Következő esemény

Mi ez itt, kérem?

Személyes hangvételű írások az informatika érettségiről, érettségizőknek és tanáraiknak.

Írjad csak!

Ráérős rendszergazda

Nincs megjeleníthető elem

Programozik a gyerek

Nincs megjeleníthető elem

Feedek és ilyesmik

e-mailt kérek az új bejegyzésekről


(nem foglak spammelni)

XML

Kövesd az oldalt!

facebook twitter

2019.01.29. 17:09 raerek

Feltételes formázás Calc-ban

Címkék: érettségi táblázatkezelés emelt szint libreoffice informatika éretttségi

A 2017 tavaszán bevezetett érettségi-újítások között van, hogy emelt szinten immáron tudnod kell használni a táblázatkezelőd feltételes formázással kapcsolatos lehetőségeit. A LibreOffice Calc-kal érettségizők érdeklődésére tarthat számot ez a kiadvány (in Englsih).

1 komment

2019.01.29. 17:08 raerek

Inkscape oktatóvideók - tőlem:)

Pár évvel ezelőtt a székbe szögezett az a beharangozó, amit Kisantal Tibor készített Inkscape - Vektorgrafika mindenkinek című könyvéhez. A videó lendülete magával ragadott, a benne látható rajzok lenyűgöztek. Akartam én is olyan klassz képeket rajzolni.

A könyv csodálatos. Nem az ezermilliomodik Inkscape-tutorial, de nem ám! Nagyon okosan átgondolt, lépésről lépésre felépített, kitartóan végigvitt, a rajzoláshoz számítógép nélkül is ügyetlenek számára is ehető, bátorító, sikerélményt és hozzáértést adó könyvről van szó.

Ebből a könyvből, a benne lévő gyakorlatokból készítettem az ősszel oktatóvideó-sorozatot az FSF.hu Alapítvány támogatásával.

A videók eleinte nagyon kicsiknek (is) szólnak, úgy a felső tagozat elejének, kistiniknek legkorábban. Később persze bonyolódik a helyzet, és a végére - ahogy Kisanti könyvében is - eljutunk gondosan árnyékolt, részletes rajzokig, sőt, weboldaltervig.

A videók közzétételét a héten elkezdtem, mégpedig a Vektorgrafika Neked Youtube-csatornára. Heti egy-két-három feltöltést tervezek. Idő lesz, mire mind a 135 oktatóvideó felér, no de legalább hátha lesz időd velem tartani, ahogy az új tananyagok érkeznek.

vektorgrafika-neked.png

Sok örömet hozzájuk!

1 komment

2018.01.23. 14:59 raerek

Megnézheted a Tesztverseny című programozás-érettségi megoldását

Mégpedig innen. Sok boldogságot!

Szólj hozzá!

2018.01.02. 11:53 raerek

Fürdő

Elérhető a Fürdő című programozás-feladat megoldása a Pythonidomáron. Sok örömet:)

Szólj hozzá!

2017.12.27. 11:10 raerek

Emelt szintű programozás-feladatok megoldásai videókon

Címkék: programozás érettségi emelt szint informatika érettségi algoritmizálás adatmodellezés

2017. október (a feladat címe: Hiányzások)

2017. május (a feladat címe: Fürdő)

2017. május (a feladat címe: Tesztverseny)

1 komment

2017.12.27. 11:02 raerek

Az első saját programozás-érettségi oktatóvideóm

Címkék: hír

Ha esetleg feltűnt, hogy eléggé sokat dicsérem a Python programozási nyelvet :), és esetleg meg is nézted, hogy ugyan mi az, akkor most jó hírem van: elkészült az első saját programozás-érettségi oktatóvideóm.

Az előző évben nagy fába vágtam a fejszémet, amikor elkezdtem egy Python 3 programozással foglalkozó weboldalt kialakítani, és a hozzá tartozó tartozó videókat felvenni. A weboldal szigorúan nem csak érettségivel foglalkozik (majd), inkább úgy tekintek az érettségire, mint az első nagyobb állomásra.

Mindenesetre felkerült az első videó, úgyhogy nézd csak meg:)

sapka és kesztűk

 

Szólj hozzá!

