsgákhoz képest az emelt érettségi csak egy kis ujjgyakorlatnak fog tűnni :) Igaz, annyi könnyítéssel, hogy ott kettesnek is örülhetünk..

Több egyetemen is néhol pl 1.5 egészes súlyozott átlagra is jár némi ösztöndíj - ami elég vicces :)

renhoek 2012.06.21. 16:57:14

Lepontoztak természetesen 30/20... .így már csak 422 pontom lesz :( ennyit erről. Fogalmam sincs elég lesz-e ...ha 1000 évet tanulok erre, akkor sem tudom jobban elmondani. A szemembe is vágta a kötekedő, hogy sokat tudok, és sokat is mondtam, de túl sokat, és nem mondtam fogalmakat,(Közben egyszer sem állítottak le és a végén kötekedett csak. Természetesen fellebbezni már nincs értelme, bizonyíthatatlan az egész és a pontok fele a kommunikáció, logikus felépítés stb... ami alapján simán lepontozhatnak jogosan, mert izgultam kissé, és hadartam, néhol félreérthető lehettem.
Ennyi.

Hatalmas szemétségnek tartom, hogy nem lehet megtekinteni,helyben hogy melyik tanár hány pontot, és miért adott. Milyen alapon? Nagyon kíváncsi lennék ki mennyi pontot adott, és miken csúsztam el.

Frank27 2012.06.21. 22:14:24

Ma tudtam meg nekem 80% lett. És ez csak a "publikációk a hálózaton" tételből. Mi lett volna ha olyan tételt húzok amiből több tárgyi tudásom is volt... Logikai felépítés 6/6 szaknyelv 6/5 tartalom 12/8 kommunikatív k. 6/5.
Összefoglalva többet ér ha az előadásmódra és a szaknyelvre koncentrál a t. vizsgázó mint görcsölne a tárgyi tudáson.

renhoek 2012.06.22. 00:30:21

@Frank27: Hogy tudtad meg a pontokat? Hiába kértem, nekem csak vonogatták a vállukat, hogy nekik az nincs meg...

Frank27 2012.06.22. 12:20:37

@renhoek: Egy felnőttképzési intézményben tanultam, tegnap bementem megmondták. (nem is kérdeztem :) )

Mormota 2012.06.22. 17:28:54

@renhoek: Hát igen, engem is lepontoztak. Az előttem levők sem voltak jobbak, nekik milyen alapon adtak több pontot? Nekem így 424 pontom lesz. Már csak az tud vigasztalni hogy talán a többieket is így lepontozták, így nem maradok annyira le azoktól akik jobb írásbelit csináltak mint én. (az egész végül 81% lett, pont annyi mint a közepem) Ez pedig tényleg vicc, hogy a szóbeli pontozásról semmit se tudhatunk, kényük kedvükre pontozhatnak.

randomchars 2012.06.22. 19:49:43

@renhoek már említette, hogy össze kéne hozni egy aktuális "könyvet" a követelményeknek megfelelően.
Természetesen, össze lehet kapargatni az interneten a szükséges anyagot, de szerintem sokaknak segítséget jelentene.

A probléma alapvetően nem az, hogy nincs megfelelő anyag, hanem az, hogy ezek nem ellenőrzöttek és nincsenek frissítve.

Én ősszel emeltezem, addig mindenképpen kidolgozom a köv. rendszert, de ha valaki kedvet érez rá, örülnék a segítségnek.

(Én alapvetően GitHub + rST kombóra gondoltam, de ha valakinek a Google Docs, vagy a Wikia jobban bejön én abban is benne lennék.)

randomchars 2012.06.22. 19:54:01

@Mormota Igen ez engem is zavar. Mi van ha a tanár elképesztő baromságokat beszél vagy nincs tisztában a közelmúlt fejlesztéseivel, én pedig finoman kijavítom, ami megsérti az egóját és ezért lepontoz.

Talán a hangfelvétel jelenthetne megoldást, de ez szintén rengeteg problémát jelentene.

ppppalika 2012.06.23. 21:38:35

@randomchars: A hangfelvétellel vége-hossza nem lenne a felszólamlásoknak. A tanárnak sincs módja meghallgatni, ott kell megítélnie, mint egy futballbírónak.

A tartalmasságra adott pontszám elég jól körülhatárolt, de a többit sem ötletszerűen kell adniuk. Például nem 0 vagy 6 pontot adnak a kommunikációra, hanem 0-1-2 pontot három szempont szerint.

A vizsga nem zárt, elvileg bárki bemehet meghallgatni és külső szemlélőként megítélni. Következménye nincs, de talán a vizsgázó is megnyugszik.

ppppalika 2012.06.23. 21:39:58

@renhoek: Ahol az eredményt közlik, ott megkapják az eredményt részleteiben is. (Nem pontozónként, hanem négy részpontban.)

brnyndr 2012.10.12. 15:06:09

@renhoek: nem találom :(segítenél a pontos linkkel...köszi