Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2015.11.23. 15:16 raerek

Python érettségi programozás videó

Címkék: programozás python emelt szint

Nem, nem én csináltam... de van, most találtam:

A készítőjével már lassan két éve találtam meg a kapcsolatot, az ő honlapja kapcsán

És van egy programozás-tanító sorozat is Pythonul. Nem teljesen a kedvemre való, de legalább van:

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr688097992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2colours 2016.09.27. 19:52:39

Szervusz! (Remélem, nem gáz, hogyha tegezlek.)
Nem rossz azt látni, hogy már létezik olyan "fórum", ahol reflektálnak a Pythonos sorozatomra, nem csak én "kürtölöm világgá" a saját videóimat. Ezért hálával tartozom neked. "Kezdetnek nem is rossz." :D Ugyanakkor kellemetlen, hogy ilyen bizonytalan szövegkörnyezetben jelenik meg, első benyomásra azt mondanám, hogy inkább negatív reklám, mintsem pozitív. Ez szerintem akkor is megér egy kis diskurzust, ha eltekintünk attól, hogy befolyásolod az olvasóidat a videóimmal kapcsolatban (szó sincs arról, hogy ezt vádlólag mondanám, ehhez jogod van).
Szóval ha úgy gondolod, hogy megérné (sőt, kérem is), most megfogalmazhatod a kritikát, a kifogásaidat a sorozattal kapcsolatban, felteszem, nem zsigeri ösztönből "nem teljesen a kedvedre való". :)
Elvégre nekem is megéri az, ha tanulok valami hasznosat, vagy jobban odafigyelek valamire a videókészítés kapcsán, és minőségibb munkát tudok kiadni a kezem közül. Ne feledd: csak egy lelkes amatőr, wanna-be programozó vagyok, aki élményközelből, a saját tanulságai alapján szeretne átadni valamit, és úgy érezni, hogy ez valakinek használt.
(Ami azt illeti, szerintem tartozol is ennyivel, ha már a saját blogodon illeted kritikával a sorozatot, miközben egymást még kommentelés szintjén sem ismerjük. Ennyivel, de nem többel - mégegyszer mondom, ne gondold, hogy elvitatom tőled a kritika jogát, egyszerűen szeretném tudni az okát is.)

raerek · http://infoerettsegi.blog.hu 2016.10.10. 17:48:08

@2colours: Szervusz, és dehogy gáz. Bocsánat, amiért ilyen lassan reagálok. És örömmel mesélem el, hogy miért írtam ezt az inkább negatív mint pozitív mondatot - bár lehet, nem fog minden az eszembe jutni. Ne haragudj, hogy nem csomagolom a mondanivalómat. Mindegyik kritikát annak fényében fogalmazom meg, hogy feltételezem, hogy a célközönséged középiskolás diákok. Azaz nekem például teljesen jó volna a sorozat, ha én akarok tanulni.

1) Nagyon későn adsz sikerélményt.
2) Nagyon félelmetes a prezentációd - így nem szabad prezentációt csinálni - lásd "Ne vetíts vázlatot", meg még sok helyen. Nem mintha az oktatással és prezentálással foglalkozók 99%-a ne követné el ugyanezeket a hibákat. E tekintetben nagyon gáz a helyzet.
3) Nagyon hosszúak a részek, túl sok dolog jön elő egyszerre, nem tud megülni, megérni.
4) Nagyon nagy a felbontás a videókban, sokat kell szemet mereszteni.

Ha valamelyik nem érthető, és érdekel részletesebben, szólj.