2017.06.26. 15:37 raerek

Ilyet kaptam ma

Címkék: hír

Dicsekedni akarok, mert jól esett:)

-----------8<-------------8<-------------8<-------------8<--

Üdvözeletem! (remélem nem probléma, hogy az üzenetben tegeződő formát használok)

Szeretném megköszönni az internetes tevékenységeidet és segítségnyújtásodat az informatika érettségivel kapcsolatban.

Én idén érettségiztem, de őszintén szólva, az informatika órákon semmi érdemlegeset nem tanulunk. A tanárunk elég idős, nyugdíj előtt áll, és gondolom, feladta már a tanítást. Az órákon volt érettségi feladatsorok feladatutasításait fogalmaztuk át egy papírlapra, ebből állt az óra.

Többen (jómagam is) aggodalommal tekintettünk a közelgő érettségire. Sokan magántanárhoz mentek, de én a Te blogod és videóid alapján készültem fel a vizsgára. Hála Neked, most már tudom, mire való egy darabteli függvény és hogy mi célt szolgál az Access.

Rengeteget köszönhetek a videóidnak és a blogodnak, főként a 94%-os érettségimet. Elképesztő, hogy a szabadidődet feláldozva, ingyenesen készítész oktatóvideókat és bejegyzéseket.

Most a vizsga után ezzel a köszönőlevéllel szeretném megköszönni a videóidat és a szóbeli vizsga tippeket! El sem tudod képzelni, mennyit segítettek.

Ha ezt az üzenetet megkapod és olvasod, mégegyszer: köszönöm!

Minden jót!

Egy gimnáziumi diák

-----------8<-------------8<-------------8<-------------8<--

3 komment

2016.04.25. 17:31 raerek

Ismét nyerő a Python 3

Már jó régen írtam róla, hogy szerintem Pythonban tanítanék programozni. Aztán úgy fél éve igazolva láttam a véleményemet. És most megint. :)

Szólj hozzá!

2016.02.23. 18:30 raerek

666

Bruhhahahaha! <-gonosz röhögés

666.png

Eljött a 666:)

Szólj hozzá!

2015.11.23. 15:16 raerek

Python érettségi programozás videó

Címkék: programozás python emelt szint

Nem, nem én csináltam... de van, most találtam:

3 komment

2015.09.17. 17:54 raerek

Melyik programozási nyelvet?

Címkék: programozás python

Évekkel ezelőtt írtam róla, hogy én Python nyelven szeretnék programozást oktatni, és már akkor meg is mondtam, hogy miért.

Most meg itt egy remek grafika, ami szerintem teljes mértékben alátámasztja akkori érvelésemet. Jól nézd át.

4 komment

2014.02.26. 15:11 raerek

Új felhasználói felület a videókhoz

Címkék: hír

Az oldal, amit épp olvasol, rengeteg szösszenetet - tippet, trükköt, elmélkedést, egyéb okosságot - tartalmaz az informatika érettségivel kapcsolatosan, de messze legfontosabb és legtöbbet használt része a megoldásvideók területe.

A napokban egy újdonsült virtuális ismerősöm (mármint nem ő a virtuális, hanem az ismerettségünk), aki történetesen szintén informatikát oktató oktató, egy érdekes weboldalt bocsátott útjára. A weboldal bizonyos tekintetben ugyanazt tudja, mint ez az oldal: van rajta egy csomó videó, amit youtube-ról linkelt oda. A videók túlnyomó része - most még - az én kreálmányom: ugyanazok, amelyeket itt is látsz.

ADZ: 115 13 11 19 20 burma - indafoto.hu

És akkor miben több, mint ez az oldal?

Hát abban, hogy

Szólj hozzá!

2014.02.17. 20:34 raerek

Minden videó elérhető újra!

A reinkarnációs folyamat befejeződött. A videók 99%-ban január első hete óta a helyükön a Youtube-on, de mire ide kilinkeltem az összes lejátszási listámat...

Krisztiti: Reinkarnáció - indafoto.hu

Párhuzamosan frissítettem az oldaldobozokat (a visszaszámlálós az új blog.hu editor hibája miatt nem megy még). Megszüntettem a blog plurk, identi.ca és myspace accountját - egyetlen követő sincs rajtuk. Maradt a facebook és a twitter.

Nekem pihi (legalábbis ami ezt a blogot illeti), ti meg tanuljatok sokat.

3 komment

2014.02.10. 15:45 raerek

Emelt szintű programozás érettségi megoldás 2013. május

Címkék: programozás python gyakorlati oktatóvideó emelt szint informatika érettségi

Molnár Dénes készített a megoldás menetét bemutató videót az emelt szintű informatika érettségi 2013. májusi programozás feladatáról (a feladat címe: Választások). Sok örömet hozzá!

Szólj hozzá!

2013.12.28. 14:05 raerek

Reinkarnáció

A tavaszi érettségi előtti este eltűntek a videók. Az ok és a mód annyira gáz volt, hogy az még viccnek is rossz, de a blip.tv komolyan gondolta. Már valahol tutira írtam, hogy eredendően azért ment majd' minden videóm a bliphez, mert amikor a blogot kezdtem, a youtube kábé 320x200-as felbontással dübörgött, és a blip már akkor is tudott 1024x768-at.

NoZsu: Kép 038 - indafoto.hu

A nyáron meg az ősszel azzal szórakoztam, hogy állást és várost váltottam, házat újítottam fel, iskolába adtam a nagylányom, és pár egyéb

4 komment

2013.05.21. 09:20 raerek

Miért nem voltak elérhetők a videók tegnap?

És folytathatom úgy, hogy: és miért nem lesznek elérhetők még egy jó darabig?

17 komment

2013.05.21. 09:04 raerek

A középszintű informatika érettségi most kezdődik

Szervusztok!

Aki már ezt az oldalt olvassa, tutira elkészült az érettségijével - vagy legalábbis beadta.

Először is bocsánatot kérek Tőletek, amiért az elmúlt hetekben nem voltam itt veletek, és így kénytelen voltatok beérni a videókkal meg egymással, meg ppppalikával, akinek már évek óta mindig megköszönöm rengeteg segítségét.

Másodszor meg köszönöm Nektek a rengeteg látogatást, a tegnapi nap 46.272 oldalletöltésével egy picit még a tavalyi kimagasló eredmény is megdőlt, és ezzel a blogot indulása óta pár ezer híján majdnem másfélmilliószor néztétek meg. Ma reggel a Facebook-lájkolások is mérföldkőhöz érkeztek: facebook_500.pngKöszönök mindent.

(Ui: persze a feltett kérdésekre, hozzászólásokra még válaszolok, ha van értelme, hiszen jövőre is lesznek érettségizők:) - remélem.)

35 komment

2013.03.21. 14:09 raerek

Emelt szintű adatbáziskezelés-feladatok megoldásai videókon

Címkék: informatika érettségi adatbázis kezelés emelt szint informatika érettségi

2009. október (a feladat címe: Recept)

Négy tábla, NULL, időfüggvény a csoportképzésben (is), rendezés összesítőfüggvény kimenetére, allekérdezés a csoportképzéssel használt függvényre megadott feltételben (magyarul: subselect a HAVING-ben:)), NOT IN, frissítő lekérdezés,

2010. május (a feladat címe: Rádióadók)

Három tábla, szövegösszefűzés egy LIKE-on belül, megszámlálás, csoportképzés, frissítő lekérdezés, segédlekérdezés hegyek, csoportképzéssel használt függvényre feltétel.

2010. október (a feladat címe: Forint)

Öt(!) tábla, mert a kedvenc számunk a sok. Allekérdezés, NULL, matek a lekérdezésben, dátumok, NOT IN, időfüggvény. A feladatban fontos észben tartani, hogy egy érme több fém ötvözete szokott lenni.

2011. május (a feladat címe: Tánc)

Három tábla. A szokásosnál is valószínűtlenebb háttérsztori. NOT, időfüggvények, dátumok, megszámlálás, matematikai művelet a lekérdezésben, allekérdezés, NOT IN-nel és anélkül.

2011. október (a feladat címe: Tankönyvrendelés)

Négy tábla, többmezős elsődleges kulcs, összetett VAGY/ÉS feltétel, SUM csoportképzéssel, NOT, NOT IN, persze allekérdezéssel, segédlekérdezés, csoportképzéssel használt függvényre feltétel, azaz HAVING. Szép arzenál.

2012. május (a feladat címe: Védett fajok)

Három tábla, megszámlálás csoportképzéssel és anélkül, allekérdezés.

1 komment

süti beállítások módosítása