2colours 2016.10.11. 19:38:52

@raerek: Nos, nem sok ellenérvet tudok felhozni azellen, amit kritikaként megfogalmazol, legfeljebb ízlésbeli különbségekre hivatkozhatok egyes esetekben, továbbá univerzális ütőkártyaként ott van az "én így tudom"/"nekem így egyszerűbb/kényelmesebb", ami persze nem ment fel semmi alól, elvonatkoztatni viszont elég nehéz tőle. Pláne mint saját hibáiból tanuló, saját intuícióira építkező amatőr.
Az, hogy van visszajelzés, tényleg pozitív - szívesen igazodtam volna nézői kéréshez, ha lett volna. Könnyen lehet, hogy halkan távoztak, akiknek lett volna kritikai megjegyzésük, ebben az esetben mindenképpen jobb, ha kiderül.
1) bár szerintem ez kicsit "késő bánat"-jellegű, de erről hallanék részletesebben is, mert ebben az esetben tényleg nincs igazán viszonyításom. Én Pascalon tanultam, ahhoz képest a Python puszta működése sikerélmény. :D (És még Pascalt mondtam, nem C-t. Ehhez képest a BME-n C-vel indítanak - így is lehet építkezni, de sok sikerélményt éppenséggel nem ad.) Konkrétan videókból kezdtem tanulni (a Pascalt, de első találkozásom a Pythonnal szintén videósorozat volt): olyan csigatempó volt, hogy amikor kaptam egy kezdőknek szóló könyvet, ugráltam örömömben, hogy a változóba a felhasználótól is lehet kérni értéket, hogy tömböket változókkal lehet indexelni, és főleg hogy vezérlési szerkezetek függhetnek változóértékektől. Ennyit a sikerélményről. Másrészt viszont Pascalban utána már karakteres képernyőre könnyen rajzolhatunk 0 függvénymagolással, szóval ha valakinek épp az üti meg az ingerküszöbét (én pl. azt is imádtam), az ott kap elég sikerélményt. Pythonban ilyen irányú tapasztalatom nincs, lehet, én vagyok rosszul informált.
3) Ebben megint nincs viszonyításom, azazhogy van: említettem, időnként néztem programozás-tutorialokat. És nekem hígak voltak a néhányperces epizódok, biztosan megfogalmazódott bennem olyan kérdés, amire nem kaptam választ. Máskor az hiányzott, hogy lássam működni - ezen a fronton nálam is vannak hiányosságok, hiányzik a tapasztalat: itt a "de legalább van" félmondatodba kapaszkodnék, mert ezek szerint talán bele se kellett volna fognom. Lényeg a lényeg, ötösével-tizesével néztem az ilyen tutorialokat, és úgy éreztem, hogy nem tanultam belőlük semmit, szóval ilyen rövidségre nem vágytam. Az, hogy valamit mennyire sikerült összefogni... talán helytelen az az alapelvem, hogy ha valamit elmondok, utána kérdés már ne merülhessen fel - én ehhez szoktam, minimum annyit elmondok, hogy "ilyen létezik".
2) Körülbelül kapcsolódik az előzőhöz, avagy lehetőleg tisztázzunk mindent az elején, amit rövid távon használni szeretnénk. A prezentálás technikai részére nem tudok mit mondani, teljesen tisztában vagyok (és voltam eleve) azzal, hogy ez egy kompromisszumos, "nem tudok jobbat"-megoldás. ("Nem túl hálás kezdés") Ennél jobban nem is értek hozzá, de tartalmi szempontból sem tudtam jobbat, a kompromisszumot vállaltam, és a mai napig vállalhatónak tartom. De ha mondanál konstruktív prezentálási ötleteket a videó alapvető tartalmának megtartása mellett ("alapelv" ugye), azt ugyancsak megköszönném.
Nem utolsó sorban pedig megjegyezném, hogy körülbelül 2-3 videóban prezentálok, szóval nem tekintem "szakterületemnek", csak akkor nyúlok hozzá, amikor tényleg úgy érzem, hogy a még nagyobb baj elkerülésére muszáj bevetni.
4) Ezen például azt hiszem, nem olyan marha nehéz segíteni. Ezért mondom, hogy fontos a visszajelzés, mert ezt kábelnek ezen a végén nem érzékelem, kellő rutin híján pedig nem gondolok rá. Ezzel kapcsolatban viszont egyszer tényleg érkezett visszajelzés, akkor kérésre feljebb vettem a fejlesztői környezetben a betűméretet. A problémát szerintem csak így tudom megfogni, szóval ezt tisztázottnak tekintem, de ha úgy érzed, hogy más tennivaló is lenne, akkor hallgatlak. :)

És most, hogy a "szakmai diskurzus" létrejött, engedelmeddel megütök egy személyesebb hangot is, még "első indulatom" utózöngéjeként. Van egy kis különbség a "nekem teljesen jó volna a sorozat, ha én akarok tanulni" stílusértéke és a "nem teljesen kedvemre való, de legalább van" stílusértéke között, utóbbinak van egy lekezelő tónusa, ha nekem valamit így aposztrofálnak, akkor nem hogy nem nézek bele, de implicit egy véleményem is lesz róla. Ahhoz képest a "tartalmilag okés, de nem így kell tanítani" egy árnyalt vélemény az objektivitás igényével, ezt "ki lehet próbálni", adott esetben lehet rajta vitatkozni, végre tényleg úgy érzem, hogy nem ítéletet mondanak fölöttem, hanem beszélnek velem. Azt pedig már végképp lehet, hogy én magyarázom bele, de külön kellemetlen volt, hogy a sorozatom egy szem konkrét feladatmegoldós videó "ellenpontjaként" jelenik meg - amely videót szerintem félig-meddig láttam is nem sokkal a sorozat indítása előtt, szóval mondhatni még "tanulhattam is belőle". Nem tudom, mi a rosszabb ilyen helyzetben: ha meg se említenek, vagy ha "rossz példa" gyanánt mutatnak fel a "másik oldalon".
süti beállítások módosítása